חרדה ממחטים – בעידן חיסוני הקורונה!
ראשי » טיפול בחרדות » חרדה ממחטים – בעידן חיסוני הקורונה!
בעידן של רפואה מתקדמת וחיסונים ולהם בהחלט אפשר להוסיף את המלצת חיסוני מגפת הקורונה, פונים למכון שלנו הורים רבים הנאלצים להתמודד יותר מתמיד עם תופעת חרדה ממחטים – טריפנופוביה. פוביה ממחטים. היא מתקיימת גם אצל מבוגרים וכ-10% מהאוכלוסייה סובלים ממנה. מי שבעיקר עלול להיקלע לפאניקה או להתקף חרדה ולהגיב בקיצוניות למחטים, הם ילדים רכים וזוהי התנהגות ידועה וטבעית. בעוד שמבוגרים החוששים ממחטים, יכולים ללמד את עצמם להתגבר על הפחד או לעבור טיפול נגד פחד ממחטים, לילדים קטנים אין את הבגרות להתמודד עם הבעיה, וכל אקט כזה עלול להסתיים בכישלון וסירוב מוחלט עד כדי אובדן שליטה של הילדים והוריהם. חשוב לומר כי לכאורה יש רתיעה הגיונית להתנגד להחדרת מחט לגוף, גם אם היא מכילה תרופה אולם כאמור הפחד ממחטים מתגבר על ההיגיון הבריא.
כיצד מתבטאת פוביה ממחטים?
לכל פוביה וגם לטריפנופוביה- חרדה ממחטים יש סימפטומים שונים ולא לכל מי שסובל ממנה יש את כל התסמינים, אך לפחות את חלקם. פוביה ממחטים עלולה להתבטא בסחרחורות, נדודי שינה, חרדת ציפייה לקראת הזריקה בעקבותיה עלול להיגרם התקף חרדה. דופק מהיר או לחץ דם גבוה לפני קבלת הזריקה, סערת נפש פיזית או רגשית, בריחה ממקום קבלת הזריקה ועד עילפון.
לפוביה זו עלולות להיות השלכות קשות כאשר מדובר באדם שהתפתחה אצלו חרדה ממחטים לאורך שנים והוזנחה. הוא עלול להפוך למבוגר הזקוק להתערבות רפואית כולל זריקות עירויים, דיאליזה, ניתוחים, טיפולי שיניים ועוד. להימנע מהם כמו גם לדוגמה מחיסוני קורונה ולהיות חסר הגנה מול המגפה.
אין ספק כי זריקה תמיד מכאיבה באיזה שהיא מידה. מי שלא סובל מפחד ממחטים מצליח להתגבר על אותה שנייה של החדרת והוצאת המחט. ההבנה כי חייבים לקבל את הזריקה, היא זו שגורמת למקבלה לא להגיב באופן קיצוני ולאפשר את הטיפול.
אדם שסובל מחרדת מחטים, לא רק שלא מצליח להיענות לתהליך, אלא שבמוחו עוברים אין סוף תסריטי אימה בכל מה שקשור לזריקה ולחומר שיש בה. הוא יחוש אי שקט, ייכנס לחרדה עד לסירוב לעמוד בתהליך.
חשוב לציין כי פחד ממחטים קשור גם לפוביה מדם, לעתים קרובות הן קשורות זו בזו ובשני המקרים עלולים הדופק ולחץ הדם לעלות ובבת אחת לצנוח עד עילפון. ההבדל הוא שבפוביה מדם חש המטופל גועל ואילו בפוביה ממחטים הפחד הוא עצום וברור.
להורים חלק ביצירת פוביה ממחטים אצל ילדיהם
חרדות ופחדים יש לומר, נפוצים מאוד בקרב ילדים ואף נתפסים כנורמטיביים. בליווי ותמיכה נכונים הם עשויים לחלוף עם הגיל אולם חוסר התמודדות נכונה, עלולה להנציח פוביות מסוגים שונים וגם פוביה ממחטים ובהמשך להקשות על חייהם.
כמו הרבה התמודדויות של ילדים- להורים יש חלק בהכנת הילדים לחיים, כולל תמיכה במצבים מעוררי חרדה והם הופכים לחלק חשוב בתיווך בין הילד והחרדה המסוימת ואמורים לשמש מודל מרגיע. הילד מחקה אותם ולומד כיצד להתמודד נכון עם חרדות שונות ובין השאר מפחד ממחטים. פוביה ממחטים מתחילה בדרך כלל כבר בגיל הרך מסיבות טבעיות ונורמטיביות. אכן מדובר באקט מפחיד בו עומדת מול הילד אחות או רופאה עם מזרק שלוף ביד ובקצהו מחט. הרבה ילדים עלולים להגיב בחרדה במצב הזה והשאלה הנשאלת היא מה עושים ההורים. ההתנהגות והיחס שלהם בזמן אמת, הם אלה שיתמכו או יחמירו את תחושת החרדה של הילד וזה בהחלט תלוי גם בהם.
תסמיני החרדה מופיעים אצל כל ילד וגם אצל מבוגרים החוששים ממחטים, בהתאם לקשיים הרגשיים ולעוצמת החרדה שלהם. תפקידם של ההורים כבר בגיל הצעיר של חיסוני הילדים הוא להרגיע את הילד ולהפחית “מהכאב” שהוא חושב שיש לו. תמיכה נכונה מספקת אפשרות טובה יותר להתמודדות עבור הילד ומונעת את התפיסה השגויה שלו לגבי מחטים.
כשהורים סובלים מחרדה ומזדהים עם הילד!
אולם יש הורים שהם בעצמם סובלים מנטייה חרדתית, לא מסוגלים להוות מודל מרגיע עבור ילדיהם, ואף מחריפים את תגובותיהם בחשיפת החרדות שלהם. חוסר ליווי נכון של הורים ביחס לתחושות חרדה וכאב בזמן טיפולים רפואיים שונים ואף זריקות, בהחלט עלול לגרום לילדים אלה לפתח פוביה ממחטים.
אחת ההתנהגויות השליליות שהורים עלולים לנקוט, אומנם לא בזדון אבל בהחלט כזו שמנציחה את הפחד של ילדיהם, היא להיות בצד שלהם- כלומר לפחד יחד אתם. כאשר הילד מסרב לקבל זריקה, נכנס להתקף חרדה ובורח החוצה, הם עלולים להבין אותו ולא לעשות דבר כדי לגרום לו להתמודד עם הפחד שלו. במילים פשוטות הם אומרים לילד שלהם “תפחד, זה בסדר, תמשיך לפחד” וכך בעצם נוצרת כל פוביה.
איך מטפלים אצל ילדים בחרדה ממחטים?
ישנן שיטות שונות לטיפול בחרדות אצל ילדים כולל טיפול פסיכולוגי שמטרתו לתת מענה להתמודדות וקשיים שונים אצל הילד. הפסיכואנליטיקאית אנה פרויד- בתו של זיגמונד פרויד היית הראשונה שהעניקה טיפול פסיכואנליטי לילדים. את הטיפול הפסיכולוגי בילדים באמצעות משחק המציא הפסיכואנליטיקאי דונלד ויניקוט.
טיפול פסיכולוגי בילדים בשל פחד ממחטים כולל הדרכת הורים במהלך כל הטיפול במהלכו הם מקבלים כלים ביצירת מערכת היחסים של ילדיהם לאור הקשיים שהם חווים. מי שמורשה לטפל בילדים הם בוגרי לימודי פסיכולוגיה קלינית.
שיטה נוספת לטיפול בילדים הסובלים מפחד מחטים, פוביה ממחטים היא CBT שהנה שיטת טיפול קצרת מועד מבוססת ידע ומחקר בתחום התמודדות עם כאב ואובדן, הפרעות חרדה, בעיות חברתיות, קשיי קשב וריכוז ועוד. טיפול זה משלב גם הדרכה הורית וייעוץ מול צוות הגן או בית הספר, כדי לתמוך בתהליך אותו עובר הילד ולהיות קשוב לצרכיו המיוחדים.
אסטרטגיות בטיפול CBT למניעת חרדה ממחטים
טיפול CBT הוא אחד הכלים היעילים בטיפול מפני חרדה ממחטים – טריפנופוביה והוא עשוי להוביל לתוצאות מהירות יותר מטיפול פסיכולוגי ארוך טווח.
בדרך כלל בכל טיפול סי.בי.טי-CBT יבחן המטפל מהם דפוסי החשיבה השגויים שנוצרו אצל הילד לגבי חרדה, ויסייע לו לפתח גישה חדשה ולרכוש מיומנויות התנהגות הגיוניות ויותר מציאותיות.
הסיבה לכך היא שבסיס השיטה יש הנחה כי חרדות, פחדים ופוביות נובעים ממחשבות או רגשות שליליים ורק “ריסטארט” שיעשה הילד, יפחית או ימנע אותן לחלוטין ויתרום להתפתחות רגשות שונים וגישה חדשה מציאותית יותר.
זיהוי המחשבות השליליות יוביל לשינוי גם בתגובה הרגשית- קרי בחרדה עצמה וכן בדפוסי החשיבה שיהפכו במשך הזמן, תוך התמדה והבנה למחשבות חיוביות תומכות. הפרכת המחשבות השליליות דורשת כמובן את שיתוף הפעולה של הילד הסובל מהן. בהמשך יעבור הילד חשיפה מבוקרת למקור החרדות שלו, תוך קבלת תחושה שהוא מוגן ע”י המטפל ויתמודד עם החרדות פנים מול פנים. היגיון מול מציאות, מחשבות שליליות מול חיוביות. דמיון או עובדות. בנוסף ילמד המטפל את הילד טכניקות לפיתוח שליטה והרפיה עצמית וכיצד הוא יכול “לגרש” את המחשבות הרעות שגורמות לו להיות חרדתי.
חשוב לציין כי טיפול CBT מחייב שיתוף פעולה של גורמי ההוראה וההורים שיש להם קשר והשפעה על הילד. הם חייבים להיות מודעים לקשיים הרגשיים ולגלות הבנה בתהליך ההתמודדות שלו, תוך חיזוק דפוסי חשיבה חדשים ומטיבים.
בגילאים הצעירים יעשו המטפלים שימוש בטכניקות של משחק כדי לגרום לשינוי התנהגותי ובגילאים מבוגרים יותר יותאם הטיפול בשיטת ה-CBT לרמת ההתפתחות של הילד.
לעתים ימליץ המטפל על טיפול תרופתי אשר יסייע להפחית את רמת הלחץ והחרדה אצל ילדים, וגם אצל מבוגרים הסובלים מחרדות הפוגעים באיכות חייהם.
טיפול CBT קוגניטיבי –התנהגותי נמצא יעיל מאד בטיפול בהפרעת חרדה ממחטים וחרדות אחרות, באמצעותו מצליחים המטופלים לזהות את המחשבות השליליות המשפיעות על דפוסי החשיבה שגורמים להם לחרדה ולשלוט בהם.
לסיכום
צוות המטפלים והמטפלות של מכון חיבורים מונה כ 40 פסיכולוגים, עובדים סוציאלים קליניים בעלי התמחות בטיפול בחרדה. יש לנו נסיון רב בטיפול CBT בחרדות ספציפיות בינהן חרדה ממחטים. בתקופה זו אנו עדים לעליה משמעותית בפניות לטיפול ממוקד ומהיר בפוביות הקשורות בהתמודדות עם “אפקט הקורונה” ואנו ערוכים לתת שירות מהיר ומקצועי.
לשיתוף הכתבה >>
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
- This author does not have any more posts.