מכירים את התחושה הזו, שאתם נמצאים בסיטואציה חברתית, עוצמים עיניים ומתפללים שייפער חור באדמה והיא תבלע אתכם? את ההרגשה הזו שאתם מנהלים שיחה אבל מרגיש שהצד השני לא מבין אתכם? תחושת בדידות וחוסר יכולת לשמור על קשרים? אם אתם מזדהים, יכול להיות שאתם סובלים מקושי חברתי. אך אל דאגה- אתם לא לבד ולא מדובר בחריצת גורלות- יש לכך מגוון פתרונות, כל שנותר הוא להבין מה יכול לעזור לכם או לילדכם, להרגיש תחושת שייכות גדולה יותר.
צורך אנושי בחברה מתבטא באופנים שונים- בעבודה, בלימודים, בזוגיות, הוא זה המניע אותנו ליצור מערכות יחסים לצד הצורך בתחושת שייכות. עם זאת, לחלקנו, זה לא תמיד מצליח ומתוך רצון עמוק לקשר חברתי נוצר תסכול על כישלון ביצירתו. המון אנשים מרגישים תסכול או אי התאמה חברתית ואין זה אומר שהם אנטי חברתיים, אדרבה, מדובר באנשים שחפצים ביצירת קשר חברתי, בהיכרות עם אדם חדש וצמאים להשתלב אבל מרגישים שמשהו מתפספס בדרך. המצוקה שמתעוררת עלולה לגרום לנו להסתגר ולהתבודד מן החברה.
סיטואציות חברתיות מלוות אותנו בכל שלב בחיינו: מהגן, לבית הספר היסודי עד לתיכון, צבא, לימודים, זוגיות וכדומה. קשיים חברתיים עשויים גם הם ללוות אותנו בכל שלב, ולכן, בכל גיל.
בעיות חברתיות בקרב מבוגרים הן לרוב תוצאה של קשיים שנוצרו בתקופת הילדות\ההתבגרות ולא טופלו במהלך השנים. האתגרים החברתיים מתבטאים במגוון דרכים לדוגמה קושי בליצור קשר עם אדם אחר ואתגרים בתקשורת בין אנשים, אי שליטה בכעסים וניהול רגשות, חוסר אסרטיביות או חרדה חברתית.
מגיל צעיר מאוד הילד חשוף לאינטראקציה עם הסובבים אותו. לכל תקופת התבגרות יש מאפיינים שונים.
בגילאי הגן, הילדים לומדים את משמעותם של קשרים ראשוניים דרך משחק, מענה על שאלות ושיתוף מידע אישי. ילדים אשר חווים קושי חברתי בגילאים אלה ידברו יותר מהרגיל או להפך, יהיו שקטים יחסית, לא יצליחו “לקרוא” אחרים ועלולים להתבטא בצורה פוגענית ללא כוונה.
בגילאי בית הספר (טרם גיל ההתבגרות) הילדים מקבצים לעצמם חברים הכי טובים עמם הם משחקים גם אחרי שעות בית הספר, לומדים לפתח ביטחון ואמון ומבדילים בין נושאי שיחה פרטיים או כאלה העלולים להביכם. אתגרים חברתיים בגילאים אלה צצים במגוון צורות: קושי בהבנת דחייה, חוסר רצון ביצירת קשרים חברתיים, שיתוף מידע פרטי ואי הבנה של סיטואציות חברתיות (מה הנורמה? מה אני יכול להגיד ומה לא?)
כאשר הקטנטנים כבר לא קטנים, מתחילים חטיבה ותיכון, הם משכללים את המיומנות החברתית שלהם לכדי יצירת קשרים עמוקים, מצליחים לקרוא מצבים חברתיים ורגשות של הסובבים אותם ומגיבים בהתאם, לומדים לנהל שיחה ולהיות קשובים לצד השני, ליצור קשר עין ומסוגלים לראות את האחר ואת נקודת מבטו. במידה וילדכם מתקשה בשמירה על קשר לאורך זמן, מאותגר בעת ניהול שיחה והקשבה לאחר, מתקשה לקרוא “בין השורות” או לפרש קודים חברתיים, ייתכן שהוא חווה קושי חברתי וזקוק לעזרה בתחום.
גם בתחום החברתי המגדר משחק תפקיד. על פי מחקר בו הורים ומורים דירגו כישורים חברתיים של בנים מול בנות עלה כי חוץ מקטגוריית שליטה עצמית, בנות קיבלו ציונים גבוהים יותר במיומנויות חברתיות. הבנים מתקשים יותר לשלוט על עצמם מבחינה התנהגותיות ונוטים לבעיות החצנה והיפראקטיביות. מחקר נוסף טוען אף הוא לאותן תוצאות, ומסביר כי הסיבה לכך היא יכולתן של הבנות לשתף פעולה וליצור אינטראקציה בצורה טובה יותר מבנים.
המידע לעיל עלול להמם ולהפחיד. בעיות חברתיות חולשות על כל כך הרבה תחומים, איך ניגשים בכלל לבעיה?! אז אנחנו כאן להרגיע, יש פתרונות, הם רבים ומגוונים.
כהורים לילדים יש מגוון דרכי פעולה על מנת לסייע לילדכם: בגילאים צעירים, דאגו למפגשים עם חברים לזמן קצר, גוונו את מקומות המשחק וסיימו את המפגש בחוויה טובה. שוחחו עם ילדיכם והתאמנו עמם על כישורי שיחה נכונים. בקשו עזרה! הורים הם לא גיבורי על, לפעמים צריך הדרכה וסיוע. הדרכות הורים מעניקות את הכלים להתמודד עם חוויות שונות וקשיים חברתיים.
כמבוגרים, חלק גדול מאיתנו מרגיש מאותגר חברתית בסיטואציות רבות ושונות. תחושת הבושה והרצון לברוח מלווה כמעט כל רגע בחיים הבוגרים. על מנת להקל על התחושה, ניתן להתאמן על הכישורים החברתיים שלנו. אפשר לעשות זאת דרך הצטרפות לקורס או סדנה הנוגעים בתחום עניין שאנחנו אוהבים (כך נוכל להכיר אנשים הדומים לנו מבחינה זו), משחקי תפקידים בשיתוף אדם קרוב יכולים לסייע על מנת להתאמן על יכולות השיחה ויצירת הקשרים או פנייה לטיפול. אין כל בושה בלהגיד אני לא יכול לבד!
מטרת הטיפול היא אימון ופיתוח יכולות חברתיות כמו הבנת רמזים, קריאת מצבים, ניהול שיחה, שליטה בכעסים וכדומה. הקבוצה משמשת כמעטפת ומקום בטוח, שם תוכלו להתאמן על היכולת החברתית שלכם מבלי לחוש שפיטה.
מפגש עם איש מקצוע יכול להפיג את תחושת התסכול והכישלון ולתרגם אותו לכדי הצלחה וביטחון עצמי. ישנן מגוון שיטות שונות לטיפול פסיכולוגי, כל אחד יכול לבחור את השיטה המותאמת אליו. מטרת המטפל היא ליצור עבור המטופל סביבה בטוחה, נעימה ומכילה, בה יוכל לשתף בקשיים המעמיסים עליו וללמוד כיצד לפתור אותם בצורה הטובה ביותר.
בעיות חברתיות מציפות רגשות קשים לעיתים, רגשות שקשה לסחוב לבד. בעת פנייה לטיפול רגשי, ניתן לעבד את הרגשות בצורה מוסמכת, רגישה, נעימה והכי חשוב- מותאמת בקצב ובסגנון לכל מטופל. טיפול בשיטת ACT או CBT למשל, מאפשר שינוי תפישה, קבלה והבנה של הרגשות השליליים תוך כדי שינוי הרגלים לכאלה הבריאים ומועילים לנו.
הקשיים החברתיים מלווים את חלקנו מילדות, פוגשים אותנו במקומות שונים ובסיטואציות שונות ובעיקר מייצרים תסכול, בושה ואשמה. אל תישארו לבד עם התחושות האלו! הקשיים האלה, שמרגישים כמו עול במשך שנים רבות, הם בעלי פתרון! המטפלים שלנו, מוסמכים ומודרכים להתמודדות עם מצבים כאלה בדיוק, ישמחו לתמוך בכם וללוות אתכם עד שתתמלאו בתחושת ביטחון ושקט פנימי בכל מצב חברתי.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
בעיות חברתיות תופסות אותנו בכל גיל ובכל מקום. לכל גיל יש את השלבים החברתיים שעליו לעבור ואיתם קשיים שונים.
ניתן לפתח בעיות חברתיות גם בבגרות, אם כי חלק מהבעיות הן תולדות של פיתוח קלוקל של יכולות חברתיות בילדות.
ניתן להתאמן על כישורים חברתיים ומסוגלות חברתית מגילאי הילדות על מנת לפתח מיומנות חברתית מסוימת. עם זאת, לעיתים צצות בעיות, אך גם לאחר היווצרותן ניתן לטפל.
קיימים מגוון סוגי טיפול ודרכי גישה אפשריות: מרמת משחקי תפקידים עם אדם קרוב עד טיפול פסיכולוגי, רגשי ועוד.
רוצים לדבר איתנו?
https://www.understood.org/en/articles/trouble-with-social-skills
https://cadey.co/articles/social-skills
https://research.tamu.edu/2022/02/22/learning-curves-gender-influences-how-kids-develop-social-skills%EF%BF%BC/
https://manhattanpsychologygroup.com/social-skills-problems-children/
https://www.mindspringcenter.com/what-is-social-skills-group-therapy.html#:~:text=The%20goal%20of%20social%20skills,extracurricular%20activities%20and%20at%20home.
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים