fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אוטיזם בתפקוד גבוה

כותב:
תוכן עניינים

אילון מאסק, האיש העשיר ביותר בעולם נכון לשנת 2021, הבעלים של חברת “טסלה”, הבעלים של SPACEX המספקת שירותי שיגור לחלל ובאופן כללי אחד האנשים המוערכים והמוכרים ביותר בעולם- הכה את ארה”ב בתדהמה שסיפר שבנוסף לכל התארים, הוא גם מאובחן עם אוטיזם בתפקוד גבוה. השיתוף של מאסק הוא אחד הדברים החשובים שעשה בקריירה שלו, בכך שהראה לעולם שניתן לנהל חיים מלאים ולשגשג לצד אוטיזם. אז מה זה אוטיזם בתפקוד גבוה? איך מאבחנים את המצב הזה? האם אוטיזם בתפקוד גבוה מצריך טיפול?

מה זה אוטיזם בתפקוד גבוה?

על מנת שנדבר על אוטיזם בתפקוד גבוה, נדון קודם במה זה אוטיזם באופן כללי. מדובר בהפרעה התפתחותית נוירולוגית, שעל פי נתוני ביטוח לאומי ל2018, מתגלה אצל אחד מתוך 187 ילדים. המאפיינים לרוב מתחילים להופיע בגילאי הילדות, ונעים על ספקטרום רחב מאוד. אין הגדרה רשמית לאוטיזם בתפקוד גבוה, הכוונה היא, לאוטיסטים שזקוקים לתמיכה מועטה יותר ומסוגלים לנהל שגרת חיים עצמאית יותר.

אוטיזם בתפקוד גבוה: אבחון

כיום בישראל, אבחון של אוטיזם מצריך הסכמה של 2 גורמים מקצועיים: פסיכולוג קליני ורופא עם הסמכה מתאימה (רופא התפתחותי, נוירולוג או פסיכיאטר ילדים). תהליך האבחון יתבסס על היכרות עם הילד וההורה, במהלכו, הפסיכולוג\הרופא יברר האם הקשיים קשורים ב2 תחומים עיקריים: דפוסים חזרתיים ומצומצמים, וקשיים חברתיים-תקשורתיים.

כיוון שמדובר בקשת באמת רחבה של מאפיינים ורמות תפקוד, נהוג לחלק את האבחון לאוטיזם גם לרמות:

רמה 1:

לרמה זו לרוב קוראים אוטיזם בתפקוד גבוה או אספרגר. מדובר באנשים שהתסמינים שלהם לא מפריעים להם בניהול שגרת היום יום- עצמאיים וזקוקים לתמיכה מעטה יחסית.

רמה 2:

ברמה זו דרושה קצת יותר תמיכה מקודמתה, ברמה יום יומית ובתחומים משתנים. למשל, סיוע בריפוי בדיבור או אימון של מיומנויות חברתיות.

רמה 3:

הרמה האחרונה היא זו המתארת מצב של צורך בתמיכה מרובה. הכוונה היא לטיפול צמוד וסיוע במטלות בסיסיות ויום יומיות.

אוטיזם בתפקוד גבוה: טיפול

טיפול באוטיזם אין פירושו “החלמה” מאוטיזם, הכוונה היא, שיפור חיי המתמודד עם אוטיזם באספקטים שונים. עבודה מערכתית נכונה, בליווי של טיפול רגשי, עשויה לסייע בשיפור תפקודי ובהנגשה ותיווך בין עולמו הפנימי של המטופל לחיצוני.

אז אילו טיפולים קיימים?

פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק:

טיפולים אשר ביכולתם לסייע בשיפור יכולות מוטוריות שונות ובהתמודדות עם קשיים גופניים שלעיתים מלווים אוטיסטים (קשיי תנועה, אתגרים מוטוריים כמו כתיבה או הליכה).

קלינאות תקשורת:

פעמים רבות, אוטיזם עשוי לייצר קשיים בדיבור ובתקשורת. עבודה לצד קלינאי תקשורת, בצורה שמתאימה ומכילה את המטופל, עשויה לשפר משמעותית את מיומנויות הדיבור ויצירת קשרים.

אימון חושי:

אחד הסימנים המאופיינים לאוטיסטים הוא קושי בוויסות חושי. באימון חושי, עובדים על היכולת לקבל מידע חושי מהסביבה בצורה שלא תעורר תחושות קשות ואי נעימות פיזית ונפשית.

טיפול התנהגותי:

קיימים מגוון סוגים של טיפולים התנהגותיים שמטרתם לשפר את היכולות החברתיות כמו הבנה של רמזים חברתיים ושילוב חברתי. לדוגמה, טיפול מסוג ABA, טיפול VBT וטיפול CBT. CBT, הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי שיכול לסייע ברכישת דפוסים חדשים אדפטיביים שיקלו על המטופל לפרש את רגשותיו ורגשות האחר, ובכך לתקשר בצורה מסתגלת יותר עם הסביבה. זאת לצד למידה של כלים להקשבה לרגש ולצרכי הגוף.

טיפול פסיכותרפי:

טיפול בפסיכותרפיה הוא בעצם טיפול מבוסס שיח. עשוי להתאים לאנשים בוגרים המתמודדים עם אוטיזם, על מנת להבין את עצמם ואת האחר טוב יותר, לשוחח על הרגשות השונים והמורכבות שבהתמודדות, ולקבל כלים במקום בטוח ומכיל.

טיפול תרופתי:

ניתן לשלב טיפול בתרופות המסייעות בהתמודדות עם חרדה, דיכאון, לחץ וסטרס נפשי ולעיתים גם התנהגות אובססיבית- קומפולסיבית שעשויים להיות נלווים לאוטיזם.

לסיכום

אוטיזם נע על ספקטרום רחב ומתאפיין בעוצמות שונות של תסמינים. קיימים כיום מגוון רב של טיפולים באוטיזם, החולשים על תחומים שונים ומשפרים מיומנויות חברתיות, תקשורתיות, שפתיות, מוטוריות ועוד.

במידה וילדכם מתמודד עם אוטיזם או אתם עצמכם, ואתם מעוניינים לברר אודות הטיפול המתאים עבורכם- אנו מזמינים אתכם לפנות למכון שלנו. צוות המטפלים שלנו עבר הכשרות רבות והוסמך בתחומים שונים, על מנת להציע לכם את מגוון הטיפולים החדשניים והאיכותיים ביותר מעולמות ה-CBT מהגל השלישי.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

 

https://www.healthline.com/health/high-functioning-autism#support

https://www.autismisrael.org.il/diagnosis

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן