fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

על או.סי די בזמן הקורונה

תקופת הקורונה שבאה עלינו לרעה ובהפתעה הביאה איתה שלל התמודדויות חדשות ומאתגרות ברמה הלאומית, החברתית , הכלכלית וכו, כמו גם ברמת ההתמודדות האישית שלנו, המגפה דרשה מכולנו להתארגן ולשנות באופן די מיידי פעולות יום יומיות שאנחנו מורגלים לעשות וחייבה אותנו לאמץ הרגלים חדשים.  היא גם הוכיחה לנו שהרגלים מושרשים ניתן לשנות בזמן קצר יחסית עם מספיק סמכות- כוח וחשש…

החיבוק והנשיקה לאימא בכניסה לבית הוחלפו בהנהון ממרחק בטוח או בנקישת מרפקים מביכה. כל אחד מאיתנו עשה את ההתאמות והשינויים, מי פחות ומי יותר. 

מיטיבי הלכת מביננו שהקפידו, ואולי עדיין מקפידים קלה כחמורה יכולים להידמות בעיני סביבתם למי שלקו בהפרעה אובססיבית קומפולסיבית, הפרעה הפוגעת בשלל תפקודים, ובעיקר באיכות החיים של הלוקה בה והיא מתאפיינת במחשבות חוזרות וטורדניות הנקראות “אובססיות” ופעולות חזרתיות כפייתיות הנקראות “קומפולסיות” או “טקסים”. אם כך, מה ההבדל בין שטיפת ידיים חזרתית בתקופת הקורונה לבין שטיפת ידיים חזרתית בתקופה רגילה, והאם אפשר להידבק בהפרעה אובססיבית קומפולסיבית כתוצאה מהלחץ שנוצר בתקופת הקורונה?

נשים מחייכות

אצל פסיכולוגים אין תשובות שחור לבן, אבל התשובה הקצרה היא, כן, זה אפשרי, אבל נדיר ביותר 

אנסה להסביר:

 

מעבר למאפיינים שזה עתה ציינתי, המרכיב הנפשי שמניע את הOCD הוא הניסיון לשלוט ולנהל את תחושת אי הנוחות באופן מוחלט ככל הניתן עד לרגע בו האדם מרגיש שהוא נמצא בשליטה מלאה. הרגע הזה של הגעה ל”יעד” השליטה נקרא באנגלית “JUST RIGHT” , ברגע זה בתחושתו הפנימית של האדם , הוא יכול לשחרר ולהפסיק לבצע את הטקס, עד שהוא לא מגיע לנקודה הזו הטקס יתבצע שוב ושוב, כאמור התחושה הזו היא פנימית ואינה קשורה בהכרח למצב העולם. 

 

לדוגמא: דלת הבית נסגרה ונפתחה כבר 10 פעמים, אבל דני עדיין לא מרוצה מכיוון שאינו מרגיש את ה”רגע הנכון ריגשית” ולכן ימשיך עוד מספר פעמים עד שיקבל את התחושה הנעימה והנכונה. למעשה, החיפוש אחר התחושה הנעימה הזו והנכונה והניסיון לשלוט על התחושות הפנימיות הוא המנוע העיקרי בחוויית הOCD. 

 

עכשיו, ניקח את עוזי, הוא שוטף ידיים בתקופה האחרונה מספר רב של פעמים, והוריו מאוד מודאגים, אבל, עוזי שוטף כל פעם על פי ההנחיות של משרד הבריאות, הוא אינו מתחיל מחדש כאשר סיים ושוטף שוב, ולא אכפת לו איך הוא מרגיש בפנים לגבי השטיפה שלו, כל עוד הוא מקפיד על ההנחיות, הוא אינו מחפש את “התחושה הנכונה” אלא את “הנוהל הנכון” ומסוגל להתאים את עצמו אם הנוהל הזה השתנה על פי צורך ודרישה מותאמים חברתית והגיוניים. 

 

כמו בהרבה מקרים, ההפרעה נעה על ציר ואנחנו לא מדברים על שחור לבן, ישנם אנשים רבים שעסוקים בחיפוש אחרי התחושה הפנימית הנעימה ובנסיון מתמיד להימנע מחוויות אי וודאות המעודדות תחושות פנימיות לא נעימות, אנשים אלו יכולים להימשך להתעסקויות שנראות חסרות חשיבות יחסית אבל כאלו שמספקות להם מידה לא מבוטלת של סיפוק פנימי, העידן הנוכחי מזמן לנו הזדמנויות רבות לחוות ולהרגיש את חווית ה”סיפוק הפנימי” הסטרילית, אפשר להרחיב על כך בהזדמנות אחרת. אם כן, נטיות אלו בהחלט יכולות להתגבר עם עליית אי הוודאות הנובעת ממגפת הקורונה והשלכותיה, וכדאי להיות בתשומת לב ולאמץ כמה כללים על מנת לשמור על התנהלות סבירה ובריאה:

עובדים

1.הימנעו ככל הניתן מפעולות חזרתיות (בדיקת דלתות, סגירת גז וכו) , להשתדל להפחית ככל הניתן עד למינימום, אם לא ניתן, יש בעיה וכדאי לפנות לעזרה.

 

2.אמצו סדר יום ושגרה גם בזמן שמסביב יש הרבה שינויים, היעדרה של השגרה הרגילה שלנו אינה פירושה שאין שיגרה, אפשר באופן זמני ומכוון לפתח שגרה חדשה, לשבת עם היומן ולקבוע סדר יום שכולל שלל פעילויות, יצירה, כושר , וכו…

 

3.שמירה על קשרים חברתיים באופן יצרתי, אם לא ניתן להיפגש עם חברים פנים מול פנים לדאוג לקדם ולייצר אפשרויות אחרות, בטלפון, אונליין, דרך משחקים מקוונים, בוואטסאפ, וכו.

 

4.גיוון וגמישות- בצעו שינויים מידי פעם בהרגלים שלכם, בטיול היומי, במה אתם אוכלים, באיך אתם קמים וכו, בעיקר אם הרבה הרגלים מצטברים ומייצרים קיבעון באורח החיים שלכם.

 

5.פתיחות יומית למידה מסוימת של אי נוחות כתוצאה מאי וודאות, אמצו סיטואציות שאינן נוחות לכם ותתרגלו מידה מסוימת של קבלה של אי הנוחות, בלי לנסות מיד ולפתור אותה.

 

6.הפחתה בכמות האינפורמציה, נסו להפחית בכמות המידע שזורמת אליכם, הגבילו את כמות המידע החדשותי (טוויטר, פייסבוק, אינסטגרם, וואטסאפ, טלויזיה וכו) בחרו מקור אינפורמציה אמין אחד או שניים ותתעדכנו באופן יום יומי ולא שעתי. 

 

7.הפחתה בכמות ההתייעצות והעצות, השתדלו לצמצמם את כמות ההתייעצות שלכם עם הסובבים אתכם, גם כאן , בחרו אדם אחד או שניים שאתם סומכים עליו בדרך כלל, והימנעו משופינג של דעות ועצות שרק יבלבל אתכם יותר.

מטפלות

גדי בארי

פסיכולוג בהתמחות קלינית מ"ר 27-127946. מומחה לטיפול ב OCD.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן