הפרעות שינה – sleep disorders, הן תופעה מוכרת כמעט לכל אדם. קל לשכוח כמה דומיננטית פעולת השינה במהלך חיינו – אדם נורמלי יבלה שליש מחייו בשינה. כיוון שכך, הפרעות אלו אינן תופעה נדירה. ניתן לומר שהשינה מהווה מראה לשגרה שלנו, למתרחש בחיינו ומצבנו הפיזי והנפשי. כאשר דברים יוצאים אצלנו מאיזון, הדבר עשוי להשתקף בשינה שלנו או בקשיים בשינה. במאמר זה נסביר לעומק מה עומד מאחורי הפרעות שינה והחלק החשוב ביותר, כיצד ניתן לטפל בהן.
הפרעות שינה זה למעשה שם כללי לכל סוגי הפרעות השינה החל מהפרעות שינה הנגרמות כתוצאה מגורמים פיזיים, מחלה או נטילת תרופות וכלה בגורמים נפשיים. לעיתים גם ייתכן שקיים שילוב של גורמים פיזיים ונפשיים שגורמים להפרעת השינה. גורמים פיזיים יכולים לכלול- שינויים הורמונליים, מחלה, כאב כרוני, תופעות לוואי של תרופות ואפילו מצע שינה שאינו מתאים לנו כמו מזרן או כרית. גורמים נפשיים להיווצרות הפרעת שינה עשויים לכלול: דיכאון, חרדה, תקופת הסתגלות לשינויים, מתח בעבודה ואף סיוטים. נדודי שינה הם דבר נפוץ מאד על פי נתונים סטטיסטיים אחד מכל שלושה אנשים יסבול במהלך חייו מהפרעות שינה והחדשות המעולות הן שניתן להפחית ואף להעלים אותן עם טיפול נכון- אימוץ שגרת שינה נכונה, וטיפול בגורמים שאחראים להן.
ההפרעה הנפוצה ביותר נקראת אשר במסגרתה מתקשה האדם לישון. הקושי יכול להתבטא בקושי בהירדמות, ביקיצות תכופות, או בהתעוררות מוקדמת במיוחד בבוקר. (ניתן לקרוא עוד על אינסומניה בקישור המצורף).
הפרעת שינה נפוצה נוספת היא, המאופיינת בישנוניות יתר. אדם הסובל מהפרעה זו יתקשה מאוד לקום בבוקר או ימצא עצמו משתוקק ל”תנומה חטופה” במהלך היום. לעיתים, היפרסומניה יכולה להופיע כאחד מן הסימפטומים של דיכאון קליני, המאופיין בירידה חדה במרץ ורצון לישון.
הפרעה חמורה יותר היא, המאופיינת בהירדמות לא רצונית. אדם הסובל מנרקולפסיה עלול להירדם במצבים שונים, כמו במהלך העבודה, או אף בעיצומה של שיחה. כמו כן, ישנו קשר בין תופעות או קשיים רגשיים, כגון בכי או צחוק, עם הירדמות. מיותר לציין כי הפרעה זו פוגעת מאוד ביכולת לקיים מהלך חיים תקין וחולים רבים נאלצים לטוות את חייהם סביב המחלה. עוד תופעות שקורות במסגרת ההפרעה הן שיתוקי שינה ואף הזיות בעת שיתוק השינה או בעת ההתעוררות.
הפרעה אחרת היא זו המתבטאת בדום נשימה במהלך שינה. היא נפוצה יותר אצל גברים מאשר אצל נשים- 10% מאוכלוסיית הגברים ו- 4% מאוכלוסיית הנשים סובלים ממנה. ההפרעה גם מפריע למחזור השינה התקין, ועל כן מתבטאת גם בישנוניות במהלך שעות הערות.
עוד הפרעה המתבטאת בפעילות לא רצונית של שרירי הרגליים בזמן שאדם זה ישן. התופעה גורמת לפגיעה באיכות השינה של האדם הסובל ממנה, ולעתים אף לכאבי שרירים.
להפרעות שינה יש טווח רחב מאד של השלכות על חיינו ותסמינים שונים. חלק מהתסמינים כוללים:
ועוד.
כל הפרעות שתוארו לעיל, פוגמות באיכות השינה של האדם, ועקב כך גם בתפקודו היומיומי במהלך שעות העבודה. רובנו לא מקדישים לפעולה זו מחשבה רבה, אך בדומה לכסף, אדם שסובל ממחסור שלה, בהחלט לומד להעריך אותה.
חוסר בשינה מוביל לירידה הדרגתית ביכולות הקוגניטיבית – יכולת הקשב והריכוז, הזיכרון, הלמידה, וגם תפקודים פיזיולוגיים כגון קואורדינאציה, נפגעים. כמו כן, מחסור כרוני עלול להוביל הצטברות של מתח נפשי ולהתפתחות של דיכאון או התמוטטות נפשית שכן שינה היא גם דרכה של המערכת הנפשית להתאפס ולאגור כוחות.
הפרעות מסוג זה מאובחנות בכמה דרכים. לעיתים. ניתן לאבחן את המטופל על ידי שיחה בלבד, אולם לעיתים, יש צורך באבחון במעבדת שינה. במהלך האבחון במעבדה, נבדקים מדדים שונים בגוף המטופל בזמן שישן: פעילות גלי המוח, מתח השרירים, פעילות מערכת הנשימה, קצב הלב, ותנועות הרגליים. הבדיקה מעניקה למטפל ראייה היקפית של מחזור השינה של האדם, כולל שלבי החלימה (REM).
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
הפרעות שינה הן הגדרה כללית לכל סוגי הקשיים המתמשכים לאורך זמן הנוגעים לשינה ואיכותה. ישנם קשיים חמורים יותר וכאלה שיחסית קלים לטיפול. שינה לקויה משפיעה על כל מהלך החיים הפיזי והנפשי.
אם קיימת תחושה של שינה לא מספקת בקימה, התעוררויות חוזרות, קשיי הרדמות רצון לישון במהלך היום, ייתכן וכדאי לפנות לייעוץ ולטפל בנושא.
קשיי ריכוז, קשיים סביב הרדמות או יקיצה מוקדמת, קימה באמצע הלילה, חרדה דיכאון ועוד.
הפרעות שינה חמורות לרוב מטופלות בטיפול תרופתי. יש להבין את מקור ההפרעה לשינה כשמדובר בהפרעת שינה בינונית- קלה ולטפל בו. במקרים רבים, עוזר מאד לשנות הרגלי של אורח החיים וכן לפנות לקבלת טיפול רגשי על מנת לטפל במצוקה הרגשית שמפריעה לשינה תקינה.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים