איך חוזרים לחיים אחרי הקורונה? איך החרדות משפיעות?
ראשי » טיפול בחרדות » איך חוזרים לשגרה אחרי הקורונה?
כבר שנה שמגפת הקורונה שינתה את חיינו, וההתמודדות איתה, כמו גם החזרה המסתמנת לשגרה מסוימת, עשויה להציף אתגרים גדולים. כיצד מתמודדים עם התחושות שאנו מרגישים ואיך חוזרים לתפקוד אינטנסיבי?
כבר כמעט שנה שלמה שהדרך בה אנו עובדים, נפגשים, חיים ומבלים השתנתה, לעתים לבלי הכר, בשל התפשטות נגיף הקורונה והניסיון של העולם להתמודד אתו. כולנו, בלי יוצא מן הכלל, חווינו בשנה האחרונה אתגרים רגשיים וחברתיים איתם לא התמודדנו לפני כן.
ההשפעה הרב מערכתית של המגפה מורגשת אצל רבים מאתנו, במיוחד בכל הקשור לבריאות הנפש – בין אם מדובר בתחושת אי הודאות שמלווה אותנו כבר חודשים ארוכים, בחשש לבריאותם של בני משפחה וחברים, בחרדה ותחושת דחק הקשורים לפגיעה בחירות הפרט, ליכולת להתפרנס ולבדידות שנכפתה על רבים מאתנו.
מנגד, תחילתו של מבצע החיסונים בישראל מאפשר לנו להתחיל ולדבר ברצינות על היום בו נחזור לשגרה, גם אם מדובר באחת שונה מאשר הייתה לפני פרוץ המגפה. מה עומד להיות שונה, וכיצד אפשר לחזור ולתכנן תכנית אחרי שחווינו על בשרנו את מחירה של המגפה?
קודם כל – את/ה לא לבד
למרות התקדמות מבצע החיסונים, ישנם שלושה חלקים עיקריים לחרדה שרבים מאתנו מרגישים בימים אלו, בהם מספר החולים ממשיך לעלות ואיתם, למרבה הצער, גם מספר הנפטרים.
תחושה של אובדן ואבל כלפי חיינו הקודמים למגיפה היא מרכיב מרכזי בחרדה שחשים רבים. במיוחד קשה תחושת הפגיעה בביטחון האישי והבריאותי בכל הקשור לבילוי עם חברים במקומות ציבוריים.
אי הודאות בנוגע לעתיד במישורים רבים, ובפרט זה התעסוקתי, מגבירה גם היא את החרדה והפחד שהפכו למרכזיים יותר בחיינו בשנה האחרונה. שאלות בנוגע לדרך בה נעבוד, ניסע, נטייל ונתמודד עם מצבי חירום ביחס לשגרה החדשה הן נפוצות, וחשוב להכיר בחששות הללו.
בנוסף לכל, חשוב להכיר גם בחשש שקיים בכולנו להדבק ולחלות. על אף שמספר המחוסנים עולה ושעברה כמעט שנה מאז המחלה התגלתה, החשש מפני הדבקה הוא הגיוני ונפוץ, ונוגע בבריאות האישית שלנו יחד עם הדאגה לבריאות האנשים הקרובים אלינו.
גם אם אתם כבר מחוסנים, ייתכן שאתם עדיין לא מרגישים את ההגנה שהחיסון משרה עליכם, וסביר שזה יהיה תהליך הדרגתי.
תחושת חרדה מלווה רבים מאתנו בעת המחשבה על חזרה לשגרה, אחרי שהופרה בחדות ובגסות לפני זמן קצר כל כך. על אף הרצון לחזור לפעילות מוכרת ושגרתית ככל האפשר, חשוב לשים לב לתחושה זו ולמקורה. התמודדות נכונה ובריאה עם תחושות אלו יוכלו לעזור לנו, לקרובים לנו ולקהילה סביבנו להתמודד טוב יותר עם המצב וגם לחזור לשגרה בריאה יותר עם הירידה בתחלואה.
חשוב לזכור שהשנה האחרונה חייבה או אפשרה רבים מאיתנו להתחמק מהצורך לעמוד בציפיות גבוהות במקום העבודה או בתחום החברותי. חזרה לשגרת עבודה אינטנסיבית ולמפגשים פיזיים יכולה להציף חששות, ואף חרדות.
כיצד להתמודד נכון עם הלחץ?
חשוב לזכור שבעקבות אירועים טראומטיים, במיוחד כאלו הנמשכים זמן רב כמו מגפת הקורונה, תחושות כמו לחץ, חרדה, דאגה ואפילו אבל, דיכאון ובושה הן נפוצות וטבעיות. כל אחד מאתנו מרגיש זאת ברמה אחרת ומבטא את תחושותיו בצורה שונה, וגם התחושות האישיות שלנו משתנות עם הזמן. חשוב להכיר ולקבל את התחושות שאנחנו חווים על מנת להתחיל בתהליך נכון של החלמה והתמודדות עם הקשיים הנפשיים שאנחנו עוברים.
פרט לקבלה ולהכרה, ישנן פעילויות שונות שעשויות לעזור בהתמודדות עם חרדה ואי-ודאות בתקופה כמו זו:
- למד על המחלה ועל יעילות החיסון. דווקא קבלת מידע מקיף ומאוזן מאנשי ונשות מקצוע, כמו גם ממקורות מוסמכים, יכולה להפחית את החרדה מהמחלה, ואת הביטחון בחיסון.
- התייחס/י לבריאותך הנפשית. הערכה נכונה של המצב הנפשי יכולה לעזור בהתמודדות המנטלית והרגשית עם נטל המחלה, הסגר והריחוק החברתי. במידת הצורך, ניתן לפנות גם לטיפול רגשי ואף לעזרה ראשונה נפשית.
- קח/י הפסקה מהחדשות. בין אם זה בטלוויזיה, בעיתון, ברשתות החברתיות או ברדיו: הפוגה ממחזור החדשות האינסופי יכולה לעזור בהרגעת החרדות הקשורות למצב. ניתן אף לבטל את ההתראות בטלפון הנייד ולהגביל את החשיפה לחדשות לפעם או פעמיים ביום, על מנת לעצור את העיסוק החזרתי בתחלואה.
זכרו שהמידע שתיחשפו אליו יכול לא מדויק ולעיתים קרובות, נוטה לעורר רגשות עזים כמו לחץ, חרדה או בלבול. - השקיעו בבריאות הגופנית החל מאכילה בריאה ומאוזנת יותר לאורך היום תוך הפחתה של שתיית אלכוהול ועישון, ביצוע של פעילות גופנית באופן סדיר ותדיר, שינה מספקת ועד ביצוע של מתיחות ומדיטציה: הבריאות הגופנית נקשרת עם בריאות נפשית והפחתה של תחושת חרדה.
- ליהנות. לא רק פעילות גופנית או דיאטה מאוזנת, גם ביצוע פעילויות שאתם אוהבים (במסגרת המגבלות) כמו הליכה עם בן/בת הזוג, חבר/ה, יציאה לחיק הטבע ואפילו משחק משותף יכולים להקל עליכם ולעזור בהתמודדות עם התקופה.
- צרו קשר עם המשפחה, עם חברים, עם אנשים שחשובים לכם. שתפו בקשיים, בחששות ובתחושות שלכם וגם הקשיבו לאחרים. הקשר האנושי יכול להרגיע ולשפר את הבריאות הנפשית.
- תכננו תכניות! טיול, ארוחת ערב ואפילו דייט. השיגו שליטה על חייכם ועל אושרכם וצרו שגרה. במקרה הכי גרוע – אפשר לדחות בשבועיים-שלושה.
זו גם הזדמנות לשינוי
כן, אהבנו את השגרה שלנו ואף אחד מאתנו לא רצה את בואה של המגפה אך המצב החדש הוא הזדמנות עבור כולנו גם לבחון את חיינו כפי שהכרנו אותם ולתהות: מה עשינו לא נכון? האם לקחנו את החיים מהר מדי? אולי השגרה לה התרגלנו הייתה לחוצה ולא בריאה עבורנו.
עם התכנון של היום שאחרי המגפה אנחנו מקבלים הזדמנות יקרת ערך לחשוב על ניהול חיים טובים יותר, רגועים יותר ובריאים יותר לנפשנו. גם ההתאוששות מהמגפה מעלה שאלות רבות וחשובות: איפה נמצא את הכוחות להתאושש, כיצד נעשה זאת ואיך נשקם את מה שכבר נפגע?
איך מוצאים את הכוחות לחזור לחיים?
החזרה לשגרה נטולת מגיפה, גם אם שונה מכפי שהכרנו, היא חובה איתה כולנו מתמודדים. סוג של שגרה מחודשת חווינו כולנו במהלך הקיץ, עם דעיכתו של גל התחלואה הראשון. אך כעת, לאחר עליות נוספות בתחלואה והצורך בסגרים נוספים – החזרה לפעילות עשויה להיות קשה יותר עבור אנשים רבים יותר.
הקושי לחזור ולהתרגל לחיים שאחרי המגיפה, ואפילו התנגדות מסוימת ״לחזור לשגרה״ הוא נפוץ והגיוני. בעקבות השינויים במערכות היחסים שלנו, במקום העבודה, בלימודים ובמסגרות נוספות, חלקנו יכולים למצוא דווקא יתרונות בלקחים שלימד אותנו נגיף הקורונה ואף לחוש חרדה מהחזרה לשגרה. רבים גם עשויים להתבייש בחרדה שהם חשים, מה שיהפוך את ההתאוששות לקשה יותר, ואף להביא רבים מאתנו לחפש תמיכה או טיפול.
שאלות קיומיות כמו: ׳למה אנחנו עובדים כה קשה? האם אנחנו באמת זקוקים לכסף? למה חיינו חיים נהנתניים כל כך?׳ עשויות לעלות והפוך את ההתאוששות מטראומת המגפה לקשה יותר, רבת פנים ומורכבת. הפניה לטיפול, במיוחד בעת זו, יכולה להיות אחד מהכלים איתם אפשר להיבנות מתוך המגפה.
הטלטלה שחווינו, התקופה הקשה שעברנו כולנו – יחד ולחוד – היא גם הזדמנות עבורנו לעצב חיים מאוזנים יותר. הפניה לטיפול כחלק מעיבוד התקופה והחזרה לשגרה היא מובנת ואף רצויה, משום שיכולה לעזור להתמודדות בריאה יותר עם החרדה והטראומה.
מקורות
- https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/managing-stress-anxiety.html
- https://www.inquirer.com/news/yellow-phase-anxiety-coronavirus-covid19-coping-20200514.html
- https://www.nytimes.com/2020/12/16/well/live/life-after-covid.html
- https://emergency.cdc.gov/coping/selfcare.asp
- https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001327743
- https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/stress-coping/grief-loss.html#children
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
- This author does not have any more posts.