“אולי רק נפגש לקצת ואז נעצור שם. אמרה שרה למטפלת שלה בהתלהבות. היא הניסתה להסתיר את ההתלהבות מעצמה ומהמטפלת כי היא ידעה שעליה לסיים את הקשר הזה שלא מזין אותה על באמת ואפילו מזיק ומעכב אותה. המטפלת בחרה לספר לשרה סיפור שימחיש לה את הסיפור שלה: מוכרת הגפרורים הקטנה הייתה ילדה יתומה שמכרה גפרורים מבית לבית. הגיע הסופה ולילדה לא היה לאן ללכת במקום לחפש מקום חם או עזרה היא בחרה לשבת בשלג והדליקה גפרור כדי להתחמם מעט, היא אמרה לעצמה, אחד ודי. הגפרור הסב לה חום נעים היא דמיינה בלהבות אותה יושבת בבית חם עם צלחת מרק ואז היא הדליקה גפרור נוסף ועוד אחד עד שאלה נגמרו ואז באמת הילדה נמצאה בסכנת חיים בקור”. המטפורה בסיפור עזרה לשרה להבין את ההסתפקות שלה במועט ובמה שיש עכשיו בגלל האור והסנוור החם שלו מבלי לדאוג לרווחתה לטווח הרחוק שתעזור לה להמשיך לחיות.
לכל אדם יש סיפור, נרטיב שהוא מחזיק ומזדהה איתו, דרך סיפורים אחרים תבוניים יכול האדם להתרחק מעט מהסיפור שלו ולהפיק תובנות חדשות עליו דרך אומנות הכתיבה והקריאה.
האם ידעתם שניתן לשלב את היצירות הספרותיות גם בתוך טיפול רגשי? כפי שאמר סבסטיאן פולקס, “קריאת ספרים היא לא דרך לברוח מהחיים, ספרים מספקים מפתח להבנת החיים- מפתח למציאות”. ביבליותרפיה, היא שיטה טיפולית שמשתמשת בדיוק בגישה זו! מהי בדיוק ביבליותרפיה? למי מיועדת השיטה? איך עובד ביבליותרפיה? כל הפרטים במאמר.
ביבליותרפיה היא גישה טיפולית המשלבת שיטות טיפול קלאסיות דרך שיחה לצד פרוזה, כתיבה ויצירות ספרותיות ככלי השלכתי. הטיפול הוא חלק ממשפחת טיפולים רחבה שעושה שימוש בהבעה, ויצירה כמו טיפול באמנות. הרעיון הוא לייצר שיח בין המטפל למטופל, שמצד אחד נוגע בטיפולים שונים כמו טיפול פסיכודינמי וקוגניטיבי-התנהגותי, ומצד שני מאפשר פרספקטיביות שונות שנובעות מתוך היצירה. מעבר לכך שקריאה עשויה לשפר את ההערכה העצמית, מודעות עצמית ותחושת מסוגלות (עדות ממחקר), הספרות מעניקה השראה לעיבוד סיטואציות ותחושות שונות, מזווית אחרת.
השיטה מתאימה לכולם ולכולן, בכל הגילאים! ניתן ליישם את השיטה במסגרות חינוכיות למשל, בפן התפתחותי ככלי עבודה עם ילדים או במסגרת קהילתית, למען סיוע בהתמודדות עם אתגרים מקומיים כמו בריונות. ניתן להשתמש בשיטה בפן קליני, למען אבחון של תופעה מסוימת או הקלה על הפרעה נפשית או גופנית מאובחנת.
ניתן לפנות לביבליותרפיה ככלי טיפולי בעת התמודדות עם חרדה, דיכאון והתמודדות עם התקפי חרדה, התמודדות עם טראומה, סטרס ולחץ ונפשי, התמכרויות, התמודדות עם טראומה והפרעות מצב רוח.
בעת פגישה עם הביבליותרפיסט, הוא ממליץ על ספר או יצירה ספרותית אחרת לקריאה, בהתאם לאתגר ולמורכבות שהמטופל הגיע עמה. במפגש הבא, דנים על היצירה ומוצאים את נקודות ההשקה בין התובנות השונות שעלו מן הקריאה לבין חיי המטופל. השימוש בטקסטים ובמטאפורות השונות, מאפשרים למטפל לעורר רגשות הזדהות בקרב המטופל, לייצר השלכה, או להפיק תובנות אודות חייו.
איפה בפועל הספרות פוגשת את הטיפול? ובכן, מעבר לכך שקריאה ועיסוק בספרות יכולים להוות מקום מפלט ולהעניק רגעי שלווה, הם יכולים גם לסייע באופן טיפולי הבא:
המטופל חווה את התחושות והרגשות השונים של הדמות, נאבק במאבקיה ואוהב את אהוביה ובעצם, חווה מגוון של רגשות באופן מרוחק ובטוח.
המטופל מרגיש שהוא והדמות אחד הם, מרגיש שיש דמות שחווה חוויות שדומות לשלו. הזדהות, גם עם דמות בדיונית, יכולה להפיג את הבדידות ולהעניק מעין אישור “הכל בסדר, אתה לא היחיד ולא לבד”.
כפי שאמרה לין אלמן- “ספרות טובה, היא כזו שמזכירה לך שאתה לא לבד באנושיות שלך”.
המטופל יכול לקבל תובנות לגבי ההתמודדות האישית שלו דרך הקריאה. לפעמים, כשאנו מתמודדים עם בעיה או אתגר כלשהו, אנחנו יכולים לשאול את עצמנו: “מה היינו אומרים לחבר שהיה פונה אלינו עם הבעיה?” מתוך מקום ניטרלי מרגשות, לעיתים, קל יותר למצוא תשובות ולהפיק מסקנות. הקריאה מאפשרת את הסקת המסקנות הזו תוך כדי ריחוק רגעי מהסיטואציה, ולאחר מכן, השלכת המסקנות על החיים האישיים של המטופל.
נשמע כמו מקצוע מופלא, לא? מי מכם, המתעניינים בלימודי ביבליותרפיה או חלקכם המעוניינים פשוט להבין מה דרוש על מנת להפך להיות ביבליותרפיסט- פסקה זו בשבילכם. ניתן להתמקצע בשיטת טיפול זו בשתי דרכים: הראשונה, לימודי תעודה של כ-3 שנים לאחר תואר ראשון במקצוע מתאים (קשור בטיפול באמנות) כמו חינוך, חינוך מיוחד, פסיכולוגיה, אמנות או מדעי ההתנהגות. והדרך השנייה, היא במסגרת לימודי תואר ראשון באמנות וכמסלול בתואר שני במגוון מקומות בארץ.
ביבליותרפיה היא גישה טיפולית המאפשרת שילוב של ספרות ושיטות טיפול מסורתיות. מאפשרת לנו להציף את תחושות שלנו לשם עיבוד ושיחה, לשתף את הרגשות שלנו ולקבל פרספקטיבה שונה מהעולם המדהים של המילה הכתובה. כשהסיפור נוגע לנו בלב הוא מסוגל גם לעזור לנו לעשות שינוי.
ונסכם במילותיו של הפילוסוף והסופר היווני, פלוטארכוס “ספרים מקסימים אותנו, מייעצים לנו, מדברים אלינו, ומתאחדים איתנו בידידות ערנית וחכמה”.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
מדובר בגישה טיפולית המשלבת שיטות טיפול קלאסיות ומוכרות לצד ספרות ויצירות ספרותיות.
השיטה מיועדת ומתאימה לכולם! ניתן ליישם את הגישה בטיפול עם ילדים, מבוגרים ובעת התמודדות עם הפרעות שונות, חרדה, דיכאון ועוד.
השיטה מאפשרת לתובנות שעולות מהקריאה לסייע בהתמודדות עם האתגר הנמצא במרכז חיי המטופל, מאפשרת למטופל לחוות את מלוא קשת הרגשות ממקום מרוחק ובטוח.
רוצים לדבר איתנו?
https://www.psychologytoday.com/us/therapy-types/bibliotherapy
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים