fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

הורות חד מינית

כותב:
תוכן עניינים

מהי משפחה חד מינית?

משפחה חד מינית היא משפחה בה ההורים הם מאותו המין, שתי נשים או שני גברים. זהו מודל אחד מתוך מגוון רחב של סוגי משפחות! על אף שיש סוגים רבים של משפחות, הערך הבסיסי של כל משפחה הוא זהה- אהבה. כל אחד נוטה לאהוב מגדר אחר, בוחר לחיות את חייו בצורה אחרת, להרכיב את התא המשפחתי המושלם שלו לפי ראות עיניו והבחירה שלו, וכל משפחה היא יפה בזכות האהבה שהיא מקיימת.

עם זאת, כמו בכל תחום אחר בחיים, לעיתים מתעורר קושי לקבל מודל משפחתי שנחשב לשונה או אחר.  . משפחות חד מיניות עלולות להתמודד עם קשיים ואתגרים, על הרקע הזה אז מה המשמעות של הורות חד מינית? מה ההבדל בין תא משפחתי עם הורים משני המינים להורים מאותו המין? האם יש הבדלים באמת? כל התשובות במאמר-

הורות חד מינית

הורות חד מינית היא הורות בה שני ההורים מאותו המין, שתי נשים או שני גברים. לרוב, סוג כזה של הורות נובע מתוך הנטייה המינית של בני הזוג ומשיכתם למין הזהה להם והרצון לשהם בחיים משותפים.

כיוון שבמקרים מסוימים לא ניתן להביא לעולם ילד בצורה הטבעית, עומדות בפני הזוג אפשרויות שונות להבאת ילדים לעולם, לרוב מדובר בפונדקאות (אושר חוקית בישראל רק בזמן האחרון) , תרומת זרע (כאשר מדובר בשתי נשים) או הורות משותפת עם אישה (כאשר מדובר בזוג גברים).

 צורות של הורות חד מינית

ילדים ממערכות יחסים קודמות

לעיתים, אחד מבני הזוג נישא בעבר לבן זוג מהמין השני והביא עמו ילדים.

תרומת זרע\תרומת ביצית

כיוון שבהורות חד מינית אין אפשרות ליצור עובר בצורה טבעית מזרע וביצית, הזוג יכול לבחור לפנות לתרומה של זרע או ביצית. התורם יכול להיות אנונימי (כמו תורם מבנק הזרע) או תורם מוכר.

הורות משותפת

הורות משותפת היא הורות של שני זוגות\ שני יחידים או כל הרכב אחר בו יש גם גברים וגם נשים. כלומר, מעבר לתרומה של זרע\ביצית מבני זוג מהמין השני, יש פה מספר הורים שמגדלים יחד את הילד, נוטלים באחריות באופן משותף וחולקים את מתנת ההורות.

אימוץ

ניתן גם לצרף לתא המשפחתי ילד או ילדה דרך אימוץ. אימוץ ילד בישראל נעשה באמצעות השירות למען הילד. עם זאת, עוד לא קיים חוק בארץ המתיר את האימוץ לשני ההורים מאותו המין (כלומר, רק אחד ההורים יהיה רשום כהורה באופן רשמי) ולכן זוגות חד מיניים לעיתים בוחרים לאמץ ילדים ממדינות אחרות.

התמודדויות בהורות חד מינית

מעבר להתמודדויות הרגילות של כל משפחה, משפחה בה ההורים הם מאותו מין עלולה להתמודד עם מורכבויות נוספות. בין האתגרים השונים יהיו אתגרים בירוקרטיים לעיתים, מול מוסדות ממשלתיים שלא תמיד מספקים תמיכה והבנה.

נוסף על כך, הילדים עלולים להתמודד עם בריונות או הצקות בעקבות המודל המשפחתי השונה. כמובן שהדבר תלוי בסביבה בה הילד גדל, אך גם התרחשויות כאלה עלולות לקרות וכדאי להתכונן לכך מראש ולעיתים לשקול תמיכה וליווי מקצועי. אחת הדרכים להתמודד עם הסוגייה, היא להעלות את הנושא למודעות, לדון עליו בבית, לשוחח על כך שחלק מהאנשים לא תמיד מצליחים להבין את השונה ולהדגיש את הייחוד החיובי של התא המשפחתי שלכם.

איך הורות חד מינית משפיעה על התפתחות הילד?

מחקרים רבים נעשו בתחום וחוקרים רבים ניסו לפענח מהי ההשפעה של הורות חד מינית על הילדים. עם זאת, מדובר בתחום רגיש המוטה לדעות קדומות ולכן, חשוב לפענח את המחקרים בזהירות.

מחקר לדוגמה, בחן את ההשפעה של התמודדות ההורים והילדים ממשפחות חד מיניות עם גורמי לחץ ממקורות שונים (חברתיים, הדיפת דעות קדומות, חוסר תמיכה מוסדית ממשלתית וכדומה) על התנהגויות הילדים. מהמחקר עלה כי אין הבדל משמעותי בין ילדים ממשפחות חד מיניות למשפחות הטרוסקסואליות.

עם זאת, אנו יודעים “מהשטח” כי יש יתרונות וחסרונות לכל מודל משפחתי, ויש אתגרים שונים  איתם יצטרכו הילדים להתמודד כחלק מהיותם ילדים להורים חד מיניים.

המורכבויות אל מול ההצלחות

לרוב האתגרים בהורות חד מינית נובעים משני מקורות מרכזיים: חברתיים ומוסדיים.

במדינת ישראל עדיין אין הכרה מלאה בזוגות חד מיניים כמשפחה (לא ניתן לאמץ) ולכן המשפחה עלולה להתמודד עם אתגרים בירוקרטיים מול מוסדות שונים.

מבחינה חברתית, ישנן דעות קדומות רבות בנושא והילדים עלולים להתמודד עם הצקות או בריונות בעקבות כך. במקרים כאלה, יש מספר דרכים שונות לפעול על מנת לשפר את תחושת הילד והמסוגלות שלו להתמודד עם האתגר. ניתן לפנות לצוות בית הספר, לנהל שיח פתוח מול הילד ולבנות בסיס לתקשורת בריאה, כך שבמקרה שהוא מתמודד עם מורכבות רגשית כזו או אחרת, הוא יוכל לעבד אותה עם הוריו. דרך נוספת היא לפנות להדרכת הורים, ולקבל כלים שיכולים לסייע בטיפול במקרים שונים והתמודדויות שונות.

כמובן שקיימות גם הצלחות מובהקות למודל משפחתי שכזה! מודל של הורות חד מינית “משחרר ממגדר”. כלומר, אין תפקיד אם ותפקיד אב, שני ההורים מבצעים את התפקידים השונים באופן משותף. הילד נחשף לעולם בו הוא יכול לבחור במה הוא רוצה לעסוק מבלי השלכה על תחושת המגדר שלו.

עקב התמודדות עם המורכבויות, במקרים רבים, התקשורת בין ההורים לילדים היא בריאה ופתוחה יותר. הילדים הם בעלי ביטחון, מסוגלות להתמודדות עם אתגרים ומודעות חברתית גבוהה יותר.

לסיכום

הורות חד מינית היא משפחה בה ההורים הם מאותו מין. על אף הקשיים שעלולה המשפחה להיתקל בהם, בין אם בירוקרטיים ובין אם חברתיים, ישנם כמובן גם יתרונות למשפחה חד מינית. במידה ואתם מתמודדים עם קשיים או אתגרים רגשיים על רקע כזה , אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו למכון חיבורים. במכון תוכלו לקבל מגוון כלים מנטליים ורגשיים, ביניהם הדרכת הורים או טיפול רגשי. זכרו, כי גם אם לא כולם מבינים שיש מודלים רבים למשפחתיות, מה שמשנה הוא התא המשפחתי האוהב והחם שלכם והיכולת להעניק לילדים בסיס יציב להתפתחות תקינה.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן