“אם אין לנו שלווה פנימית ושלום, זה בגלל ששכחנו שאנחנו שייכים זה לזה”. – אמא תרזה.
חמלה לאחר מתחילה ביכולת שלנו להיות חומלים כלפי עצמנו וחמלה עצמית יכולה לתמוך ברווחה האישית שלנו. אבל מה הכוונה במונח חמלה? איך היא תורמת לחיינו ולמה היא גורמת? מה ההבדל בין חמלה לרחמים?
חמלה היא איכות רגשית שמתעוררת כאשר אנחנו מרגישים השתתפות בכאבו וסבלו של אחר. אפשר לומר שחמלה מורכבת מאיכויות אחרות כמו אכפתיות, רגשי ידידות עמוקה, אמפתיה ואהבה. חמלה יכולה להתעורר מעצמה כאשר אנחנו עדים לסבל או תופעה שגורמת לנו לחוש השתתפות ומעוררת דחף לפעול למען האחר. כאשר יש לנו יכולת לחמלה עצמית מפותחת נוכל להרגיש חמלה גם כלפיי האחרים. לחמלה מייחסים כח גדול של ריפוי עצמי וסביבתי והיא עשויה להניע אותנו לעשות פעולות בעלות איכות אצילית של נתינה וטוב לב.
חמלה עצמית היא אותה איכות של חמלה שאנחנו מפנים כלפי עצמנו. את אותו רגש של אמפתיה ואכפתיות שאנחנו מפנים כלפי חוץ אנחנו יכולים להפנות כלפי עצמנו ויש לזה פוטנציאל גדול לרפא ולחזק אותנו. בתרגולים המבוססים על תורות המזרח כמו למשל טיפול ותרגול דרך שיטת “מיינדפולנס” אנחנו משתמשים בחמלה עצמית על מנת להביא להטבה והקלה על סבל.
החמלה היא ערך מרכזי בתורות רבות כמו למשל בבודהיזם בנצרות וביהדות. אפשר לראות את ערך החמלה בתורות אלה דרך היחס כלפי בעלי חיים וכלפי האדם עצמו. בתרגול של מיינדפולנס יש חשיבות גבוהה ליכולת להגיע למצב של ריכוז וצלילות תודעתית אך הערך של התרגול עולה כאשר הוא מלווה בחמלה, רוך ויחס מיטיב כלפי פנים. תרגול של חמלה ורצון טוב בתורת הדהרמה (הבודהיסטית) עליה מבוססת תורת המיינדפולנס כמו שאנו מכירים אותה היום מכונה מטהה ובמסגרתו המתרגל הוגה בליבו משפטים של איחולי טוב כמו למשל “מי ייתן ואהיה חופשיה ומאושרת משוחררת מסבל”.
למרות שהמילים חמלה ורחמים יכולות להיחשב לאותה איכות, קיים שוני במשמעות שלהן. הבדל בין שתי המילים הללו. ראשית, הבה נשים לב להגדרות של מילים אלו. ניתן להגדיר חמלה כרחמים או דאגה. לפיכך, להיות רחום הוא כאשר אדם מראה דאגה או רחמים כלפי אחר. רחמים, לעומת זאת, ניתן להגדיר כמחילה או חנינה המופגנת כלפי מישהו. להיות רחום זה כאשר אדם מגלה רחמים או נותן הקלה לאחר מסבל.
לפעמים רגשי החמלה הטבעית שלנו אינם זמינים לנו מאי אילו סיבות או שאצל חלקם הם אינם מפותחים. ניתן לטפח חמלה עצמית וחמלה לאחר בעזרת תרגול והתכוונות. נתחיל בהתבוננות על הרגשות שלנו ללא שיפוט, עם שימת לב לתחושות, נאמץ מבט אוהד כלפי עצמנו הנטול מביקורת, המבט שהיינו רוצים לקבל מאמא טובה.
דרכים נוספות לטפח חמלה יכולות להיות דרך טיפולי פסיכותרפיה שמכוונים לכך.
ישנה גישת התערבות טיפולית המבוססת או ממוקדת חמלה הנקראת CFT. טיפול ממוקד חמלה משתייך לגל השלישי (החדש) של זרם ה-CBT. גישת טיפול זאת פותחה על ידי פסיכולוג בשם פול גילברט טיפול זה יכול לעזור במיוחד לאנשים שחשים אשמה או ביקורת עצמית משתקת ונוטים לתקוף את עצמם ובכך לחבל ברווחתם. גם במצבים של חרדה, דימוי עצמי נמוך, OCD והתנהגויות אימפולסיביות טיפול זה עשוי להיות יעיל.
טיפולים אחרים המשתייכים לזרם הגל השלישי גם הם עושים שימוש באיכות של חמלה על מנת להגיע למצבי שינוי והחלמה. ערך החמלה משתלב בטיפולים האלה דרך טיפוח של אהבה עצמית ושינוי הדיבור הפנימי שלנו עם עצמנו, למשל בטיפולי ACT או מיינדפולנס.
חמלה היא איכות חשובה שכדאי ורצוי להגביר בחיינו, כלפי עצמנו והסביבה. כאשר אנחנו נמצאים בתשומת לב ערה ואוהדת כלפי כל היצורים החיים הדבר מקרין פנימה ומשנה גם את ההרגשה הפנימית שלנו כלפיי עצמנו, כך גם כאשר אנחנו נמצאים בנתינה. אותו יחס באופן הפוך מתקיים כאשר אנחנו מתייחסים לעצמנו בחמלה ובעדינות- האיכות עשויה להשתקף דרך מערכות היחסים שלנו וביחס שלנו לסביבה, כמו שאמרה אמא תרזה בציטוט מעלה.
במכון חיבורים אנחנו תומכים בתקשורת אנושית שיש בה חמלה וחסד, מעבר להיותה של החמלה או פיתוח שלה מטרה טיפולית או כלי התערבות טיפולי היא ערך בסיסי ביחס שלנו אל באי הקליניקות והסניפים שלנו.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
איכות שמורכבת מאיכויות ורגשות אחרים כמו אכפתיות אהבה וטוב לב, חמלה אפשר להרגיש כלפי עצמנו או כלפי הסביבה והיא מתעוררת לארוב אל מול כאב או סבל.
כל אחד חווה חמלה באופן אחר, חלקם יכולים לחוש עצב כלפי האחר וזה יגרום להם לחוש קירבה ורצון לעזור לו ואחרים יחוו חמלה מתוך אמפתיה והזדהות עם כאב של אחר.
מטפלים בגישות שונות עשויים ללמד את המטופלים לפתח יחס אוהב וחומל כלפי עצמם כדי לעזור להם להתקרב לעצמם ולעודד שינוי והשגת מטרת הטיפול לשמה הגיעו הכרוכה בכאב כלשהו. היחס החומל של המטפל כלפי המטופל יכול בפניי עצמו להיות מרפא ולקדם את הקרבה בין השניים לטובת תהליך טיפולי מוצלח.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים