“רק אני מרוב אהבה שותק…”
אנשים רבים מגיבים בצורה מסוימת כלפי חוץ, אך מרגישים את ההפך המוחלט מכך! כמו למשל המשפט בשיר של יוסי בנאי בו הגיבור מגיב בצורה של “היפוך תגובה”. מדוע לעיתים אנחנו יש לנו התבטאויות שהן ההפך מאיך שאנו מרגישים? האם מדובר בצורך לרצות או למצוא חן? מתי מדובר בתופעה חריגה? כל התשובות במאמר…
זיגמונד פרויד ובתו, אנה פרויד, תרמו רבות לעולם הפסיכולוגיה כשניסחו את התיאוריה בנושא מנגנוני ההגנה של האדם. “היפוך תגובה” הוא סוג של מנגנון הגנה המתבטא בהצגת תגובה שונה לחלוטין מהתחושה הפנימית שלנו. למשל, אם אנו חשים כעס עצום ונבחר להגיב בחיוך, גבר שמתנהג בצורה תוקפנית במצבים מסוימים למרות שמבפנים הוא בכלל לא מתעצבן, או ילד שחש קנאה עזה כלפי אחיו החדש ויגיב באכפתיות יתר וחיבוקים ללא הרף. לא תמיד נוכל לזהות שמדובר בהיפוך תגובה. לעיתים, ההתנהגות המוצגת אמינה כל כך או שהאדם עצמו אינו מודע לכך שהוא מבצע היפוך תגובה, עד כדי כך שלא נוכל להפריד בין התחושה הפנימית לאקט החיצוני.
שני (שם בדוי) מספרת על מועקה עצומה. כבר מספר חודשים שהיא יוצאת עם בחור מקסים. היא מתרגשת בכל פעם שהוא מגיע לאסוף אותה, מחכה להודעות כל היום- כל מה שכרוך בהתאהבות ראשונית. אך ככל שהרגשות כלפיו מתחזקים- כך היא מתרחקת. במקום להביע את הרצון להיות לידו- היא מתווכחת איתו בכל הזדמנות, מבטלת את פגישותיהם ובורחת מאינטרקציה. ללא ידיעתה של שני, היא השתמשה במנגנון היפוך תגובה שעשוי לפגום במערכת היחסים שלה. מדוע זה קורה?
על אף כמות האנרגיה הגבוהה הנדרשת מאיתנו בעת הפעלת היפוך תגובה, מדובר במנגנון הנוצר באופן טבעי במטרה להגן על חלקים בנו. במצבים בהם נחוש שהמציאות מאיימת עלינו, או שמצופה מאיתנו להגיב בצורה מסוימת שאינה תואמת את רגשותינו, אנו עשויים להגיב בתצורת היפוך תגובה. עקב הקושי ביצירת התנהגות הפוכה לתחושותינו, מדובר במנגנון הגנה שלרוב הוא זמני: דמיינו לעצמכם סיר לחץ אטום לחלוטין. המים מבעבעים בתוכו, האדים נצברים בפנים, הלחץ גובר ואין אפילו חריץ קטן לשחרור הלחץ. אתם בטח מתארים לעצמכם איך נראה מטבח לאחר אירוע כזה. הדבר דומה גם במצב של היפוך תגובה לאורך זמן- אם לא ניתן מקום לאני האמיתי שלנו ו”נפרוק את הלחץ”, אנו עשויים לגרום לפגיעה בעצמנו או בסובבים אותנו. נציין כי במצבים מסוימים, היפוך תגובה יהווה חלק מדפוס התנהגות כולל של מנגנון פאסיב-אגרסיב.
פרויד חקר את נושא ההפרעה אובססיבית קומפולסיבית. אנשים המתמודדים עם OCD נוטים לבצע טקסים חוזרים או לסבול ממחשבות טורדניות חוזרות. פעמים רבות הטקסים והמחשבות מלווים בתחושות בושה ותסכול איומות. לטענת פרויד, שימוש במנגנון תגובה לאורך זמן עשוי לפתח הפרעה אובססיבית קומפולסיבית. בסיס טענתו נשען על העובדה שהמנגנון מאופיין בהתנהגות מנוגדת לדחפים ולרצונות שלנו, מה שעשוי להביא להתנהגות אובססיבית סביב אידיאל מסוים. נציין כי נעשה מחקר כולל בנושא שמסקנתו הסופית לא תמכה ברעיון (Busch et al., 2010; Fitz, 1990).
היפוך תגובה הינו מנגנון טבעי המתקיים אצלנו מתוך צורך להגן על הנפש, או להשתלב על פי אידיאלים מסוימים. אך אם אתם חשים שתצורת התגובה ההפוכה גורמת לקולכם הפנימי להעלם, מונעת מכם להתנהג בצורה שאינה הולמת את הרצונות האותנטיים שלכם ואתם פשוט לא מבינים למה אתם מתנהלים באופן הזה, אנו נשמח לסייע לכם. צוות המטפלים במכון שלנו הוכשר במגוון הכשרות על מנת לעזור לכם לחיות חיים מלאים ממקום אותנטי ושלם. כל שנותר לכם הוא לפנות אלינו.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
המנגנון עובד בצורה שבה אנו מציגים התנהגות מסוימת המנוגדת לרגשות האמיתיים שלנו.
נגיב כך במצבים בהם אנו מרגישים שעלינו להתנהג בדרך מסוימת, שנחשבת המקובלת, והינה מנוגדת לתחושה הפנימית שלנו.
נגיב כך על מנת להגן על הנפש שלנו ועל המקום שלנו בחברה.
רוצים לדבר איתנו?
https://psychologytosafety.com/what-is-obsessional-compulsive-disorder-ocd/
https://www.yo-yoo.co.il/optic/image.php?film=18
https://psychologytosafety.com/what-is-obsessional-compulsive-disorder-ocd/
https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-319-28099-8_1420-1
https://www.psychologytoday.com/intl/basics/reaction-formation
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים