ראשי » טיפול באוטיזם » טיפול באוטיזם בשיטת ABA
ראשי » טיפול באוטיזם » טיפול באוטיזם בשיטת ABA
כידוע, אוטיזם מתאפיין בין השאר בקשיי תקשורת, בין אם מדובר בתקשורת מילולית לקויה, נטייה להתבודדות, או בקושי להבין שפת גוף וליצור קשר עין עם הסביבה. בהתאם לכך, אנשים המתמודדים עם אוטיזם מתקשים לאמץ דפוסים חברתיים מקובלים ונוטים לפתח התנהגויות אנטי חברתיות, המתבטאות לעתים בהסתגרות פנימית לצד התפרצויות זעם קשות.
במשך השנים התגבשה גישה טיפולית לפיה טיפול יעיל באוטיזם מצריך ניתוח התנהגות מעמיק, במטרה להבין את המניע להתנהגויות מסוימות ולבחון כיצד ניתן למנוע הישנות של תגובה מסוימת בעתיד. שכן, אנשים המתמודדים עם אוטיזם זקוקים לגירויים שונים ולתמיכה מותאמת מצד הסביבה על מנת לייצר אינטראקציה טובה ויעילה יותר עם סביבתם.
שיטת ABA המתבססת על ניתוח התנהגות, מוכחת כגישה יעילה לצורך שיפור המיומנויות הסביבתיות והחברתיות בקרב אוטיסטים. שכן, מחקרים שונים שנערכו בשנים האחרונות מצאו כי ילדים רבים אשר טופלו באמצעות שיטה זו הפגינו שיפור רב במדדים שונים, בין אם מדובר בפן התקשורתי חברתי או במישור הקוגניטיבי.
פעמים רבות, על מנת להבין אנשים מסוימים טוב יותר, רצוי לבחון את ההתנהגות שלהם לאורך זמן. בדרך זו ניתן לאתר מאפיינים ודפוסים מסוימים הייחודיים להם, להבין מה מניע אותם להתנהג בצורה מסוימת ועל סמך כך להעריך כיצד הם עשויים להגיב בעתיד בתגובה לסיטואציות מסוימות. מרכיבים אלו עומדים בבסיס גישת ABA (Applied Behavior Analysis) – שיטה טיפולית התנהגותית המתבססת על ניתוח התנהגותי מעמיק, לצורך שיפור המיומנויות החברתיות וההתנהגותיות בקרב אוטיסטים ואוכלוסיות שונות. גישה זו דוגלת בין השאר בחיזוקים סביבתיים חיוביים, בהנחה כי תגובות חיוביות מצד הסביבה עשויות לחזק אצל הילד התנהגויות חיוביות ואדפטיביות יותר בטווח הארוך.
טיפול באוטיזם בשיטת ABA מועבר על ידי מנתחי התנהגות מוסמכים, כאשר הטיפול עצמו מתבצע באופן אינדיבידואלי על סמך המאפיינים הספציפיים של כל מטופל ובהתאם לרמת התפקוד שלו. כמו כן, גישה זו נחקרה לא מעט לאורך השנים ונמצאה יעילה עבור אנשים המשתייכים לאוכלוסיות ולגילאים שונים, בין אם מדובר בילדים או במבוגרים הלוקים באוטיזם, או באנשים המתמודדים עם לקויי למידה ובעיות קשב וריכוז.
הבסיס לשיטת ABA, מורכב משלושה רכיבים עיקריים: אירוע הקודם להתנהגות מסוימת (Antecedent), ההתנהגות עצמה (Behavior) והתוצאות של אותה התנהגות (Consequences). רכיבים אלו מסייעים למטפל לגבש הבנה לגבי דפוסי ההתנהגות של המטופל, להבין מה מניע אותו להגיב בצורה מסוימת ולהעריך כיצד התוצאות של אותה תגובה עשויות להשפיע על ההתנהגות העתידית שלו.
המרכיב הראשון – Antecedent מתייחס כאמור לאירוע כלשהו שהוביל להתנהגות מסוימת, כאשר לעתים מדובר בסיטואציה חיצונית כמו – תקשורת עם אדם מסוים או חשיפה לקולות ולרחשים ספציפיים. ואילו פעמים רבות, הסיבה לאותה התנהגות נעוצה בהתרחשות פנימית המתקיימת בנבכי נפשו של האדם, בין אם מדובר במחשבות מטרידות או רגשות מסוימים, שליליים וחיוביים כאחד.
ההתנהגות שמתרחשת כתוצאה מאותו אירוע מקדים עשויה לבוא לידי ביטוי באופנים שונים, בין אם באופן מילולי, או על ידי מחוות פיזיות מסוימות ומעשים שונים. התוצאה של ההתנהגות מתייחסת למעשה לחיזוקים שהמטופל מקבל מהסביבה בעקבות אותה התנהגות, כאשר חיזוק חיובי מתרחש במטרה לעודד את אותה תגובה בעתיד. אותו חיזוק עשוי לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות, בין אם באמצעות מתן פרס מוחשי כלשהו, או על ידי שבחים ומילים מעודדות. חיזוקים אלו מעודדים את המטופל לדבוק באותה התנהגות חיובית ולסגל לעצמו דפוסי התנהגות בריאים ואדפטיביים יותר. לעומת זאת, כאשר המטופל מפגין התנהגות שלילית, הוא אינו מקבל חיזוק חיובי מצד המטפל, במטרה למנוע את אותה תגובה בעתיד.
תכנית ABA נבנית באופן אישי ופרטני עבור כל מטופל, בהתאם לצרכיו ולמטרות הטיפול, בהסתמך על הערכה ראשונית שמבצע מנתח ההתנהגות קודם לכן.
הטיפול עצמו מורכב מרצף של משימות שונות, במטרה להקנות למטופל מיומנויות תקשורתיות וקוגניטיביות חשובות שישמשו אותו בעתיד לצורך יצירת אינטראקציה בין אישית יעילה וחיובית יותר. המשימות המתבצעות לאורך שלבי התוכנית נועדו לענות על מטרות הטיפול ולשנות דפוסי התנהגות שליליים שהמטפל זיהה מבעוד מועד. כך לדוגמא, כאשר יש צורך להקפיד על תנאי היגיינה וניקיון, המטופל יתבקש לבצע משימות פשוטות וברורות הקשורות לכך כמו – ניקוי ידיים, פינוי כלים מהשולחן או פינוי הלכלוך לפח. לצד זאת, לאורך כל שלבי הטיפול יש להעניק למטופל חיזוקים חיוביים או שליליים במידת הצורך, על מנת לחזק התנהגויות חיוביות ולמנוע הישנות של דפוסים שליליים.
כמו כן, על מנת לחזק את אותן התנהגויות חיוביות בקרב המטופל ולגרום לו לאמץ דפוסים התנהגותיים בריאים יותר, חשוב כי תכני התוכנית יושרשו בקרב גורמים שונים הקשורים למטופל, בין אם מדובר במטפלים מקצועיים נוספים או בבני משפחה.
לרוב, תכנית זו מכילה כמות גדולה יחסית של שעות טיפול שבועיות, במטרה לתרגל כמה שיותר משימות ולחשוף את המטופל לכמות גדולה של גירויים. בדרך זו ניתן להבטיח כי המטופל יישם טוב יותר את התכנים השונים הנלמדים במהלך הטיפול ויגבש בהדרגה תגובות חיוביות יותר. עם זאת, לרוב, ככל שחלה התקדמות גדולה יותר בקרב המטופל, כמות שעות הטיפול השבועיות עשויה לרדת בהדרגה.
מאחר שמדובר לרוב בטיפול מאוד אינטנסיבי המתפרש על פני כמות גדולה של שעות שבועיות, חשוב לבסס קודם לכן קשר קרוב וחם בין המטופל למטפלים השונים, במטרה לאפשר לו להנות מתהליך הטיפול ולחוות אותו באופן חיובי יותר. אך עדיין, גם כאשר נרקם קשר חיובי בין שני הצדדים, התהליך עשוי לעורר לא מעט קשיים בקרב המטופל, בין אם מדובר בהתפרצויות בכי, או בייאוש הנובע מהקושי לבצע משימות מסוימות. במצבים אלו חשוב להבין מה גורם לילד להגיב בצורה מסוימת ולפשט לו את ההוראות השונות, במטרה למנוע את אותה תחושת תסכול ולאפשר לו לבצע את המשימות השונות באופן נינוח ורגוע יותר, תוך שיתוף פעולה מירבי מצדו.
כאמור, מנתחי התנהגות אמונים על בניית התוכנית הטיפולית, בהתאמה לצרכים הספציפיים של כל מטופל ומטופל. בניית התוכנית מתבססת על תחקיר מעמיק שעורך מנתח ההתנהגות עם הגורמים השונים המעורבים בטיפול בילד, בין אם מדובר בבני המשפחה או באנשי מקצוע שונים. באמצעות תחקיר זה ניתן ללקט ולזהות את אותם דפוסים בעייתיים המצריכים שינוי אצל המטופל ולהבין מה מניע אותו להתנהג באופן מסוים. בהסתמך על הממצאים השונים הנאספים לאורך התחקיר, מנתח ההתנהגות בונה תכנית טיפולית בהתאמה לצרכי ולמאפייני המטופל, במטרה לגרום לו לשנות דפוסים בעייתיים ולהחליף אותם בהתנהגויות חיוביות יותר.
מנתחי התנהגות בישראל נדרשים לעבור הכשרה ספציפית בניתוח התנהגות הניתנת במוסדות לימוד שונים בארץ בנוסף לתואר ראשון הקשור לתחום כמו – פסיכולוגיה. במדינות אחרות לעומת זאת, מדובר בתחום המוסדר בחוק ומצריך הסמכה על ידי הארגון הבינלאומי שעוסק בתחום, הנקרא ABAI.
אנשים המתמודדים עם אוטיזם חווים לא מעט תסכול בניסיון לתקשר עם סביבתם. לכן, על מנת לסייע להם לשפר את המיומנויות החברתיות שלהם, חשוב להבין קודם לכן מה גורם להם להתנהג באופן מסוים. שיטת -ABA, המתבססת על ניתוח התנהגותי מעמיק, דוגלת בסביבה טיפולית קשובה ותומכת בהתאם לצרכי המטופל, במטרה לאפשר לו לאמץ בהדרגה דרכי תקשורת חיוביות יותר ולחוש נינוח ורגוע יותר בעת אינטראקציה חברתית.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים