לרחלי (שם בדוי) קריירה צבאית ענפה, היא הגיעה לדרגת רס”ן ותמיד שאפה להיות טובה יותר לקבל יותר הערכה ממפקדיה ולהצטיין בתפקידה. בוקר אחד ילדתה התלוננה על כאב ראש. זה היה בוקר עמוס במיוחד והיה על רחלי לעמוד במסדר חשוב באותו יום. האם לא חשבה פעמיים ודרבנה את הבת שלה להתייצב כרגיל לבית הספר, היא טענה שזה יעבור לה ויהיה בסדר ונתנה לה תה לדרך. לאחר מספר שעות שהטלפון שלה צלצל, בקו השני מבית הספר הודיעה המחנכת לרחלי שבתה כבר תקופה מתלוננת על כאב ראש וכעת היא התמוטטה באמצע השיעור. רחלי הרגישה כאילו מישהו סטר על לחייה והגיעה הכי מהר שיכלה לבית החולים אליו פינו את בתה.
רחלי ראתה עצמה כאמא מסורה, ואכן עשתה כל מה שיכלה כדי שהקריירה לא תגלוש לחייה הפרטיים אבל היא הייתה כל כך מסורה ומושקעת בשגרת העבודה עד שלא הצליחה להבחין בסימני מצוקה אמיתיים אצל הבת. המקרה הזה גרם לרחלי לשנות את דרכיה וממש טרף לה את הקלפים, היא שינתה את כל האופן שבו היא רואה את עבודתה ומשתדלת לחיות באיזון. היא מבלה עם בתה כל יום זמן איכות אמיתי ורוצה לשמוע כל מה שיש לה לספר לה. (מבוסס על סיפור אמיתי).
הסיפור לא נועד על מנת להבהיל חלילה, אבל הוא יכול לקרות לכולנו. כולנו עלולים לטבוע בעבודה, לחלקנו היא נותנת המון סיפוק ומשמעות, אבל מה קורה כאשר הדברים יוצאים מאיזון בחיים שלנו האנשים היקרים שלנו נפגעים מזה? והבריאות שלנו נשחקת? וורקהוליק הוא מונח המתאר את התופעה של התמכרות לעבודה. איך מתמודדים ומאיפה מתחילים?
התמכרות לעבודה, היא מצב בריאותי נפשי של ממש. בדומה לכל התמכרות התנהגותית, ההתמכרות לעבודה מאופיינת בחוסר שליטה עצמית וחוסר יכולת לעצור את עצמנו אפילו שאנחנו יודעים שההתנהגות היא לא בריאה.
האבחנה של התמכרות לעבודה איננה מופיעה בDSM-5 אחת הסיבות לחוסר ההכרה הזה היא שערכים הקשורים לעשייה ועבודה מצטיירים כחיוביים גם כאשר הם מופרזים. מעבר לכך, עבודת יתר זוכה לתגמול כלכלי ותרבותי, ומאירה את העובד באור חיובי. לצד זאת, התמכרות לעבודה עשויה להיות בעיה אמיתית ולחבל בתפקוד, בקשרים חברתיים ומערכות יחסים עם יקרינו.
התמכרות לעבודה יכולה להיות מונעת מכל מיני גורמים, בבסיסה של ההתמכרות יש צורך כפייתי שמספק צרכים מנטליים שלנו.
החיים שלנו רצופים באי נוחות חוסר סיפוק או ריקנות, אירועים קשים, לפעמים עולה עצבות או מתח, חרדה או דיכאון. התמכרות לעבודה היא אחת הדרכים בהן אנשים פועלים על מנת להתמודד עם הקשיים האלה, בתור מנגנון של הגנה או בריחה. לפעמים הצורך להיות בשליטה באופן תמידי על מה שקורה בעבודה נובע מדפוסים של OCD הפרעה קומפולסיבית אובססיבית.
מה שמעודד את ההתמכרות להמשיך ומזין אותה הן הצלחות נוספות להיות טובים יותר ממה שהיינו, לכן ההתמכרות נפוצה אצל אנשים המתוארים כפרפקציוניסטים.
ישנם גורמים גנטיים מולדים שעשויים להגביר את הנטייה להתמכרויות באופן כללי ובפרט בתחום העבודה. חלק מהאנשים מתקשים לווסת את הדחפים כחלק מהאישיות שלהם והם נמצאים בסיכון גדול יותר לפתח התמכרויות. למי שיש קרוב משפחה שנמצא מכור לעבודה עשויי להיות גם בסיכון גבוה לפתח את ההתמכרות.
קשה לזהות ולהצביע על אדם שמכור לעבודה בגלל התרבות ששמה לעצמה כערך עליון את ההישגיות השאפתנות וההשקעה המאומצת בקריירה. אדם שכזה לא יזדהה לרוב בתור אדם המכור לעבודה ויתקשה לזהות שאכן מדובר בהתמכרות. אנשים וורקוהלים לרוב פשוט יראו מסורים ומחויבים להצלחה של הפרויקט שלהם.
אדם שהתמכר לעבודתו באופן דומה להתמכרויות אחרות, ברוב המקרים לא יהיה מודע להשלכות של ההתמכרות, או ימצא הצדקות למה כן כדאי לו להמשיך ויימנע מלראות את הדברים כפי שהם. למשל, חוסר הנוכחות המורגש שלו בחיי משפחתו או רמת הסטרס בה הוא שרוי רוב היממה שפוגעת בבריאותו.
באופן שמזכיר התמכרות לסמים, אדם עם התמכרות לעבודה מגיע לפיקים של היי מההצלחה או סיפוק בעבודתו וזה מדרבן אותו להמשיך ולעבוד יותר עד להיטשטשות הגבולות בין החיים לעבודה. אנשים עם התמכרות לעבודה עשויים שלא להפסיק את ההתנהגות למרות הדרכים השליליות שבהן היא עשויה להשפיע על חייהם האישיים או על בריאותם הפיזית או הנפשית.
על מנת לאבחן בצורה רשמית ומקצועית את ההתמכרות יש לפנות לאיש מקצוע לבריאות הנפש. יחד עם זאת אפשר לבחון את עצמכם כדי לקבל מושג כללי על עצמכם:
מחקר שפורסם ב-Scandinavian Journal of Psychology וניסח את השאלות האלה טוען שאם המענה הוא “לעתים קרובות” או “תמיד” לפחות לארבע מהשאלות האלה, ייתכן וקיימת התמכרות לעבודה ברמות שונות.[1]
הטיפול בהתמכרות לעבודה לא דורש תנאים קיצוניים כמו בגמילה מסמים או התמכרויות אחרות אבל בהחלט במצבים מסוימים כן כדאי להיעזר מסגרת מקצועית טיפולית. יכול להיות מאתגר לטפל בהתמכרות הזאת כי האדם חייב לעבוד כדי לקיים את עצמו כלכלית לכן לא ניתן לדרוש ממנו להפסיק לעבוד לגמרי כמו שעושים בהתמכרויות אחרות לחומרים למשל. התאמת הטיפול תתייחס גם למקור של ההתמכרות, למשל חרדה או דיכאון. במצבים שונים יתאים יותר טיפול פסיכולוגי ובאחרים טיפולים קבוצתיים ממוקדים.
הרבה אנשים בעלי התמכרות לעבודה מוצאים עזרה באמצעות קבוצות תמיכה בהן עוברים דרך 12 שלבים עבודה עד לשחרור מההתמכרות, זוהי תכנית מובנית בהובלה של המנחה שבדרך כלל היה מכור בעצמו והשתחרר מההתמכרות. בטיפולים קבוצתיים ניתן להיחשף לאחרים שמתמודדים עם ההתמכרות ולקבל תמיכה גם מהם ולא רק מהמנחה.
היא הגישה המומלצת לטיפול בהתמכרויות. בטיפול מזהים את הדפוסים והאמונות שיצרו את ההתמכרות ואת המחשבות ביום יום שמובילות להמשיך בהתנהגות הכפייתית של ההתמכרות לעבודה. בטיפול ניתן להבין יחד עם המטפל את המקור שלה אבל הדגש הוא ממוקד על מה מתרחש עכשיו בחיים, ובחוויה הנוכחית, דרך זה לקבל הבנה של החוויה שהובילה להתמכרות. בנוסף בטיפול נלמדים כלים שיכולים לעזור למטופל להתמודד טוב יותר נפשית עם הגורמים שהובילו להתמכרות למשל, עם חרדה, דיכאון אשמה או קשיים במערכות יחסים.
הערכה של מומחה מתחום בריאות נפש היא נחוצה על מנת להבין מה עומד מאחורי הנטייה הכפייתית לעבוד ולתכנן תכנית טיפול מתאימה.
טיפול בהתמכרויות ובפרט התמכרות לעבודה, חשוב שיעשה בהקדם האפשרי. התמכרויות נוטות להסלים עם הזמן וחשוב להיות מודעים לדפוסים ולהתייחס למקור שלהם, ויפה שעת אחת קודם. כשמדובר בהתמכרות לעבודה מעורבים בסיפור קרוביו של האדם וסובלים (יותר ממנו לפעמים) מההתמכרות. אל תקריבו את רווחתם של יקרכם רווחתכם ובריאותכם והפסיקו לחיות בשביל לעבוד, תתחילו לעבוד בשביל לחיות.
מכון חיבורים ישמח לתת לכם את התמיכה והליווי המלאים על מנת להגיע לשחרור מדפוסי ההתמכרות הכפייתיים, ולחיות חיים מאוזנים יותר. מטפלי המכון בעלי תארים מתקדמים, הכשרה מעמיקה בגישות טיפול מתקדמות ובעיקר רוחב לב.
מוזמנים להתייעץ ולשאול כל שאלה.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
התמכרות לעבודה. מדובר בדפוס התנהגותי התמכרותי לכל דבר שעלול לפגוע באדם, בבריאותו וסביבתו הקרובה. דפוס של התמכרות לעבודה הוא בלתי נשלט, האדם עסוק מרבית היממה בעבודה וכמעט ולא פנוי לדברים אחרים.
חוסר שינה בגלל העבודה, דחף תמידי לדעת מה קורה בעבודה, עיסוק תמידי בעבודה גם בחופשות יש דחף לעבוד. הקושי הגדול ביותר בהתמכרות היא הפגיעה בסביבתו הקרובה של האדם שסבולת מהעדרו ואם מדובר באיש משפחה על אחת כמה וכמה.
הגורמים משתנים מאדם לאדם, לרוב זה קורה בגלל רצון להימנע ממשהו בחיים האישיים, קושי רגשי כשהעבודה משמשת כמקום בריחה, לפעמים מתמכרים לתחושת ההצלחה וההערכה שמקבלים במקום ועוד.
חשוב לשים לב למקור להתמכרות והוא ייקבע את הדרך לטפל בה. אם זה נובע מקושי רגשי חשוב לטפל בו. חשיבות רבה קיימת גם לטיפול בדפוס וההתייחסות אליו. טיפולים פסיכולוגים מסוג CBT יהיו יעילים לרמות מסוימות של התמכרות ועבור אחרים יעזור פתרונות אחרים.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים