fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

פחד ממחויבות אצל גברים ונשים

פחד ממחויבות יכול לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות. יש כמובן פעמים קיצוניות בהן האדם יבחר להימנע לגמרי מקשר זוגי, אולי במקרה של פחד מאינטימיות, אך לרוב הוא יופיע באופן אמביוולנטי.

פחד ממחויבות אצל גברים ונשים

פחד ממחויבות יכול לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות. יש כמובן פעמים קיצוניות בהן האדם יבחר להימנע לגמרי מקשר זוגי, אולי במקרה של פחד מאינטימיות, אך לרוב הוא יופיע באופן אמביוולנטי – האדם ירצה מצד אחד לנהל קשר רציני, ומצד שני יחבל בו, או יבחר קשרים שמלכתחילה לא יכולים היו להתגלגל לפסים “רציניים”. מצב שלישי הוא שהאדם יהיה בקשר מיטיב ומרגע שהצד השני ירצה לקדם אותו הלאה הוא ייתקף בחרדה וירצה לברוח מתירוצים וסיבות שונות. האדם עצמו לא יבין למה הוא כל הזמן בוחר ב”אנשים הלא נכונים”, ויאשים את כושר השיפוט הלקוי שלו, בעוד שלמעשה כושר השיפוט שלו תקין לחלוטין – הוא פשוט מכוון למציאת קשרים שלא יצליחו לעומת אלה שכן.

נשים מחייכות

הפחד ממחויבות ומגדר

בעבר היה נהוג להתייחס לפחד ממחויבות כדבר מה ששייך אך ורק לגברים. היה נהוג לחשוב כי גברים חוששים מלהיכנס למחויבות ולחיות רק עם אישה אחת כל חייהם, ולכן צריך להכריח אותם להתחתן בכל מיני מניפולציות נשיות. נשים, לעומת זאת, מכוונות כל כולן לחתונה ולכן יעשו הכול עבור מיסוד הקשר. אך מעבר לכך שאין זה נכון וגברים ונשים רבים אף ימצאו זאת מעליב, כיום יותר ויותר נשים מוצאות את עצמן רווקות בגלל פחד מחויבות. בעוד שנוהגים לשייך תופעה זו בעיקר אצל גברים המתקשים להתחייב מינית לאישה אחת, לנשים מייחסים את הקושי בוויתור על חלקים נרחבים באוטונומיה של העצמי: מאישה מצופה חברתית למלא תפקידים מסוימים בתוך זוגיות ומשפחה שכוללים פעמים רבות וויתור על הקריירה ועל בילויים מסוימים.

נשים רבות חוששות אם כן ממעבר לשלב הזה, בגלל שהן לא בטוחות ביכולתן לעמוד על שלהן ולא מספיק סומכות על כך שהצד השני ייתן להן את החופש הזה. אותו הדבר גם בבעיה של פחד ממחויבות אצל גברים, שחוששים שלא ימצאו שותפה לחיים שתתן להם חופש לקבל החלטות ושתנסה לשלוט בכל היבט בחייהם. אך למעשה הסיבות לפחד ממחויבות הן מאוד אינדיבידואליות ומגוונות. נשים רבות למשל פוחדות מעצם הלידה עצמה, תופעה שנקראת טוקופוביה ולכן לעולם לא ירצו לפתוח בקשר שעשוי להוביל להריון ולידה. גברים עשויים להרגיש כך או משום שהם לא בטוחים ביכולתם לפרנס וחוששים מציפיות גבוהות מהם. שני המינים עשויים לחשוש בגלל מערכות זוגיות לא מתפקדות שחזו בהן בביתם בילדותם. כל הסיבות האלו הן כר פורה להימנעות מודעת או שלא מודעת מכל הנצה של ריח של מחויבות.

עובדים

איך מתחילים להתמודד?

ראשית יש להודות בכך שקיים מצב אמביוולנטי בו מצד אחד ישנו רצון עז בקשר אינטימי עם בן המין השני, ומצד שני ישנו קושי גדול בשימור האינטימיות. גם אם נדמה כי הרצון לקשר קיים, רצוי לקחת את הזמן לרשום “מה עשוי להיות מפחיד בקשר”. לעתים קרובות יתגלה מה מפחיד את אותו אדם, וניתן יהיה להתחיל להודות בכך שיש גורמים המונעים התקדמות ומושכים אותו החוצה, זהו אחד הצעדים החשובים. לאחר מכן אפשר לרדד את המצבים ולשאול אם הם באמת יתקיימו כפי שהם מתקיימים בדמיונו של השואל. לרוב מדובר בפחדים שלא עומדים במבחן המציאות. במידה וישנו קושי מתמשך רצוי לגשת ולברר נושאים אלה בטיפול פסיכולוגי פרטני, ואולי אף בטיפול זוגי אם יש תחושה שהקושי נובע מחוסר אמון בין בני הזוג ושיש צורך באדם שלישי אשר יכול לתווך בין רצונותיהם.

אם ברצונכם לשוחח עם מומחה התקשרו 072217-2234

מטפלות

לשיתוף הכתבה >>

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב telegram
שיתוף ב print

דרג את הטיפול

No ratings yet.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן