fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

הגיל השלישי

כותב:
תוכן עניינים

מוטי הוא עובד סוציאלי בן כ-55.  ילדותו של מוטי לא הייתה פשוטה, אביו חינך אותו ביד קשה, הוא גדל תמיד בתחושה שהוא לא מספיק טוב, רצה להרשים ולרצות אך האב לעולם לא היה שבע רצון ממנו. כאשר האב המבוגר התחיל לפתח תסמיני אלצהיימר מוטי החל להרגיש רגשות מעורבים כלפיי האב, בטיפול שעבר הוא חווה תהליך מאד משמעותי של סליחה והשלמה, הוא טיפל באב במסירות אין קץ על אף המשקעים הרבים, הכעסים והקושי שעלו. באותה תקופה מוטי החל לעבוד עם בני הגיל השלישי, הוא למד להתיידד עם הזקנה החולי והמוות, עם הזקנה שלו עצמו שפוגשת את הילד הכאוב וחסר הבטחון שהיה ולפעמים עודנו.

הפחד להזדקן הוא נפוץ וטבעי, בעיקר אצל מי שמתחיל לראות את סימני הזקנה. מה משמעות המונח הגיל השלישי ? מה הקשיים ודרכי ההתמודדות ובאיזה גיל באופן רשמי אדם משתייך לקבוצת הגיל הזאת?

מהו הגיל השלישי?

הגיל השלישי הוא מונח המתאר באופן רשמי את גיל הפרישה לגמלאות (62 נשים וגברים 67). עם זאת, הזקנה היא תהליך מתמשך וסובייקטיבי, כמו שאומר המשפט: “הגיל שלך נקבע לפי הרגשתך”. קצב הזדקנות משתנה מאדם לאדם ותלוי בגורמי חיים רבים – אורחות החיים, רמת רווחה וסטרס שאדם חווה בעבר וכיום, רשת התמיכה של האדם, נטיות אישיותיות והבריאות הפיזית.  

המאפיינים של הגיל השלישי

באופן רשמי, נהוג לחלק את שלבי ההזדקנות ל-3 תקופות, גילאי 65-70, 70-85 ו85 +. תהליך ההזדקנות כרוך בתהליכים  פסיכולוגיים שונים הכוללים פרידה מהגוף הצעיר המסוגל והעצמאי וירידה הדרגתית ביכולות קוגניטיביות וגופניות.  ככל שהגיל עולה כך הקשיים עלולים לעלות והתמודדות איתם. אלו הם המאפיינים השונים של הגיל השלישי לפי חלוקה לשלבים:

את השלב הראשון של ההזדקנות מאפיינת הסתמכות עצמית. ישנה מסוגלות ועצמאות לבצע הכל לבד ויחסית בקלות. סידורים ניקיונות או התניידות, אינן גורמים לאתגר או קושי. זהו השלב בו הקרובים ובני המשפחה מברכים על עצמאות הקשיש ומעודדים אותו לשמר אורח חיים בריא ומאוזן, הכולל תזונה ותנועה. זהו השלב שבו הקשיש עצמו מוקיר על היכולת להיות עצמאי ולנוע מתוך הבנה שהמצב עלול להשתנות די בקרוב.

בשלב השני של תהליך ההזדקנות, עלולים להופיע סימנים קלים של תלות וצורך בתמיכה. בשלב זה עשויים להופיע סימנים ראשוניים של תלות (רגשית או פיזית) שעשויה להתבטא בצורך מוגבר שלהם בחברה בגלל בדידות או צורך פיזי למשל תמיכה במקל להתניידות או מעלון למדרגות. תיתכן ירידה קוגניטיביות- תפקודית, מיומנויות שונות שכבר יתקשו לבצע ואף יהוו סיכון בטיחותי אם יבצעו כמו נהיגה.    שלב זה גם עלול להיות מלווה באבל ואובדן על יקירים בני גילם שהולכים לעולמם ובני או בנות זוג, אלו תהליכים שעלולים להביא לירידה קוגניטיבית ונפשית עוד יותר ודורשים התארגנות משפחתית מחודשת לתמיכה באדם האהוב, ניתן אף לשקול טיפול פסיכו-גריאטרי במידה ויש מוכנות.

בשלב השלישי הקשיש אינו מסוגל יותר להיות לבדו כי זה לא בטיחותי עבורו. חלות או מחמירות בעיות בריאות, ירידה קוגניטיבית או שילוב של שתיהן. מצב זה שם את הקשיש בסיכון בטיחותי ויוצר קשיי תפקוד. יש מקרים בהם הקשיש יכול להמשיך לחיות בבית שלו בליווי ועזרה לעומת מקרים בהם יש צורך במעטפת רחבה יותר כמו למשל בבית אבות או דיור מוגן. שלב התחזקות התלותיות הוא שלב קשה עבור קשישים, לפעמים יש בלבול תשישות מנטלית ואף אבל על העצמאות שאבדה להם, חלק מהקשישים נכנסים לדיכאון בגלל גורמים אלה. זהו שלב קריטי לטיפוח זמן איכות של הקשיש בקרבת חיות ילדים או עיסוקים שונים במסגרת המגבלות כמו יצירה, מוזיקה או גינון.

בשלב הרביעי, כאשר המצב מחמיר, מרבית הקשישים יאלצו לעבור לבית סיעודי. כעת יש צורך במעטפת רפואית משמעותית יותר, חלק מהקשישים בשלב זה אינם צלולים יותר, נמצאים בשלבי אלצהיימר מתקדם או דמנציה, חלקם לא מזהים את יקיריהם וחלקם גם אינם מסוגלים ללכת. אצל אלה בעלי רמת תפקוד שכלית שמורה יש יתרונות רבים להמצאות בחברה מפני שאחד הקשיים הכי גדולים של הזדקנות היא הבדידות. בבית אבות קיימת האפשרות להתחבר לאנשים חדשים לראות אנשים מדי יום ולהשתתף בפעילויות שעוזרות לשמר את התפקוד כמו ריפוי בעיסוק.

לקראת שלב הפטירה, (אבל גם עוד לפני) יכולות לעלות שאלות קיומיות אצל הקשישים, הרהורים שונים לגביי חייהם, חוויות רוחניות, סערת רגשות ותובנות. הם עלולים להרגיש מאד עצובים או חרדים לקראת המוות, אבל לצד זאת גם להרגיש שהם כבר רוצים לעבור מן העולם ולחכות לרגע הזה.

ההתמודדויות והקשיים של הגיל השלישי

אלו הן ההתמודדויות הבולטות ביותר שמגיעות עם ההזדקנות וההגעה לגיל השלישי:

“הגוף בוגד בי”:

כולנו עלולים להרגיש כאבי גב מדי פעם וככל שאנחנו מתבגרים היכולת של הגוף להיענות לנו יורדת, החל מחוסר יכולת לרוץ בגלל בעיות ברכיים ועד לחוסר יכולת להתקלח לבד, נפילות ופגיעות רבה לפציעות ושברים. בהרבה מקרים נפילה אחת עלולה להיות טריגר להתדרדרות גופנית שתוביל להתדרדרות נפשית אצל קשישים, לרוב נפילות דורשות התערבות רפואיות שממנה לקשיש קשה מאד לחזור למה שהיה. אחד המשברים הגדולים של הגיל השלישי זה השלב של אובדן היכולת לתפקד לבד וההבנה שהגוף לא מה שהיה פעם, מכאן המצב רק יתדרדר. מבחינה פסיכולוגית זו עובדה שקשה להשלים איתה, כי היא מבשרת את רגע המוות הקרב ובא, את התלות העתידית שתלך ותגדל, דיכאון, כעס, זעם וחוסר טעם להמשיך.

כל חיי כבר לא לפני:

ההבנה שמרבית החיים מאחוריו, תקופת השיא, הנעורים והפריחה היא לא עובדה שקל לשאת אותה ולרוב תהליך ההשלמה איתה הוא מתמשך. לפעמים עולות שאלות על משמעות החיים שחיו, לפעמים הרהורים וחשבון נפש.

בדידות:

הבדידות יכולה להיות ה”אויב” של הגיל השלישי. עם השנים הקשיש מאבד את הסביבה המוכרת לו באופן הדרגתי ובעיקר את בני גילו שאט אט עוברים מן העולם. יש מקרים בהם הקשיש עטוף ומחובק בילדים נכדים ונינים ויש מקרים בהם קשישים הם יותר עריריים, למשל כשאין להם ילדים או הילדים גרים רחוק. הרבה משפחות פותרות את בדידות הקשישים על ידי מטפל זר או דיור מוגן. זהו שלב קריטי בו חשוב מאד ללוות את הקשיש, לבקר תכופות או לפחות ביקורים בהם הקשיש ידע לצפות להם ולא לאכזב אותם, הם נעשיים רגישים יותר ככל שהם מזדקנים וזה מצב שעלול לכאוב הן למשפחה והן לקשיש.

ההיבטים החיוביים של הגיל השלישי

רבות אנחנו שומעים על זקנה והקשיים שהיא מביאה איתה, על איך להימנע מתהליכי ההזדקנות או לפחות לדחות אותם, מעט מאד מדובר בעולם המערבי על הצדדים החיוביים של הזדקנות. בשבטים נידחים וגם בציוויליזציות קדומות, לאדם הזקן יש/היה מעמד מיוחד של כבוד, יכולות ריפוי, חניכה וייעוץ. אלו הן כמה נקודות חיוביות שמביאה איתה הזיקנה:

חכמת חיים:

אין תחליף לניסיון חיים, אמנם הוא לא תנאי לחכמה אבל הוא מאפשר לאדם להגיע לתובנות מורכבות ועמוקות הרבה יותר מאדם בעל נסיון מועט.

השלמה וקבלה עצמית:

אנשים שהגיעו לגיל זקנה מתארים תחושת השלמה וקבלה, העיסוק בנראות כבר הרבה פחות רלוונטי, ואצל חלקם מופיעה הודיה והוקרה על עצם יכולת גופם לשאת אותם עדיין.  

אושר:

 מחקרים מצאו הקשר בין הזדקנות לאושר-  הם מצביעים על כך שככל שהגיל עולה יש יותר יכולת לבטוח באחר, מאפיין שמגביר את רמת האושר.

רווחה:  

בגיל מבוגר רוב האנשים כבר סיימו לשלם את המשכנתאות וההתחייבויות בהנחה וחשבו על עתידם, צברו הון מסויים והם פנויים הרבה יותר לעיסוקים ופעילויות זהם באמת אוהבים, כאשר סטרס ועומס החיים “במירוץ” מאחוריהם.

לסיכום

הגיל השלישי עלול להביא איתו אתגרים ולהפגיש אותנו עם קושי, פחד או רגשות מורכבים אחרים. חשוב מאד לא להשאר לבד/להשאיר לבד את הקשיש עם התחושות, תמיכתם של האחרים, הקהילה המשפחה ובעת הצורך אנשי מקצוע היא חשובה. יש קשישים שעשויים למצוא שטיפול באומנות מאד מסייע להם ואחרים יוכלו להיעזר בטיפול פסיכולוגי. חשוב שהמשפחות יבינו את הקשיים והחוויות איתן מתמודד הקשיש, ואם יש צורך יקבלו ייעוץ מאנשי מקצוע בתחום הפסיכו-גריאטרי.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

https://bluemoonseniorcounseling.com/what-are-the-stages-of-aging/

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן