רנה דקארט, פילוסוף ומתמטיקאי צרפתי טען שבאדם מתקיימות שתי ישויות, גוף ונפש, המקיימות אינטראקציה דו כיוונית דרך בלוטת האצטרובל שבמוח. כיום, אנו יודעים שבלוטת האצטרובל קשורה לתהליכים שונים בהחלט, אך שאלת הגוף והנפש נותרה בעינה. הפרעה סומטית היא אחת התופעות שממחישות את הקשר בין גוף ונפש ומתבטאת דרך כאב ורגישות פיזית. מהי הפרעה סומטית? מדוע אנו חווים את עוצמות הכאב האלו? האם היא ניתנת לטיפול?
המילה סומה משמעותה “גוף חי” ביוונית עתיקה, ובהתאמה, המונח “הפרעה סומטית” מתייחס לתופעה בה אנו חווים כאבים גופניים וסימפטומים פיזיים שונים (לרוב ללא אבחון רפואי מתאים) אשר מגבילים את התפקוד שלנו, מעסיקים את המחשבות שלנו ללא מנוח וגורמים למצוקה גדולה, סטרס ולחץ נפשי. מדוע זה קורה?
הסיבות להיווצרות הפרעה סומטית אינן ברורות לחלוטין, עם זאת, מופו מספר גורמים אפשריים:
למשל, תכונה מורשת של סף רגישות נמוך או רגישות יתר לכאב.
לעיתים, נטייה לשליליות כחלק מתכונות האופי שלנו, עלולה לשנות את הדרך בה אנו תופשים רגשות ותסמינים גופניים. גם מודעות נמוכה או חרדה שגורמת לפרשנות שלילית של רגשות, עשויים לגרום לנו לשים דגש על סימפטומים גופניים יותר מאשר על התחושות והרגשות העומדים מאחוריהם.
לפעמים, האישיות שלנו מעוצבת על בסיס חשיפה להתנהגות או לגורמים סביבתיים מסוימים, גם באופן לא מודע. לעיתים, מתוך צורך או חסך מסוים, אנו עשויים לאמץ התנהגויות שונות ביניהן הפרעה סומטית, על מנת לקבל תשומת לב או יחס מסוים.
התמודדות עם בעיה רפואית מסוימת או סיכוי להיווצרות מחלה (בעקבות היסטוריה משפחתית למשל) עלולים לייצר הפרעה סומטית ולגרום לנו להתעסק באופן בלתי פוסק בכל תסמין שהגוף מייצר.
חוויות פוסט טראומתיות ביניהן התעללות, בשל ההתמודדות המורכבת הן נפשית הן פיזית עם הזיכרונות, עשויות לגרום להפרעה סומטית. מחקר שנעשה בנושא מצא שהסיכוי להתפתחות של הפרעה סומטית לאחר חוויה טראומתית גבוה יותר.
מחקר שנעשה בתחום, מצא קשר בין גורמים כמו מצב סוציואקונומי נמוך, נישואים הרוסים ומגבלות כלכליות להיווצרות הפרעה סומטית.
התמודדות עם חרדה, דיכאון ותופעות נוספות עליהן נפרט בהמשך.
5-7% מהמבוגרים מתמודדים עם הפרעה סומטית. כלומר, מדובר בתופעה די שכיחה. הפרעה סומטית עשויה להרים ראשה גם בקרב ילדים. באופן כללי, נשים נוטות לפתח הפרעה סומטית יותר מגברים ביחס של 1:10.
התחושה היא, שההגדרה היא די עמומה- הרי הסימפטומים מגוונים וברמות כאב משתנות. לכן, על מנת להקל על הזיהוי, אספנו מספר תסמינים אפשריים:
לאחר שהצגנו את התסמינים האפשריים, נמשיך לשלב הבא. כיצד מאבחנים?
בשלב הראשוני, רופא המשפחה שלנו יבצע בדיקות ואבחון סימפטומים פיזיים מקיף על מנת לשלול הימצאות של בעיה רפואית. סביר שישאל אותנו לגבי ההיסטוריה המשפחתית שלנו (נוכחנו לדעת קודם שיש קשר גנטי וסביבתי). במידה והתוצאות יחזרו תקינות, רופא המשפחה עשוי להפנות אותנו לפסיכולוג או פסיכיאטר להמשך אבחון. אבחון הפרעה סומטית נעשה על ידי קריטריונים מסוימים ביניהם הימצאות סימפטום אחד לפחות הגורם למצוקה ולקשיים תפקודיים בחיינו במשך כחצי שנה לפחות. בנוסף, הפסיכולוג או הפסיכיאטר יבררו האם אנו מתעסקים באופן אובססיבי בתסמינים הגופניים שלנו? האם אנו טרודים ממחלות חמורות? האם אנו סובלים מחרדה בעקבות הסימפטומים הפיזיים? חשוב לציין, שפעמים רבות אנחנו “נאמין” לחרדה או נהיה שרויים בלחץ כה רב שלא יאפשרו לנו לראות האם ההתנהגות שלנו מותאמת לסיטואציה או קיצונית. לעיתים קיימות הפרעות נלוות לתופעה.
פעמים רבות, הפרעה סומטית הינה תופעה המתרחשת לצד הפרעות נלוות. ביניהן:
תרופות המטפלות בחרדה ודיכאון, (כמו קבוצת SSRI למשל) עשויות לסייע בהתמודדות.
טיפול מבוסס שיח עם המטפל עשוי לסייע בהבנת מקור התסמינים והתמודדות עמם בצורה נכונה ומותאמת למטופל.
טיפול קוגניטיבי- התנהגותי קצר מועד (לרוב) אשר מתמקד בהבנת התחושות הנלוות והחלפת דפוסים מזיקים בדפוסים בריאים ונכונים. נלמד כיצד לפעול בעת התעוררות התחושות הפיזיות בצורה נכונה יותר שתשפר את איכות חיינו.
דרך הטיפול בתנועה נוכל להתחבר אל הגוף שלנו, לנסות להבין את התסמינים שאנו חווים, לעבוד על החיבור בין הגוף לנפש בדרכים שונות המשלבות תנועה מרחבית, משחק ושיח שעושה אינטגרציה בין גוף חוויה ונפש.
הפרעה סומטית היא תופעה יחסית שכיחה ומוכרת, לה פנים רבות ותסמינים פיזיים שונים. לעיתים, כשאנו חשים חרדה נוראית לגבי כאבים פיזיים או מחלה מסוימת, אנו נכנסים למעין “לופ” שמעצים את החרדה, מחמיר את הכאבים ומותיר ומחליש אותנו עוד יותר. אם אתם מתמודדים עם התופעה הזו, ומרגישים שאתם זקוקים לעזרה, צוות המטפלים שלנו, אשר הוכשר במגוון הכשרות וטיפולי שונים, ישמח לעמוד לצדכם. נעשה את המיטב על מנת שתמצאו את הטיפול שמתאים לכם בדיוק ואת הדרך הנכונה לכם לרווחה נפשית וחיים מלאים.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
תופעה בה אנו מתעסקים באופן אובססיבי ודואגים יתר על המידה בנוגע לתסמינים פיזיים, לרוב ללא גורם פיזי ממשי.
להפרעה גורמים רבים ביניהם גורמים ביולוגיים, סביבתיים ונפשיים.
כדאי לגשת לרופא משפחה ובמידה והבדיקות תקינות, להמשיך בתהליך האבחנה המפורט במאמר.
ניתן להתמודד עם ההפרעה באופן נכון ובריא יותר על ידי סיוע פסיכולוגי מסוגים שונים
רוצים לדבר איתנו?
https://www.psychiatry.org/patients-families/somatic-symptom-disorder/what-is-somatic-symptom-disorder#:~:text=Somatic%20symptom%20disorder%20is%20diagnosed,relating%20to%20the%20physical%20symptoms.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/somatic-symptom-disorder/symptoms-causes/syc-20377776
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17976-somatic-symptom-disorder-in-adults
https://emedicine.medscape.com/article/294908-overview
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים