תרופות להפרעת קשב וריכוז הפכו לרכיב מרכזי בטיפול בתופעה נפוצה זו. במידה שאתם או ילדכם מתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז, ומתעניינים בנושא, המאמר הזה יספק לכם מידע חיוני. במאמר נכיר היבטים שונים של נושא הטיפול התרופתי, וניתן תמונה מקיפה של סוגי התרופות השונים, המאפיינים שלהם ומידת יעילותם.
הפרעת קשב וריכוז (או בקיצור המקובל באנגלית – ADHD) היא מצב המשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. התופעה מתאפיינת בסימפטומים שונים, ביניהם: קושי בקשב, היפראקטיביות ואימפולסיביות, אשר הופכים מטלות יומיומיות שאמורות להיות פשוטות, למאתגרות. סימפטומים אלה מעמיסים באופן ניכר על האדם החווה אותם, ומפריעים לו לתפקד בצורה יעילה בעבודה, בבית הספר ובמפגשים חברתיים. כתוצאה מכך, אנשים עם הפרעת קשב וריכוז חווים לעיתים קרובות פגיעה באיכות החיים ובתחושת ההנאה והרווחה.
תרופות להפרעות קשב וריכוז נרשמות לאנשים רבים, מפני שהן יכולות לעזור להתמודדות עם הסימפטומים, הפוגעים בתפקוד התקין של האדם. המטרה העיקרית של תרופות אלה היא להוריד את רמת ההיפראקטיביות, לשפר את יכולת המיקוד ולאפשר לאדם להשיג שליטה טובה יותר על פעולותיו. לנטילת תרופה להפרעת קשב אצל מבוגרים או אצל ילדים יכולה להיות השפעה משמעותית ביותר, היות שהיא יכולה לשפר באופן ניכר את הביצועים הלימודיים, המקצועיים והחברתיים שלהם.
ניתן לסווג את התרופות ל- ADHD לשתי קבוצות עיקריות. נסביר בקצרה מה מאפיין כל קבוצה:
זהו הסוג הנפוץ ביותר של תרופות להפרעת קשב וריכוז. הן כוללות תרופות מקבוצת מתילפנידט ואמפטמינים, שמגבירים את הרמה של נוירוטרנסמיטרים מסויימים במוח. בכך הם תורמים לשיפור המיקוד ולשליטה בהתנהגות האימפולסיבית.
תרופות אלה נרשמות בדרך כלל כאשר תרופות מהסוג הקודם אינן מועילות, או שהן גורמות לתופעות לוואי משמעותיות. תרופות לא ממריצות פועלות בצורה שונה במוח מהממריצות, ובדרך כלל לוקח להן יותר זמן להשפיע. עם זאת, הן עדיין יכולות להיות מועילות מאוד עבור אנשים מסויימים.
תרופות ממריצות פועלות על ידי הגברת רמות הדופמין והנוראפינפרין, שהם שני נוירוטרנסמיטרים במוח, אשר מעורבים בוויסות הקשב, במוטיבציה וביכולת להתעלם מהסחות דעת. על ידי העלאת הרמה של כימיקלים אלה, החומרים הממריצים מסייעים לשיפור ערוצי התקשורת של המוח, ובכך הם עוזרים לאנשים עם ADHD לשמור על הריכוז, להיות מאורגנים ולהשלים משימות.
מתילפנידט הוא אחד הממריצים הנפוצים ביותר עבור ADHD. בקבוצה זו נכללות תרופות ידועות ונפוצות כמו ריטלין וקונצרטה. תרופות אלה מהוות לעיתים קרובות את הקו הראשון של הטיפול במצב של הפרעת קשב וריכוז, והוכיחו את יעילותן במקרה של הפרעת קשב אצל ילדים, כמו גם אצל מבוגרים. מתילפנידט פועל באמצעות חסימה של קליטה חוזרת של דופמין ונוראפינפרין, ובכך הוא מעלה את רמת הנוכחות שלהם במוח.
אמפטמינים, המצויים בתכשירים כמו אטנט, אדרול וויואנס, הם סוג נוסף של תרופות ממריצות, המשמשות לטיפול ב- ADHD. תכשירים אלה מעלים את רמת שחרור הדופמין והנוראפינפרין במוח, מה שמוביל לשיפור בריכוז ולהפחתה ברמת האימפולסיביות. אמפטמינים נרשמים לעיתים קרובות במקרה שתרופות מסוג מתילפנידט מתבררות כלא יעילות, או גורמות לנזקים שונים.
תרופות שאינן ממריצות, כמו סטרטרה, משמשות כאלטרנטיבה לתרופות הממריצות. הן פועלות באמצעות עיכוב סלקטיבי בקליטה החוזרת של נוראפינפרין, ובכך הן מסייעות לאדם לשלוט בתסמיני ה- ADHD, ללא ההשפעות הממריצות, שיכולות לגרום לחרדה או להפרעות בשינה. תרופות לא ממריצות נרשמות גם עבור אנשים בעלי נטייה לחרדה, וכן לאנשים שאין להם אפשרות ליטול ממריצים מסיבות רפואיות.
מידת היעילות של תרופות להפרעת קשב וריכוז משתנה מאדם לאדם. עם זאת, מחקרים מראים כי תרופות ממריצות (מקבוצת מתילפנידט או אמפטמינים) תורמות במידה משמעותית לשיפור הקשב והריכוז אצל כ- 80% מהאנשים הנוטלים אותן. בנוסף, התרופות משפרות לרוב את ההתנהלות האישית והחברתית, וכן עוזרות לתפקוד השכלי. תרופות לא ממריצות הן באופן כללי פחות יעילות, אך הן מהוות חלופה מתאימה עבור אנשים שאין להם אפשרות להיעזר בתרופות ממריצות. מובן שהיעילות של התרופות צריכה להיבדק באופן תדיר, כדי שהרופא המטפל יוכל לפקח על מידת היעילות שלהן, וישנה את המרשם במקרה הצורך, להשגת תוצאות טובות יותר.
בעוד שתרופות ל- ADHD הן בטוחות באופן כללי, כאשר הן נלקחות לפי מרשם מסודר, ישנם מספר גורמי סיכון המעורבים בכך, בעיקר בתרופות ממריצות. סיכונים אפשריים לתרופות אלה כוללים: פיתוח תלות, בעיות בלב ובכלי הדם וצריכה לא מבוקרת של התרופה. לכן חשוב ביותר שהמטופל יהיה תחת פיקוח צמוד של רופא המכיר אותו, ובכך לצמצם את גורמי הסיכון.
תופעות לוואי נפוצות לתרופות להפרעות קשב וריכוז כוללות:
במקרים מסויימים, תופעות הלוואי יכולות להיות חריפות, ואז ישנו צורך להחליף את התרופה או לשנות את המינון. לכן, כאמור, מעקב רפואי הוא כלי חשוב ואף הכרחי. חשוב שהמטופל ישתף כל סימפטום שהוא חווה עם הרופא, כדי למצוא את הטיפול המתאים לו ביותר.
לפני שנפנה למענה תרופתי, ישנן מספר אסטרטגיות שיכולות לעזור לנו להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז:
כלים שונים לתכנון וארגון משימות יכולים לעזור לייעל את הביצועים שלנו ולנהל את הזמן בצורה מועילה יותר. רשימות ממוספרות, יומן שבועי ואפליקציות ייעודיות שונות יכולים כולם לעזור לנו להשיג יותר תוצאות בפחות תסכול ובזבוז אנרגטי.
תזונה מאוזנת ומותאמת אישית על ידי איש מקצוע מוסמך (נטורפתית/ תזונאי קליני), שגרת יום מסודרת, אימון גופני סדיר והקפדה על שעות שינה הם רכיבים חשובים בשמירה על איזון נפשי, אין לכך מודעות רבה אבל שינויים אלה בעלי השפעה מכריעה על מצב הרוח ותפקודי המוח.
חשוב שנדע מי האנשים בחיינו שנוכל להיעזר בהם. בני משפחה, חברים קרובים, קבוצות תמיכה ופורומים שונים נותנים מענה להיבט החברתי ויכולים לתרום רבות להעצמת המסוגלות שלנו בהתמודדות עם האתגרים שהפרעת הקשב והריכוז מייצרת בחיינו.
תרגולים של מדיטציה ומיינדפולנס יכולים לסייע לנו להגביר את הריכוז והשקט הפנימי. טכניקות אלה מאמנות את המוח להישאר ברגע הנוכחי, ובכך הן מורידות את רמת הסטרס ועוזרות לניהול עצמי בריא יותר.
משימות מורכבות עלולות לגרום לאדם עם ADHD להצפה ולתחושת שיתוק. לכן נרצה לפרק את המשימות לצעדים קטנים, שאפשר להתמודד איתם ביתר קלות. חשוב לזכור לחגוג כל הצלחה קטנה בדרך להשלמת המשימה. במידה ומדובר בילד שלנו יש לעזור לתעדף ולסנן תפל מעיקר.
תרופות להפרעת קשב וריכוז יכולות לספק הקלה משמעותית בתסמינים אך חשוב לזכור כי יש לשימוש בהם השלכות. תמיד כדאי לבחון אפשרויות נוספות שקשורות לשינויי אורח החיים של הילד או שלכם לפני פנייה לשימוש בתרופות. בין אם מדובר בהפרעות קשב וריכוז אצל אדם בוגר או אצל ילד, חשוב לזכור, שכל אחד מאיתנו הוא שונה וייחודי, ולכן יש לברר ולבחון מהן האפשרויות הטיפוליות המתאימות לכם ביותר. לצד הטיפול בתסמינים של הפרעת קשב וריכוז מומלץ לחשוב על טיפול רגשי שגם הוא עשוי להיות סיבה מרכזית לקושי בריכוז. אם אתם או אדם קרוב אליכם מתמודדים עם ADHD, אל תהססו לבקש סיוע ותמיכה. הצוות שלנו ב “מכון חיבורים”, הכולל מטפלים מוסמכים ומיומנים, עומד לרשותכם לכל שאלה והכוונה. נשמח להציע לכם ייעוץ וטיפול מקצועי, לוודא שאתם מקבלים מענה איכותי ולספק לכם כלים חדשניים ומעודכנים להתמודדות מיטבית ולהשגת היעדים החשובים לכם.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
רק איש מקצוע מוסמך, כמו פסיכיאטר, נוירולוג או רופא ילדים בעל הכשרה מתאימה יכולים לתת מרשם לתרופות להפרעות קשב וריכוז.
רופא מוסמך יוכל לבצע הערכה של התסמינים, ההיסטוריה הרפואית והתגובה לטיפולים קודמים, כדי לקבוע מהו הטיפול התרופתי שיתאים לכם.
לאחר קבלת המרשם, חשוב לקחת את הטיפול, בהתאם להוראות הרופא, ולשים לב אם ישנן תופעות לוואי. חשוב גם להקפיד להגיע למפגשים הסדירים עם הרופא, כדי לאפשר מעקב אחר ההתקדמות שלכם.
חלק מהתרופות אינן מתאימות לנשים בהריון או מניקות, ולכן כל טיפול תרופתי בזמן הריון והנקה חייב להיעשות רק לאחר התייעצות עם הרופא.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים