אמא של אלכס (22) הגיעה מודאגת לרופא, “כשהוא במצב הזה הוא נראה מאד שמח ואומר שהוא אוהב את כולם” היא מתארת, “אבל אני רואה שהוא גם ער כל הלילה במשך ימים ונהיה עצבני. הוא עושה כל מני דברים פזיזים ואני דואגת לו”.
היפומאניה עשויה להיות תופעה מתעתעת. בעת האפיזודה חווים פרץ גדול של אנרגיה שעשוי להיות מלווה בתחושת התרגשות, מסוגלות ויעילות רבה, מה שיכול להחוות כחיובי ואינו דורש טיפול. אך לצד תופעות אלו, האפיזודה ההיפומאנית מביאה איתה לרוב גם עצבנות, חוסר מנוחה, עיסוק בפעולות פזיזות ומסוכנות ואף סיכון להתפתח למאניה.
מה גורם להיפומאניה? מה הסיכונים? וכיצד אפשר לטפל?
היפומאניה היא רמה קלה עד בינונית של מאניה.
מדובר בהפרעה במצב רוח ובהתנהגות אפיזודית אשר מתבטאת בעליצות יוצאת דופן, התרגשות, כעסנות או עצבנות חריגה אשר נמשכת מספר ימים.
בנוסף, היפומאניה מלווה בהתנהגויות כגון חוסר מנוחה, לחץ לדיבור, חוסר צורך בשינה, פעולות פזיזות ועוד.
היפומאניה אינה נכללת בהפרעה דו-קוטבית (מאניה דיפרסיה) אלא מיוחסת לאישיות עם נטייה היפומאנית, כלומר היא הפרעה בפני עצמה ואין בה מרכיב פסיכוטי.
לאנשים שונים יכולים להיות טריגרים שונים המעוררים אפיזודה היפומאנית, למשל:
חשוב להכיר את הטריגרים האישיים לאפיזודה על מנת להימנע מהם ככל האפשר.
הקריטריונים לאבחון היפומאניה הם:
בעוד שגם היפומאניה וגם מאניה יכולות להשפיע על ההתנהגות ומצב הרוח של האדם, הן מוגדרות כהפרעות שונות:
להיפומאניה השפעה פחות חמורה על היום יום ועל תפקוד החברתי והתעסוקתי.
האפיזודה חייבת להימשך לפחות 4 ימים וכלול התנהגות מסוכנת פתאומית או לא סדירה, כמו שימוש מוגזם בסמים או אלכוהול בתדירות גבוהה.
מאניה מהווה הפרעה משמעותית ליומיום ויש לה השפעה חמורה על התפקוד החברתי והתעסוקתי.
האפיזודה חייבת להימשך לפחות 7 ימים, כאשר התנהגות בסיכון גבוה באופן תמידי, לעתים כוללת הזיות ומביאה לעתים לצורך באשפוז.
רבים מהסובלים מהיפומאניה לא יחושו שיש להם בעיה ואף לא יפנו לטיפול, משום שהם חווים עצמם כשמחים, כמלאי אנרגיה ומסוגלים לביצועים טובים במיוחד.
לצד המאפיינים ה”נעימים” שלה, נזכור שהרגשות המאפיינים את ההיפומאניה אינם מאוזנים, אינם ריאליים ואף לא נמצאים בשליטה. לרוב לעליצות יתלוו מחירים שעשויים לפגום בהתנהלות היומיומית:
התנהגויות אובססיביות או מוגזמות (כמו צריכת אלכוהול, קניות), עיסוק בפעילויות מסוכנות וחוסר שינה. חלק מהתסמינים עשויים להזכיר הפרעת קשב.
בנוסף, ללא טיפול, עשויה ההיפומאניה להחמיר עד כדי הפיכה למאניה:
הטיפול בהיפומאניה מאפשר לאזן את מצב הרוח ולמזער את הפגיעה בהתנהלות היומיומית.
ניתן לטפל בהיפומאניה באמצעות פסיכותרפיה, ובמידה והאדם אובדני או אלים הוא משולב עם טיפול תרופתי הניתן על ידי פסיכיאטר.
טיפול מקובל נוסף הוא טיפול קוגנטיבי-התנהגותי שמסייע להתמודד ולווסת התנהגויות.
היפומאניה היא הפרעת מצב-רוח אשר גורמת לאדם שחווה אותה להרגיש שמחה עזה ואנרגיה גבוהה.
ההפרעה נבדלת מ”הפרעה דו קוטבית” בעיקר במשכה ועוצמתה.
לעתים, האדם שחווה היפומאניה לא יחוש שיש בעיה ולא ירצה ללכת לטיפול, אך להפרעה ישנן תופעות נוספות שעשויות לפגום בהתנהלות האדם בשגרת חייו.
עצבנות, פטפטנות, חוסר שינה, התנהגויות אגרסיביות ומסוכנות ואף פוטנציאל להתפתח למאניה, אלו תופעות המאפיינות את האפיזודה ההיפומאנית.
ניתן להתמודד ולטפל בהפרעה באופן יעיל באמצעות טיפול פסיכותרפי, טיפול תרופתי או טיפול קוגנטיבי-התנהגותי.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
היפומאניה רמה קלה יותר של מאניה, הפרעת התנהגות המאופיינת בעליצות יוצאת דופן והתרגשות, ומגיעה עם לחץ לדיבור, חוסר צורך בשינה.
הלוקים בהיפומאניה יתארו הרגשה טובה וחיובית, אך יעסקו באופן אינטנסיבי בפעילויות חברתיות, דיבור, פעילות מינית, צריכת אלכוהול, קניות ועוד. התופעה תתבטא גם בחוסר צורך בשינה.
היפומאניה היא אפיזודה הנמשכת לפחות 4 ימים.
היפומאניה היא קצרה יותר ומהווה פגיעה קלה יותר בשגרת החיים של הסובל ממנה, ביחס למאניה אשר יכולה לכלול גם הזיות ופגיעה חמורה בחיים עד כדי אשפוז.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים