האם כבר שמתם לב לעובדה, שהחיים לא תמיד נראים בדיוק כמו שציפיתם, חשבתם או תכננתם? בין אם מדובר בתפנית לא צפויה בעבודה, בפרידה מפתיעה מאדם קרוב, באירוע עולמי שמטלטל את חיינו או בכל חוויה בלתי מתוכננת אחרת, החיים מלאים בחוסר וודאות. כמו שניסח זאת הסופר הידוע פאולו קואלו, “אי וודאות היא הוודאות היחידה שישנה, ולדעת איך לחיות עם חוסר הביטחון הזה- זה הביטחון היחיד”. כמו שכולנו יודעים, אין לנו דרך לנבא מראש כל פרט בהמשך הדרך. אנחנו יכולים לתכנן ולעשות כל שביכולתנו כדי לבנות את החיים שאנו רוצים, ויש לנו מידה מסויימת של השפעה על האירועים, ועם זאת, החיים אינם צפויים, ואין לנו וודאות לגבי מה שצופן לנו העתיד. כל אדם זקוק לביטחון ויציבות ברמה מסויימת, כדי להרגיש טוב ולהתפתח. גם אנשים שנהנים מחידושים ושינויים, עדיין זקוקים למסגרת כלשהי של וודאות לגבי החיים, כדי לצאת בהתלהבות להרפתקה הבאה שלהם.
האם יש דרך להתנהל בצורה בריאה ונעימה בתוך חוסר הוודאות המובנה של החיים? האם אפשר להוריד את החרדה שלעיתים עולה לנוכח חוסר הוודאות? החדשות הטובות הן, שכן. במאמר זה נחקור את חוויית אי הוודאות, המהווה רכיב מהותי כל כך של חיינו, נגלה מדוע היא מאתגרת אותנו כל כך ונציע שיטות אפקטיביות כדי להתמודד עם חוסר הוודאות, ואפילו לשגשג בתוכו.
אי וודאות הוא מושג שמבטא את המפגש בין מה שידוע למה שאינו ידוע. אי ודאות הוא כמו מלווה קבוע, הנוכח בחיינו, ופוגש אותנו בשינויים הלא צפויים המתרחשים בחוויה שלנו. במקרים מסוימים, חוסר הודאות יכול ליצור גם תגובות קיצוניות, כמו התופעה הפסיכולוגית של הפרעת הסתגלות. במצב זה, האדם נאבק בניסיון להתמודד עם שינוי משמעותי בחיים, והדבר מוביל אותו לחוות מצוקה רגשית והתנהגותית. הבנת הטבע של אי הודאות היא צעד ראשון וחיוני, בתהליך הלמידה של ההתמודדות עם המורכבות הזאת.
הקושי המובנה בהתמודדות עם חוסר ודאות נובע במקרים רבים מהרצון בשליטה. המונח “קונטרול פריק” מוכר לרבים מאיתנו, שחשים את הצורך לנהל ולשלוט בכל היבט של החיים. חוסר ודאות, מטבעו מציב לנו אתגרים ביחס לתחושת השליטה ולוחץ על כפתורי חוסר הנוחות והחרדה. במצב כזה נפגוש את הפרדוקס המוכר – ככל שאנחנו יותר מבקשים לשלוט, כך תחושת השליטה הופכת לחמקמקה יותר ומשאירה אותנו עם הטעם המתסכל של חוסר הנוחות אל מול הלא ידוע.
זוהי תבנית חשיבה, שבה האדם עוסק בחשיבה שלילית על היבטים לא רצויים בחייו, והמחשבות חוזרות על עצמן בצורה מעגלית, מבלי להוביל אותו לפעולה מועילה ולפתרון.
בעוד שנטייה לאופטימיות יכולה לעזור לנו, הרי שחשיבה חיובית בכל מחיר, שאין לצידה הערכה מציאותית של הנסיבות, יכולה לגרום לאדם להיות בהתכחשות למתרחש ולפגוש את המציאות ללא ההכנה הנדרשת.
חלק מהאנשים מאמצים גישה של התגוננות, ונערכים לתוצאה הגרועה ביותר האפשרית. זאת מתוך אמונה, שעל ידי הכנה, הם מצמצמים את ההשלכות השליליות שעלולות להיות לאירוע העתידי.
בדרך זו, האדם למעשה נמנע ממפגש ישיר עם האירועים, ומוצא הקלה זמנית בהסחת דעת. כמובן שהתנהגות זו אינה פוטרת את האדם מהתמודדות, אלא רק מאפשרת לו לדחות את האתגר הבלתי נמנע לזמן אחר.
ישנן דרכים רבות ושונות לתמוך בעצמנו אל מול מצבים של חוסר ודאות. נפרט פה כמה מהיעילות שבהן:
חוסר ודאות וחרדה לעיתים קרובות מופיעים ביחד. הפחד מפני הבלתי ידוע יכול בקלות לעורר או להגביר את רמות החרדה, ולהוביל למצב קבוע של דאגה. הבנה של הקשר בין שתי התופעות היא חיונית לצורך התאמת הטיפול הרלוונטי.
טיפול בחרדות הקשורות למצבי אי ודאות יכול לשלב מספר גישות טיפוליות שונות כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), טכניקות של מיינדפולנס ובמקרים מסוימים כאשר סף החרדה גבוה מאד וקשה להוריד אותו באמצעות דרכים טבעיות ניתן לשקול גם טיפול תרופתי. אדם החווה חרדה על רקע של אי ודאות יוכל לפנות לייעוץ מקצועי, ולקבל הכוונה לגבי סוג הטיפול המתאים ספציפית למצבו.
אי ודאות היא חלק בלתי נפרד ממסע החיים שלנו, ולכן מומלץ שנלמד לקבל אותה וללמוד לחיות איתה בשלום. במקום לראות באי ודאות גורם מעכב או מלחיץ, שאורב לנו בכל פינה ועלול לחבל בתוכניות שלנו, אפשר לראות בה הזדמנות ללמידה, להתפתחות ולצמיחה. אי ודאות היא אתגר, שמזמין אותנו לדייק את עצמנו, לפתח גמישות ולשכלל את אסטרטגיות פעולה שלנו להתמודדות עם הלא נודע.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
לבנות חוסן פנימי, למצוא את מקורות התמיכה החברתית שלנו ולהציב מטרות ריאליות הם חלק מהדרכים האפשריות להתמודד עם חוסר ודאות.
הרצון הטבוע בנו להשיג שליטה באירועים והפחד מפני הלא ידוע גורמים לנו לקושי מול אי ודאות.
במצב של אי ודאות האדם פוגש את חוסר השליטה שלו באירועי חייו, והדבר עלול להפעיל טריגר של חרדה ומתח.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים