“יש בסבל משהו מאוד מזכך”
ציטוט זה לקוח מתוך כתבה שנערכה בכאן ב11 על מכורים לכאב. בזה אחר זה, הופיעו מושאי הכתבה, והציגו כיצד הם בוחרים לחוש סבל וכאב: התקעקעות, דקירות וספורט אינטנסיבי. המשפט הזה, שאמר אחד ממשתתפי הכתבה, הוא בדיוק מה שמכורים רבים לכאב חשים.
התמכרות לכאב עשויה להיות מורכבת רגשית, מנטלית ופיזית. מה זה אומר התמכרות לכאב? מדוע אנשים מפתחים התמכרות לכאב? מהן דרכי ההתמודדות עם התמכרות שכזו? כל הפרטים במאמר—
התמכרות לכאב מהווה אתגר ככל התמכרויות. הצורך בלחוות כאב, בין אם פיזי או נפשי, הופך עצום עד בלתי נשלט. לרוב, אנו רגילים לשמוע על התמכרויות לחומרים המסבים אושר או בריחה מהמציאות כמו סמים, אלכוהול, סיגריות וכדומה. אך התמכרות לכאב אינה שונה מהתלות שמתפתחת בשאר ההתמכרויות מבחינת עזות הצורך בחוויה מסוימת. ההבדל, הוא שהתמכרות לכאב היא בעצם התמכרות שנובעת מרגש ולא התמכרות שמקורה בחומרים חיצוניים. אז מדוע זה קורה?
מה יכול לגרום לאדם לשחזר כל הזמן תחושות של כאב ופגיעה? ההתמודדות עם התמכרות לכאב אינה פשוטה כלל, ולעיתים היא מבוססת על אירועים מן העבר או חסכים שנוצרו אצלנו בילדות.
במקרים מסוימים, חשיפה ארוכת טווח לאלימות, התעללות, התמודדות עם טראומה או חוויות שליליות אחרות, עלולה לייצר התמכרות לכאב. זאת כיוון שהמקום של הקושי והפגיעות, הופך למקום המוכר. במקום המוכר שלנו, אנו נוטים לייצר לעצמנו עוגנים, לומדים להכיר את עצמנו, לומדים כיצד להתנהל ובאופן כללי- בדרך כלל אנו מייחסים מוכר לבטוח. חשיפה לחוויות שליליות לאורך זמן יכולה להפוך את הכאב למקום המוכר, כך שאדם יצטרך לייצר באופן תמידי מצב של כאב על מנת להרגיש בטחון. נוצר מצב בו אי הנוחות והכאב הם המצב המוכר ולנפש קשה “לזוז” משם כי זה נותן לה בטחון, כמובן שכל זה קורה באופן שהוא לא מודע לרוב.
פעמים רבות, עצב וכאב מביאים עמם עוצמת רגשות עזה. העוצמה חזקה עד כדי כך שהיא מחפשת אחר דרכים להתבטא, ולעיתים, דווקא מתוך כאב מתעוררת השראה ליצירה. על מנת להשיג את היצירה הטובה ביותר שלהם, לעיתים אמנים עשויים לחפש אחר דרכים שונות לחוות סבל. במקרים אלו, נוצרת מעין התניה בין סבל ליצירתיות שעלולה להוות התמכרות של ממש לכאב.
אחת ההתמכרויות המוכרות היא התמכרות לריגושים. מדובר במעין חיפוש מתמיד אחר תחושה של חיים מלאים, של עוצמות, של רגשות עזים. במקרים רבים, רגשות עוצמתיים מוציאים מאיתנו תחושות פיזיות ומנטליות חזקות וגורמים לנו להרגיש באופן עוצמתי יותר. אחד הרגשות העזים הללו הוא כאב. כמו בהתמכרות לריגושים, גם התמכרות לכאב עשויה לנבוע מהצורך להרגיש משהו כל כך חזק שיגרום לנו להרגיש שאנחנו חיים את חיינו באקסטרים ושאנחנו במרכז של התרחשות עוצמתית.
במקרים מסוימים, הצורך לחוות כאב כריגוש עשוי לנבוע מתוך חוויה של דיסואציה, דיכאון או ניתוק רגשי מסוים. במצבים כאלה, לעיתים נוצר חיפוש אחר חיבור או תחושת חיות מסוימת- צורך אשר עליו עונה תחושת הכאב.
מעבר לכאב עצמו, גם ההתמכרות לכאב עלולה להוות התמודדות מורכבת עבור האדם עצמו ועבור סביבתו. הבנה כי מדובר בהתמכרות לכאב וטיפול נכון ומותאם לאדם, יכולה עם הזמן תוך תהליך הדרגתי למתן את הצורך בכאב. לעיתים, על מנת להגיע למסקנה כי מדובר בהתמכרות לכאב או על מנת להעניק טיפול נכון להתמכרות, צריך להגיע לשורש. כלומר, להבין מדוע נוצרה ההתמכרות לכאב? האם ההתמכרות נשענת על חוויות עבר?
טיפול ב”פצע” הנפשי המקורי יכול לסייע בהחלמה מההתמכרות ובשיפור תחושות אחרות שיכולות לנבוע מהתמודדויות עבר. לצד זאת ישנה חשיבות לזיהוי האמונות והדפוסים ההתנהגותיים שמשמרים את ההתמכרות לצורך שינוי שלהם. בתהליך טיפולי יכולות לעלות שאלות כמו “על מה אני מתאמץ כל כך לשמור?” מה מפחיד אותי? מה חשוב לי?”.
ניתן לפנות למגוון טיפולים המסייעים בהתמודדות עם התמכרות לכאב. לדוגמה:
טיפול מסוג קוגניטיבי התנהגותי, יכול לסייע בהתמודדות עם הדפוסים השונים המלווים את ההתמכרות. במהלך הטיפול, לומדים כיצד לזהות מצבים רגשיים שונים, מבינים מדוע הרגשות צצים ברגע מסוים (מהם הטריגרים?) ומפתחים את הכלים לייצור דפוסים התנהגותיים חדשים ובריאים.
טיפול מסוג ACT מתמקד בשאלות פנימיות כמו מה המניע החיובי שלי? מה המניע שיגרום לי להרגיש משמעותי ולחיות חיים מספקים יותר? המענה על השאלות נעשה תוך כדי בירור פנימי שעובר המטופל עם המטפל, כשהטיפול כולו אפוף בגישה של קבלה וחמלה למקום הפצוע שמשחזר את הפגיעה.
טיפול DBT הוא טיפול דיאלקטי התנהגותי המסייע רבות במקרי התמכרות. הטיפול משלב את גישת הקבלה, ההבנה כי מדובר בתלות מסוימת שצריך לפרק בצורה חדה ועם זאת, להבין כי קיימת סכנת “רילפס” או הישנות בעברית. הכוונה היא לחזרה להתנהגות המאפיינת את ההתמכרות. הישנות במקרים של התמכרויות היא נפוצה ואין משמעותה חוסר החלמה מההתמכרות. הטיפול מבוסס שיח ומתאים להתמודדות עם רגשות עזים.
היפנוזה: טיפול בהיפנוזה מאפשר לנו להגיע אל חלקי התת מודע בסיוע של מטפל מוסמך. לפעמים, הסיבה בגינה התפתחה ההתמכרות עשויה להיות מודחקת או לא מודעת, ולכן יש צורך במפגש עם התת מודע. המטרה בהיפנוזה, היא איתור של אותן תחושות או אירועי עבר, על מנת להעניק את הטיפול המדויק והמותאם ביותר להתמכרות.
התמכרות לכאב עשויה לפגוש אנשים רבים במהלך חייהם. הסיבות להתמכרות אמנם שונות מאדם לאדם, אך הצורך הוא אותו צורך, לחוות כאב נפשי או פיזי בתדירות גבוהה. חיים עמוסי כאב עלולים להוות אתגר קשה עבור המתמודדים עם ההתמכרות, ולכן חשוב לפנות לטיפול בזמן.
טיפול נכון ומותאם, יכול להסב הקלה רבה למתמודדים עם התמכרות לכאב ולסובבים אותם. במידה ואתם מתמודדים עם התמכרות לכאב, זכרו, כי לא נולדתם לסבול. החיים מלאים בהזדמנויות לאושר וגם לכם מגיע לחוות את החיים בצורה הנעימה ביותר. פעמים רבות, קשה להחלים לבד מהתמכרות ולכן, אנו מזמינים אתכם לפנות לצוות המכון שלנו לקבלת סיוע מותאם, רגיש ומכיל.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
התפתחות של התמכרות לכאב יכולה להיות מושפעת מגורמים כמו טראומה מהעבר, או מצבי בריאות נפשיים המתרחשים במקביל והיעדר אסטרטגיות התמודדות יעילות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יכול לסייע לאנשים להשתחרר מהתמכרות לכאב על ידי כך שהוא עוזר להם לזהות ולאתגר דפוסי חשיבה שליליים, לפתח מנגנוני התמודדות בריאים יותר ולהתייחס לעצמם ביותר סבלנות סלחנות הבנה.
גורמי סיכון מסוימים להתמכרות לכאב כוללים היסטוריה של שימוש בסמים, היסטוריה משפחתית של התמכרות וחשיפה ממושכת לרמות גבוהות של מתח או כאב כרוני.
גישות אלטרנטיביות לניהול כאב כרוני כוללות התערבויות לא תרופתיות כמו פיזיותרפיה, שיטות עבודה מבוססות תשומת לב, דיקור ורפואה אינטגרטיבית, שיכולות להפחית את ההסתמכות על תרופות אופיואידיות ולמזער את הסיכון להתמכרות.
רוצים לדבר איתנו?
https://www.huffpost.com/entry/are-you-addicted-to-suffe_b_9744416#:~:text=If%20you%20often%20experience%20the,the%20circumstances%20that%20will%20produce
https://www.youtube.com/watch?v=PF4N-vDWxog הכתבה מכאן 11
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים