ראשי » התמכרויות: הכל על התמכרויות ותהליך הגמילה מהן » התמכרות לספורט
ראשי » התמכרויות: הכל על התמכרויות ותהליך הגמילה מהן » התמכרות לספורט
רבים מאתנו אולי יתמהו על הרעיון של התמכרות לספורט, אבל עבור חלקם זה כבר מזמן לא תחביב אלא עיסוק שמנהל את חייהם ויצא משליטה. כשספורט הופך להיות העדיפות העליונה ביותר בחייך באופן טוטאלי, עלולה לקרות יציאה מאיזון מנטלי ופיזי. התמכרות לספורט עלולה לכלות את כל זמנם של מכורים, לגרור הוצאות מופרזות, לחבל במערכות היחסים ולהסתכן בפגיעה בריאותית.
אז איך נשארים ספורטיביים ובריאים במינון נכון?
כמו בנוגע לכל פעילות שנעשית בהגזמה, כאשר יש הפרזה יש סיכון גופני ונפשי. התמכרות לספורט ,באופן שמזכיר התמכרויות אחרות, יוצר תחושות של הנאה ועונג ודוחף את המכור לבצע את הפעילות הגופנית באופן כפייתי ולא בריא.
פעילות גופנית משחררת הורמונים שגורמים להרגשת עילאית כמו אנדורפינים ודופמינים. מדובר למעשה באותם נוירוטרנסמיטרים המשתחררים בגוף בזמן השימוש בסמים. מכור להתעמלות מרגיש תגמול בעת פעילות גופנית. כאשר המכור מפסיק להתאמן, לאט לאט השפעת הנוירוטרנסמיטרים נעלמת. על מנת להשיב אותה, צריך להתאמן יותר ויותר עם הזמן, כדי לגרום לאותה הרגשה להגיע וכך נוצרת ההתמכרות.
התמכרות לפעילות גופנית מתחילה בדרך כלל במוטיבציה חיובית ונורמלית להתחיל לעשות כושר ועם הזמן נבנית ההתמכרות. הפרעת אכילה, כמו אנורקסיה נרבוזה או בולימיה נרבוזה, עלולות להוביל לאובססיה לא בריאה לפעילות גופנית ולהתמכרות לספורט. הפרעה דיסמורפית גופנית, או קשיים סביב דימוי הגוף, עשויות גם הן לגרום להתמכרות לפעילות גופנית.
בנוסף על כך, בישראל של השנים האחרונות מודעות לבריאות הגוף ובפרט לכושר הולכת וגוברת באופן מבורך. צרכני הספורט מוציאים אלפי שקלים על ציוד ואביזרי ספורט ומותגי הספורט משגשגים. ישנם מרתונים ותחרויות שזמינות לכלל הציבור. זו כמובן מגמה חיובית אבל כאשר הדברים נשארים בשליטה ובמידה. כמובן ששורשיה של התמכרות לספורט אינם נעוצים רק בתופעה החברתית הזאת, ויש להתמכרות את הגורמים הנפשיים והפיזיים שלה.
אם אתם מזהים את הסימנים ההתנהגותיים והפיזיים הבאים כנראה שקיימת התמכרות לספורט:
לרוב זה לא פשוט לאבחן התמכרות לפעילות גופנית. מרבית המכורים לכושר גופני לא רואים בעייתיות בהתנהגות שלהם ולהפך, רואים בכך בריאות וחוזק. בנוסף, מה שמקשה על האבחנה זה שאין אבחנה רשמית המוכרת על ידי האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית (APA), משמעות הדבר זה שאין סעיפים ברורים על פיהם ניתן לאבחן.
התמכרות לספורט חולקת תסמינים שונים עם סוגים אחרים של התמכרויות. בדומה להתמכרויות אחרות ההתמכרות לכושר גופני פוגעת בגוף: הגורם לזה הוא חוסר היכולת והזמן של הגוף להתאושש והעמסת יתר של פעילות גופנית אינטנסיבית. האימונים ארוכים ותכופים מדי והגוף נכנס למצוקה של ממש. בטווח הרחוק, המצב הזה מעלה את השכיחות של התקפי לב ואוסטיאופורוזיס תחת רמות גבוהות של מאמץ יתר, זו הסיבה המרכזית בגללה מכורים לספורט מעמידים עצמם תחת סכנה אמיתית.
הנזק הפסיכולוגי שמתפתח כשיש תלות בספורט מהווה קושי גדול. אם מה שגרם לך להתמכר לספורט היה בתחילה הנאה, עם הזמן היא יורדת והאימון מתבצע מתוך הצורך להשיג ולשמור על שלמות ועל אותה תחושת “היי”. בדומה להתמכרות לחומרים ממכרים גם כאן עם הזמן דרושה “מנה” גדולה יותר לאחר זמן מה, ואימונים ארוכים יותר כדי להרגיש את ההשפעה המקורית של אותו סיפוק מההתחלה ועלולים להתעורר תחושות של חרדה ודיכאון כשהאימונים הם קצרים מדי או כאשר לא ניתן להתאמן.
ברוב המקרים, פיתוח של יכולת לשליטה עצמית נחוצה בטיפול בהתמכרויות ככללותן. הכל מתחיל בשלב בו אדם מכור מכיר בכך שיש כאן בעיה, מודע להשלכות של הכושר המוגזם ועושה צעדים להתמודד עם זה.
יש מקרים בהם מכורים להתעמלות מכירים במצבם, משנים את ההרגלים שלהם או מעתיקים את אותה פעילות לצורות אחרות של פעילות גופנית או הפחתה שלה. יש פעמים בהם אנשים עוברים אירוע בריאותי קיצוני בעקבות ההתמכרות ורק אז מתעוררים לצורך לטפל בעצמם. במקרים מסוימים אצל חלק מהאנשים מה שעוזר זה פשוט להימנע טוטאלית מספורט למשך תקופה כדי להחזיר לעצמם את השליטה על הדחף להתאמן.
במצבים בהם אתם ערים למצב ולנזק שהוא מחולל בגוף ובנפשכם אבל אולי לא יודעים איך ואיפה להתחיל, זקוקים לליווי מקצועי הכוונה והכלה, כדאי לפנות לקבלת טיפולי פסיכותרפיה. טיפולי פסיכותרפיה הם חלק בלתי נפרד מתהליך הגמילה והשיקום וגם בשימור של האיזון לטווח הארוך. לטיפול פסיכותראפויטי ישנו מקום משמעותי בתהליך של גמילה ושיקום מדפוסי ההתמכרות, טיפולים עשויים לספק הטבה ותהליך שינוי אדיר בנוגע לאורח החיים.
גישה טיפולית שהוכחה כיעילה בטיפול בהתמכרויות היא CBT, טיפול קוגניטיבי התנהגותי/ ישנו מספר רב של מחקרים שהוכיחו את יעילותו מעבר לתהליך הגמילה והשיקום גם בהמשך החיים. הסיבה היא שעבודת השינוי שעושה המטופל בטיפול היא מעמיקה ומקיפה הרבה יותר מכל התערבות תרופתית.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי היא גישת טיפול פסיכולוגי שמטרתה היא לסייע לאדם המכור להביא שינוי התנהגותי ולעזור לו לאמץ הרגלי חיים מקדמי בריאות ורווחה עבורו ועבור הגוף שלו.
כל דבר שנעשה אותו במינון בריא יכול לתרום לחיינו אבל לבני האדם יש נטייה לפעמים להיאחז בתחושה הטובה שדברים מספקים להם ולהשתוקק לעוד ועוד ממנה’ עד מצב של חוסר איזון.
בטיפול ניתן להגביר את המודעות ולקחת אחריות רגשית על הנעשה בחיינו, מה שנקרא “להחזיר לעצמנו את המושכות”
מכון חיבורים מונה צוות מטפלים פסיכולוגיים ופסיכותרפיסטים שנבחרו בקפידה. מטפלי המכון ליוו מקרים רבים של התמכרויות ויוכלו לתת מענה מעמיק ואיכותי בטיפול גם בך. לכל מטפלי המכון תארים מתקדמים הכשרות מקיפות ונסיון עשיר, אבל בעיקר לב רחב.
מזמינים אתכם לשאול הכל ולהשאיר פרטים.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
התמכרות לפעילות גופנית שיוצאת משליטה. האדם זקוק לספורט על מנת להרגיש טוב, מתאמן מדי יום ובצורה מוגזמת, כך נוצרת תלות והתמכרות לתחושה שספורט נותן.
כאשר הפעילות הגופנית נעשית בתדירות, עצימות ותכיפות גבוהות מדי שמזיקות לגוף, כאשר ספורט נמצא בראש סדר העדיפויות וגורם להתרחקות מאנשים אחרים ופוגע בתפקוד כמו עבודה או שינה.
ההתמכרות בראש והראשונה היא לפעולה הכימית שהפעילות הגופנית מעוררת בגוף, הפרשת נוירוטרנסמיטרים שגורמים לשמחה והרגשה טובה. כמו כן, במקרים רבים של הפרעות אכילה או קשיים נפשיים אחרים יכולה להיווצר התמכרות לספורט מתוך דימוי גוף נמוך והרצון לשפר את המראה באופן אובססיבי.
היא עלולה להוות סיכון כאשר היא יוצאת משליטה, הן פיזית והן פסיכולוגית.
רוצים לדבר איתנו?
https://addictions.co.il/%D7%98%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%9C-%D7%91%D7%94%D7%AA%D7%9E%D7%9B%D7%A8%D7%95%D7%99%D7%95%D7%AA/https://www.addictionhelper.com/addiction/sport/https://www.healthline.com/health/exercise-addiction#treatment
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים