“לכל ההורים אי שם, אל תגרמו לילדים ולילדות הקטנים שלכם להיות כל כך צמאים לאהבה, שהם ירצו לשתות מים שירעילו אותם.” (ליסה בדריק)
להורים יש השפעה מרחיקת לכת על ההתפתחות הרגשית ותחושת הערך העצמי של ילדיהם. ועם כוח השפעה גדול, מגיעה גם אחריות גדולה.
הורות רעילה היא סגנון הורות מזיק, שעלול לחבל בתחושת הרווחה הרגשית, המנטלית והפיזית של הילד , לא תמיד נהיה מודעים להשלכות של סגנון ההורות שלנו וחשוב לדעת לזהות מתי מדובר בהתנהגות “רעילה” ומתי ההורות היא תקינה ובריאה. במאמר זה ננסה לשפוך אור על המאפיינים של הורות רעילה, לעמוד על ההשפעות האפשריות שלה בנוגע לביטחון העצמי של הילד ולספק דרכים לזהות ולהימנע מדפוסי התנהגות שעלולים להיות רעילים.
“ילדים אינם נולדים כדי להביא תועלת להורים, והם אינם רכוש משפחתי. ילדים שייכים לעתיד.”
(אנטון סנט מארטן)
הורות רעילה היא למעשה מושג כולל למגוון של דרכים והתנהגויות שההורה מפעיל, אשר גורמות לילד להרגיש פחד, אשמה, חוסר ביטחון וערך עצמי נמוך. חשוב להבין, שלא מדובר פה באירועים נקודתיים וחולפים, שבהם ההורה חווה עומס ומאבד את הסבלנות מול הילד, שקורים לכולנו, אלא בהתנהגות מתמשכת ומתמידה של ההורה. הורה רעיל פועל לעיתים קרובות בדרך של מניפולציה רגשית, שליטה והתעלמות מהצרכים הרגשיים של הילד. ברוב המקרים, אותו הורה לא ירגיש שהוא פוגע בילד, מפני שהוא מרוכז בצרכים האישיים שלו, ומתקשה להבחין בהשלכות על נפש הילד.
ישנם מספר סימנים התנהגותיים שיכולים לרמז על הורות רעילה. נמנה פה 6 מהעיקריים שבהם:
גם להורים שיש להם כוונות טובות יכולות להיות התנהגויות בעייתיות. הנה שישה סימנים שיסייעו לכם לדעת אם גדלתם עם הורים רעילים:
לשבור את המעגל של הורות רעילה זהו צעד חיוני עבור כל הורה שבוחר לטפח מערכת יחסים בריאה עם ילדיו. חשוב לזכור שבנושא רגיש וטעון כזה, מומלץ להיעזר בטיפול רגשי ובהדרכת הורים על ידי גורמים מוסמכים ומקצועיים כדי לערוך שינוי משמעותי אל עבר הורות בריאה.
ניתן פה מספר כללי בסיס שיכולים לסייע לכם, במקביל לתהליך הטיפולי:
הורה שבאופן קבוע משתמש בצעקות גורם לילד לתחושות אשמה, פחד וחוסר ביטחון, ובכך מקשה על הילד להתפתח ולהעז להתנסות וללמוד באופן עצמאי ומעלה את הסיכויים שגם הוא יפתח התנהגות אלימה בהמשך. במקום זאת, כדאי לייצר מערכת יחסים שבנויה על אמון ותקשורת מכבדת, וללמוד לבסס סמכות הורית מיטיבה, שאינה זקוקה לכוחנות, שליטה ודרישה לצייתנות מצד הילד.
כל אחד מהילדים הוא ייחודי, ובאופן טבעי אתם רואים הבדלים ביניהם. כאשר אתם מעבירים להם מסר של השוואה ביניהם, הם עלולים לפתח תחושות של טינה, נחיתות, תחרותיות יתר וביטחון עצמי נמוך. נסו לשקף להם את הייחודיות שלהם בדרך שתאפשר להם לראות השוני בצורה טבעית ומעצימה.
כל תיוג של הילד, גם תוויות שנחשבות “חיוביות”, עלול לגרום לו לפתח דימוי עצמי המבוסס על נתונים קבועים, במקום על למידה והתפתחות. לדוגמה, כשההורה מתייג באופן קבוע את הילד כ “חכם”, הילד עלול לחשוש לטעות בביצוע משימה לימודית, כי הוא חושש לאבד את התיוג שלו כ “חכם”. לכן כדאי לחזק את הילד על סמך הפעולות שלו והמוכנות שלו ללמוד ולהתנסות.
חשוב לתת אישור לרגשות הילד, ולייצר בבית אווירה שמקדמת תקשורת פתוחה וכנה.
הורות רעילה יכולה להשפיע בצורה משמעותית הדרך בה הילד תופס את עצמו, ולגרום לו לתחושות של ערך עצמי נמוך, ספק עצמי, חוסר ביטחון עצמי והרגשת חוסר ראויות, שעלולות להמשיך וללוות אותו גם בבגרותו.
במידה ואתם מבוגרים שגדלו תחת הורות רעילה או שאתם חושדים שזה המצב, כדאי שתשקלו את הצעדים הבאים:
חשוב לייצר גבול ברור מול ההורים, כדי לשמור על הרווחה הרגשית שלכם. במידה שההתנהגות הרעילה מולכם נמשכת, והמחיר הנפשי של ההתמודדות עם ההורה הוא גבוה לכם מדי, כדאי לשקול להיעזר בעבודה מעמיקה יותר, בעזרת טיפול מקצועי.
כדאי לפנות לחברים, בני משפחה או מטפל רגשי כדי לקבל תמיכה וכלים להתמודדות.
הורות רעילה יכולה להשפיע באופן מתמשך ועמוק על הערך העצמי והרווחה הנפשית של הילד. בעזרת ידע רלוונטי לגבי הסימנים להורות רעילה וקבלת עזרה והנחיה, יש לנו אפשרות לצאת מהמעגל השלילי, ולנוע אל עבר החלמה ובנייה של מערכות יחסים בריאות יותר עם עצמנו ועם ילדינו. ב”מכון חיבורים” תוכלו למצוא מטפלים מקצועיים המתמחים בתחום ההורות, שיכולו לספק לכם הדרכה ליצירת השינוי הרצוי לכם.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
כן, ניתן להיעזר בטיפול שמספק לנו מרחב בטוח לעבד את הרגשות ולפתח אסטרטגיות התמודדות בריאות יותר.
במידה שזיהיתם בבן או בת זוגכם התנהגויות רעילות, כדאי למצוא טיפול זוגי, שבו אפשר להעלות את הנושאים הכואבים, ולקבל גישות בריאות יותר להתנהלות הורית מיטיבה.
המפתח לשינוי טמון בהעמקת המודעות העצמית. כדאי להיעזר בטיפול אישי או בתוכניות להדרכת הורים, שיקנו לכם שיקוף עצמי, תובנות וכלים כדי לפתח הרגלים בריאים יותר למען הצמיחה האישית שלכם, וכמובן- לטובת ההתפתחות הבריאה של ילדיכם.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים