המודעות ההולכת וגוברת לאוטיזם והפרעות תקשורת שונות, הובילה לעלייה משמעותית במספר המאובחנים באספרגר בעשורים האחרונים. כאשר בין המאובחנים ניתן למצוא לא מעט אנשים מבוגרים אשר התמודדו לאורך שנים רבות עם קשיים חברתיים שונים, ללא טיפול הולם.
תסמונת אספרגר הוצגה לראשונה בשנת 1944 על ידי הרופא האוסטרי הנס אספרגר, אשר חקר מקרה של ארבעה ילדים שהתאפיינו ביכולות אינטלקטואליות טובות מצד אחד, אך התקשו להשתלב מבחינה חברתית ולבטא את עצמם באופן לא מילולי.
החל משנת 2013 אספרגר לא נחשבת לתסמונת נפרדת, אלא מהווה חלק מהספקטרום האוטיסטי. אם כי בניגוד לאנשים הלוקים באוטיזם ברמת תפקוד נמוכה, בעלי אספרגר מתאפיינים במנת משכל תקינה ובכישורים שפתיים טובים.
אספרגר באה לידי בקושי לייצר אינטראקציה עם הסביבה, הן ברמה החברתית והן בפן הרגשי, בין אם מדובר בקשיי הסתגלות, חוסר יכולת להבין ולפשט מצבים חברתיים מסוימים, קושי לאמץ קודים חברתיים, או נטייה להתבודדות. כמו כן, אנשים רבים המתמודדים עם אספרגר מתקשים להבין דיבור מרומז כמו מטאפורות או אירוניה ואינם מיטיבים לפרש התנהגות לא מילולית.
כאמור, כמות המאובחנים באספרגר בשנים האחרונות עלתה באופן משמעותי, אולם עדיין אין נתונים חד משמעיים לגבי מספר המאובחנים בישראל. לצד זאת, מאחר שילדים הלוקים בהפרעה מפגינים לרוב רמת תפקוד תקינה מבחינה שכלית וקוגניטיבית ואינם סובלים מליקויים התפתחותיים שונים, נוצר קושי לאבחן את התופעה בילדות, כך שלעתים חולפות מספר שנים עד לקבלת האבחון הסופי.
הגורמים לאספרגר אינם חד משמעיים, כאשר ההנחה היא כי מדובר בשילוב של גורמים גנטיים לצד השפעות סביבתיות. מעבר לכך, ניכר כי אספרגר נפוצה בעיקר בקרב בנים. אולם בשנים האחרונות, בעקבות העלאת המודעות לתופעה, חל זינוק משמעותי בכמות הנשים הבוגרות המאובחנות כסובלות מאספרגר.
תסמונת אספרגר מתאפיינת במספר תסמינים נפוצים, כאשר במקרים מסוימים ניתן להבחין בכך כבר בגיל צעיר, אך בפעמים רבות חלק מהסימפטומים עשויים להעיד על הפרעות נלוות אחרות, מה שעשוי לעכב את תהליך האבחון.
אנשים המתמודדים עם אספרגר מתקשים לרכוש מיומנויות חברתיות ולייצר קשרים הדדיים, כך שרבים מהם נוטים להתבודד ולהסתגר בתוך עצמם. מצב זה נובע לרוב מתוך קושי לפצח קודים ודפוסים חברתיים ולייצר קשר רגשי עמוק. תכונה זו באה לידי ביטוי בין השאר בצורת דיבור רשמית וחסרת דינמיקה. בהקשר לכך, בעלי אספרגר רבים מתקשים להבין תקשורת לא מילולית כמו שפת גוף או הבעות פנים וממעטים ליצור קשר עין. עם זאת, חשוב לציין כי בעלי אספרגר חשים רגישות רבה כלפי סביבתם ומבינים מצבים רגשיים שונים, כך שלא מדובר בהפרעה אנטי חברתית, אלא בקושי ליישם את אותן תחושות ורגשות באופן טבעי ואמפתי.
בעלי אספרגר מתקשים להבין דיבור מרומז, בין אם מדובר במטאפורות, בדיחות או כפל משמעויות, כך שלרוב הם זקוקים להסברים מוחשיים וחד משמעיים, בין אם באמצעות שימוש באלמנטים חזותיים או על ידי הוראות כתובות.
תסמונת אספרגר מלווה לרוב בהפרעות רגשיות שונות כמו – חרדה ודיכאון. כאשר פעמים רבות תופעות אלו עלולות להחמיר לאור הקשיים החברתיים הרבים עמם מתמודדים הסובלים מהתסמונת.
בעלי אספרגר זקוקים לרוב לשגרה יומית קבועה ומתקשים להסתגל למצבים חדשים.
כאמור, אנשים הסובלים מתסמונת אספרגר מתקשים לייצר קשרים ולקרוא סיטואציות חברתיות מקובלות, כך שלא פעם הם נוטים להגיב באופן שונה ולא מידתי., מה שעלול להוביל להצקות וליחס מלגלג מצד הסביבה, בעיקר בקרב ילדים ובני נוער. כמו כן, מצב זה עלול להגביר את תחושת התסכול והבדידות בקרב המתמודדים עם התסמונת ולהחמיר תופעות נפשיות מסוימות כמו חרדה ודיכאון. בנוסף, נראה כי מוסדות חינוך רבים אינם ערוכים להתמודד עם ילדים הסובלים מאספרגר, בין אם בשל מחסור בכח אדם או היעדר בכלים מתאימים.
עם זאת, בעלי אספרגר רבים אשר אובחנו בילדות וקיבלו תמיכה משפחתית ומקצועית רציפה לאורך כל השנים, מצליחים להשתלב בחברה ולנהל חיים מלאים ומספקים, הן בפן החברתי והן במישור המקצועי. כמו כן, רבים מהם מצליחים להשתלב בשוק העבודה ולהתברג בתפקידים איכותיים. נתון זה לא מפתיע בהתחשב בנטייה של בעלי אספרגר רבים להתמקד בתחום עניין מסוים ולהשקיע בו זמן רב.
כמו כן, על אף הקשיים החברתיים עמם הם מתמודדים, בעלי אספרגר רבים מצליחים לקיים מערכת יחסים זוגית לאורך זמן ואף להקים משפחה, בין עם בני זוג הלוקים אף הם בתסמונת, או יחד עם אנשים אחרים שאינם נמצאים על הרצף האוטיסטי.
אמנם אספרגר נחשבת כיום כחלק מהספקטרום האוטיסטי, אך בעלי אספרגר מפגינים יכולת שכלית תקינה ומעלה לצד כישורים שפתיים ויכולת שינון טובה. מעבר לכך, אנשים הלוקים באוטיזם קשה זקוקים להשגחה רציפה, בעוד שבעלי אספרגר רבים אינם מקבלים תמיכה כלשהי ומתפקדים באופן עצמאי ביום יום.
אנשים עם אספרגר נוטים לרוב להתמקד בתחומי עניין מאוד ספציפיים המתבססים על זיכרון של עובדות או מספרים, כמו היסטוריה מתמטיקה או גיאוגרפיה ומסוגלים לשנן מידע רב בעל פה. כמו כן, רבים מהם מתאפיינים בתכונות חיוביות רבות כמו המסייעות להם להשתלב בעבודה ולנהל שגרת חיים תקינה, כמו חריצות ונאמנות.
אנשים רבים המתמודדים עם אספרגר, אינם נזקקים לטיפול רציף, שכן לא מדובר במחלה פיזית הדורשת טיפול מונע ומיידי. עם זאת, רבים מהם זוכים לתמיכה מסוימת באמצעות גישות טיפוליות שונות:
בעלי אספרגר רבים נעזרים בקלינאי תקשורת במטרה לשפר את מיומנויות התקשורת שלהם. במסגרת הטיפול המטופל לומד בין השאר כיצד לפענח מחוות גוף שונות ואיך ניתן לשלוט טוב יותר בטון הדיבור.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי ממוקד ((CBT, עשוי לסייע לאנשים עם אספרגר לזהות דפוסי חשיבה מגבילים ולבסס דרכי התנהלות אדפטיביות יותר. גישה זו משלבת בנוסף תרגול ממוקד, כך שלאורך הטיפול המטופל לומד לפתח כישורים חברתיים ותקשורתיים המסייעים לו להתמודד עם מצבים חברתיים שונים.
הדרכת הורים ממוקדת מאפשרת למשפחות רבות לקבל את הכלים הדרושים על מנת להתמודד טוב יותר עם הקשיים והאתגרים הנלווים למצב. בדרך זו, ההורים יכולים לתרגל עם הילד טכניקות שונות לצורך שיפור יכולותיו התקשורתיות.
טיפול תרופתי באספרגר ניתן רק לצורך הפחתת התסמינים הנלווים לתופעה, כמו דיכאון וחרדה ולא לצורך טיפול בתסמונת עצמה.
שימוש באמצעים אמנותיים שונים כמו ציור, מוסיקה או משחק עשוי לסייע לאנשים המתמודדים עם אספרגר לבסס דרכי תקשורת חיוניות ומועילות יותר ולשכך תסמינים מסוימים הנלווים לתסמונת כמו חרדה ודיכאון.
אנשים רבים המתמודדים עם אספרגר חווים לא מעט קשיים לאורך חייהם, בין אם מדובר בבידוד חברתי, קשיי הסתגלות או חרדות. אולם, תמיכה משפחתית וליווי מקצועי רציף מסייעים לרבים מהם לצלוח את האתגרים השונים ולנהל חיי שגרה תקינים, הן בפן החברתי והן במישור המקצועי.
אנו במכון חיבורים מתמחים בטיפול בהפרעות חרדה שונות באמצעות מגוון שיטות טיפול המשתייכות לזרם הקוגניטיבי התנהגותי ((CBT. נשמח לתאם עבורכם תכנית טיפול מותאמת אישית, בהתאם לצרכיכם.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
ברוב המקרים ניתן לזהות תסמינים המשויכים לאבחנה בגיל מוקדם. תסמינים בולטים של אספרגר מתרכזים בעיקר סביב מיומנויות חברתיות – קושי ביצירה ותחזוקת קשרים, הבנה ופירוש מצבים חברתיים, תקשורת לא מילולית או קושי בהבנה של מה “מאחורי המילים” כמו רמיזות, נימה צינית וכדומה.
קשיים רגשיים כמו חרדה ודיכאון עלולים להופיע בנוסף, אספרגר מאופיין בקיבעונות חשיבתיים שונים שנובעים מתוך צורך עז בשליטה. כאשר השגרה ההרגלית מופרת הם עלולים להתקשות להסתגל לשינוי.
אל אף העובדה שאספרגר נחשבת לתסמונת שנכללת תחת הספקטרום האוטיסטי, התפקוד נחשב גבוה, ישנם כישורים שכליים גבוהים הרבה פעמים מעל הממוצע, הבעה מילולית טובה, עצמאות תפקודית ומסוגלות להשתלב בחברה, עם התאמות קלות.
כאשר מתקבלת האבחנה ומוכרת באופן רשמי ישנן הקלות שונות מטעם המדינה. טיפול באספרגר הוא רב מערכתי וכולל קלינאי תקשורת, הדרכת הורים, טיפול רגשי ולפעמים גם טיפול תרופתי.
רוצים לדבר איתנו?
https://www.nationwidechildrens.org/conditions/aspergers-syndrome#:~:text=What%20are%20the%20Symptoms%20of,unusual%20sensitivity%20to%20sensory%20stimuli.https://www.webmd.com/brain/autism/mental-health-aspergers-syndromehttps://www.medicinenet.com/what_are_the_signs_of_aspergers_in_adults/article.htm
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים