“אני אוהבת לנהוג. אבל משום מה, בזמן נהיגה, אני מרוכזת בכל דבר אחר חוץ מהכביש. לא משנה כמה נקודות צברתי, לא הצלחתי להתרכז בדרך” “אשתי טוענת שלא אכפת לי ממנה. אני לא מצליח לזכור את יום ההולדת שלה או של הילדים ושוכח בכל שנה את יום הנישואין. היא חשובה לי מאוד אבל לא משנה כמה אני מנסה, אני פשוט שוכח” בעיות קשב וריכוז הן מאתגרות, אמיתיות וכן, מלוות גם את חיינו הבוגרים. קראו על ההתמודדות לצד ADHD בחיים הבוגרים במאמר.
הפרעת קשב וריכוז הינה הפרעה נוירו-התפתחותית שמשפיעה על ההתנהגות שלנו: קושי בשמירה על קשב ממושך, תחושה של חוסר מנוחה, לעיתים נטייה לאימפולסיביות והיפראקטיביות. הפרעות קשב וריכוז מכונות ADD או ADHD. ברוב המקרים, נוכל לשים לב לתסמינים השונים כבר בילדות, בעיקר בתקופת בית הספר כאשר הצורך בריכוז ממושך עולה. עבור חלקם שאובחנו בילדות, התסמינים השתפרו עם הגיל ויש כאלה שממשיכים להתמודד עם בעיות קשב וריכוז גם בתור בוגרים.
לרוב, אנו שומעים על בעיות קשב וריכוז רק בהקשר של ילדים, אך בעצם קיימת אוכלוסייה שלמה של מבוגרים המתמודדים יום יום עם התופעה. אמנם בית הספר הסתיים, אך האתגרים בהתמודדות עם ADHD לא נשארים בין כתלי בית הספר. בתור מבוגרים, השפעת הADHD מורגשת באספקטים שונים בחיינו:
נוכל לחוות קושי בהשלמת משימות, תזזיתיות וחוסר מנוחה, היעדר סדר וארגון, קושי בשמירה על קשב, אנו עשויים לשכוח או לפספס פגישות ועוד סימפטומים המפריעים לתפקוד תקין במשך יום עבודה.
לעיתים נחוש את התופעה מזיקה לנו גם בתוך מערכת יחסים. אנו עשויים להחמיץ תאריכים חשובים, לנהוג בחוסר סבלנות כלפי הפרטנר שלנו, לחוש אימפולסיביים, לקחת סיכונים מיותרים, לסבול ממזג חם או מצבי רוח משתנים, להחמיץ פגישות חברתיות וכדומה.
בתור מבוגרים, לעיתים מרגיש שמצופה מאיתנו להצליח בכל. ללכת לעבודה, לסיים משימות, לקחת את הילדים מהמסגרות, להקדיש זמן לפרטנר\ית שלנו, לבשל, לנקות, להיפגש עם חברים, להתקשר להורים ועוד ועוד ועוד. עבור חלקנו, סדר יום מרובה משימות מהווה אתגר. מי מאיתנו שמתמודד עם בעיות קשב וריכוז, יכול להזדהות עם התחושה שהוא לא מצליח לנהל את הזמן נכון, שסדר העדיפויות לא ברור וקשה לדעת מה עדיף על מה, לחץ עשוי לשבש אותו ולהפחית את היעילות התפקודית, ובוודאי חלק יזדהה עם תחושת ה”אוי שכחתי!” המלווה בתסכול רב.
מכיוון שהפרעת קשב וריכוז הינה הפרעה נוירו-התפתחותית, לרוב מזהים את הסימפטומים ומבצעים אבחון כבר בילדות. כשמדובר במבוגרים, ההגדרה פחות מדויקת (נובע בעיקר מחוסר במחקרים בתחום). עם זאת, ישנם מספר סימנים מאפיינים:
במידה ואתם מזדהים עם התסמינים ומרגישים שתחומים שונים בחייכם נפגעים מכך, השלב הבא הוא פנייה לרופא המשפחה. הרופא עשוי לשאול שאלות מכוונות לגבי ההיסטוריה המשפחתית, לברר איפה אנו חשים שהתסמינים באים לרוב לידי ביטוי (עבודה, אוניברסיטה, פגישות חברתיות…), האם עברנו אירוע משמעותי בחיינו לאחרונה ולברר אודות המצב הרפואי שלנו באופן כללי.
אם הרופא סובר שיכול להיות שמדובר בהפרעת קשב וריכוז, הוא עשוי להפנות אותנו לפסיכיאטר או נוירולוג לקבלת אבחנה סופית או לאבחן בעצמו במידה והוכשר לכך.
לפני שנפרט על סוגי הטיפול האפשריים, נשתף אתכם בכמה עצות המסייעות לנו לחיות לצד התופעה (ממליצים לאמץ!):
אם אתם חשים צורך בתמיכה מקצועית ניתן להיעזר בגורמים הבאים:
לפעמים, בעיות קשב וריכוז גדלות ביחד איתנו ומלוות את חיינו הבוגרים. על אף שנהוג לשמוע בעיקר על האתגרים בילדות, נזכיר שהאתגרים בחיים לצד התופעה פוגשים אותנו גם בחיינו הבוגרים, אמנם בצורה אחרת ובמקומות שונים, אך מדובר על קושי דומה. לעיתים, ההתמודדות עם התחושות לבדנו כבר לא מספיקה ואנו זקוקים לסיוע מקצועי. לשם כך, צוות המטפלים שלנו הוכשר וישמח לעמוד לצדכם, לתת לכם כלים חדשים ולתמוך בכם לכל אורך הדרך.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
מבוגרים המתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז עשויים לחוש אימפולסיבים, מתוחים, לחוות קשיים בשמירה על קשב לאורך זמן, סדר וארגון ועוד.
בוודאי! אבחון מאפשר לנו לקבל כלים נכונים להתמודד לצד התופעה.
ניתן להשתמש בשיטות מקלות, לטפל תרופתית ולגשת לטיפול פסיכולוגי.
רוצים לדבר איתנו?
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adult-adhd/symptoms-causes/syc-20350878#:~:text=Adults%20with%20ADHD%20may%20find,Impulsiveness
https://www.nhs.uk/conditions/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/
https://www.webmd.com/add-adhd/childhood-adhd/add-vs-adhd
https://www.adhdadult.uk/what-is-adhd/
https://adhdclinic.co.uk/2018/12/18/if-only-i-could-remember-kalis-adhd-story/
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים