fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

פוסט טראומה

כותב:
תוכן עניינים

פוסט טראומה היא תגובה נפשית ופיזית לאירוע טראומתי שעשוי לשנות את מהלך חייו של אדם באופן משמעותי. כשאנחנו מדברים על פוסט טראומה, אנחנו מתכוונים לחוויה מתמשכת של מצוקה והפרעה בתפקוד היומיומי, גם זמן רב אחרי שהאירוע עבר.

מהי פוסט טראומה?

פוסט טראומה, או בשמה המקצועי הפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD), היא מצב שבו אדם חווה שוב ושוב את החוויה הטראומטית במחשבות, בזיכרונות ובתסמינים פיזיים ורגשיים. החיים מזמנים לנו חוויות רבות וקשיים יומיומיים, אך ישנם אירועים קשים במיוחד, כמו תאונה, מלחמה, פגיעה מינית או אובדן אדם קרוב, שמשפיעים בצורה מכרעת על המצב הנפשי. אירועים אלו יכולים לפגוע בתפקוד היומיומי לאורך זמן, ולעיתים קרובות המוח מנסה להתמודד עם הטראומה על ידי דפוסי התמודדות פנימיים. אולם, במקרים רבים יש צורך בפנייה לאנשי מקצוע מיומנים שיסייעו לעבד את החוויה הטראומטית ולהחזיר את איכות החיים. ככל שהטיפול ניתן בסמוך לאירוע, כך עולים הסיכויים להחלמה מלאה ולהפסקת הסימפטומים.

אילו סימפטומים נפוצים בקרב הסובלים מפוסט טראומה?

הסימפטומים של פוסט טראומה מגוונים ומשפיעים בצורה רחבה על התפקוד היומיומי והמצב הנפשי. אחד הסימפטומים הנפוצים הוא החוויה המתמשכת של המאורע הטראומטי מחדש, באמצעות זיכרונות חוזרים ונשנים הכוללים דימויים ויזואליים או תחושות עזות שמציפות את האדם מבלי שליטה. חוויות חוזרות אלו יכולות להופיע גם דרך חלומות מעוררי מצוקה. אנשים מסוימים חווים  פלאשבקים או תגובות דיסוציאטיביות, שבהן הם מרגישים כאילו הם שוב בתוך האירוע הטראומטי, ולעיתים אף מאבדים את הקשר לסביבה.

תגובות גופניות ורגשיות חזקות, כמו עוררות פיזיולוגית מוגברת ותחושת חרדה, מופיעות כאשר האדם נחשף לגירויים שמזכירים לו את האירוע, בין אם מדובר במקומות, אנשים או תחושות מסוימות. לעיתים קרובות, אנשים מנסים להימנע ממחשבות או תזכורות חיצוניות הקשורות לטראומה, כדי להגן על עצמם מפני החוויה המחודשת של הכאב והפחד.

בקרב אנשים שעברו פוסט טראומה מינית, ייתכן והסימפטומים יכללו תחושות פגיעה עצמית, קושי באינטימיות ובעיות אמון עם אנשים אחרים.

כיצד מאבחנים PTSD ?

אבחון של פוסט טראומה מתבצע באמצעות הערכה מקצועית, לרוב אצל פסיכולוג או פסיכיאטר המתמחה בתחום זה. האבחון מתבסס על ראיון קליני ועל קריטריונים שנקבעו על ידי המדריך האבחוני DSM. אנשי המקצוע בודקים את משך הזמן שהסימפטומים קיימים, את עוצמתם, ואת השפעתם על התפקוד היומיומי של האדם. ישנם מקרים בהם הפוסט טראומה מלווה בתופעות נוספות כמו דיסוציאציה, המובילה לניתוק רגשי או חוויית ניתוק מהגוף. מצב זה עלול להקשות עוד יותר על תהליך האבחון והטיפול.

האם הפרעת דחק פוסט טראומתית היא דבר נפוץ?

פוסט טראומה היא תופעה נפוצה יותר משאולי נרצה להאמין. היא עשויה להופיע בעקבות אירועים כמו תאונות דרכים, מלחמות, תקיפות מיניות, אסונות טבע ואירועים קשים נוספים.

למעשה, מחקרים מראים כי כ-7%-8% מהאוכלוסייה הכללית עלולים לפתח PTSD במהלך חייהם. עם זאת, חשוב לציין שהתגובה לטראומה היא אינדיבידואלית ולא כל מי שעובר חוויה טראומטית יפתח פוסט טראומה.

כיצד מטפלים בפוסט טראומה?

החדשות הטובות הן שישנם טיפולים יעילים, שיכולים לסייע לאנשים להתמודד עם פוסט טראומה ולהחזיר לעצמם את השליטה על חייהם. אנשים שחוו אירוע טראומטי מרגישים לעיתים קרובות חוסר שליטה, פחד מאי-ודאות, וממוקדים במחשבות על סכנות אפשריות אם ייחשפו שוב למצב מאיים. כתוצאה מכך, נוצר תהליך של הימנעות, שפוגע בתפקוד היומיומי ומעמיק את התחושה של חוסר אונים.

חלק ממטרות הטיפול הוא לסייע למטופל לשנות את תחושת הסכנה התמידית שהוא חי בה ומציפה אצלו את כל התסמינים הפוסט טראומתיים. בנוסף,  ללמוד להתנהל בצורה בריאה יותר במצבים של חיי היומיום. אחת מהטכניקות המרכזיות בטיפול היא חשיפה הדרגתית – המטפל והמטופל עובדים יחד כדי לחשוף את המטופל באופן מבוקר לגורמי הסיכון או הפעילויות מהם הוא נמנע, במטרה לייצר הסתגלות בריאה. לעיתים החשיפות נעשות מחוץ לחדר הטיפולים, על מנת לעזור למטופל להתמודד בצורה נורמטיבית עם פעילויות שגרתיות ולצמצם את החרדה.

מעבר לכך, ישנה חשיבות גם לעיבוד הקוגניטיבי של האירוע הטראומטי – דרך כתיבת הסיפור הטראומטי, הקלטת החוויה, ולעיתים אפילו ציור של האירועים. פעולות אלו מאפשרות למטופל לחוות מחדש את הטראומה, אך הפעם בתוך סביבה בטוחה ומכילה, ובכך לעבד את הזיכרון בצורה בריאה יותר.

ניתן לטפל בפוסט טראומה בדרכים שונות. כמה משיטות הטיפול המקובלות והיעילות הקיימות היום הן:

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)

טיפול זה מתמקד בזיהוי ושינוי דפוסי מחשבה שליליים שהתפתחו בעקבות הטראומה והשפעתם על ההתנהגות. במהלך הטיפול, המטופל לומד לזהות את האמונות שהשתנו לאחר האירוע הטראומטי, ומתבצע תהליך של חשיפה הדרגתית למצב או לגורם שממנו הוא נמנע. שיטה זו מסייעת בהפחתת חרדה, בעיבוד מחדש של הזיכרון הטראומטי, ובהשגת שליטה מחודשת על חיי היומיום.

התהליך מסייע למטופל להחליף מחשבות חרדתיות ופסימיות במחשבות אופטימיות ומווסתות יותר, מה שמוביל לשיפור משמעותי ברמת התפקוד והתחושה הכללית של המטופל. הטיפול הקוגניטיבי- התנהגותי מעניק כלים פרקטיים להתמודדות עם הטראומה, והוא נחשב ליעיל במיוחד בזכות ההשפעה המתמשכת שלו על התפיסה והרגשות. מטרת התהליך היא לא רק להביא להקלה רגשית, אלא גם להבניה קוגניטיבית חדשה שתשנה את תפיסת הזיכרון ותפחית את עוצמתו הטראומטית.

 EMDR (תנועות עיניים להפחתת רגישות ועיבוד מחדש)

שיטה זו משלבת תנועות עיניים או גירוי חושי אחר במטרה לעבד מחדש זיכרונות טראומטיים שנחסמו או שלא עובדו כראוי. במהלך הטיפול בשיטת EMDR המטופל מתמקד בזיכרון הטראומטי, בעוד המטפל מנחה אותו בתנועות עיניים או גירויים חושיים אחרים. השיטה מסייעת להפחית את עוצמת הרגשות והתגובות השליליות הנלווים לזיכרון, ומאפשרת למטופל להרגיש יותר בטוח ומאוזן מול האירועים שעבר.

CPT (טיפול עיבוד קוגניטיבי

טיפול CPT, המיועד לעיבוד טראומות, כולל התמקדות במחשבות ובאמונות שנוצרו בעקבות האירוע הטראומטי, כמו תחושת אשמה או בושה, ולעיתים מותאם במיוחד למצבים כמו פוסט טראומה מינית. המטופל לומד לזהות את האמונות השגויות שנוצרו בעקבות הטראומה, ולהחליף אותן במחשבות רציונליות ובריאות יותר. השיטה מסייעת לשיפור תחושת השליטה העצמית ולהפחתת השפעת הטראומה על חיי המטופל..

חשוב לזכור – אל תעברו את זה לבד

פוסט טראומה היא חוויה מאתגרת ומכאיבה, המשפיעה על התפקוד היומיומי ועל הרווחה הנפשית של רבים. חשוב לזכור שאתם לא צריכים להתמודד עם זה לבד. רבים מהאנשים שעברו אירועים טראומטיים חווים תחושות דומות של פחד, חוסר שליטה וחרדה, אך ישנם כלים ופתרונות שיכולים לעזור לכם לעבד את החוויה ולהתקדם.

פנייה לטיפול היא צעד חשוב בדרך להחלמה ולהשבת תחושת השליטה בחיים. אל תחכו שהמצב יחמיר – ככל שתפנו מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים להקלה ולהפסקת הסימפטומים. עם טיפול נכון ותמיכה מתאימה, אפשר לשפר את איכות החיים בצורה משמעותית, ולבנות מחדש תחושת ביטחון ורוגע. במכון “חיבורים” תוכלו לפגוש מטפלים מוסמכים, המתמחים בטיפול בפוסט טראומה, שיוכלו להעניק לכם תמיכה מקצועית במרחב בטוח. אם אתם חשים שאתם זקוקים לליווי מקצועי, צרו איתנו קשר. אנחנו כאן כדי לתמוך בכם בדרך, לתת לכם כלים להתמודדות ולעזור לכם לקחת את הצעדים הנדרשים לעבר החלמה וחיים מאוזנים יותר.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

רוצים לדבר איתנו?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן