ילדים רבים מתמודדים לאורך השנים עם פחדים וסיטואציות מסוימות אשר עשויות לעורר תגובות רגשיות כאלו ואחרות, כחלק מתהליך ההתפתחות שלהם. אך בעוד שילדים מסוימים מצליחים להתגבר על אותם קשיים ולהסתגל בקלות לסיטואציות חדשות, ילדים רבים מתקשים להתמודד עם השינויים השונים המתרחשים בחייהם באופן מאוזן ומפגינים תסמינים שונים אשר עשויים להעיד על קיומן של בעיות רגשיות קשות.
לאורך החיים אנו נאלצים להתמודד עם מצבים מורכבים שונים, כאשר לעתים אותה סיטואציה עשויה לעורר קושי רגשי משמעותי ולהשפיע על האופן בו אנו מתנהגים. לרוב, מדובר בתגובה נורמטיבית, בהנחה כי היא מתעוררת בעקבות אירוע ספציפי שחווינו. אך כאשר אותה התנהגות נמשכת לאורך זמן, מצב זה עשוי לפגוע בהתנהלות היום יומית שלנו ולהשפיע על תחומים שונים בחיינו, בין אם מדובר בפן המקצועי, או במישור החברתי / משפחתי.
בעיות רגשיות אצל ילדים מבטאות קשיים מסוימים הנובעים ממקור נפשי ועשויות לבוא לידי ביטוי באופנים שונים, בין אם מדובר בהפרעות התנהגות מסוימות, במצוקה נפשית הבאה לידי ביטוי בדיכאון או בחרדה, או בקושי להסתגל למצבים מסוימים.
כאמור, מצבים אלו עשויים לעורר מצוקה קשה בקרב ילדים רבים ולפגוע בתפקוד היום יומי שלהם. מעבר לכך, כאשר הילד מפגין בעיות רגשיות קשות, הדבר עשוי להשפיע על מערכת היחסים בינו לבין הוריו וסביבתו הקרובה. שכן, הורים רבים חשים תסכול רב נוכח המצב ומתקשים להתמודד עם ההשלכות הנלוות לכך.
לאורך שלבי ההתפתחות השונים, ילדים נאלצים להתמודד עם לא מעט מצבים חדשים אשר עשויים לעורר תגובות רגשיות שונות, כמו מעבר לגן והסתגלות למטפלים נוספים מלבד ההורים, גמילה מחיתולים, מעבר לבית ספר והתמודדות עם אחים חדשים שהצטרפו למשפחה.
לצד זאת, כחלק מההתפתחות הרגשית בקרב ילדים, רבים מהם חווים לא מעט פחדים, בין אם מדובר בפחד ממוות או נטישה של הקרובים להם, פחד מחושך וממקומות סגורים, או פחד ממחלות. לרוב, אותם פחדים מתפוגגים עם השנים, אולם לעתים מצבים אלו עשויים להתפתח לכדי פוביה של ממש הפוגעת בשגרת החיים של הילד ושל בני משפחתו, בשילוב סימפטומים שונים המעידים על קיומן של בעיות רגשיות קשות.
בעיות רגשיות בגיל הרך עשויות לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות ולבטא קשיים רבים. כך לדוגמא, ילדים רבים מתקשים להסתגל לשינויים ולקבל סמכות ונוטים להגיב באופן קיצוני כשהם לא מצליחים לבצע משימות מסוימות. התנהגות זו עלולה להוביל לקשיי תקשורת בין אותם ילדים לסביבתם הקרובה ולגרום להם לתסכול רב.
כמו כן, בעוד ילדים מסוימים מגלים הבנה כלפי סביבתם ומסוגלים להביע הזדהות עם רגשות האחר, בקרב ילדים מסוימים הקושי להבין ולהזדהות עם הסביבה עשוי להוביל לקשיי תקשורת רבים ולהופעה של תסמינים רגשיים מאתגרים כמו – דימוי עצמי נמוך ונטייה להתבודדות.
בנוסף, ילדים רבים הסובלים מהיפראקטיביות, בעיות קשב וריכוז ולקויות למידה נוטים אף הם לפתח בעיות רגשיות שונות הבאות לידי ביטוי במעשים נמהרים ואימפולסיביים ובתסמינים נפשיים שונים כמו חרדה ודיכאון, אשר עשויים לבוא לידי ביטוי גם באופן פיזי, בין אם מדובר בבעיות עיכול שונות, או בהפרעות נשימה.
בעיות רגשיות אצל ילדים עשויות להשפיע על מישורים שונים בחיי הילד, בין אם מדובר ביחסיו עם חבריו, בקשר בינו לבין משפחתו, או ביכולת שלו לבצע פעולות ומשימות מסוימות ביום יום. מצב זה עלול להוביל לקשיים פנים משפחתיים רבים, בייחוד כאשר ההורים אינם מצליחים לאתר את מקור הבעיה. עם זאת, פעמים רבות, זיהוי מוקדם של הקשיים עמם מתמודד הילד והפניה לטיפול מתאים, עשויים להפחית באופן משמעותי את התסמינים הבעייתיים ולהוביל לשיפור ניכר באינטראקציה ביו הילד לבין סביבתו.
כמו כן, ברמה הרגשית, התסכול הנלווה לאותן בעיות רגשיות והקשיים החברתיים המתעוררים כתוצאה מכך, עלולים להוביל לתסמינים נפשיים שונים בקרב ילדים רבים, כמו דימוי עצמי נמוך, התפרצויות זעם, הפרעות במצבי הרוח, חרדה חברתית ונטייה להתבודדות.
מאחר שבעיות רגשיות בגיל הרך עשויות לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות אצל כל ילד, לעתים ההורים מתקשים להבחין בסימפטומים ספציפיים אשר עלולים להצביע על מצב חריג במיוחד. שכן, פעמים רבות מדובר בקשיים ובסימפטומים המהווים חלק נורמטיבי ובלתי נפרד מתהליך ההתפתחות בקרב ילדים. עם זאת, חשוב לשים לב למספר תמרורי אזהרה שעשויים להעיד על קושי רגשי כזה או אחר ומחייבים טיפול מידי.
לרוב, ניתן לקשר בין סימפטומים מסוימים לשלבים שונים בהתפתחות הילד, כאשר בגילאים צעירים במיוחד עשויות להופיע התנהגויות ספציפיות כמו – חרדת נטישה, קשיי גמילה והרטבה עד גיל מאוחר, חוסר עניין בגירויים סביבתיים וחוסר שקט. ואילו בגילאי בית הספר, החל מגיל 6 ומעלה, ניתן לשים לב לסימפטומים נוספים כמו – קשיים בלימודים, בעיות עם מסגרת ומרות, הסתגרות מרצון, נטייה לחרדה והתנהגות דווקאית כלפי הסביבה.
לצד זאת, ישנם תסמינים נוספים שעשויים גם הם להעיד על בעיות רגשיות אצל ילדים, בין אם מדובר בתסמיני חרדה שונים כמו – קשיי נשימה, הפרעות שינה או התקפי בכי תכופים. כאשר פעמים רבות ילדים הסובלים מבעיות רגשיות מפגינים פחדים ספציפיים והתנהגויות שלא הפגינו בעבר כמו סיוטים וחלומות רעים, רתיעה מאנשים מסוימים, או פוביה קשה מחיות. בנוסף, גם שינויים קיצוניים בהרגלי התזונה, בין אם מדובר באכילת יתר או בהפחתה קיצונית בכמויות המזון, עשויים לרמז על קושי רגשי כזה או אחר.
אבחון בעיות רגשיות אצל ילדים נעשה לרוב במרכזי השירות הפסיכולוגי לילד בערים השונות, או באופן פרטי על ידי פסיכולוג התפתחותי, במטרה לזהות את מקור הבעיה ולבסס עבור הילד תכנית טיפולית מתאימה, בהתאם לאישיותו ולצרכיו.
כחלק מתהליך האבחון, המטפל עושה שימוש בכלים ובמבדקים שונים במידת הצורך, על מנת להתוודע לעולמו הפנימי של הילד. זאת בנוסף לאינטראקציה הבינאישית ביניהם, המאפשרת למטפל לאתר צדדים שונים באישיותו של הילד. כמו כן, על מנת לקבל תמונת מצב מלאה, יש צורך לאסוף מידע רלוונטי מצד גורמים שונים הקשורים לילד, בין אם מדובר בהורים ובבני משפחה, או בגורמים טיפוליים נוספים שהיו עמו בקשר בעבר, כמו יועצים חינוכיים או גורמי רווחה.
כיום קיימות שיטות שונות לצורך טיפול בבעיות רגשיות אצל ילדים, בין אם מדובר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, או בטיפול פסיכודינמי. עם זאת, הבחירה בטיפול כזה או אחר תלויה במשתנים שונים, כמו -הבעיה ממנה הילד סובל ונתוניו האישיים.
טיפול פסיכולוגי לילדים מתבסס על שיחה בין המטפל למטופל, לצד שימוש בכלים ובאמצעים מסוימים המותאמים עבור ילדים כמו משחקים או יצירה, על מנת לאתר את הגורם להתפרצות הבעיה ולסייע למטופל להתגבר בהדרגה על הקשיים השונים עמם הוא מתמודד.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) לילדים, בניגוד לטיפול פסיכודינמי, מוגבל לכמות מסוימת של מפגשים ומשלב שינוי תפיסתי לצד התנסות פרקטית, במטרה לאתר דפוסי התנהגות מסוימים אשר עלולים להוביל לאותן בעיות רגשיות ולהחליף אותם בהדרגה בדרכי התנהגות אדפטיביות ובריאות יותר.
בעיות רגשיות אצל ילדים עשויות להתעורר בגילאים שונים ולהשפיע באופן ניכר על היבטים שונים בחייהם. עם זאת, אבחון מהיר של הבעיה עשוי להקל על אותם ילדים ולאפשר להם להתמודד טוב יותר עם הקשיים הנלווים לכך, כמו גם לשפר את איכות החיים של משפחתם וסביבתם הקרובה.
צוות המטפלים במכון חיבורים מתמחים במגוון רחב של שיטות טיפוליות המתבססות על הזרם הקוגניטיבי התנהגותי (CBT), לרבות טיפול מותאם עבור ילדים הסובלים מבעיות רגשיות שונות. נשמח לייעץ לכם ולהתאים עבור ילדכם תכנית טיפולית ייחודית בהתאם לצרכיו ולמאפייניו האישיים.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
בעיות רגשיות בקרב ילדים עשויות לבטא קשיים שונים, בין אם מדובר בתגובות קיצוניות ולא מידתיות, פוביות קשות, התנהגות אימפולסיבית, או תסמינים של חרדה ודיכאון.
ישנם סימפטומים שונים העשויים להעיד על קיומן של בעיות רגשיות אצל ילדים כמו – חוסר שקט, הפרעות שינה, התקפי בכי תכופים, פחדים קשים המתפתחים לעיתים לכדי פוביה של ממש ושינויים בהרגלי התזונה.
טיפול בבעיות רגשיות אצל ילדים מתבסס על אבחון יעיל ומעמיק שנערך על ידי פסיכולוג התפתחותי המוסמך בתחום. בתום האבחון ניתן להתאים עבור הילד סוגי טיפול שונים, בהתאם לצרכיו, בין אם מדובר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, או טיפול פסיכודינמי.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים