שני בת ה11 הייתה מגיעה מדי שבוע לטיפול באומנות בעקבות פחדים להישאר לבדה בעיקר לפני השינה. דרך משחק דמיון ויצירה המטפלת והיא מצאו שפה משותפת דרכה יכלה שני לבטא את מה שנמצא עמוק בפנים. שני למדה דרך היצירה על עצמה, מה גורם לה לפחד וגם איך אפשר לדבר עם הפחד הזה בלי לברוח ממנו. הציורים של שני היו מפורטים ומלאי חיים אבל גם מאד סוערים, המטפלת שמה לב ששני נמנעת בכל תוקף משימוש בצבע השחור ודרך שיחה משותפת הן הבינו יחד מה מסמל עבורה השחור, החשוך והמכוער, שני אמרה ששחור מזכיר לה את כל מה שהיא לא אוהבת בעצמה. במהלך הטיפול שני עברה דרך חשובה ויפה של התחזקות, את המפגש עם הפחדים היא יכלה לעשות בצורה מוגנת ושמורה בליווי החומרים שהיא אוהבת והמטפלת האמפתית שאיתה יצרה קשר מיוחד בעזרת האומנות.
בטיפול בהבעה ויצירה אפשר למצוא שפה חדשה לבטא את עצמנו, כל חומר, דימוי סמל וחוויה הם בעלי משמעות בחדר הטיפול והופכים חומר גלם לפוטנציאל לשינוי למידה וריפוי.
הטיפול הפסיכולוגי הקלאסי והנפוץ ביותר מתבסס על השפה ככלי הטיפול העיקרי- המטפל מדבר עם המטופל, שואל אותו שאלות, נותן פרשנויות מילוליות לדבריו וכו’. אמנם בני האדם משתמשים בשפה ככלי עיקרי לתקשורת בינאישית (וגם ל”תקשורת” פנימית- אנחנו חושבים עם מילים), אך לא עבור כולם השימוש בשפה הוא הכלי העדיף ביותר ולעיתים דווקא השימוש בכלים לא מילוליים כדוגמת אומנות, מתאימים יותר לביטוי רגשות.
ישנם אנשים, שקשה להם לדבר עם אחרים, במיוחד כאשר מגיעים לדיבור על רגשות ותחושות שלא תמיד קל לתת להם מילים. אחרים חשים חיבור גדול יותר לשפה היצירתית, אל אף היכולת המילוליות הטובה. על מנת לפנות לאותם אנשים, או לאותם מצבים, בחיבורים קיימים טיפולים אשר מתבססים על שפות בלתי מילוליות, שפות יצירתיות. אחד הטיפולים הנפוצים הינו טיפול באומנות.
טיפול באומנות הוא טיפול שלצד שימוש “רגיל” בשפה, כפי שמקובל בפסיכותרפיה, עושה שימוש בטכניקות אומנותיות שונות. הכלי האומנותי יכול להיות כל דבר שמדבר אל המטופל, אשר ממנו הוא נהנה ומתחבר אליו. המטופל יכול לבחור לעסוק בציור בצבע, ברישום בכלים שונים, בפיסול בחומרים מגוונים, או כל תחום אחר של אומנות יצירתית העולה על דעת המטפל או המטופל.
היצירה מהווה למעשה ערוץ שיחה נוסף, כאשר ניתן לראות ביצירות ביטוי לתהליכים רגשיים ונפשיים שחווה המטופל, ודרכם לערוך עבודה וחקירה נפשית, כפי שנעשה בטיפול הקלאסי באמצעות המילים, בטיפול באומנות הוא יעשה באמצעות היצירה.
העיקרון העומד מאחורי הגישה, הוא שתהליכים רגשיים מתבטאים בתהליך היצירה. המטפלים לומדים לזהות את התהליכים הללו ולתת להם משמעות. כך המטופל לומד הן על תהליך היצירה שלו ומשמעותו, והן על תכנים רגשיים המשפיעים על חייו והתמודדותו עימם.
בקרב ילדים, השימוש בכלים יצירתיים הוא על פי רוב טבעי מאוד. ילדים אוהבים לעסוק באומנות, וקל להם לבטא את עולמם הפנימי באמצעים אומנותיים. באמצעות היצירה של הילדים, יכולים המטפלים- וכן ההורים, להבין טוב יותר את עולמו של הילד.
גם בקרב מבוגרים, זוגות ומשפחות, טיפול באומנות והשימוש בכלי היצירתי יכול לאפשר הבנה מעמיקה של התרחשויות נפשיות, של קשיים, ושל נקודות חוזק. טיפול משפחתי, הוא מקום בו היצירה המשותפת יכולה להעלות תכנים רבים, ולקדם את ההבנה ההדדית של בני המשפחה זה את עולמו הפנימי של זה. גם טיפול זוגי הוא פלטפורמה להשתמש בכלי זה.
טיפול באומנות מסוגל לתמוך, להקל ואף לעזור בריפוי של מגוון מצבים. כלי האומנות הוא כלי עוצמתי שמסוגל לעזור בהרגעה, ויסות, חיזוק דימוי עצמי, ביטוי והבעה. דרך האומנות ניתן ליצור את הקשר הטיפולי בקלות גדולה יותר בהיותה של האומנות מעין “גורם שלישי מתווך” בין מטופל למטפל. אלו חלק מהמצבים בהם הטיפול באומנות מסוגל לעזור:
ועוד.
מטרות הטיפול משתנות בהתאם למטופל, הכאב או הצורך עליו מספר המטופל (או הוריו) אותן מגבש המטפל יחד עם המטופל או ההורים בתחילת הטיפול אך הן עלולות להשתנות במהלכו. למשל, הורים שמגיעים לטיפול עם ילד שמרטיב בלילות בגיל יחסית מאוחר, המטרה בתחילת הטיפול תהיה למצוא את הקושי הרגשי שגורם לכך, שלא תמיד ברור למטפל בתחילת הטיפול ועלול להיחשף בהמשך ולפיו יחודדו מטרות הטיפול. האומנות משמשת אמצעי לחשיפה של המטרות, למשל הילד יביע חוסר שקט דרך הבחירה ושימוש בחומרים, או יזדקק לחומרים שמאד קל לשלוט בהם כמו עפרונות או טושים, כל זה יכול ללמד על מה הילד צריך ומה המקום הרגשי שבו הוא נמצא ולקדם את ההבנה של מטרות הטיפול.
יצירה אומנותית מאפשרת למטופל להיות בתוך מרחב של משחק- כלומר, לא בתוך עולמו הפנימי אך גם לא ממש בעולם החיצוני. הוא יכול ליצור פנטזיה, שבתוכה הוא יכול להעלות תכנים ולהתמודד עם דברים שמעוררים חרדה כשהם מתרחשים באמת. מלבד זאת, המטופל בוחר מתי ברצונו להשתמש בכלי נוסף זה שמוצע לו, ומתי הוא אינו זקוק לו.
בחלק מהמקרים, עצם היצירה והביטוי של התכנים הפנימיים (המודעים והלא מודעים), מהווה תהליך מרפא בפני עצמו, גם ללא צורך בעיבוד מילולי של התכנים שעלו. במקרים אחרים (או בגישות אחרות), מהווה תהליך היצירה באומנות כלי לביטוי, שמאפשר להעלות תכנים שניתן להמשיך לעבדם ולהתמודד איתם באמצעות יצירה נוספת, או באמצעות שיחה.
אומנות היא כלי עוצמתי שמאפשר שינוי אמיתי. בניגוד לאמונה הרווחת כי יש צורך בכישורים אומנותיים מיוחדים, בטיפול באומנות כל אחד יכול למצוא את מקומו ואת הביטוי האישי שלו דרך הערוץ שהוא בוחר לעצמו, דרמה, אומנות פלסטית או מוזיקה…
מכון חיבורים מונה מטפלים באומנות שנבחרו בקפידה, המטפלים מוכשרים לטיפול באומנות דרך גישות ממוקדות ומתקדמות והשילוב הזה מסוגל לתת מענה מדויק ורחב למגוון של קשיים והתמודדויות. מוזמנים להתייעץ ולשאול הכל.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
טיפול באומנות הוא טיפול רגשי לכל דבר שעושה שימוש בכלים מעולם האומנות כדי לקדם את המטרות הטיפוליות, להוות ערוץ ביטוי נוסף מעבר למילים, לסייע ביצירה וחיזוק הקשר של המטפל עם המטופל ועוד.
טיפול באומנות מסוגל לעזור במגוון רחב של מצבים ואוכלוסיות. האומנות היא כלי גמיש שניתן לרתום לטובת המטופל והצרכים שלו. דוגמאות למצבים בהם האומנות מתאימה במיוחד: קשיי תקשורת ושפה, הגיל השלישי, קשיי ויסות אצל ילדים, מבוגרים עם זיקה לאומנות ורצון להתפתחות אישית, שיקום נפשי, מבוגרים וילדים בעלי צרכים מיוחדים ועוד.
בטיפול נוצר דיאלוג ומתפתחת שפה בין המטופל למטפל שבשונה מבטיפול רגיל האומנות היא “ישות” נוספת בחדר שעוזרת ביצירה שלה ומשתלבת בטיפול. כל מטפל עובד אחרת, לרוב המטופל מוזמן לבחור חומר, המטפל מתבונן ונוכח, מגיש חומרים, שואל שאלות ובמידת צורך מצטרף ליצירה או עוזר טכנית בביצוע שלה. המטפל מחזיק את התהליך כולו, ותפקידו לרתום את האומנות לטובתו הגובה ביותר של המטופל לשם קידום המטרות הטיפוליות.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים