fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

טובים השניים מן האחד: על הורות לתאומים

כותב:
תוכן עניינים

“לגדול לצד אח תאום נתן לי שקט בידיעה שתמיד יש שם מישהו לצידי במרחק קריאה, ראיתי ילדים אחרים שהרגישו בדידות ואני מרגיש שגדלתי עם הרבה בטחון ומודה על התאום שלי”

“התאומה שלי ואני מסוגלים לחוש כשיש משהו לא תקין אצל השנייה ממרחקים. לשתינו יש ילדים, לה יש שלושה ולי יש ארבעה. היינו אחיות לזוג נוסף של תאומים זהים שנפטרו, זה גנטי אצלנו במשפחה. אנחנו לא זהות וגם לא דומות אני והתאומה שלי, אנשים בקושי מאמינים שיש ביננו קשר”.

התברכתם פעמיים והתענוג כפול. הבאת תאומים לעולם היא לחלוטין מנה מכופלת של אושר, אבל יחד עם זאת גם הקשיים עלולים להיות מוכפלים.

אצל הורים לתאומים עשויות להתעורר שאלות רבות שאינן מתעוררות אצל הורים אחרים בסביבתם להם אין תאומים, מה רמת ההפרדה שעליהם ליצור בין השניים?  מה משמעותם של פערים התפתחותיים ביניהם או קווי שוני ודמיון?

התפתחות תאומים

אמנם קיימת אפשרות לחזות שמרבית זוגות התאומים יגיעו לשלבים הקריטיים של התפתחות תקינה בערך בזמן שהילדים האחרים ישיגו אותם, אך מחקרים שונים חשפו שלא תמיד אפשר לדעת בוודאות האם הם יגיעו לנקודות אלה יחד.

בתור הורים לתאומים עלולים לצוף חששות רבים הנוגעים לקצב ההתפתחות שלהם, ולפערים שעלולים להיווצר בין השניים. למה הוא הולך לפניו והשני עוד רק מנסה לעמוד?  יש מצבים בהם הפערים יצטמצמו מעליהם ויש מצבים בהם חשוב לפנות לבדיקה או ייעוץ.

הנתונים מצביעים על כך שעלול לקחת לתאומים זמן ממושך יותר להגיע לאותן אבני דרך התפתחותיות מאשר בני גילם, בייחוד תאומים שנולדו לפני הזמן.  בזמן שהריון ממוצע אמור להמשך כ- 40 שבועות, כאשר תאומים נולדים בשבוע מוקדם מדי כמו למשל שבוע 35, הם יצטרכו להיות במעקב צמוד יותר כמי שצעיר ב-5 שבועות מכפי גילו האמיתי.

האתגרים המיוחדים של הורות לתאומים

הורים שאינם מגדלים תאומים יכולים רק לתאר לעצמם את המשימה המאתגרת אבל יש דברים שרק אתם יודעים בתור הורים לתאומים שאחרים לעולם לא יחוו בעוצמה הזו. אלו כמה מהמאפיינים הייחודיים להורים שמגדלים תאומים:

חוסר שינה

זהו חלק בלתי נפרד עם ההפיכה להורים, במקרה של תאומים מחסור השינה עלול להיות מכופל ויחד איתו הקושי לתפקד עולה. לא מעט הורים לתאומים מוצאים עצמם תשושים, ועלולים להרגיש שזה החלק הכי קשה בלידת תאומים –  אחד מעיר את השני, ויש צורך בשני מבוגרים מתפקדים 24/7.  הנחמה היא שהתקופה הקשה עוברת, כל הורה לתאומים מתמודדים שונה עם הקושי בשינה, חלקם נעזרים במכרים או שוכרים מטפלת לילה. בהיבט הנפשי, מצב חוסר השינה עלול להקשות מאד ולהביא למצבים רגשיים קיצוניים, כנראה שמה שיפיח תקווה אמיתית היא ההבנה שזה ילך וישתפר עם הגיל שלהם והחלק הקשה מאחוריכם.

זמן איכות משותף

הורים רבים מוצאים עצמם דואגים שהם לא נותנים מספיק תשומת לב בגלל ההכרח לחלק אותה בין שניים. כאשר ילדים נולדים במרווחים שונים אחד מהשני להורה יש אפשרות להיות שם באופן טוטאלי עבורם בתקופה הקריטית של ההתפתחות הראשונית. אם אתם חיים בהרגשה שאתם לא נותנים מספיק, ואשמה על כך דעו שאינכם לבד ורבים מההורים לתאומים חשים כך.

קשיים לוגיסטיים

להורים יש רק שני ידיים ובמקרה של תאומים זה לא תמיד מספיק. כל יציאה מהבית, ארוחה והחתלה, מקלחת והרדמה, דורשים תכנון והתארגנות מתאימה מראש.

מריבות

מה עושים כשהם רבים? איך להיות הוגנים? הורים רבים נתקלים בדילמות האלה בגידול אחים אבל כשמדובר בתאומים אפילו עוד יותר. תאומים יכולים להיות חברים טובים וקרובים אבל קרבה כזו אינטנסיבית יכולה להביא גם הרבה ריבים ותחרותיות. האתגר הגדול בתוך כל הריבים האלה הוא יצירת הוגנות והפגנת יחס שווה, לפעמים זה יכול להרגיש כמו תפקיד מורכב שדורש רגישות יתרה.

המאפיינים הפסיכולוגיים של יחסים בין תאומים

הייחודיות של מערכת היחסים בין תאומים ובינם לבין סביבתם גרמה לחוקרים רבים להתעניין בתופעה ולחקור אותה מהיבטים שונים: התנהגותיים בריאותיים גנטיים וגם משפחתיים.

בטחון וחום

תאומות יכולה לספק הרבה בטחון קירבה וחום. עם זאת, כאשר יש סכסוך או מריבות זה עלול להחוות קיצוני יותר מאשר אצל אחים רגילים. מלחמה בין תאומים, שעלול להפך לניכור בין תאומים, היא די נפוצה, אלו יכולים להיות מצבים כואבים ועצובים של ניכור רב שנים. לפעמים בגלל הדמיון הרב בניהם וחומות האגו שנבנו אף אחד לא עושה צעד להשלמה כלפי השני.

גבולות האני וזהות נפרדת

בלבול הקשור לאגו או גבולות האני נחשב לנורמטיבי בשלבי חיים מסוימים במיוחד. אצל זוגות תאומים בייחוד הזהים, יש התמודדות עם סוגיות זהות שונות מאשר אנשים שאינם בעלי תאומים. תאומים מגבשים זהות זה לצד זה ועליהם למצוא כל חייהם את האיזונים הנכונים בין נפרדות להתמזגות עם התאום. עלולים לעלות פחדים להיפרד ממנו בצמתי דרכים שונות בחיים, הם עלולים להתאכזב ממנו או לצפות ממנו לדברים שאינו יכול לעמוד בהם או להמצא במערכת יחסים שחונקת את שני הצדדים וסימביוטית.  כדי לעזור לתאומים לפתח מערכת יחסים בריאה על ההורים יש לפתח רגישות לנושא זה במיוחד ולפעול מתוך תשומת לב לנושא.

מרגישים אחד את השני

אצל תאומים זהים מתוארים מקרים בהם חשו קשר תלפתי שלא מצריך מילים, למשל – לאחד קרתה תאונה והאחר חש כאב ממרחקים. עם זאת אין הוכחה שקיים קשר כזה. זוגות תאומים לעתים קרובות בעלי העדפות דומות של תחביבים, אופנה, מוזיקה חברים ולפעמים אפילו מושאי משיכה רומנטית דומים.

תחרותיות ואמפתיה 

אצל זוגות תאומים ניתן לראות מתח סביב נושא האמפתיה לבין תחרותיות כאשר מציאת איזון ביניהם היא משימה לא פשוטה עבור ההורים ועבור השניים שחולקים את הדיאדה.

טיפ לדרך

חוקרים רבים זיהו שישנה חשיבות גבוה ליצירת נפרדות אצל תאומים שתעזור להם לפתח ולטפח כל אחד את זהותו שלו, שלכל אחד יש את חבריו ועולמו הפרטי ממש כמו אצל שאר האחים. לפעמים נוצרת קנאה בין אחים תאומים שהיא שונה ודומה לקנאה בין אחים יחידים. חשוב ליצור סדר וגבולות ברורים מתי הם יחד ומתי בנפרד. הורים רבים שולחים את ילדיהם אפילו לגנים נפרדים על מנת לעזור לתאומים להרגיש את מקומם וליצור לעצמם עולם משלהם.

חוקרת תאומים בשם דוקטור ברברה קליין כותבת:

“מתוך התנסויות מקצועיות ואישיות שלי עם זוגות תאומים, ביחד או לחוד, הבנתי שתאומים מסוגלים לתפקד באופן יעיל יותר בין אם זה ביחסים או במסגרות שלהם כאשר הם מבינים את מה ההבדלים ביניהם”.

לסיכום

הבנה של מערכת היחסים בין תאומים תעזור להורים לפתח רגישות רבה יותר לצרכים המשתנים שלהם בהתאם לשלב ההתפתחותי ומתוך מודעות ואמפתיה. אפשר ראוי וחשוב שתאומים יכירו עצמם היטב בנפרד מהאח התאום ויהיו מודעים לצרכים שלהם בתוך מערכת היחסים עם התאום על מנת שיוכלו לפתח אסטרטגיות התמודדות טובות, יגבשו זהות שלמה ובריאה ויחיו חיים מלאים. מערכת יחסים בין תאומים היא ללא ספק מהמרתקות והמסתוריות, אך גם עלולה להיות מאיימת ומאתגרת לשניהם ולהורים. על מנת לעזור ביצירת סביבה בריאה לגידול התאומים הדרכת הורים היא חיונית ועלולה לסייע רבות.

במכון חיבורים אנו מציעים הדרכת הורים הניתנת על ידי פסיכולוגים ואנשי טיפול מובחרים ומקצועיים. כולם בעלי תארים מתקדמים והכשרות מעמיקות בתחום.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

 

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/twin-dilemmas/201708/understanding-twin-interconnections

https://www.verywellfamily.com/hardest-things-about-having-twins-2447101

https://www.firstfiveyears.org.au/child-development/twin-milestones-expect-the-unexpected

https://www.psychologytoday.com/us/basics/twins/lives-and-relationships-twins

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן