דני היא singer-song-writer כלומר, זמרת שכותבת מלחינה ומופיעה – הכל בעצמה. היא הייתה מחוננת במוזיקה והיה לה קול נעים שקסם לכל מי ששמע אותה אבל המחסום שלה היה הקהל. לפני הופעות שאיתם ניסתה לעלות, היא לא הייתה אוכלת כמעט כלום שבוע ובקושי ישנה. היא הייתה עולה לבמה והקול שלה רעד מאד. היא אמרה שמה שהיה גורם לה לחרדה האיומה כל פעם מחדש היו המחשבות שהיא פחדה שיחשבו עליה, מה אם ישמעו שהיא בעצם אותה דני קטנה ומוזרה כפי שהרגישה בילדותה? אולי המוזיקה שלה כלל לא לטעמם והם יצאו באמצע? אולי הם חושבים שהיא מכוערת ולא יודעת לנגן כמו שצריך? הפחד היה משתק. בטיפול דני והמטפלת זיהו שהפחד הזה מופיע בעוד מקומות בחייה כמו למשל בטסטים לקבלת רישיון נהיגה שעשתה, כשהייתה צריכה לדבר מול הכיתה שלה בלימודים באוניברסיטה ואפילו ברמה מסוימת מאד כשנשאלה שאלה עליה הייתה צריכה להשיב מול קהל.
חרדת ביצוע יכולה להתבטא כפחד קהל או דרך כל פעולה אחרת שנדרש בה ביצוע ויש ציפייה מסוימת מהאדם לגביה.
איך נקל על החרדה ונצליח לתפקד בכל זאת? מה החרדה רוצה לספר לנו על עצמנו?
חרדת ביצוע היא אותו פחד הקשור בספק עצמי לגביי היכולת לבצע משימה כלשהי. מי שחווה חרדת ביצוע עלול להיות מודאג מכשלון בביצוע המשימה במיוחד כאשר זה נעשה לעייני אחרים אך לא רק. האמונה הנפוצה שעומדת בבסיס חרדת ביצוע נוגעת לאיך אחרים יתפסו אותי, ומהפחד להרגיש מושפל ודחוי.
אפשר לחוות חרדת ביצוע בעת ביצוע משימה מול קהל, כמו מצגת או נאום, אותה מכנים פחד קהל, אבל גם בחזיתות אחרות החרדה עשויה להופיע כמו למשל ביחסי מין.
רוב האנשים יחוו מתח ברמות שונות לפני שהם צריכים לעלות על במה אבל בשביל חלק מהאנשים זה יכול להיות חוויה ממש משתקת שמעוררת התקף חרדה.
לא לכולם זה טבעי וקל להיות מוקד לתשומת הלב של אחרים או לעמוד בציפייה למלא משימה מסוימת כשאחרים מצפים לתוצאה. גופו של מי שחווה חרדת ביצוע יכול להגיב באופנים שונים לחרדה הזאת, לפעמים באופן דומה למישהו שנמצא תחת מתקפה או צריך לברוח ממשהו מאיים.
מנגנון של ברח או הלחם מופעל והתסמינים יכולים להיות כמו בהתקף חרדה:
ועוד.
אין גורמים חד משמעיים ואחידים שגורמים לאנשים לחרדת ביצוע, גורמים שיכולים להוות קרקע לחרדת ביצוע:
הפגיעות שלנו והקושי שלנו לפגוש את הפחדים העמוקים, הפחדים שמספרים לנו שמא אנחנו לא טובים מספיק ולא מסוגלים – היא לרוב מה שעומד בבסיס חרדת ביצוע.
לפעמים אנחנו נוטים לחשוב שאם נטעה או נכשל יהיו לזה השלכות נוראיות, אנשים לא ירצו להיות איתנו ונתבזה, כאשר בפועל, אנחנו אלה המייחסים לטעות את החשיבות הכי גבוה יותר מאחרים- אנחנו השופט וגם הסוהר של עצמנו.
לעיתים הציפיה התרבותית- חברתית מגברים עלולה לגרום להם לפתח חרדת ביצוע. זו עלולה להתבטא ביחסי המין, כאשר הגבר פועל מתוך מחשבה איך הוא אמור לפעול ולספק את האישה וכך הוא נותר מנותק מעצמו ובמקרים מסוימים גם חרד לטעות או להיחשב “לא גברי מספיק”. את אותה תופעה ניתן לראות אצל גברים בחזיתות אחרות בחייהם, כאשר המחשבה שעליהם למלא אחר סטראוטיפ מסויים מכווצת ומעוררת חרדה. חרדת הביצוע אצל גברים במיניות היא נפוצה ולעיתים יכולה לגרום לאין אונות או לרצון להימנע מיחסי מין וקשרים זוגיים עם נשים.
חרדת ביצוע היא תופעה מאד נפוצה אצל ילדים. לחץ חברתי הוא אלמנט משמעותי בעולמם של הילדים ועלול להגביר את החרדה מביצוע משימות שונות כמו למשל משחק כדורגל או מצגת שהם מציגים בפניי הכיתה.
אצל הילדים חרדת ביצוע נוטה להתבטא דרך הגוף מפני שלעיתים שיח ישיר על רגשות הוא קשה או לא נגיש להם. ילדים עלולים להתלונן על כאבי בטן, או כאבי ראש כאשר הם חשים את החרדה. חשוב שההורים יזכרו שלעיתים מכאובים ומיחושי גוף אצל ילדים עלולים להתקשר לנושא רגשי, הם אינם ממציאים זו תחושה אמיתית שהנם מתקשים לבטא ולכן היא מתמקמת בגוף שלהם.
חשוב בנוסף להכיר במצוקת הילד ולא לבטלה, מה שנראה להורה פעוט ממרומי הגיל יכול להראות לילד דרמטי הרבה יותר. זכרו שלילדים קשה יותר לחשוב בהגיון ו”להפטר” מהרגשות שלהם או לווסת אותם כמו היכולות של מבודר לעשות זאת.
על אף הלחץ שהילד עלול להפעיל, חשוב לא לוותר לו על ביצוע המשימה והגעה לבית הספר. בטווח הארוך פיתוח דפוסי הימנעות יכולים לחבל בתחושת המסוגלות של הילד, ולהחמיר את רמת החרדה בעתיד. אלא אם כן מדובר ברמת חרדה קיצונית שדורשת פנייה לטיפול.
חרדת ביצוע או פחד קהל יכולים להגביל אותנו מאד, במיוחד כשהפחד משתק ומונע מאיתנו לעשות דברים שאנחנו רוצים. נזקים אלה עשויים להוריד את ההערכה העצמית או הביטחון העצמי בטווח הארוך. אנחנו עלולים לוותר על עבודות שמערבות דיבור בפניי קהל או על יציאה לדייטים והכרויות חדשות.
כאשר אנחנו משתפים את החרדה ואת הרגשות שלנו בטיפול הדברים נראים פחות עוצמתיים מאשר איך שאנחנו חווים אותם בראש שלנו.
למי שחווה חרדת ביצוע בצורה מתמשכת שפוגעת באורח החיים טיפול רגשי יכול לעזור מאד. בטיפול אפשר לזהות את דפוסי החשיבה המכאיבים, לחזק את הערך העצמי ולרכוש כלים להרגעה נקודתית בעת החרדה. כמו למשל בטיפול CBT.
טיפול בחשיפה הוא טיפול שעלול להיות יעיל לטיפול בחרדת ביצוע, על ידי חשיפה הדרגתית למה שמפחיד אותנו ניתן להתגבר בליווי של מטפל על החרדה ולהפחית אותה משמעותית כך שניתן יהיה לתפקד לצידה או להעלים אותה לגמרי.
חרדת ביצוע עלולה לשתק וכאשר אנחנו נמנעים מביצוע של אותן משימות שמפחידות אותנו החרדה עם הזמן עלולה להחמיר ולהתעצם.
כאשר החרדה מחבלת באורח החיים שלנו ופוגעת בנו חשוב לפנות לעזרה טיפולית שתעזור לנו לחזור לתפקוד ולחיות חיים מלאים.
במכון חיבורים ישנם מטפלים שישמחו לסייע לכם להתמודד עם חרדת ביצוע באמצעות טכניקות טיפול של חשיפה ממושכת וגישות CBT מתקדמות.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
חרדה שגורמת לאדם לפחד מלטעות או להיכשל במשימה. לרוב מדובר במשימות מול קהל או משימות בהן יש ציפייה של מישהו אחר מאיתנו. החרדה יכולה לגרום לאדם להימנע מלבצע את המשימה להשתתק לרצות לברוח או לחוות תסמינים שונים של חרדה בעת ביצוע המשימה ומתח רב.
אצל גברים ניתן לראות חרדת ביצוע שמתבטאת הרבה פעמים ביחסי מין. גברים עלולים להרגיש שהציפייה מהם היא גדולה וזה עשוי לשתק אותם או לגרום להם לאי אונות ותופעות אחרות של חרדה והימנעות.
טיפול בחרדת ביצוע יכול להיות דרך טיפול בחשיפה, תרגול נשימות והרפיה, ואיתור דפוסי חשיבה שמשמרים את החרדה. בנוסף חשוב לשים דגש בטיפול על מקור החרדה הרגשי, בין אם זה דימוי עצמי נמוך או חרדה חברתית.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים