fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

בולמיה נרבוזה

כותב:
תוכן עניינים

מהי בולימיה נרבוזה?

בבסיס החוויה הנפשית של המתמודדת עם בולימיה עומדת מצוקה נפשית עזה, לעיתים המצוקה נובעת מטראומה בילדות או שלב חיים אחר ועומד מאחוריה מטען רגשי כבד ביחס אל דימוי הגוף. לרוב בולימיה מאופיינת בביטחון עצמי והערכה עצמית נמוכים הגורמים למתמודדת לדחייה עצמית המובילה להתנהגויות הרסניות כלפי הגוף. רצונה של התמודדת עם בולימיה הוא לתת מענה רגשי לכאב שהיא חשה ודפוסי האכילה והפיצוי שמגיעה לאחר מכן הם מענים לא יעילים כי מעבר לנזק העצום שהם מחוללים, הם משככים את הכאב לזמן קצוב בלבד ורק גורמים להתנהגויות ההרסניות להתקבע עוד יותר.

בבולימיה קיים אלמנט מרכזי של אובדן תחושת השליטה, נוצר מעין דפוס מעגלי במסגרתו המתמודדת חשה מצוקה נפשית, מתעורר דחף לאכילה שמנהל אותה ללא שליטה שלאחריו מתעוררות סלידה עצמית ורגשי אשמה כבדים על האכילה וצורך להתרוקן והכך כביכול “למחוק” את הנעשה כלא היה, ההתרוקנות הכפויה מהווה נזק עצום לגוף כאשר היא נעשית באופן שיטתי לאורך זמן.

המעגל האכזרי והלא מרפה של אכילת כמויות עצומות ברגע אחד, והקאה או צום ברגע אחר, מכבידים מאוד על הגוף ושמים עול גדול אף יותר לרווחה הרגשית של המטופל. המזל הוא שכן ניתן לשבור את המעגל, והאדם יכול לפתח קשר בריא יותר עם אוכל על ידי ריפוי מקור הכאב שמחולל  רגשות של חרדה, אשמה ובושה.

גורמים לבולימיה

למעשה, כל העיסוק בדימוי הגוף, ניסיונות השליטה בו ודפוסי האכילה הבלתי מאוזנים, זו דרך התמודדות שמתפתחת כהסחת דעת מרגשות כואבים, פגיעות מאד גדולה וקושי גדול להיות עם רגשות בלתי נסבלים. במקרים רבים, ההפרעה מתפתחת על רקע של פגיעה שהתרחשה בבית עצמו או מחוץ לו ובהעדר מענה מתאים בבית בגלל חוסר תקשורת מיטיבה עם ההורים והמשפחה  מתפתחים הדפוסים של ההפרעה כמעין “פתרון” נפשי למצוקה הגדולה.

למעשה האובססיה לאוכל, או להימנעות ממנו, היא זו שגורמת לו להיות יותר נחשק ולגרום לאבדן שליטה אך מקור הדברים הוא מצוקה גדולה והאוכל, אך האובססיה סביב דפוסי האכילה מהווה אך ורק דרך התמודדות לשיכוך הכאב והסחת דעת ממנו. בולימיה משבשת ומוציאה מאיזון את כל דפוסי האכילה ואת מערכות העיכול של הגוף, כשיש הרעבה, הגוף משתוקק לאוכל יותר ויותר משום שנוצרים חסכי תזונה. בניית המתח, והחסך הופכת את כפייתיות האכילה לבלתי נמנעת ואז נעלמות העכבות, אוכלים אוכל “אסור” ושוברים את הכללים וההגבלות שהוצבו מראש.

כשהדיאטה הופכת לאובססיה: איך נזהה את הנורות האדומות?

אובדן השליטה גורם לבושה, מי שמתמודדת עם בולימיה עושה כל שביכולתה להסתיר את הרגלי האכילה הכפייתיים ואת דפוסי הפיצוי, ה”טיהור”. קשה יותר לזהות בולימיה מאשר אנורקסיה, כי למעשה ניסיונות ההקאה או הטיהור לא מונעים עלייה במשקל. ספיגת הקלוריות מתחילה מרגע שהאוכל נכנס לפה, ובסיום זמן האכילה כבר רוב הקלוריות נספגו בגוף. הקאה ושלשול גורמים בעיקר לאובדן נוזלים ולכן נראה כאילו אירעה ירידה במשקל, בעוד שאחוזי השומן לא הושפעו מכך.

תסמינים שצריכים לעורר חשד לבולימיה הם:

  • ביקורים תכופים בשירותים מיד בסיום הארוחה
  • חוסר שליטה על הרגלי האכילה, אכילה מוגזמת בטווחים קצרים מדי או הימנעות מאכילה.
  • אם נמצאו אריזות של כדורים משלשלים.
  • התעמלות אובססיבית
  • הבעת חוסר סיפוק תמידי ממראה ומשקל הגוף

ומבחינה גופנית:

  • הפרעות בשינה
  • פצעים או צלקות על פרקי האצבעות בגלל סימני שיניים
  • לחיים תפוחות (סימן של הקאה תכופה),
  • שיניים צהובות (תופעת לוואי של חומציות הקיבה)
  • ושינויים תכופים במשקל הגוף.
  • קשיים בעיכול
  • עייפות, סחרחורות וחולשות
  • התייבשויות תכופות
  • שינויים במערכת ההורמונלית, הפסקת מחזור, פצעים בפנים ועוד.

הסיבוכים בבולימיה נרבוזה

בולימיה היא צורת חיים מאוד לא מאוזנת הפוגעת בכל מערכות הגוף, ולכן יש לה השלכות בריאותיות ונפשיות נלוות רבות. מבחינה פיזית, עלולים להתרחש עלייה במשקל, כאבי בטן, רגליים וידיים נפוחות, כאב גרון כרוני, לחיים ובלוטות רוק תפוחות, חולשה וסחרחורת, ריקבון בשיניים ופצעים בחלל הפה, ריפלוקס קיבה או כיב קיבה, ועצירות כרונית משימוש לא נאות במשלשלים. שיבושים שבולימיה יוצרת מבחינה הורמונאלית הם שיבוש, אי סדירות ועד אובדן הווסת ובמקרים קיצוניים עלולים להיפגע הסיכויים לפוריות. בולימיה שנמשכת זמן רב עלולה ליצור סיכון למחלות לב.

מקור הסבל הוא נפשי, דרך ההתמודדות איתו, שמייצרת את הפרעת האכילה בולימיה, איננה יעילה כי איננה מפסיקה את הסבל הנפשי אלא רק גורמת לו לגדול. לבולימיה יש התמודדויות נלוות וכאלה הנוצרות בעקבות הפרעת האכילה: עלול להופיע דיכאון בשל תחושות אשמה כבדות, חרדה בעלת אופי כפייתי סביב דפוסי האכילה, כרבע מהסובלות מבולימיה משתמשות בחומרים ממכרים אחרים כמו סמים תרופות מרשם או אלכוהול, פוביות, הרבה מהנשים שמאובחנות בבולימיה מאובחנות גם בהפרעת אישיות גבולית, פוביות, הפרעות רדה חברתית והתקפי פניקה.

בולימיה אצל גברים

על פי הפסיכיאטריה כיום, הפרעות אכילה אצל גברים הן נדירות יותר כ-25% בלבד, ובולימיה כ-10%-15%.  לרוב גברים המאובחנים בבולימיה לא ישתמשו בהרגלי היטהרות של הקאה או שלשלול אלא יעסקו בפעילות גופנית אובססיבית על מנת לרזות ולהתחטב ורק במקרים נדירים ניתן למצוא גברים שישתמשו בחומרים משלשלים, בשל זאת בולמוסי האכילה אצל גברים הם מתונים יותר משל נשים. גברים הלוקים בבולימיה מאופיינים בהבעת חוסר שביעות רצון מגופם ובעלי הערכה עצמית ודימוי גוף נמוכים. בשל מצג שונה של תסמינים של הפרעות אכילה אצל גברים, וחוסרים של מחקרים מספקים על הפרעות אכילה. אצל גברים, לעיתים הם מקבלים אבחנה שגויה או לא מאובחנים כי אינן עונים לקריטריונים שנוסחו עבור נשים. בשל חוסר במחקרים מספקים לא ניתן לדעת את מקורות וגורמי הסיכון לבולימיה בקרב גברים, אך ידוע כי מתלווה להפרעה הסתרה בושה ואשם כמו אצל נשים הסובלות מההפרעה.

גורמי סיכון

דימוי גוף נמוך יכול לנבוע מהערכה עצמית נמוכה וחוסר באהבה עצמית, אלו נוצרים לפעמים בשל טראומות שונות מן העבר או מיחס (או חוסר יחס) שהתקבל בבית על ידי ההורים והמשפחה. במקרים אחרים, נערות חוות מצוקות מחוץ לבית אך בהעדר כתובת מתאימה לפנות לעזרה היא עלולה לפתח מנגנוני התמודדות הרסניים כמו בולימיה ולאחר שהם מתבססים גם כאן אין שיח בבית או תשומת לב לנושא והדבר גורם להחמרת המצב. שינויי חיים משמעותיים שכוללים אובדן תחושת שליטה על החיים מעודדים את הצורך לשחיטה ופיצוי דרך דפוסי האכילה הקיצוניים שמביאים איתם את מעגל האשמה ודפוסים הטהרות. גורמי סיכון משניים להתפתחות של בולימיה הם התרבות בה נערות מתפתחות כיום, המעודדת מודלים בלתי אפשריים של יופי ואלו עשויים להחמיר את יחסה השלילי כלפי הגוף שלה כמו גם תחושות האשמה הנלוות להרגלי האכילה.

איך יוצאים מזה?

ניתן לטפל בבולימיה בהצלחה יחסית גבוה. הטיפול כולל הודאה בכך שישנה מצוקה, ומציאת פסיכולוג או מטפלת רגשית שיוכלו לתת מענה מתאים.

לאם בבסיס ההפרעה קיימת טראומה או מקור אחר לכאב, באופן הדרגתי, על ידי תהליך של בניית אמון בפסיכולוגית או המטפל ניתן להגיע למקורות הכואבים המניעים את ההפרעה, לקונפליקטים ולדפוסי המחשבה והפעולה שמזינים את הסבל.  לצד זאת, עבודה רגשית חשובה היא עבודת חיזוק הבטחון העצמי ושיקום האמון של המתמודדת בעצמה ובעולם. בהמשך, בעבודה משותפת חשוב למצוא מנגנונים יעילים יותר לעזרה עצמית והתמודדות עם כאב רגשי, חרדה וקשיים נפשיים אחרים שיחליפו את הדפוסים ההרסניים הקיימים.

. מכון חיבורים מציע עזרה מקצועית ויוכל לסייע לכן בהתמודדות עם בולימיה נרבוזה, עם ההשלכות הנפשיות וללוות בדרך להחלמה מלאה. צוות מכון “חיבורים” כולל מומחים במגוון תחומים, ביניהם גם הפרעות אכילה, המכון נותן טיפולי CBT שנחקרו כיעילים ביותר עבור התמודדות עם בולימיה נרבוזה. סיכויי החלמה מבולימיה הם טובים ביחס לשאר הפרעות האכילה ועל ידי טיפול רגשי מתאים ניתן לעלות על דרך המלך ולרפא את מה שזקוק לריפוי.

חשוב לנו לציין כי אנו המכון מטפל במקרים בהם קיימת מוטיבציה גבוהה להחלמה בלבד, ובתנאי ולפונה יש רמת BMI 17.5 ומעלה. במקרים בהם מתרחשת ההתדרדרות מהירה במשקל או רמת התפקוד נמוכה אנו מפנים לגורמים הרלוונטיים שיוכלו לתת את המענה המתאים.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן