ראשי » הפרעות אכילה » אכילה בררנית אצל ילדים ואצל מבוגרים
ראשי » הפרעות אכילה » אכילה בררנית אצל ילדים ואצל מבוגרים
בשנת 2012 הגיחה לחיי האמריקאים אישה בת 54, בשם מרלה לופז, שהתראיינה לחדשות ABC וסיפרה שהיא ניזונה מ3 מרכיבים בלבד: לחמים לבנים, חלב ותפוחי אדמה. אמנם מדובר במקרה קיצון של אכילה בררנית שהפתיע רבים בארצות הברית, אך לא מדובר בתופעה נדירה! רבים מאיתנו מתמודדים עם התופעה כהורים לילדים או בוגרים. אז מהי אכילה בררנית? למה זה קורה? איך אפשר להתמודד עם הלחץ לפני ובזמן כל ארוחה? האם ניתן לשפר את המצב? כל התשובות במאמר
הורים רבים מאיתנו מתמודדים עם התופעה “אכילה בררנית” בקרב ילדיהם. אכילה בררנית מסווגת כהפרעת אכילה ומופיעה גם בקרב מבוגרים, אך בניגוד להפרעות אכילה המוכרות (בולימיה, אנורקסיה) זו אינה מאופיינת בקשיים סביב דימוי גוף. כשמדובר באכילה בררנית, ההגדרות לא חד משמעיות לאבחון מדויק של התופעה, עיקרה מאופיין בחוסר רצון לטעום ולהתנסות במזונות חדשים, להיצמד למזון מסוים ולעיתים גם חוסר רצון לאכול כלל.
אכילה בררנית זו תופעה רווחת בקרב ילדים. עד כמה רווחת? מחקר שנערך דגם 3000 פעוטות, מצא כי בגילאי 4-24 חודשים מספר הילדים שסווגו כבררנים על ידי המטפלים שלהם עלה מ19% ל50%! כלומר, אם ילדיכם בררן בבחירת המזון, אתם אחד מיני הורים רבים בעולם המתמודדים עם התופעה השכיחה הזו. מחקר נוסף נעשה בנושא וחקר את התופעה בקרב ילדים בגילאי 4-9, מתוך המחקר עלה כי אכילה בררנית מתפתחת בגיל מוקדם כתוצאה ממגוון רב של גורמים (נפרט בהמשך)
אכילה בררנית לא קיימת או נשארת רק בילדות, מבוגרים רבים מוגדרים כבררנים באכילה. עד כמה רבים? המחקרים לא חד משמעיים. אף על פי שמדובר בתופעה ממשית בקרב בוגרים, אין תוצאה אחידה במחקרים. אחת הסיבות לכך, נובעת מהעובדה שמבוגרים רבים מתביישים ומנסים להסתיר זאת מהסביבה. ניסיון ההסתרה עשוי לגורם ללחץ רב ולחוסר נוחות בכל פעם שהנושא מוזכר או שמנסים לכפות עליהם לטעום מזון חדש.
חלק מהבוגרים היו ילדים שנטו לאכילה בררנית ונשארו עם ההרגלים הישנים, חלקם סוחבים זיכרונות ממזונות מסוימים ונמנעים מהם (אם עברו חוויה של חנק מאוכל למשל), חלק רגישים במיוחד לריחות וטעמים של מזונות מסוימים בצורה מסוימת שעלולה לגרום להם להיגעל ממנו (גורם המושפע רבות מגנטיקה),חלקם סולדים ממרקמים מסוימים ואצל חלק מהמבוגרים מדובר בסימפטום של הפרעת אכילה אחרת. הגורמים הם מגוונים, אך ההשלכות הן דומות והאתגר בהתמודדות עם סלקטיביות באכילה לא פשוט כלל עבור חלקנו המתמודדים עמו. במצבים בהם אתם חשים בושה, תסכול, חרדה גדולה במצבים בהם האכילה היא אירוע חברתי או מרגישים שאתם פשוט לא יכולים לבד, אנו ממליצים בחום לפנות לטיפול מתאים על מנת להיטיב את המצב ואולי אפילו להחלים ממנו.
מדוע אנו נחשפים לתופעה הזו בבתים רבים? כמה גורמים אפשריים:
גם בקרב הילדים וגם בקרב המבוגרים, ההשלכות לאכילה סלקטיבית די דומות. כאשר אנו בוררים את האוכל בצורה מוקפדת או מתמודדים עם סירובים חוזרים ונשנים מצד ילדנו, הרכב התזונה עשוי להיות לקוי. כלומר, לא יכיל את כל אבות המזון ונוטריינטים חשובים להתפתחות ותקינות תפקוד הגוף. לאו דווקא נראה זאת בירידה דרסטית במשקל, אך נוכל להרגיש תסמינים של חוסר בברזל למשל כמו עייפות רבה, עצירות כתוצאה מהיעדר פירות וירקות בתזונה ועוד.
נרצה לשים דגש נוסף על האפשרות שהסלקטיביות באכילה עשויה לנבוע מאתגרים נפשיים שונים כמו חרדה, דיכאון, הפרעת אכילה אחרת וחשוב לאבחן האם מדובר בכך. במידה ואתם חוששים שילדכם עשוי להתמודד עם אתגר נפשי אחר או הפרעה נפשית מסוימת אנו ממליצים לגשת לטיפול מתאים. לעיתים, אם יש מקור אחר לתופעה, נוכל לטפל בה מהשורש ואולי אף להפחית משמעותית את תסמיני האכילה הבררנית והשלכותיה.
במידה ואתם מרגישים שאתם ניזונים מהיצע דל של מזונות, מתמודדים עם לחץ וסטרס נפשי בכל פעם שמציעים לכם להצטרף לארוחה, סובלים מהצעות בלתי פוסקות בסגנון “תטעם, מה כבר יכול להיות?” יכול להיות שאתם מתמודדים עם הפרעת אכילה בררנית. אנו מציעים לכם לעצור לרגע את הקריאה ולשאול את עצמכם “האם אני בררן בעוד תחום בחיי?” אם צפים בכם זיכרונות מרגעים מסוימים בהם הייתם סלקטיביים יתר על המידה יכול להיות שאתם מתמודדים עם בררנות יתר בעוד תחומים בחיים. בררנות מסוג זה, עשויה להוביל אותנו לתחושה של פחד ובושה במקרים רבים, למנוע מאיתנו הנאות וחוויות ולפגום באיכות חיינו. בררנות יתר יכולה להיות גם סימן של מצוקה רגשית, צורך מסוים או להעיד על נדבך אחר באישיות שלנו. חשוב שתדעו, שבמידה ואתם מזדהים עם הכתוב, יש אפשרות לפנות לטיפול שיסייע לכם להתמודד עם החששות ולשפר את איכות חייכם. הטיפול עשי לסייע בהגמשת החשיבה שלנו, בהתמודדות עם הפחד או הרתיעה העומדת מאחורי הקושי, הבררנות והנוקשות.
אכילה בררנית הינה תופעה רווחת בקרב ילדים ומבוגרים. חשוב לאבחן מה מקורה ומדוע היא נובעת ולזכור, שיש אפשרויות שונות להתמודדות איתה בהתאם לנסיבות. במידה ואתם מרגישים שהתמודדות לבד אינה פתרון מספק עבורכם ואתם זקוקים לעזרה, צוות המטפלים שלנו כאן בשבילכם לכל חשש או בעיה. כל שנותר לכם הוא לפנות אלינו ולהתחיל בתהליך לעבר תפריט מגוון יותר וחופשי ממטענים רגשיים, לכם ולילדים.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
אכילה בררנית הינה הפרעת אכילה המאופיינת בסלקטיביות יתר של מזונות ובתזונה דלה.
הגורמים לאכילה בררנית הם רבים ביניהם רגישות יתר למזונות ומרקמים, בררנות באופן כללי, התמודדות עם חרדה, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית ועוד…
אכילה בררנית עשויה להוביל לתזונה לקויה, חסרת נוטריינטים נחוצים לגוף. החיסרון עלול לגרום לליקויים גופניים.
בחרו בסביבה נעימה ולא מבקרת, נסו “להתיידד” עם המנה- הריחו אותה לפני, שנו את הדרך בה אתם מכינים אותה ועוד.
רוצים לדבר איתנו?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26232139/#:~:text=Picky%20eating%20(also%20known%20as,dietary%20variety%20during%20early%20childhood.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25450986/
https://www.nytimes.com/2016/11/29/well/eat/when-the-picky-eater-is-a-grown-up.html
https://parentingscience.com/picky-eaters/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30392488/#:~:text=Causes%20of%20picky%20eating%20include,same%20meal%20as%20the%20child.
https://www.glamour.com/story/true-health-confession-the-wor
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6398579/#:~:text=Several%20studies%20have%20shown%20that,are%20critical%20for%20optimal%20growth.
https://www.ucsfbenioffchildrens.org/education/picky-eaters
https://www.health.harvard.edu/blog/study-gives-insight-and-advice-on-picky-eating-in-children-2020060920004
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-what-eat-keto-breakfast
https://www.buoyhealth.com/learn/picky-eating#treatment
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים