הורות למתבגרים יכולה להיות מתגמלת ומספקת – אבל גם מאוד מייאשת. רגע אחד הילד שלכם חיוני ותקשורתי, ואז פתאום דלתות נטרקות ואתם מקבלים “כתף קרה”. דברים שאנו מחשיבים כ”לא ביג דיל” אצל נערים הם יכולים להתפרש בצורה דרמטית יותר. איך נצליח לדבר בשפה שלהם ואיך נוכל להשכין שלום ביחסים איתם?
מדי שבוע מגיעים אלינו למכון הורים של מתבגרים עמוסים בבלבול ושאלות הנוגעות לקשיים רגשיים חדשים ש”צצו” אצל ילדיהם ומעולם לא היו שם קודם, למשל כמו חרדה או חוסר חשק לקום בבוקר. במכון אנחנו נותנים מענה טיפולי מקיף לבני נוער שמתמודדים עם רגשות קשים ובמצבים נפשיים שונים על ידי טיפוח קבלה עצמית והזמנה שלהם למרחב בו מותר להם להרגיש.
עם גיל ההתבגרות מתחיל תהליך בו הנער דורש את האוטונומיה שלו. הוא מעדיף להקדיש יותר זמן לבילוי עם בני גילו ופחות עם המשפחה. מתבגרים הופכים להיות פחות תלויים רגשית בהוריהם, אבל עצמאות רגשית זו מופיעה לרוב לאחר תקופה של מאבקים פנימיים וחוויות אינטנסיביות של רגשות שליליים. מתבגרים נוטים לחוות רגשות באופן קיצוני יותר, שליליים וחיוביים, מהוריהם אפילו בתגובה לאותו אירוע.
באופן כללי גיל ההתבגרות רצוף סערות ולחצים כתוצאה מהשינויים המתמידים שהם עוברים. יש הרבה התפרצויות של רגש, שיאים רגשיים של התלהבות וגילוי של דברים חדשים כמו חוויות רומנטיות לצד שפל רגשי כשהדברים לא מסתדרים. בני נוער לא תמיד ידעו להסביר את הפשר של מצב הרוח שהם חווים וזה בכלל חוויות רגשיות שעדיין אין להם מילים או פרשנות, לצד זאת מתפתחת יכולת לחשיבה מופשטת ומורכבת יותר ועם הגיל היכולת להבין ולפרש רגשות תעלה מה שמקל עליהם.
בגיל ההתבגרות ישנם התמודדויות רגשיות שעלולות להתדרדר למצבים נפשיים שונים. קשיים חברתיים, ושינויים פיזיים או הורמונליים יכולים להביא איתם קשיים משמעותיים לחלק מהמתבגרים. עם זאת, בהרבה מקרים הרקע לקושי היה שם עוד לפני אבל האינטנסיביות של הגיל רק גרמה לו לפרוץ. דוגמאות להתמודדויות נפשיות שמאפיינות את הגיל:
יכולה להתפתח מתוך טראומה חברתית שהנער חווה או מתוך ביישנות ודימוי עצמי נמוך קיצוניים.
מתפתחות לרוב כאשר ברקע דימוי עצמי מאד נמוך טראומה או מתוך בעיות רגשיות שקשורות בהתפתחות והקשר עם ההורים.
הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה נפוצה בקרב בני נוער. לרב מדובר בגורמים מולדים אך לא בהכרח, לפעמים גם העניין הרגשי משפיע מאד על יכולות הריכוז והלמידה של בן הנוער.
הדימוי העצמי מתחיל להתפתח בילדות המוקדמת ומגיע לצומת דרכים בגיל ההתבגרות. בני נוער לא פעם סובלים מדימוי עצמי נמוך בגלל השינויים הפיזיולוגים והמיניים שהם חווים, הם עלולים לחוות בושה ורצון להסתיר את המיניות המתפתחת ולהרגיש דחייה מגופם. דימוי עצמי נמוך הוא בעל השפעה כבדה על מנעד הרגשות והחיוניות שלהם, על הפן החברתי והלימודי.
חשוב לציין שאם אתם מגיעים למצבים קיצוניים עם הנער, כמו הסתגרות, שינויים דרסטיים במשקל והרגלי האכילה שינה למידה או חברה חשוב מאד להתייעץ עם איש מקצוע מבריאות הנפש ולהגיע להדרכת הורים בעת הצורך.
הנה כמה טיפים כלליים שתוכלו ליישם כבר עכשיו:
כאשר ניתן, שדרו יציבות, במידת האפשר, הימנע מתקשורת עם המתבגר שלך כאשר אתה מרגיש כועס, מותש או חסר סבלנות
למרות שלפעמים בני נוער עשויים להיראות כמו מבוגרים מבחינה פיזית, מחקרים מראים שהמוח שלהם לא סיים להתפתח לרמה של המוח הבוגר. החלק במוח שמווסת רגשות, אחראי על הגיון וקבלת החלטות, ממשיך להתפתח עד אמצע שנות ה-20. כל אלה משפיעים על הבחירות שלהם של ניהול ריבים וקונפליקטים, קחו את זה בחשבון.
גם אם נראה שהמתבגר רוב הזמן לא מעוניין לשוחח או לחלוק איתכם, אל תוותרו אל הקשר איתו כל כך מהר, העבירו לו את המסר שאתם עדיין בסביבה זמינים להם.
תארו לכם שבמהלך ויכוח בן או בת הזוג יאמרו לכם- “שטויות מה אתה עושה עניין גדול?” כמה שזה מקטין, בני נוער גם לא רוצים שיזלזלו בחוויה שלהם. בשלב זה של חייהם, לעתים קרובות הם עשויים להרגיש חרדה מהחיים והמודעות העצמית שלהם הופכת להיות מוגברת יותר ויותר – לגבי הגוף והרגשות המשתנים שלהם. זה יכול לגרום לבלבול ועולות שאלות חדשות על עצמם ועל פשר החיים, כבדו את זה ותנו להם מקום אם הם רוצים לשתף.
טיפול CBT– עוזר לילד להבין את עצמו טוב יותר, את המחשבות שלו ומה מנהל אותו. כאשר נערים מצליחים להבין אתה רגשות שלהם בצורה טובה יותר זה מרגיע אותם. בטיפול CBT ניתנים לנערים כלים להתמודדות עם מצבים רגשיים חברתיים ומלחיצים בצורה יעילה וטובה יותר, הם לומדים לווסת את עצמם, וכל אלו מחזקים את הדימוי העצמי שלהם.
טיפול רגשי– עבור בני נוער יכול להיעזר במגוון שיטות כמו למשל טיפול באמצעות אומנות או דרמה. טיפול רגשי הוא מרחב שבו הנער יכול להיות מי שהוא ואיך שהוא ללא שיפוט. כאשר הנער לומד לסמוך על המטפלת יכולים לקרות דברים נפלאים, הנער מתקרב לעצמו, לומד את עולמנו הפנימי ומבטא את עצמו בחופשיות בדיבור או אמצעים שונים.
במכון חיבורים תחום המתבגרים נמצא בהובלתן של ליאת פרוכטמן, פסיכולוגית חינוכית מדריכה וד”ר קרין שטרן, בעלת תואר שני בפסיכולוגיה מחקרית יישומית ומנתחת התנהגות.
אנו שמים במקום הראשון את החיבור לנער ולהורים, ומבקשים לבחון קודם כל את המטרות המשותפות ויצירת מרחב של שיתוף פעולה בין כולם וכי להתמקד בטיפול יעיל ויצירתי למכון נסיון עשיר בטיפול בנוער ואנחנו מטפלים מתוך אנרגיה וגישה המתאימה לקשר המבוסס על האמון הנדרש על מנת לקדם את הטיפול ולעזור לנער להתמסר לתהליך.
אנחנו עובדים בגישת טיפול הנקראת קבלה ומחויבות ומלאי גאווה על ההתקדמות ועל ההצלחות של מטופלינו הצעירים וההורים.
נשמח לעזור, לשמוע אתכם, ולקבוע פגישה עם אחד.ת מאנשי הצוות המעולים שלנו.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
בגלל עומס השינויים בכל המובנים בחייהם. שלב ההתבגרות מאופיין בדחף ליצור מרחב אישי וגיבוש זהות נפרדת מההורים והדבר מלווה בהרבה אמוציונליות ומאבקים רגשיים שלהם עם עצמם והעולם.
קשיים רגשיים נפוצים בגיל הם : תסכול, ייאוש, חרדה דימוי עצמי נמוך , הפרעות אכילה, קשיים חברתיים ועוד.
לראות אותו כמו שהוא, לתת לו להביע את עצמו מתוך הבנה שהחלק האחראי על ויסות הרגש במח עוד מתפתח. להיות שם עבורם גם כאשר הם לא מעוררים בכם אמפתיה בגלל התוקפנות שלהם.
כן, לרוב, האינטנסיביות הרגשית נרגעת עם הגיל.
אולי יעניין אותך גם:
רוצים לדבר איתנו?
https://www.uhhospitals.org/Healthy-at-UH/articles/2020/07/recognizing-emotional-problems-in-teens-and-when-to-seek-helphttps://www.connectionsacademy.com/support/resources/article/9-tips-for-dealing-with-teen-emotions
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים