הילד כבר נגמל מחיתולים וחשבתם שהנושא מאחוריכם. רק שלפתע אתם מתמודדים שוב עם אותה הבעיה, אבל הפעם הילד כבר גדול.
הורים רבים חווים אתגרים בתקופה שבה ילדיהם נגמלים מחיתולים. זו תקופה שבה התחושה היא שצעד אחד קדימה מביא איתו שני צעדים אחורה. אך בשלב מסויים, הילדים מגיעים למצב שבו הם שולטים כמעט לחלוטין על הסוגרים שלהם.
הטלת שתן לא רצונית, במיוחד בלילה, הינה אתגר שהורים וילדים רבים צריכים להתמודד איתו. אנורזיס יכול להיגרם על-ידי הפרעה בדרכי השתן, אבל ברוב המקרים זו בעיה תפקודית שחולפת כשהילד גדל. הורים רבים מעדיפים להעניק לילד סיוע גם כשהוא קטן. שכן, מעבר לחוסר הנוחות, הטלת שתן לא רצונית עשויה לעורר קשיים רגשיים וחברתיים.
אנורזיס הינה בעיה של אי שליטה בסוגרים המתבטאת בהטלת שתן בלתי רצונית. אצל ילדים, הבעיה מאובחנת כשהילד אינו מפתח מסוגלות לשליטה בסוגרים מעבר לגיל מסויים, כאשר ההגדרה מחמירה יותר כאשר מדובר בהרטבת יום.
כאשר הגורם להרטבה הוא רגשי נוצר מעגל שלילי בין גורמים רגשיים ובין תגובת ההרטבה. ילדים נוטים לפתח בושה סביב הנושא ולהסתירו. בגלל הקושי ואי הנוחות שנוצרת באופן טבעי ילדים אלו מעדיפים לישון בבית. כמו כן, הדימוי העצמי שלהם עלול להיפגע.
במקרים נדירים יותר, אי שליטה בסוגרים יכולה להתבטא גם בהטלת צואה בלתי רצונית (אנקופרזיס).
קלינאים מבחינים בין הרטבת לילה, שקורית במהלך השינה ובין הרטבת יום, שקורית בזמן ערות.
בדרך כלל, ילדים משיגים שליטה בסוגרים בזמן ערות בערך סביב גיל 3. אבחנה קלינית להרטבת יום תנתן החל מגיל 5. מעבר לכך, הקריטריון לאבחון הוא מצב בו הילד מרטיב לפחות פעמיים בשבוע בתוך שלושה חודשים.
הרטבת לילה ראשונית (Primary Enuresis) – הילד מרטיב בלילה מאז ומתמיד. כלומר, הילד טרם סיגל שליטה בסוגרים במהלך השינה.
הרטבת לילה שניונית – (Secondary Enuresis) אחרי תקופה של לפחות שישה חודשים ללא הרטבת לילה, שב הילד להטיל שתן במהלך השינה.
הגורם בשני המקרים עשוי להיות בעיה רפואית שיש לשלול לפני האבחון הרגשי. במצבים רבים לא נמצאת לקות פיזיולוגית. במקרים אלה, יתכן וקיימים גורמי עקה רגשיים שמשפיעים על נפש הילד.
הרטבת לילה יכולה להתפתח בעקבות אירועים טראומטיים, בניהם:
במצבים אלו, הילד עלול להרגיש כי היציבות בחייו מעורערת ושהוא איננו מוגן יותר, כפי שהיה רגיל לחוש לפני המאורע. מבחינה פסיכולוגית ניתן לתאר זאת כביטוי לתחושת חוסר השליטה שהילד חש על חייו, או כביטוי לתחושה כי האחראיים עליו אינם בשליטה על עצמם ומתוך כך לא מסוגלים להעניק לו את הבטחון אליו הוא נזקק. לפעמים מצבים אלו מייצרים לחץ רב על הילד, גורם נוסף שיכול להגביר מצוקה. האנורזיס במצבים אלו, משמש כמעין קריאה לעזרה והצהרה על תחושה של מצוקה רגשית.
אפשר לראות במצב הזה של בריחת השתן גם את הצד הבריא, הילד מאותת על קושי להורים וזה מאפשר להם לפעול לטובתו ולברר את הסיבה העמוקה של ההרטבה.
הקושי הנפוץ ביותר שמתעורר אצל ילדים המתמודדים עם הרטבת יום או לילה, הינו הפגיעה בדימוי העצמי. כאשר הילד מבין כי התפתחותו איננה רגילה הוא עשוי ליצור הכללה ולהאמין כי הוא נמצא מאחור בהיבטים נוספים, מה שלא בהכרח נכון. נוספות לכך תחושות הבושה וההסתרה, שיכולים ליצור בידוד חברתי והגבלות תנועה, כמו שינה אצל חבר או יציאה לטיול עם לינה.
כהורים, אם קיימת הרטבה לא רצונית אצל הילד או הילדה שלכם, חשוב שתהיו ערניים ולא לחכות “שזה יעבור מעצמו”. למרות שלפעמים אנורזיס יכול לחלוף מאליו, בהעדר טיפול בגורמים שיצרו אותה סימפטומים אחרים יכולים להתעורר. כאשר הילד או הילדה מתמודדים עם הרטבה לא רצונית הם מבטאים צורך עמוק שלא בא לידי ביטוי, חשוב לדעת מתי כדאי לפנות לגורמי מקצוע שיוכלו להעניק להם מענה על אותו צורך באמצעות טיפול פסיכולוגי מקצועי לילדים.
הגורם הסביבתי הוא נקודת מפתח להתפתחות של אנורזיס, ולכן מומלץ לנסות לשלב גם הדרכה הורית וכך לשפר את התמיכה בילד או בילדה שלכם.
אנורזיס, או הרטבה בלתי רצונית במהלך עירות או שינה, הינה תופעה שמטרידה ילדים רבים ואת הוריהם. אם הסיבה איננה רפואית, ניתן לבדוק האם היא רגשית. גורמים סביבתיים שמערערים את היציבות והבטחון ומעוררים לחץ יכולים להיות סיבה להתפחות של אנורזיס אצל ילדים. במצב שכזה, מומלץ להיפגש עם מטפל ילדים מקצועי שיסייע לילד או לילדה שלכם לפתח כלים באמצעותם יוכל להתמודד עם האתגרים הרגשיים אותם הוא פוגש.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
אנורזיס הינה הרטבה לא רצונית בזמן שינה או עירות ומשוייכת לתחום של בעיות שליטה בסוגרים.
לפעמים ילדים מרטיבים בצורה שאיננה רצונית בשל בעיה רפואית. רק אחרי שסיבה זו נשללה על ידי גורם מוסמך, ניתן להניח כי הבעיה נעוצה בהתמודדות רגשיות אותם הילד או הילדה פוגשים.
הרטבת לילה הינה תופעה נפוצה בהרבה מהרטבת יום והאבחנה מתייחסת אליה כבעיה בגיל מבוגר יותר מאשר בהרטבת יום.
הרטבה לא רצונית אמורה להדליק נורא אדומה – כנראה שהילד או הילדה מצויים בשיאו של משבר. פניה למטפל ילדים מקצועי עשויים להעניק לילד שלכם את הכלים והתמיכה להם הוא נזקק כרגע.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים