ראשי » התמכרויות: הכל על התמכרויות ותהליך הגמילה מהן » התמכרות לאדרנלין
ראשי » התמכרויות: הכל על התמכרויות ותהליך הגמילה מהן » התמכרות לאדרנלין
“הכל התחיל אצלי בטיול אחרי צבא. טסתי לתאילנד והחברים הציעו שנעשה סנפלינג, הסכמתי. לא ידעתי שברגע זה ייפתח בפניי עולם מסעיר של ריגוש. כבר כמעט עשור עבר מאז, והספקתי להתנסות בכמעט כל ספורט אתגרי שקיים. בשנה האחרונה, התחלתי לחשוש שהתחביב קצת עבר את הגבול. אני מרגיש שאני לא מסוגל להפסיק. אם אני לא חווה את הריגוש הזה לפחות פעם בשבוע אני מרגיש מתוח ועצבני, אני הופך בלתי נסבל עבור הסביבה שלי. יכול להיות שאני מכור לאדרנלין?” התמכרות לאדרנלין היא התמודדות אמיתית. מה זה אדרנלין? מדוע מתמכרים אליו? כיצד מטפלים בתופעה? כל הפרטים במאמר.
לפני שנדבר על התמכרות לאדרנלין, נבין מהו בכלל אדרנלין.
מערכת גוף האדם היא מערכת מופלאה! אחד המרכיבים שהופכים אותה לכזו, הוא ההורמון-חומר כימי שתפקידו לתגבר או להנמיך פעילות של איברים או מערכות בגופנו. אדרנלין, בשמו השני אפינפרין, הוא סוג של הורמון. האדרנלין מופרש מבלוטת יתרת הכליה אל זרם הדם, משם הוא מועבר לאיברים שונים בגופנו. שחרור אדרנלין יקרה במצב “fight or flight”- מדובר במצב גופני הישרדותי, הגוף מרגיש שהוא נמצא בסכנה ועליו לפעול במהירות. תפקיד האדרנלין הוא להגביר הפעילות באיברים מסוימים שתסייע לנו “להתמודד עם הסכנות”, למשל: הגברת קצב הלב, נשימה מהירה, הזעה, התרחבות כלי הנשימה, הגדלת אישונים, הגברת חושים, ירידה בתפיסה של כאב ועוד. השם הכולל של התסמינים הללו הוא “פרץ אדרנלין”. כשהגוף מרגיש שהסכנה מאחורינו, השפעת האדרנלין חולפת.
קיימים מגוון סוגים של התמכרויות. למשל, חלקנו עשויים להתמודד עם התמכרות לחומר (סמים, סוכר, אלכוהול) וחלקנו עשויים להתמודד עם התמכרות התנהגותית מסוימת (כמו חיפוש אחר ריגושים- שופינג, הימורים, ספורט וכו). על אף שפרץ אדרנלין היא תופעה טבעית בגופנו, ניתן להתמכר אליה. מדובר בהתמכרות התנהגותית: איננו מתמכרים לאדרנלין עצמו, אלא, להשפעות הנפשיות והפיזיות המתרחשות בגופנו לאחר שחרורו לזרם הדם. מדובר בתחושת ריגוש ועוררות החושים, המתרחשת באופן מהיר ומסעיר, ולכן רבים מאיתנו עשויים לחפש כיצד להשיג את התחושה הזו שוב ושוב. אנו עלולים למצוא את עצמנו במצבים מסכני חיים, לחפש ריגוש מיידי ולא לחשוב על ההשלכות הנפשיות, החברתיות הכלכליות והבריאותיות שהוא נושא עמו. במצב כזה, יכול להיות שמדובר בהתמכרות לאדרנלין.
התמכרות לאדרנלין עשויה להניב צד חיובי- נמרצות ואנרגטיות. אנשים המתמודדים עם התמכרות לאדרנלין עשויים להיות פעילים יותר ולמלא את היום בצורה יעילה ובעלת הספק רב. אך שימו לב לגבול בין הדברים: ברגע שהאפקטיביות בהשגת משימות עוברת את הגבול, התמכרות לאדרנלין כבר עלולה לגרום לנזקים נפשיים ופיזיים.
תכונות האישיות שלנו, אותן ירשנו באופן חלקי מהורינו ואת החלק האחר טיפחנו בעצמו, עשויות לגרום להתמכרות. מה הכוונה? נטייה לדחיינות, תחושה של “אני מתפקד הכי טוב תחת לחץ” או בכללי נטייה לחיפוש ריגושים, עשויה להוביל אותנו להתמכרות לאדרנלין.
כיצד נדע אם אנחנו או קרובינו מכורים לאדרנלין? קיימות מספר נורות אזהרה:
כאשר הסימפטומים לעיל מתקיימים במקביל או אנו מתנהגים על פיהם גם כאשר ההשלכות הן חמורות וגורמות נזק אישי וסביבתי, יכול להיות שמדובר בהתמכרות לאדרנלין.
התמכרות לאדרנלין עלולה לגרום לסיכונים ונזקים באספקטים שונים.
פרץ אדרנלין שמתרחש בצורה טבעית כתגובה לסכנה, אינו מהווה סכנה לגופנו. אך כאשר אנו מפעילים את מערכת שחרור האדרנלין בתדירות גבוהה, אנו חושפים עצמנו לנזקים פיזיים כגון: נזק לכלי דם, סיכון לשבץ או התקף לב, כאבי ראש, עלייה במשקל, חרדה ובעיות שינה.
התמכרות לאדרנלין כרוכה בלקיחת סיכונים ללא התחשבות בהשלכות. כאשר אנו פועלים בצורה כזו, מבלי לשים לב, אנו עשויים לפגוע בקריירה שלנו, במשפחה שלנו, בבני הזוג שלנו ובחברים. למשל, ציינו כי אחד התסמינים להתמכרות לאדרנלין הוא דחיינות של פרויקטים חשובים בעבודה. אם ננהג בצורה כזו לאורך זמן, התנהגות זו עשויה להיתפס כאימפולסיבית וחסרת אחריות מצד מנהלינו ואנו חושפים את עצמנו לנזק של ממש בתחום התעסוקתי שלנו.
חיפוש אחר ריגושים כולל מגוון רב של פעילויות כמו סנפלינג, בנג’י, אומגה, אופני הרים, מרוצי מכוניות וכדומה. כאשר אנו עסוקים בפעילויות אתגריות כאלו לאורך זמן, אנו יכולים להתרגל לפעילות ועלולים להעלות את רמת הסיכון מפעם לפעם על מנת לחוש נסערים ונרגשים שוב. העלאת רמת הסיכון עלולה להגיע בקלות למצבים מסכני חיים.
התמודדות עם התמכרות לאדרנלין הינה מורכבת עבור מי מאיתנו שמתמודד בעצמו ועבור הקרובים. לרוב, נתמודד עם לו”ז עמוס, לחץ, חוסר שקט וכפי שראינו בפסקה הקודמת- יש לכך השפעות בריאותיות חמורות. גם הקרובים שלנו עשויים להינזק מכך, למשל: בני המשפחה שלנו עלולים להידחק לצד ו\או להתמודד עם חיים לחוצים בעקבות המצב, או קולגות, שעלולים להתמודד עם סטרס רב מכיוון שלא מילאנו את החלק שלנו בעבודה, או להינזק באופן כולל ממשימה שלא ביצענו כראוי.
כיצד נתמודד עם התמכרות לאדרנלין? מודעות לכך היא הצעד הראשון ליצירת איזון. לאחר מכן, מומלץ לנקוט בצעדים הבאים:
הימנעות מקפאין (חומר ממריץ), הקפדה על שינה נכונה, תרגול מדיטציות ונשימות עשויים להיטיב את ההתמודדות.
שיתוף הקרובים שלנו עשוי להסב לנו הקלה רבה. מעטפת תמיכה היא מרכיב משמעותי בהתמודדות עם התמכרות.
הנטייה שלנו כמתמודדים עם התמכרות לאדרנלין, לרוב היא נטייה לאימפולסיביות ולקיחת סיכונים. אם נעצור טרם הפעולה שלנו, נשאל את עצמנו מה אנו משיגים מכך? האם אנו מסכנים את עצמנו או את הסובבים אותנו? נוכל להגיע לשורש הרצון שלנו, להבין מדוע אנו פועלים כך, לעיתים נוכל להבחין שהגמול מהפעולה לא שווה את הסיכון ממנה ונעצור.
כאשר אנו מרגישים שדפוסי ההתנהגות שלנו מזיקים לנו ואנו לא מסוגלים לשנותם לבד, אנו ממליצים להסתייע במטפל מוסמך. טיפול CBT למשל, הוא טיפול קוגניטיבי- התנהגותי שמטרתו ללמוד לזהות מצבים רגשיים ואת הקשר שלהם לדפוסי התנהגות, חשיבה ויצירת שינוי על ידי קבלה עצמית ונוכחות ותרגולים תודעתיים. הטיפול הקלאסי של CBT מבקש לבצע החלפה של דפוסים התנהגותיים באלו הישנים וללמד כלים להתמודדות מסתגלת יותר.
כולנו נחוש בשלב זה או אחר בחיינו פרץ אדרנלין. כאשר אנו חשים תלות בתופעה ומרגישים שאנו חייבים סביבה לחוצה על מנת לתפקד טוב או תרים אחר ריגושים שונים כדי להרגיש “חיים”- יכול להיות שאנו מתמודדים עם התמכרות לאדרנלין. זכרו כי השלב הראשון להתמודדות נכונה הוא מודעות למצב, מכאן, תוכלו לפנות למגוון רחב של דרכי טיפול, ביניהם ליווי מקצועי על ידי פסיכולוג מוסמך. צוות המכון שלנו ישמח לסייע לכם להתמודד עם המורכבות שבהתמכרות ולתמוך בכם לכל אורך הדרך ברגישות, הכלה וסבלנות.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
אדרנלין הוא הורמון בגופנו. בעת שחרורו אנו חשים עוררות מוגרת של חושים ותחושת ריגוש גבוהה. הצורך בהשגת התחושות עלול להיות ממכר.
התמכרות לאדרנלין היא צורך עז לתחושות שאדרנלין גורם המתבטאות בהתנהגות פזיזה ולקיחת סיכונים.
אכן. התמכרות לאדרנלין היא תלות בשחרור ההורמון על מנת להרגיש נמרצים ואנרגטיים. ההתמודדות כשכל כל התמודדות אחרת עם התמכרות.
התמכרות לאדרנלין נוצרת מתוך צורך לחדש את תחושת האופוריה ועוררות החושים על ידי הפרשה חוזרת של הורמון אדרנלין בתדירות גבוהה.
ההתמכרות משפיעה על אספקטים פיזיים, נפשיים וחברתיים רבים, עד לרמה בה אנו חשופים לסיכון חיים ממשי.
רוצים לדבר איתנו?
https://www.tablegroup.com/the-painful-reality-of-adrenaline-addiction/
https://www.healthline.com/health/adrenaline-junkie#when-to-be-concerned
https://www.xn--6dbeomi.co.il/%D7%94%D7%AA%D7%9E%D7%9B%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%90%D7%93%D7%A8%D7%A0%D7%9C%D7%99%D7%9F/
https://www.psychologytoday.com/us/blog/science-choice/201508/can-you-be-addicted-adrenaline
https://www.medicalnewstoday.com/articles/adrenaline-junkie#adrenaline-addiction
https://www.rosglasrecovery.com/adrenaline-addiction-101/
Adrenaline Addiction | Psychology Today,
https://www.outdoorjournal.com/featured/athletes-and-explorers/adrenaline-addiction-extreme-lifestyle/
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים