חוסכת לרכישת בית? כל יום זה אותו סיפור עם הילדים והשוקולד? כולם מעשנים לידך וקשה לך לעצור את הדחף?
היכולת להשהות הנאה או סיפוק רגעי במאמץ לשרת מטרה עתידית היא זאת שמקדמת אותנו לעבר המטרות שלנו. מה הופך אדם אחד למאופק יותר מאחר והאם זה משהו שאפשר וכדאי לפתח?
המונח דחיית סיפוקים מתייחס למיומנות לדחות את הדחף לסיפוק רגעי כדי להנות מתגמול שנתפס גדול או כדאי יותר לטווח הרחוק.
לטובת השהיית הסיפוק המיידי יש צורך בגיוס של מנגנון נפשי שמתחילים להבנות הפעוטות, זהו מנגנון המבוסס על כח הרצון ודורש התגייסות מנטלית. מנגנון של דחיית סיפוקים הוא קריטי לקיום שלנו כבני אדם ושומר עלינו מעצמנו ועל הסביבה שלנו. היכולת שמעורבת בתהליך דחיית סיפוקים היא שליטה וויסות עצמי. כולנו מתקשים מדי פעם לדחות סיפוקים וכולם נעים על רצף בין אימפולסיביות לאיפוק.
פיתוח של דחיית סיפוקים דורש אימון, ככל שנעכב יותר את הדחפים ככה נהיה יותר מיומנים בכך. איפוק הוא לימוד חשוב לחיים, התגמול על עיכוב הדחף שווה את המאמץ בטווח הרחוק, רבים מודעים לזה אבל לא תמיד מצליחים לעמוד בפיתוי. יחד עם זאת, דחיית סיפוקים היא לא דבר קל, בייחוד עבור ילדים צעירים, אצלם מרכזי השליטה והוויסות העצמי במח עוד לא סיימו להתפתח.
היכולת בתור מבוגרים לדחיית סיפוקים היא בעלת חשיבות ויש לה חלק בבניית תחושת המסוגלות והדימוי העצמי שלנו.
מבוגרים בעלי יכולת טובה לדחיית סיפוקים מסוגלים להשפיע בצורה יעילה יותר על עתידם. לצד זאת, הקשר בין דחיית סיפוקים לרמת אושר נתונה בספק. כולנו נתקלים כמעט מדי יום בצורך להחליט החלטות עבור עצמנו קטנות וגדולות, לחלקן יש השפעה מכרעת גם על הסביבה שלנו.
אצל הורים, היכולת של דחיית סיפוקים היא אפילו חשובה יותר בעיצוב עתיד הילדים.
מיומנויות דחיית הסיפוקים בקרב ילדים מתפתחות לצד יכולת הפשטה, היא המאפשרת לראות בעייני רוחם את הרווח העתידי שיזכו בו אם יעמדו בפיתוי. “ניסוי המרשמלו” המפורסם מתאר כיצד ילדים בגילאים שונים נשארו בחדר לבד יחד עם ממתק מולם והובטח להם שאם יוכלו להתאפק יקבלו שניים, ראו שמה שעזר לילדים להתמודד עם הפיתוי הם אסטרטגיות התמודדות שונות ויצירתיות, כמו הסחות דעת שונות, שירים או הסתת המבט, בהתאם לשלב ההתפתחותי של הילד.
נטייה או קושי בדחיית סיפוקים עשוי להשפיע על יכולות שונות שמעצבות על חיינו. דחיית סיפוקים מבססת יכולת שליטה עצמית טובה שעומדת בבסיס של הרבה יכולות אחרות. דוגמאות להשלכות אפשריות של אי דחיית סיפוקים בחיים הבוגרים: קשיים כלכליים ובזבזנות, התמודדויות נפשיות שונות שנמצאו קשורות לשליטה עצמית, התמכרויות, דימוי עצמי נמוך, דחיינות, השמנה, ועוד.
אלו כמה סוגים של אבחנות נפשיות שנמצא ביניהם לבין קושי בדחיית סיפוקים קשר:
גם אם אתם אנשים שבטבעם הם יותר אימפולסיביים או הילדים שלכם נכנסים להתקפי זעם כשהם לא מקבלים את מבוקשם, יש מה לעשות עם זה:
לתרגל איפוק זה לא קל אבל משתלם, הדרך הטובה ביותר לעמוד בפיתויים היא להבין מה המשמעות והמטרה שלכם. ככל שתדעו ותדמיינו באופן מפורט יותר למה אתם שואפים זה יקל עליכם לעמוד בפיתוי הנוכחי. למשל- חסכון לבית, איפה הוא יהיה? מה התקציב? איך הוא יראה.
סוגייה נוספת שקשורה לפיתוח דחיית סיפוקים ושליטה עצמית היא רמת האמון שיש לנו בחיים. האם אתה מצפה למשהו אם אתה לא בטוח שהוא באמת יקרה אי פעם? האם יש לך אמונה ביכולת שלך שדברים אכן יתגשמו? חשוב לזכור שאפילו מדענים זוכי פרס נובל רבים עברו בדרך שלהם הרבה ניסויים בהם לא התגלה דבר, הדבר המשמעותי שמוביל אנשים להצלחה הוא היכולת שלהם לסמוך והאמונה שיש להם בנסיבות, בעצמם ובחיים. איינשטיין עצמו אמר, “ההחלטה הטובה ביותר שאדם יכול לעשות היא להחליט שהעולם הוא מקום ידידותי עבורו”.
עצה טובה נוספת היא לפתח תשומת לב לחוויה שקורית בגוף ובתודעה כשמגיע הרגע בו כבר אי אפשר להתאפק, כשלוקחים עוד סיגריה ליד או מוכרחים לאכול את פרוסת העוגה הנוספת אפילו כשכבר אי אפשר לאכול כלום.
מאפשר לעשות תהליך של שינוי, ראשית עלי די חיזוק תחושת מסוגלות ובטחון עצמי ושנית על ידי חידוד המטרות והמשמעות של חיינו. לרוב מטופלים לא יגיעו לטיפול במטרה לחזק את יכולת דחיית סיפוקים אלא בעקבות קשיים אחרים, למשל התמכרויות או קשיים במערכות היחסים. כל מקרה זקוק להתייחסות אחרת כאשר קשיים מסוימים יתאימו לטיפול ממוקד וחלק מהאנשים שמתמודדים עם אבחנות מורכבות יותר יתאים טיפול מעמיק וממושך יותר.
לסיכום
דחיית סיפוקים היא בהחלט לא פשוטה במקרים רבים, בעיקר כשקשה לנו להאמין שאכן התגמול יגיע בהמשך הדרך. עם זאת מחקרים רבים מאששים שיכולת של דחיית סיפוקים ואיפוק היא חלק משמעותי בתהליך של השגת מטרות.
אין ספק שתמיד יהיו פיתויים בהם לא תוכלו לעמוד ועדיף להיות סלחניים ולא קשים עם עצמנו, כנראה שמציאת האיזון הנכון בין הקטבים היא מלאכת חיים שכדאי שכולנו נאמץ.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
יכולת שנרכשת עם הגיל, ומשתכללת עם שלבי ההתפתחות. יכולת של דחיית סיפוקים מאפשרת לאדם לעכב את מימוש הסיפוק המיידי לטובת רווח עתידי לו הוא מצפה ומתכנן.
מחקרים גילו שגורם משמעותי הוא חוסר אמונה או אמון בכך שהתגמול המצופה אכן יתממש ולכן יש קושי לדחות את הסיפוק המיידי. מה שעוד מקשה בדחיית סיפוקים הוא אישיות בעלת נטיות אימפולסיביות, קשיי ויסות ושליטה עצמית והרגשה של חוסר משמעות או העדר מטרות עתידיות.
מבוגרים מסוגלים לדמיין בצורה יותר את התגמול אליו הם שואפים, מוחם של ילדים צעירים טרם סיים להתפתח ויחד איתו יכולות של חשיבה מופשטת המאפשרות זאת, לצד החלק הקדמי של המח שגם הוא בגילאים צעירים אינו בשל שאחראי על ויסות ושיקול דעת.
רוצים לדבר איתנו?
https://davidson.weizmann.ac.il/online/sciencenews/%D7%94%D7%99%D7%9C%D7%93%D7%99%D7%9D-%D7%A9%D7%9C%D7%9E%D7%93%D7%95-%D7%9C%D7%94%D7%AA%D7%90%D7%A4%D7%A7
https://www.verywellmind.com/delayed-gratification-why-wait-for-what-you-want-2795429
https://positivepsychology.com/delayed-gratification/#examples
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים