דוד, בן 39 אובחן עם הפרעה סכיזואפקטיבית מסוג הפרעה דו קוטבית. עוד מגיל קטן הרגיש שונה וזה גם היה ניכר, אך כשהתבגר דברים נעשו מורכבים יותר. בגיל 15 הופנה לרופאים ורק לאחר עשור אובחן סופית וטופל בתרופות מתאימות. במהלך השנים קיבל אבחנות שונות הכוללות- ADHD, אספרגר, הפרעת התנגדות, דכאון מג’ורי, הפרעה דו קוטבית ולבסוף הפרעה סכיזואפקטיבית. לאורך השנים דוד עבר עליות ומורדות, הסתבך עם סמים לא חוקיים, בתי כלא , התקפים פסיכוטיים שכללו אשפוזים ואף נסיון התאבדות. בשנים האחרונות, בעידוד ותמיכת המשפחה הצליח לראשונה להתמיד בטיפול. במסגרת הטיפול נבנתה עבורו תוכנית להחלמה. דוד עבר תהליך משמעותי של גמילה, רכישת אמון בתרופות פסיכיאטריות וקבלת המחלה אשר אפשרה לו לחזור לאיזון ולטפל ברוב הסימפטומים. בהמשך אף למד קורס הנחיית קבוצות ויעוץ להתמכרויות מסמים וכיום מלווה מתמודדים בדרך להחלמה.מהי הפרעה סכיזואפקטיבית?
הפרעה סכיזואפקטיבית מתארת מצב נפשי כרוני המורכב מתסמינים של סכיזופרניה והפרעות במצב הרוח. במחלה זו האדם מתמודד עם תסמינים הכוללים חוויות של התרחקות מהמציאות (פסיכוזה) כמו הזיות, מחשבות שווא ואשליות לצד הפרעות קשות במצב הרוח שיכולות להתבטא בתחושת דכאון או תחושות היי קיצוניות (מאניה). הפרעה סכיזואפקטיבית תתאפיין על ידי התרחשות של פרק זמן ממושך אחד לפחות של דכאון או מאניה במקביל לתסמינים הפסיכוטיים.
מדובר בהפרעה יחסית נדירה עם שכיחות של כ 0.3% מהאוכלוסייה, אשר מופיעה יותר בקרב נשים מאשר גברים. ההפרעה מאובחנת בדרך כלל בשנות הבגרות המוקדמות (גילאי 16-30) ולרוב גברים יפתחו את המחלה בשלב מוקדם יותר מנשים בחייהם.
הסיבה המדויקת להתפתחות ההפרעה לא ידועה אך שילוב של גורמים שונים עשוי לתרום להתפתחותה.
הפרעה זו נוטה לעבור בתוך המשפחה. אין זה אומר שאם קרוב משפחתך חולה המחלה תעבור בהכרח אליך או לצאצאים בתורשה, אך הסבירות לפתח את המחלה גדלה.
מחקרים היום מנסים לגשש אחר מבנה ותפקוד מוחי שונה בקרב אנשים המאובחנים עם הפרעה סכיזואפקטיבית.
אירועים מעוררי סטרס וטראומתיים כמו מוות במשפחה, פירוק מערכת יחסים, אובדן כושר עבודה ועוד עלולים להוביל ללחץ קיצוני והתפרצות המחלה.
שימוש בסמים או תרופות פסיכואקטיביות (כמו LSD ) נמצאו קשורים להתפתחות ההפרעה. לעיתים ניצול חומרים אלו לרעה עשוי להוביל לחוויה פסיכוטית חד פעמית, אך לפעמים הם עשויים להאיץ התפרצות של המחלה על בסיס גורמים אחרים שהיו קיימים אך היו “רדומים” , כמו גנטיקה, גורמים סביבתיים מעוררי לחץ או מבנים מוחיים מולדים.
הסימפטומים כוללים תסמינים של סכיזופרניה ותסמינים נוספים בהתאם להפרעת מצב הרוח שאובחנה.
התסמינים הפסיכוטיים יכללו:
הזיות- ראייה (דלוזיות) או שמיעה (הלוצינציות) של דברים שלא קיימים.
אשליות- אמונות מקובעות וכוזבות אשר מנחות את האדם ללא תלות ביכולת להפריכן.
חשיבה או דיבור לא מאורגנים- קפיצה מהירה בין נושאים, מתן תשובות לא קשורות לשיחה.
בנוסף יופיעו תסמינים בהתאם למצב הרוח הנלווה העיקרי:
במידה וההפרעה מסוג דיכאון- יתלוו לתסמינים תחושות כמו עצב, יאוש, ריקנות וחוסר ערך.
במידה וההפרעה מסוג דו קוטבי- תתלווה לתסמינים התנהגות מאנית המאופיינת בתחושת אופוריה, התנהגות מסוכנת, פעילות נמרצת ומוגברת ומחשבות גרנדיוזיות.
תהליך האבחנה של הפרעה סכיזואפקטיבית עשוי להיות מאתגר מאחר והיא משלבת תסמינים של שתי מחלות נפש. בקלות ניתן להתבלבל ולאבחן אותך עם מחלות נפש אחרות או הפרעות שונות במצב הרוח. על מנת לאבחן הפרעה סכיזואפקטיבית צריך לזהות תקופה משמעותית (שבועיים לפחות) של תסמיני סכיזופרניה, אשר ברובה מאופיינת גם בחריגה משמעותית במצב הרוח (דכאון/מאניה). כמו כן, חשוב לוודא שלא השתמשת לרעה בסמים או תרופות בתקופה שסמוכה להופעת התסמינים, שכן הם עשויים להיות אחראים להופעתם.
קיימים שני סוגים של הפרעה זו המתבטאים בהפרעת מצב הרוח העיקרית המופיעה לצד האפיזודה הפסיכוטית.
הפרעה זו תתבטא בתנודות במצב הרוח והתנהגות מאנית בנוסף לתסמינים של פסיכוזה. אדם המתמודד עם סוג זה של הפרעה חווה רגשות עזים וקיצוניים, בין אופוריה ומחשבות גרנדיוזיות אשר עשויות להוביל אותו להתנהגויות קיצוניות לבין נפילה מהירה במצב הרוח לאזורים של דכאון וריקנות.
הפרעה זו תתבטא בתסמינים המאפיינים דכאון בנוסף לתסמינים של פסיכוזה. אדם המתמודד עם סוג זה של הפרעה עשוי להכיר היטב תחושות של עצבות וריקנות, חוויה של ערך עצמי נמוך וחוסר שייכות, יאוש, חוסר מוטיבציה ואף אובדנות.
חשוב להבחין בין המחלות השונות על מנת לאפשר טיפול יעיל ומתאים. סכיזופרניה תתאפיין בפסיכוזה ותסמינים ארוכי טווח של הזיות, מחשבות שווא, חוסר ארגון ועוד סימפטומים המעידים על אובדן קשר למציאות, ללא הפרעות משמעותיות במצב הרוח. לעומת זאת, דכאון או הפרעה דו-קוטבית יאופיינו על ידי שיבושים ארוכי טווח במצב הרוח בהתאם למחלה. דכאון יתבטא בתסמינים של עייפות, חוסר אנרגיה כללי, תחושת עצב וריקנות, ערך עצמי נמוך ותפקוד ירוד ואילו דו- קוטבית תתבטא בעליות וירידות קיצונית במצב הרוח ותנודות בין אופוריה לבין תחושת דכאון. בהפרעות במצב הרוח לא יהיו תסמינים של פסיכוזה ואיבוד קשר למציאות.
במידה והינך מאובחן עם הפרעה סכיזואפקטיבית חשוב מאוד לפנות לטיפול ותמיכה בהקדם. התמודדות עם המחלה ללא טיפול מתאים עשוי להוביל לסיבוכים כמו:
כיום נהוג להסתכל על החלמה ממחלות נפש דרך שני ערוצים מרכזיים, החלמה אובייקטיבית והחלמה סובייקטיבית. החלמה אובייקטיבית תתאפיין בירידה בשכיחות הסימפטומים ותשאף להיות מושגת על ידי שימוש בתרופות פסיכיאטריות שונות בהתאם לסוג ההפרעה (דיכאונית/מאנית) . החלמה אישית תתאפיין בהשגת מטרות אישיות וחזרה לתפקוד אופטימלי והשתלבות בקהילה. החלמה כזו תהיה מושגת דרך תמיכה בקהילה, שימוש בשירותים המוצעים בביטוח לאומי לצד ליווי וטיפול פסיכולוגי העשוי לסייע בבניית תוכנית טיפולית מותאמת, ליווי רגשי בתהליך ההחלמה ומקום לרכישת מיומנויות וכלים להתמודדות וקבלה עצמית. חשוב לדעת שלמרות שמדובר במחלה נפשית לא פשוטה אשר מטלטלת את מציאות החיים כולה, ניתן לחיות חיים טובים ומלאי משמעות וסיפוק בעזרת טיפול ותמיכה מתאימים.
הפרעה סכיזואפקטיבית היא התמודדות נפשית המובילה לקשיים ארוכי טווח בתפקודי החיים. באם אובחנת עם הפרעה זו, או אתה או מקורבך חווה תסמינים שונים של אובדן קשר עם המציאות לצד תנודות במצב הרוח. מצב זה עשוי לטלטל ולערער את שגרת החיים, חשוב לדעת כי הקפדה על טיפול מתאים ומעקב רציף יכולים לסייע לך לנהל ולמתן את מחלתך עד לכדי החלמה מלאה. אנשים רבים המאובחנים עם הפרעה סכיזואפקטיבית מנהלים חיים מלאי סיפוק לצד מערכות יחסים משמעותיות והגשמה עצמית והדבר אפשרי בהחלט.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
הפרעה סכיזואפקטיבית מאופיינת בשילוב סימפטומים של סכיזופרניה והפרעות במצב הרוח (דכאון/מאניה). קיימים שני תתי אבחנות התלויות במצב הרוח העיקרי הנחווה, הפרעה סכיזואפקטיבית דו קוטבית ודיכאונית.
הפרעה סכיזואפקטיבית מהווה שילוב של שתי מחלות נפש שונות ועל כן קל להתבלבל ביניהן. הפרעה סכיזואפקטיבית משלבת בתוכה סימפטומים של סכיזופרניה (הכוללים מחשבות שווא, הזיות ושיבושים בחשיבה) וסימפטומים של הפרעות מצב רוח (הכוללים- דכאון או תנודות רגשיות קיצונית בין מאניה לדיכאון).
מאניה דפרסיה היא הפרעה במצב הרוח אשר כוללת תנודות קיצוניות במצב הרוח ללא חוויה פסיכוטית ממושכת. הפרעה סכיזואפקטיבית כוללת חווית פסיכוזה ממושכת אשר במהלכה קיימים גם תסמינים של מצב רוח קיצוני.
בהחלט ניתן להחלים מההפרעה. כיום נהוג להסתכל על החלמה ממחלות נפש בצורה רחבה יותר ולהגדיר החלמה אובייקטיבית לעומת סובייקטיבית. אנשים רבים המאובחנים עם ההפרעה לומדים לנהל את מחלתם ונהנים משגרת חיים מספקת וטובה.
רוצים לדבר איתנו?
https://www.nami.org/About-Mental-Illness/Mental-Health-Conditions/Schizoaffective-Disorder/Overview
https://www.webmd.com/schizophrenia/mental-health-schizoaffective-disorder
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים