fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

היפנוזה

היפנוזה: האם זו שיטת הטיפול המומלצת עבורכם?

מהי היפנוזה?

טיפול בהיפנוזה הנה שיטת ריפוי אשר פותחה כבר לפני כ-200 שנה. לפי משרד הבריאות היא עשויה להועיל לאנשים הסובלים מהפרעות חרדה, בעיות קשב וריכוז, כאב כרוני, קצרת, בעיות עור, תופעות לוואי אחרי כימותרפיה, גמילה מעישון ועוד וגם שיפור ביצועים ספורטיביים.  

היא מוגדרת כתהליך סוגסטי–  suggestion אשר פולשת ומשנה את מרחב התת מודע של המטופל וכן עשויה לגרום לשינויים ברגשותיו, אופן החשיבה שלו, זיכרונותיו והתנהגותו.

מכיוון שמדובר בשיטת טיפול בה המטופל “מתמסר” תרתי משמע לשיטה, עד לאובדן תודעה רק אנשי מקצוע בעלי הכשרה מתאימה ורישיון יכולים לעסוק בה.

לפי השיטה מצב תודעה היפנוטי גורם למטופל להיות במצב של נכונות לשינוי, לקבלת מסרים ותכנים אליהם הוא נחשף במצב המסוים בו הוא נמצא. היפנוזה גורמת לכך שהתודעה של המטופל בזמן ההפנוט,  עוקפת את מנגנוני הבקרה והחשיבה להם מורגל המטופל וכך- ללא סינון, בקרה, שיפוטיות, התנגדות, הימנעות, התחמקות ועוד, הוא יקלוט תכנים חדשים אשר יסייעו לו לפתור את הבעיות שבגללן פנה לטיפול.

חוויה גופנית ותודעה

במצב של טיפול בהיפנוזה נוצר מצב תודעה ומצב גופני ייחודי, כך שבעוד המטופל נתון תחת היפנוזה יש סיכוי רב שהתכנים אליהם הוא ייחשף מילולית, ישפיעו על החוויה הגופנית. כלומר- הדיבור עצמו יגרום למטופל ששרוי כאמור במצב של התמסרות מוחלטת לפעול ולציית להנחיות המטפל ולגרום לו לשינויים גופניים כמו הרפיית מתח, הפעלת חושים מסוימים וכו’.

זה בדיוק המצב בו המהפנט יכול “לנצל” את ההתמסרות של המטופל כדי לשנות את תכני התודעה שלו ולהקל עליו במצבים רגשיים ופיזיים. חשוב לציין כי תחת היפנוזה, המטופל לא ישן אלא ער ומודע, אולם הקשב שלו מנותב ע”י המטופל כל עוד הוא חש נינוח ולא בסכנה.

היפנוזה

איך מתבצע טיפול בהיפנוזה?

 

טיפול בהיפנוזה מתבצע ע”י טכניקות שכנוע- סוגסטיביות. הן גורמות למטופל “להתנתק” מרעשי הרקע החיצוניים ולהיות ממוקד כל כולו להנחיות המהפנט, לדימוי, זיכרון, תחושה גופנית, כאב ועוד. נקודת ההנחה היא שכאשר המטופל ממוקד בגירוי מסוים, הוא איננו במצב של שיפוט או הכחשה וכך נוצרת בעצם סוגסטביליות – ערוץ קליטת התכנים שמשמיע לו המטפל.

לטיפול בהיפנוזה יש ארבעה תנאים מרכזיים: הטיפול חייב להיעשות בסביבה בטוחה ורגועה, בה המטופל חש בנוח והמטפל יוצר אצלו תחושת אמון. השלב השני הוא הכניסה להיפנוזה בה המטפל ינקוט באינדוקציה- הנחיות אשר יכניסו את המטופל למצב התודעתי הרצוי תוך מתן הוראות שונות שיכוונו את המטופל למצב רפוי, משוחרר ומתמסר.

אז תתבצע ההיפנוזה שהיא לב ליבו של הטיפול. המטפל יציע למטופל  תכנים ומסרים חדשים עליהם יחזור בגרסאות שונות, דבריו כולם יכוונו לשינוי בצורת המחשבה או בתפיסת המטופל את עולמו כולל התמקדות בבעיה שלשמה הגיע לטיפול. אלה יכולים להיות תכנים נגד עישון, יצירת שלווה ורוגע. תכנים המציעים היפרדות מכאבים פיזיים. במצב בו המטופל שרוי בהיפנוזה, הוא לא יכול להביע התנגדות או להביע דעה, וזה בדיוק המצב בו ניתן לשנות את התודעה שלו לגבי החסמים, החרדות והבעיות של חייו.

בסיום ההיפנוזה יתקיים שלב דה- היפנוטיזציה בו המטפל יוציא בהדרגה את המטופל מהמצב ההיפנוטי. לאחר מכן יש מטפלים המלמדים את מטופליהם כיצד לנצל טכניקות של היפנוזה עצמית כדי שאלה יסייעו להם להתמודד עם מצבים של חרדה, מתח או כאב.

חשוב לציין כי שימוש בהיפנוזה לחרדות או לכל בעיה אחרת, תמיד יהיה חלק משיטות וטכניקות טיפוליות נוספות שמטרתן לנטרל דפוסי חשיבה שליליים או פחדים המקשים על המטופלים בחייהם.

למי מתאים לעבור טיפול בהיפנוזה?

טיפול בהיפנוזה דורש מהמטופל קבלה והכלה של תנאים אשר יוצרים אותה ושיתוף פעולה מלא עם המטפל. כדי להיכנס לטיפול היפנוטי, הוא יהיה חייב לנסות ולהשהות את תשומת לבו לרעשי הרקע בסביבה כדי להתמקד בהנחיות המטופל, להירגע ולהשתחרר ולהיכנס למצב התודעה הרצוי. קוראים זה “היכולת לשקוע”.

בנוסף חייב המטופל להתנתק ממחשבות, תוויות, דעות והגדרות הנוגעים לזהותו, זיכרונותיו, מחשבותיו ותגובותיו הרגילות המוטוריות, כדי להתנתק באופן מלא ולהתמסר לטיפול. קוראים לזה יכולת דסוציאטיבית.

אולם הדבר החשוב ביותר היא הנכונות שלו להשתחרר מהחשיבה שלו, להתרוקן מכל דאגה או טרדה ולהיות פתוח ללא חשש לקבלת תכנים חדשים. קוראים לזה יכולת סוגסטיבילית ולהיות בעל רצון כנה, פתוח ומוכן לעבור את התהליך ללא התנגדויות או ספקות.

היפנוזה לחרדות

היום נעשה שימוש בטיפולי היפנוזה בישראל  גם בטיפול היפנוזה לחרדה, פוביות, חרדת טיסות, התקפי פאניקה ועוד. המטפל משלב בין טכניקות טיפוליות לנטרול דפוסי חשיבה המשמרים את החרדה גם בהיפנוזה.

המטפל ינחה את המטופל במהלך ההיפנוזה בדימויים או הנחיות הקשורים לטריגר הגורם לפוביה או לחרדות, ואז ישלח אליו מסרים הסותרים את החרדה ועשויים להרגיע אותו. יש סיכוי רב כי במצב היפנוטי אותו אדם חרדתי יהיה מוכן לקלוט את המסרים ואף להפנים אותם, מאשר במצב רגיל בו (מתוך פחד) הוא יגייס לטובתו את כל ההתנגדויות והחסמים הקיימים בו המשמרים את אותה חרדה.

היפנוזה מסייעת גם לטפל במצבים רפואיים וכאבים. היא אף עשוי לסייע בירידה במשקל, התמודדות עם מיגרנה, מתח שרירים, הפרעות שינה כאבי לידה ועוד.

חוסר האונים והשתלטות בעיות רפואיות פיזיות על הגוף, עלולים לגרום להחמרה של מצבים גופניים, באשר האדם עצמו נאחז בשליטה העצמית שלו ולא מרפה ולכן מחמיר אותן בעצמו. במצב היפנוטי הוא לא יוכל לשלוט בהן ולכן גם יוכל לעשות את השינוי המבוקש.

מי הטביע את המושג היפנוזה?

את המונח היפנוזה הטביע רופא בריטי בשם ג’ימס ברייד ומקורו בלטינית  “Hypnos”שפירושו שינה. כינוי זה גרם ליצירתם של מיתוסים שגויים כמו למשל שהיפנוזה הוא שקיעה במחשבות, חלום בהקיץ או שיש כאלה שנכנסים למצב היפנוטי ולא מסוגלים להיחלץ ממנו. אין בזה שום אמת אלא דמיון מפותח.

התיאוריות המודרניות גורסות כי טיפול בהיפנוזה איננו תופעה רוחנית מיסטית אלה אף יומיומית בה כל אחד עלול להיות במצב של “היפנוט” עמוק תוך הרהורים ולא לשים לב למתרחש סביבו וזוהי אכן היפנוזה.

תהליך היפנוטי מאופיין כאמור במצב אסוציאטיבי וסוגסטבילי המושפעים מהחשיבה והדמיון. במצב היפנוטי אדם יהיה מוכן לקבל תכנים חדשים שבמצב של ערות לא יהיה מוכן לקבל. יש המדמים כניסה למצב הזה כמו כניסה לקולנוע- הצופה מתמסר לעלילת הסרט ולא שואל את עצמו האם זה מתרחש באמת אלא מאמין לעלילה.

מלבד היפנוזה לחרדה היא מנוצלת גם ככלי רפואי נגד כאב והיא נחשבת “כמשכך כאבים” טבעי. השימוש בה היום מבוססת על הגישה של הפסיכיאטר האמריקני מילטון אריקסון –היפנוזה טבעית ולשיטתו זוהי טכניקה לצלול למאגרי כוחות הנפש שלנו כדי לשאוב מהם את הפתרון לבעיות שלנו, זאת בניגוד לדעה כי היפנוזה הנה הפעלה סמכותית שהמטרה שלה היא לשתול במוחו של אדם רעיונות חדשים.

שאלות נפוצות - היפנוזה

 טיפול בהיפנוזה חייבים לעבור רק אצל מטפלים שהוסמכו לכך ובעלי אישור של משרד הבריאות לעסוק בזה.

הטיפול מתאים למצבים רגשיים וגופניים אשר קשורים בדפוסי חשיבה, טראומות או היפנוזה לחרדה שהמצב ההיפנוטי עשוי לשנות אצל הסובל מחרדות את התייחסותו אליהן. כדי לקבל את הטיפול על המטופל להיות במצב של פתיחות וקבלה, שלווה ורוגע ללא רעשי רקע.

ממחקרים עולה כי טיפול בהיפנוזה מאוד מתאים לילדים בני 7-13 יש פתיחות וגמישות הדרושים בטיפול היפנוטי. הוא עשוי לסייע במצבים של חרדה, הפרעות קשב וריכוז, התמודדות עם כאב ועוד.

לשיתוף הכתבה >>

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב telegram
שיתוף ב print

inbal

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן