המושג “התמוטטות עצבים” הוא צירוף מילים טעון, מפני שהוא מתייחס למצב של פגיעות גדולה מאוד, שבו חומת החוסן הפנימית עוברת קריסה. התמוטטות עצבים היא מצב שבו נוצר מפגש בין דרישות החיים, הפנימיות והחיצוניות, לבין הצפה משתקת, של מנגנוני ההתמודדות של האדם. זוהי חוויה שחוצה הבדלי גיל, מגדר, מצב כלכלי וחברתי , ומשפיעה על האדם בדרכים לא צפויות.
כדי להמחיש את החוויה, תארו לכם את גורמי הלחץ שחווה האדם בחייו (כמו מחויבויות משפחתיות, פרנסה, מצבים בריאותיים שונים, ציפיות חברתיות ועוד) כמו לבנים המונחות על כתפיו. עם הזמן, המעמסה הופכת כבדה יותר ויותר, ובמקביל, היסודות הרגשיים והמנטליים של האדם מאבדים מיציבותם. במידה שהמגמות הללו ממשיכות להתפתח, תגיע נקודה שבה היסודות התומכים לא יעמדו בנטל, החוסן הנפשי יתערער והאדם יחווה מצוקה רגשית חריפה. במצב כזה, נוכל לומר שהאדם חווה התמוטטות עצבים.
במאמר זה נתייחס לנושא של התמוטטות עצבים, נכיר את הגורמים האפשריים, את הסימנים שיכולים לעזור לנו לזהות את המצב וכן דרכי טיפול יעילות במצב זה. חשוב להבין, שגם אם המושג “התמוטטות עצבים” נשמע מלחיץ ומאיים, ישנן דרכים להתמודד איתו ולהקל על עצמנו או על היקרים לנו בתוך מצב שכזה.
התמוטטות עצבים (לעיתים נקרא גם “התמוטטות נפשית” ) הוא מונח המתאר תקופה של מתח נפשי או רגשי קיצוני שהאדם לא מסוגל לשאת. הלחץ נחווה גדול כל כך והאדם חווה עצמו דל משאבים פנימיים להחזיק עוד את הסבל בתוכו ובעקבות כך מתמוטט ומתקשה לתפקד. התמוטטות עצבים מתבטאת בצורה שונה בין אדם לאדם ולרוב כוללת סימפטומים פיזיים, פסיכולוגיים התנהגותיים ולעיתים נדירות פסיכוזה. המונח ‘התמוטטות עצבים’ אינו מתאר הפרעה רפואית או נפשית, אך גם לא מתאר תגובה בריאה ללחץ, לפעמים המשבר עשוי לאותת על מצוקה אחרת שאינה מקבלת מענה, כמו דיכאון או חרדה.
אין גורם אחד להתמוטטות עצבים. החוויה הפנימית היא של הלם אל מול עומס כל כך גדול שאי אפשר לשאת, עד כדי כך שאין מסוגלות לבצע את הפעולות היומיומיות הרגילות בשגרה. כיום, יותר ויותר אנשים חיים בקצב מאוד מהיר ובתוך עומס החיים לא מצליחים להיות קשובים לחוויות הפנימיות ולרגשות שחולפים בתוכם. כל אחד עשוי למצוא את עצמו יום אחד חסר יכולת לעמוד מול המתח הגדול ולהתמוטט.
הסימנים להתמוטטות עצבים עשויים להשתנות בין אדם לאדם, ויתבטאו בסימפטומים שונים במישור הפיזי, פסיכולוגי והתנהגותי.
מחסור בשעות שינה, איכות שינה ירודה ונדודי שינה, סחרחורות, בעיות עיכול , שינויים בתאבון (היעדר תאבון או תאבון מוגבר), ידיים קפוצות וגוף מתוח, קשיי נשימה, דופק מואץ והזעה.
חוויה של דכאון הכוללת תחושות מתמשכות של עצב או חוסר ערך, אנרגיה נמוכה, אובדן עניין בתחביבים ועוד, הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) הכוללת חוויה של סטרס מתמשך בעקבות חוויה טראומטית, עשוי להתבטא בפלאשבקים, מתח, מחשבות חודרניות וסיוטים, התנהגויות של הרס עצמי, שינויים קיצוניים במצב הרוח, הזיות ופרנויה וקשיים בריכוז. חוויה של סטרס וחרדה הכוללות רגשות קשים של מתח ועומס, פחד קיצוני או תחושת אבדון.
קושי לתפקד באופן כללי ולהמשיך את שגרת החיים המוכרת. נסיגה פתאומית ממעגלים חברתיים, הרגלי שתייה ואכילה לא טובים, שמירה לקויה על היגיינה, היעדרות מתמשכת מהעבודה ובאופן כללי בידוד עצמי של האדם והסתגרות בתוך עצמו.
התמוטטות עצבים עשויה לקרות לכל אחד תחת נסיבות מסויימות- לכל אחד יש הרף שלו. כל אדם עלול לחוות מצב כזה, ללא קשר לגיל, מין או רקע. כולנו חווים לחצים ואתגרים בחיינו, ואנשים נבדלים זה מזה בדרכי ההתמודדות שלהם עם מצבים אלה. חשוב לזכור, שכל אדם יכול להגיע לנקודת שבירה, וזהו אינו סימן לחולשה, אלא יותר להצטברות של גורמי מתח עד לרמה של הצפה וקושי להכיל ולהתמודד בצורה יעילה.
בשלב כזה או אחר במהלך החיים אנחנו עשויים להרגיש שאיננו מסוגלים להתמודד עם לחצי החיים, אך מתח כזה יכול להפוך לדאגה בריאותית במידה והוא מתחיל להפריע לנו לתפקד בשגרת היום יום. התמוטטות עצבים יכולה להעיד על מצב בריאותי נפשי ולכן חשוב לפנות למומחה ברגע שאתם מבחינים בסימני התמוטטות. הרופא יכול לסייע בסימפטומים הגופניים ולבצע הערכה כללית של מצבך ובהתאם להפנות לפסיכולוג, פסיכיאטר או איש מקצוע אחר מתחום בריאות הנפש שיכול לסייע עם המצוקה שאתה חש.
אדם מועד להתמוטטות עצבים כאשר הוא עומד תחת לחצים רבים במקביל ולא מפנה זמן לנפש ולרגשות עמם הוא מתמודד ביום יום. כך למשל, אדם שמתמודד עם אירוע קשה ומתעקש להמשיך את שגרת חייו בלי הפרעה עשוי למצוא עצמו יום אחד חסר כוחות להמשיך לברוח מהכאב שבמציאות שהשתנתה. תחושות של חוסר מנוחה ומועקה לאורך השגרה, אשר לא מקבלות את ההתייחסות בזמן עשויות להתפתח לתחושות קשות יותר של דכאון ייאוש ואף חוסר טעם בחיים. לכן חשוב מאוד לזהות את נורות האזהרה שמעידות על התדלדלות המשאבים הפנימיים, הכוח והחוסן הנפשיים ולפנות לטיפול בהקדם.
טיפול נפשי נועד לסייע באמצעות שיחה להתמודד עם התחושות הקשות עימן אתה מתמודד ולאפשר לך לחזור ולמצוא את הכוחות ונקודות החוזקה שלך בדרך חזרה אל שגרת החיים והתפקוד האופטימלי שלך. טיפול נפוץ במקרים של התמוטטות עצבים הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) . טיפול זה יעיל במיוחד בחרדה, דכאון ומצבים נפשיים נוספים . בטיפול זה אתה והמטפל לומדים לזהות דפוסי חשיבה בעייתיים ולומדים יחד מיומנויות התמודדות על מנת לנווט טוב יותר בסיטואציות מאתגרות.
בנוסף לטיפול נפשי, הרופא עשוי להמליץ לך על שילוב של תרופות לטיפול בסימפטומים או במצבי בריאות נפשיים מאובחנים אחרים. תרופות אלו עשויות לכלול תרופה נוגדת דכאון או חרדה.
באופן כללי, אם אתה חש שאתה על סף התמוטטות נפשית כדאי לחשוב על שינוי הרגלים מזיקים באורח החיים שלך העשויים לתרום לתחושת הלחץ והעומס. שילוב של פעילויות ספורט, הקפדה על תזונה נכונה, לוח זמנים אשר מאפשר שינה טובה ושימוש בטכניקות שונות להורדת מתחים כמו מיינדפולנס יוגה, תרגילי נשימה ועוד.
התמוטטות עצבים מתייחסת לתחושה של האדם שהגיע לקצה גבול היכולת. זו עשויה להיות תגובה רגשית טבעית של הגוף בעקבות מצוקה אקוטית משמעותית ולחלוף מעצמה, אך גם עשויה לרמוז על בעיה אחרת לא מאובחנת ולכן חשוב מאוד לפנות לטיפול בהקדם האפשרי מזמן ההתמוטטות.
המטפלים המוסמכים והמנוסים של מכון “חיבורים” ישמחו להעניק לכם תמיכה, ליווי וכלים מועילים שיאפשרו לכם להתמודד עם הקושי, ולהשיב לעצמכם את הכוחות לתפקד ואת תחושת הרווחה הפנימית.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
התמוטטות עצבים, שנקראת לעיתים קרובות גם “קריסה נפשית”, היא מצב של מצוקה רגשית חריפה או חוסר יציבות, המופיע כאשר האדם לא מצליח להתמודד עם גורמים מלחיצים בחייו.
ישנם תסמינים מגוונים לתופעה, שיכולים לכלול בין השאר: חרדה חזקה, עצב עמוק, אובדן שליטה רגשית, הפרעות שינה, עייפות והימנעות מהתמודדות עם פעולות יומיומיות.
בהחלט. חשוב למצוא עזרה מקצועית כמו ייעוץ נפשי או טיפול תרופתי, לקבל הכוונה ותמיכה ולבצע שינויים מועילים באורח החיים, שיתמכו בנו בתהליך הריפוי.
הטיפול המומלץ במקרים רבים יכלול טיפול נפשי (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), טיפול תרופתי להקלת הסימפטומים והתאמות מסויימות ברמת סגנון החיים. כדאי לאמץ במקביל גם הרגלים תומכים, כמו ספורט, מדיטציה ותזונה בריאה, שיכולים להועיל בתהליך ההחלמה.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים