fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

ויסות רגשי: מה זה וכיצד ניתן להתמודד עם קושי בויסות רגשי?

כותב:
תוכן עניינים

קושי בויסות רגשי הוא הקושי לאזן רגשות בהתאם למצב מסוים. ממה זה נובע וכיצד לסייע בהתמודדות? צוות מכון חיבורים עונה על כל השאלות >

נרצה או שלא, רגשות הם חלק מרכזי ובלתי נפרד מכל רגע של חיינו. גם ברגעי אושר וגם ברגעי השפל שכולנו מכירים ומכירות, הרגשות שלנו שם כדי לתווך לנו את העולם, לעזור לנו לקבל החלטות טובות יותר ולשמור על עצמנו.

לפעמים, הרגשות מפסיקים להיות מצפן במסע החיים ונדמה שהם שולטים בנו– מכתיבים לנו איך להתנהג ואילו החלטות לקבל, למרות שהן לא הטובות ביותר. תחושת אובדן השליטה הזו יכולה להיות תוצאה של פגיעה בויסות הרגשי.

מהו ויסות רגשי?

היכולת שלנו להיות מודעים, להבין, לשלוט ולאזן את הרגשות שלנו, נקראת ויסות רגשי.  היכולת הזו איננה מובנת מאליה והיא מתפתחת עם ניסיון החיים. תינוקות, למשל, זקוקים למבוגרים המקיפים אותם שידעו להרגיע אותם בזמן לחץ ובכי. לאורך הילדות, אנחנו לומדים מהסביבה כיצד אנחנו אמורים להרגיש במצבים שונים, ואיך לזהות ולנהל את הרגשות שלנו ביעילות.

למרות שהיכולת שלנו לווסת את הרגשות משתפרת לאורך השנים, היא לא מושלמת, כמו כל יכולת שלנו. בנסיבות חיים מאתגרות, לאורך זמן או כשאנחנו צריכים להשקיע כוחות נפש גדולים- יכולת הויסות הרגשי שלנו יכולה להיפגע.

כיצד מתבטא קושי בויסות רגשי?

קושי בויסות רגשי יכול להתבטא בדרכים רבות כתלות בגודל האתגר, הגיל שלנו, המצב שלנו בחיים ומערכת התמיכה שלנו. ביטוי נפוץ של קושי בויסות רגשי בכל גיל הוא חוויה של רגשות בעוצמות גבוהות, לעיתים קרובות ולמשכי זמן ארוכים ביחס למה ‘שמרגיש נכון’ – כמו “הצפה רגשית”.

ביטוי נפוץ של קושי בויסות הרגשי הוא תחושה או התנהגות של עצבנו וכעס שנמשכים לפרקי זמן ארוכים, התפרצויות זעם קשות (מילוליות או התנהגותיות) בתדירות גבוהה וקושי לתפקד כפי שאתם רגילים ורגילות.

ממה נובע ליקוי בויסות רגשי?

אנו לא תמיד יודעים ממה נובעים קשיים בויסות הרגשי, אבל לעיתים קרובות נוכל להצביע על מצבים או תכונות שתורמות לקושי. בנוסף, המחקר הפסיכולוגי מלמד אותנו שקשיים בויסות הרגשי יכולים להתלוות למצבים נפשיים נוספים, כמו הפרעות קשב וריכוז (ADHD), דיכאון, הפרעות התנהגות, חרדה ואף שימוש בחומרים מסוכנים וממכרים.

קושי בויסות רגשי – ההשלכות להמשך:

חשוב לדעת שבחלק מהמקרים, במיוחד בילדים, קשיים בויסות הרגשי חולפים עם ההתבגרות ועם שינוי נסיבות חיים. עם זאת, קושי בויסות רגשי עלול להוביל לבעיות אישיות ובין-אישיות בטווח הארוך, ואף לפיתוח דיכאון וחרדה בבגרות.

איך ניתן לטפל בזה?

כמו שכל ילד וילדה מיוחדים, כך גם הטיפול בקושי בויסות רגשי בילדים צריך להיות מותאם לכל אחד ואחת. כמה מאפשרויות הטיפול הנפוצות כוללות טיפולים פסיכולוגים אישיים, עבודה עם המשפחה או עם בית הספר ובמקרים מיוחדים גם תרופות שנועדו להקל על תסמינים מסוימים. הנה כמה דרכי טיפול נפוצות:

DBT- טיפול דיאלקטי- התנהגותי

טיפול דיאלקטי-התנהגותי, הוא אחד מהטיפולים המובילים בעולם לטיפול בקשיי ויסות רגשי. הטיפול מתבסס בעיקרו על למידת כלים פרקטיים לשם התמודדות וקבלה של רגשות שליליים בזמן אמת. הטיפולים קצרים, ישומיים ביותר ומותאמים לכל גיל על ידי מטפלים ומטפלות מוסמכים עם רישיון משרד הבריאות.  ניתן לקרוא עוד על   DBT באתרנו.

מיינדפולנס

mindfulness, היא שיטה הלקוחה מעולם הבודהיזם, המתמקדת בקבלה עצמית תוך שימוש בטכניקות הרגעה. כך, היא מאפשרת פיתוח וויסות רגשי בריא באופן הדומה לביצוע מדיטציה. בשנים האחרונות, הצליחה המיינדפולנס להשתלב בחלק משיטות הטיפול הנחשבות ביותר בעולם בריאות הנפש. גם שילוב של מיינדפולנס כטיפול עבור קושי בויסות רגשי מתבצע על ידי מטפלים ומטפלות מוסמכים עם רישיון משרד הבריאות לטיפול נפשי. ניתן לקרוא עוד על מיינדפולנס  באתרנו.

טיפולים תרופתיים

רק חלק קטן מאוד מהילדים ומהילדות יקבלו המלצה לטיפול תרופתי עבור הפרעה בויסות הרגשי, וזאת רק במקרים שבהם הטיפול התרופתי יכול לספק הקלה משמעותית על הקשיים ולשפר את איכות החיים של הילד או הילדה. קיימות תרופות רבות שביכולתן לסייע לילדים ומתבגרים המתמודדים עם קשיים בויסות הרגשי. חשוב לדעת, שלתרופות עשויות להיות תופעות לוואי ולכן יש להתאימן לילד\ה בזהירות ולנטול אותם רק לאחר התייעצות עם רופא מוסמך לטיפול. במקביל לטיפול התרופתי יומלץ לעיתים קרובות לבצע גם טיפול נפשי על ידי מטפל או מטפלת מוסמכים.

הדרכה הורית

בעוד שטיפולים עם הילד או הילדה יכולים להיות יעילים ביותר לשיפור קושי בויסות הרגשי, אתם, ההורים, אלו שנמצאים עם הילדים לאורך מרבית היום. ברוב המקרים, וכתלות בגיל ובבגרות הילד או הילדה, הדרך להצלחה עוברת בכם. הדרכת הורים מתבצעת על ידי מטפלים ומטפלות מוסמכות על מנת ללמד כיצד לתקשר בצורה טובה יותר עם ילדיכם, בצורה שתפחית כעסים ולחצים ותשפר את מערכת היחסים הנבנית ביניכם.

לסיכום

קשיים בויסות הרגשי עשויים להיות משימה מאתגרת לא רק עבור הילד, אלא גם עבור משפחתו, חבריו ומוריו. לכן, חשוב לדעת כיצד אפשר לגשת, להבין ולטפל בכך ביעילות. כיום יש באפשרותנו להציע מגוון רחב של שיטות טיפול מוכחות מחקרית. שיטות אלה מתמקדות במתן כלים ישומיים לשיפור השליטה על הרגשות תוך זמן קצר. חשוב לשים לב שאת הטיפול מבצעים מטפל או מטפלת מוסמכים עם רישיון משרד הבריאות.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן