fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

הורות נרקיסיסטית

כותב:
תוכן עניינים

“אמא שלי כל הזמן מדברת על ההצלחות שלי בחוץ. על כמה ההישגים שלי גבוהים וכמה אני יותר טוב מילדים של אחרים. אבל בפועל, כשזה מגיע לשיח בינינו, בחיים היא לא החמיאה לי או אמרה שהיא גאה בי. היא לא רואה שזה מה שחשוב לי באמת?” “אני לא יכול להתמודד עם הצורך המתמיד של ההורים שלי לשלוט עליי. כל הילדות שלי הם ניסו לעצב אותי לאיזו דמות אידיאלית, ולא נתנו לי להיות מי שאני. עזבתי את הבית בגיל מוקדם כדי להיות כמה שיותר רחוק מהם” “אני לא מצליח לחשוב בשביל עצמי. הקול של אמא שלי מנהל לי את המחשבות” ההתמודדויות הללו הן חלק מהתסמינים של סגנון הורות נרקיסיסטי. מה זה אומר להיות הורה נרקיסיסט? כיצד ניתן לזהות הורות נרקיסיסטית? מה עושים אם ההורים שלנו נרקיסיסטים? כל התשובות במאמר.

מהו נרקיסיזם?

רבים מאיתנו, תופשים נרקיסיזם כאהבה עצמית מופרזת. אך האמת על הפרעת אישיות נרקיסיסטית מורכבת יותר. פעמים רבות, מדובר באדם שמתקשה בשמירה על שקט פנימי או לא הצליח לפתח בסיס יציב, לעיתים תחת תנאים מסוימים הקשורים בסגנון הורות מסוים, התפתחות וחינוך. ההתמודדות תלווה בחיפוש מתמיד אחר חיזוקים, אישורים והערצה מהסביבה, צורך בהצטיינות יתרה וקושי בהתמודדות עם כישלונות.

מהי הורות נרקיסיסטית?

הורות נרקיסיסטית היא סגנון הורות המתאפיין בסממני הפרעת אישיות נרקיסיסטית. לרוב, הורים נרקיסיסטים לא יהיו מודעים לכך שהם פועלים בצורה כזו, ולעיתים, סגנון ההורות עלול לנבוע מהיחס וסגנון ההורות אליו גדלו ההורים בעצמם. פעמים רבות, ההורים עצמם לא יהיו ערים לכך שהתנהגותם עלולה להזיק להתפתחות ועיצוב האישיות של ילדיהם.

כיצד נזהה הורות נרקיסיסטית?

לסגנון הורות נרקיסיסטי יש כמה סימנים מזהים, המתבטאים באספקטים שונים ביחסים שבין ההורה לילד.

מאפיינים רגשיים

אחד הסימפטומים עמם מתמודדים נרקיסיסטים, הוא הצורך התמידי בקבלת אישורים וחיזוקים מהסביבה. הורה שמתמודד עם נרקיסיזם, עשוי לחפש את האישורים הללו בתוך הבית שלו, ולחפש חיזוקים להתנהגותו מהילד שלו. במקרים מסוימים, ההורים עלולים להתמודד עם הצפה של רגשות ולחוש “נפיצים” רגשית, אך יתקשו להתמודד עם הצפה רגשית בקרב ילדיהם. לפעמים, עשויים להשליך את הצורך העצמי שלהם במצוינות על ילדיהם, יחושו צורך בשליטת יתר על ילדיהם בתחומים שונים, להתבטא בכעסים או שינויים במצבי רוח, בייחוד כאשר הם מרגישים חשופים לביקורת.

 מאפיינים בתפקוד הורה-ילד

הורים נרקיסיסטים, עלולים לחוות קושי בשמירה על יחסי הורה-ילד תקינים ובעמידה באחראיות הנלווית להורות. זה עלול להתבטא בהתנהגות ילדותית דווקא מול ילדיהם, קושי בהעמדת גבולות ברורים, תיעדוף צרכיהם האישיים על פני צרכי ילדיהם, העדפה ניכרת של אחד הילדים על פני האחרים, חוסר תשומת לב להישגים או היעדר הגעה לאירועים חשובים בחיי הילד, ולעיתים, ציפייה שהילד יטפל בהם במקום להפך.

מה ההשלכות של הורות נרקיסיסטית?

טרם נציין את ההשלכות, חשוב להדגיש כי במקרים רבים ההורים אינם מודעים לכך שהם מתנהגים בצורה נרקיסיסטית. הם מתמודדים בעצמם עם חיפוש אישור מהסביבה, פחד מכישלון, צורך ביחס והערצה מהסביבה ומחשבות מתישות שמייצרות תסכול רב. פעמים רבות, העיסוק המתמיד בסביבה ובחיפוש חיזוקים, עלול “לעוור” את ההורים מלראות שהילד שלהם זקוק ליותר או כי הם פוגעים בו בצורה שעלולה להשליך על חייו בהמשך.

ילדים הגדלים להורים נרקיסיסטים עשויים לפתח בעצמם צורך באישורים מהסביבה, ובעקבות כך, להתמודד עם הערכה עצמית נמוכה, וצורך בריצוי האנשים סביבם. לעיתים, עלולים להתמודד עם תחושות אשמה ובושה וקושי בוויסות רגשי. הורות נרקיסיסטית מאופיינת בהיעדר גבולות ברורים, אשר קריטיים ללמידת טוב ורע מהם. חוסר בגבולות ברורים עשוי לפגוע בעיצוב העצמאות וההסתמכות העצמית של הילד, יכולת חשיבה עצמאית ללא תלות בהורה. במקרים חמורים יותר, הדבר עלול לגרום לו ללקיחת סיכונים ולהתנסות בחוויות קצה (כמו סמים למשל). השלכות נוספות עשויות להתבטא בתהליך עיצוב האישיות כמו קושי בפיתוח “עצמי” שאינו קשור להורים, בפיתוח הפרעת אישיות, דיכאון, חרדה, בעיות דימוי גוף והפרעות אכילה, קשיים בביסוס זוגיות ובחירת פרטנר, מעגל חברתי או הזדמנויות תעסוקה.

אז מה עושים?

אם קראתם את הסימנים השונים להורות נרקיסיסטית, ואתם מרגישים הזדהות, יכול להיות שהוריכם מתמודדים עם נרקיסיזם. ריכזנו עבורכם מספר טיפים להקלה על ההתמודדות:

יציאה לנפרדות

למרות שזה קשה ומורכב חשוב לעשות את ההפרדה בין הקול הפנימי שלכם לקולו של ההורה. כמובן שזה עשוי להיות תהליך שלך חיים שלמים של גילוי האני האותנטי שלכם אבל זהו תהליך חשוב ויקר ערך מאין כמותו. מומלץ להיעזר לשם כך בגורם מקצוע.

היו ההורים המיטיבים של עצמכם

אמנם זה נשמע קצת ערטילאי, אבל בהרבה מצבים של הורות נרקיסיסטית, ההורה עשוי להתקשות להעניק לכם יחס, חום ותשומת לב כפי שהייתם צריכים. היו אתם החברים הכי טובים של עצמכם! הקשיבו לרגשות שלכם, הזכירו לעצמך שאתם מוצלחים ומוערכים, הציבו לעצמכם גבולות ויעדים, וכן, במקרים מסוימים, שימו את הצרכים שלכם קודם. נסו לסלוח לעצמכם, לא לבקר את עצמכם בצורה יתרה ולהבין שמותר לכם להיות פשוט אתם, כמו שאתם.

תמיכה חיצונית

פעמים רבות, ניתן לקבל את התמיכה ממקומות אחרים. פרטנר זוגי, חברים, קבוצת תמיכה אונליין ולכו תדעו, אולי אפילו קולגות לעבודה- יכולים להעניק לכם את התמיכה הרצויה להתמודדות עם המצב.

פנו לטיפול

לא תמיד קל לעבד את הרגשות השונים לבד. במצבים כאלה, ניתן ואף ומומלץ לפנות למטפל מוסמך. ישנם מגוון טיפולי פסיכותרפיה שונים, שמטרתם בניית בסיס פנימי יציב, הקשבה לרחשי הלב והרגשות השונים וריפוי הפצעים. לדוגמה, טיפול ACT (טיפול בקבלה ומחוייבות).  מדובר בתהליך לצד מטפל, שמתרחש במקום בטוח ומכיל, במהלך התהליך ניתן לפתח “עצמי” יותר עצמאי, קשוב יותר, להיות נאמנים לעצמנו. התהליך שואף לפיתוח זהות עצמית באמצעות קבלה עצמית ובירור פנימי של הערכים שלנו.

לסיכום

יחסים בין הורים לילדים הם רקמה עדינה שזורה באתגרים. במקרים מסוימים, התמודדות עם הורים נרקיסיסטים עשויה להיות מורכבת מנטלית ורגשית אף יותר.

במידה ואתם מרגישים שאתם חווים קושי בעיבוד הרגשות הללו לבד, זקוקים לכלים חדשים, לתמיכה ולסיוע- צוות המטפלים שלנו במכון חיבורים ישמח לעמוד לצדכם. קיים מגוון רחב של טיפולים שיכולים להעניק לכם מקום בטוח, ואפילו לסייע בהטבת ההתמודדות. כל שנותר לכם, הוא לבחור את הטיפול המתאים ביותר עבורכם.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

https://www.cnbc.com/2022/09/05/a-psychologist-shares-the-signs-of-a-narcissistic-parent-its-a-toxic-way-to-raise-your-kids.html#:~:text=Narcissistic%20parents%20maintain%20their%20power,uncomfortable%2C%20disloyal%20and%20psychologically%20unsafe.

https://www.parentingforbrain.com/narcissistic-parents/

https://www.choosingtherapy.com/narcissistic-parent/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/narcissistic-personality-disorder/symptoms-causes/syc-20366662#:~:text=Overview,about%20the%20feelings%20of%20others.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן