*המאמר מכיל תכנים רגישים שעלולים להפעיל טריגרים רגשיים.
“כל פעם שאני מנסה לספר מה היה שם, נעלמות לי המילים. זה כאילו שיש כאב כל כך עמוק, שאין מילים שיכולות לתאר אותו… אני יודעת שחשוב לדבר על זה, אבל אני פשוט לא מצליחה למצוא מילים…” כך מספרת רותם (שם בדוי), צעירה בשנות ה- 30 לחייה, שניצלה מהאירועים האיומים במסיבת הטבע. רותם היתה במנוסה ובסכנת חיים למשך שעות ארוכות, היתה עדה למראות קשים ביותר ואיבדה שלושה מחבריה הקרובים. עכשיו היא מנסה לעבד את המטענים הרגשיים בטיפול, וכל פעם מחדש היא נתקלת באותו המחסום כשהיא מנסה לבטא את תחושותיה – לא מוצאת את המילים. הקושי למצוא מילים לתיאור זו חוויה מוכרת לרבים מאלה שעברו אירוע טראומטי. במאמר זה נלמד על התופעה הזו ועל הגורמים האפשריים לה, ונכיר דרכים שיכולות לעזור ולהקל על אדם שמתמודד איתה.
לפני שנצלול למורכבות של ביטוי הטראומה, חשוב להבין מה זאת בעצם חוויה טראומטית. המושג “טראומה” מתייחס לפגיעה רגשית ונפשית, שלעיתים כרוכה גם בפגיעה גופנית. טראומה היא תוצאה של אירוע מטלטל, שמנפץ את תחושת הביטחון והרווחה של האדם. חוויה טראומטית יכולה להיות כל אירוע שבו האדם חווה איום פיזי או נפשי (או שניהם) שאינו צפוי וקשה להכלה, וחש חסר אונים מול האיום. חוויה טראומטית יכולה להתרחש מאירוע מטלטל ופתאומי כמו: אסון טבע, אירוע טרור, מלחמה, פגיעה מינית, תאונת דרכים, אובדן פתאומי של אדם קרוב, חשיפה לאלימות פיזית או רגשית. חשוב לציין כי חוויה טראומתית יכולה לקרות גם בהקשרים יומיומיים יותר שנחוו על ידי הילד/המבוגר כקשים מדי להכלה ועיבוד ונחקקו כטראומה. אירוע טראומטי מייצר אפקט חזק ומתמשך על המערכת הנפשית של האדם, ומשפיע על חייו בהיבטים שונים, לעיתים במשך שנים לאחר מכן.
הקושי לשוחח על חוויה טראומטית מושרש עמוק במורכבות של נפש האדם. אשמה, בושה ופחד יכולים להתלוות לאירוע הטראומטי ולגרום לאדם להימנע מלשתף בפתיחות. בנוסף לכך, אם נדמה לאדם שהסביבה עלולה להגיב בשיפוטיות או בחוסר הבנה, הוא עלול לחוות חוסר ביטחון ולהיסגר עוד יותר. הימנעות משיתוף יכולה אף להעצים את התחושות הקשות, ולהגביר את המצוקה הפנימית. האם זה טבעי, או שרק לי קשה לדבר על חוויה טראומטית?
אם אתם חווים קושי לדבר על החוויה, אתם לא לבד. אנשים רבים חווים אתגר בנושא זה, וחוסר היכולת לתת מילים לחוויה יכול להוביל לתחושת בדידות. אם זאת התחושה שלכם, חשוב שתדעו שמדובר בתגובה טבעית ונפוצה למדי, ואולי ההבנה הזאת תסייע לכם לקחת את הצעד הראשון אל מחוץ לחומת השתיקה.
להיפתח ולשתף את הסביבה בחוויה קשה שעברנו יכולה להיות משימה מורכבת, אך ישנן כמה וכמה דרכים שיכולות לתמוך בנו בדרך למציאת הקלה וריפוי. נמנה פה כמה הצעות שתוכלו לבדוק:
חשוב להכיר בכך, שלשוחח על החוויה שעברתם הוא צעד חיוני בתהליך הריפוי. כמו כן, חשוב להבין שתקשורת עם האנשים המשמעותיים בחיינו היא מרכיב מהותי בתחושת הרווחה הרגשית שלנו.
אפשר לפנות לחברים, בני משפחה, קבוצות תמיכה שונות או כל אדם אחר, שאיתו אתם מרגישים בנוח, ושיודע לספק לכם מרחב מכיל ולא שיפוטי והקשבה סבלנית ואמפתית.
במקרים מסויימים, הבחירה בתהליך טיפולי יכולה להיות הצעד המדויק שייצור פריצת דרך. שיטת CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) היא גישה טיפולית שהוכחה כיעילה במקרים רבים להשגת שינויים בפרק זמן קצר יחסית. בטיפול זה, האדם מקבל הבנה של תבניות החשיבה שמעכבות אותו, ורוכש כלים מעשיים ואפקטיביים להתמודדות עם הקושי בביטוי עצמי.
במקרה שהאתגר הוא אצל ילדכם, תוכלו להיעזר בהדרכת הורים כדי לקבל כלים לתמוך בו ולעזור לו לתקשר באופן חופשי יותר.
אם אתם עדיין מוצאים שהביטוי המילולי מאתגר לכם, אולי תרצו לבטא את החוויה באמצעות יצירה ואמנות. ציור, פיסול או כתיבה יצירתית ביומן אישי יכולים לפתוח נתיב לביטוי המאפשר יותר חופש. האומנות היא כלי עוצמתי כשזה נוגע לחוויות טראומתיות כי היא מאפשרת ביטוי ישיר של כאב, פחד ואימה ובעזרת תיווך המטפלת את האפשרות “לסגור מעגל” עם החוויות הללו. פעילות יצירתית יכולה לתמוך בנו לאוורר את הרגשות הכלואים ולהקל על המועקה.
ההכרה בקושי לבטא את החוויה הטראומטית היא צעד ראשון חשוב בתהליך הריפוי, אך לפרוץ את מחסום השתיקה והבידוד הרגשי יכול לקחת זמן לחלקם. במידה שאתם מוצאים את עצמכם מתקשים לבטא ולפרוק, מרגישים צורך בעזרה חיצונית, אנחנו ב “מכון חיבורים” נמצאים פה כדי להציע לכם תמיכה וליווי. צוות המטפלים המקצועי והמיומן שלנו נמצא כאן כדי לתמוך ולהעניק לכם כלים להתמודד עם הקושי בדרך להחלמה.
בתפילה לימים של בטחון ושקט,
צוות המכון.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים