ראשי » טיפול בחרדות » פוביה: כך נוכל לטפל בה ביעילות » הידרופוביה: צלילה עמוקה אל הפחד להיכנס למים
ראשי » טיפול בחרדות » פוביה: כך נוכל לטפל בה ביעילות » הידרופוביה: צלילה עמוקה אל הפחד להיכנס למים
בשעה שרבים מאתנו נהנים לטבול במימי הים והבריכה לאורך חודשי הקיץ החמים, עבור רבים אחרים מים מהווים מקור לחרדה, בין אם כתוצאה מטראומת ילדות הקשורה במים, סיבות גנטיות, או גורמים סביבתיים כאלה ואחרים.
בניגוד למה שנהוג לחשוב, אנשים רבים המתמודדים עם פחד ממים, לא נרתעים רק מביקור בים או בבריכה מתוך חשש מטביעה, כך שמדובר בחרדה כללית מכל מה שקשור במים, בין אם מדובר במים הזורמים בברז הביתי או בביקור בחוף הים. כאשר לעתים, במקרים קיצוניים במיוחד, הפחד עשוי להתעורר רק מעצם המחשבה על מקור מים כלשהו.
כאשר מדברים על פחד ממים, חשוב להבחין בין אקוופוביה המתייחסת לפחד כללי ממים, לבין הידרופוביה המהווה תסמין ספציפי של מחלת הכלבת ומתבטאת בחרדה קיצונית מפני מים, כאשר במקרים מסוימים אנשים הלוקים בה אף מתקשים לשתות. פחד ממים נחשב לפוביה שכיחה במיוחד הנפוצה הן בקרב ילדים והן בקרב מבוגרים. אנשים הלוקים בהידרופוביה אמנם מבינים כי מגע עם מים אינו יכול להסב להם נזק פיזי או סכנת חיים. אך למרות זאת, עצם המחשבה על מקור מים כלשהו, מעורר אצלם אסוציאציות קשות הקשורות לסכנה, כמו מוות ומחנק. פחד ממים עשוי להתבטא על ידי מגוון רחב של סימפטומים, כמו – הפרעות בקצב הלב, קשיי נשימה, רעד בכל הגוף, חוסר שליטה והתקפי פאניקה. עם זאת, אופי התסמינים עשוי להשתנות בהתאם לחומרת החרדה. כאשר במקרים קיצוניים במיוחד, התסמינים עשויים להופיע כתוצאה ממחשבה על סיטואציות הקשורות במים, או בעקבות צפייה בקטעי מדיה המשלבים אזכורים של מים.
אנשים רבים המתמודדים עם פוביה ממים אינם פונים לטיפול מקצועי ומעדיפים להתמודד עם המצב באמצעות הימנעות ממקורות מים שונים. אולם, פעמים רבות הפחד והחרדה עשויים להחמיר בקרב מבוגרים, בעיקר כאשר ילדיהם מגיעים לשלב בו הם מתחילים לשחות.
פחד ממים עשוי לנבוע כתוצאה מגורמים שונים, בין אם מדובר בחוויה טראומטית, בגורמים סביבתיים, או בתכונות אופי מסוימות.
לרוב, פחד ממים נובע כתוצאה מחוויה טראומטית בילדות הקשורה למים, בין אם מדובר באירוע קשה שכמעט הוביל לטביעה, במקרה בו האדם חווה מחנק ממים, או במקרה של נפילה מגובה או דחיפה למים על ידי בן משפחה או אדם אחר. מקרים אלו עשויים להוביל לחרדה מתמשכת ממים, כאשר ברוב המקרים יש צורך בחוויה מתקנת על מנת לרכך במעט את הזיכרון הטראומתי.
פעמים רבות, פחד ממים לא נובע כתוצאה מחוויה טראומתית ישירה של האדם, אלא על ידי חשיפה למקרה קשה של אדם קרוב שנהרג כתוצאה מטביעה או נחנק ממים. כמו כן, לעתים הפחד עלול להתעורר כתוצאה מצפייה וצריכה של תכנים שונים המכילים סיפורים קשים המעוררים רתיעה ממים.
לעתים הידרופוביה מתפתחת כתוצאה מגורמים סביבתיים, בין אם מדובר בהורים חרדתיים שמחדירים בילדיהם פוביות כאלו ואחרות, או בהורים המתמודדים בעצמם עם פחד קיצוני ממים.
פעמים רבות, הפחד אינו תוצר של חוויה טראומתית או גורמים סביבתיים, אלא נובע כתוצאה ממבנה אישיות חרדתי המתאפיין לרוב בחוסר ביטחון עצמי ובקשיים חברתיים.
כאמור, פחד ממים הוא תופעה שכיחה הנפוצה הן בקרב ילדים והן בקרב מבוגרים, כאשר התסמינים האופייניים לה משתנים מאדם לאדם, בהתאם לגילו ולחומרת ההפרעה.
הידרופוביה אצל ילדים מתעוררת כתוצאה מגורמים שונים, כאשר לרוב מדובר בחוויה טראומתית הקשורה במים. במקרים אלו, טיפול ממוקד המתרחש בשלב מוקדם ומשלב חוויה מתקנת, עשוי לשכך את הפחד בהדרגה, בין אם מדובר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי או בטיפול ממוקד באמצעות הידרותרפיה. שכן, בניגוד למבוגרים הנוטים לקיבעונות מסוימים, ילדים קטנים מפגינים יותר פתיחות מעצם התהליך ההתפתחותי שהם עוברים. כך שטיפול ממוקד והדרגתי, עשוי לעורר שיתוף פעולה מצד הילד ולהוביל להקלה משמעותית ברמת החרדה בטווח הארוך.
מבוגרים רבים הנושאים עמם טראומת ילדות הקשורה במים, עלולים לפתח פחד קיצוני מפני מים, הבא לידי ביטוי במישורים שונים בחייהם. אנשים רבים המתמודדים עם הידרופוביה מסגלים לעצמם הרגלי הימנעות בכל הקשור למים, כך שחלקם מתכחשים באופן גורף לבעיה ונמנעים מקבלת טיפול מתאים. מצב זה עשוי להוביל למבוכה רבה, כאשר אותו אדם נמצא בסביבה של מקור מים כלשהו יחד עם בני משפחתו או עם חבריו. כמו כן, מבוגרים רבים אינם נוטים לשתף את ילדיהם ואת משפחתם הקרובה בחרדות ובקשיים המלווים אותם, מה שעשוי ליצור תסכול רב במצבים מסוימים, בייחוד כשהם נדרשים ללוות את ילדיהם לים או לבריכה.
כאמור, אנשים רבים המתמודדים עם פחד ממים, נמנעים מקבלת טיפול, בין אם מתוך התכחשות למצבם או בשל המבוכה הנלווית להליך החשיפה. עם זאת, לעתים, כאשר מדובר בחרדות קשות המלוות בתסמינים שונים המקשים על התפקוד היום יומי, רצוי לפנות לטיפול ממוקד, במטרה להבין טוב יותר את מקור הפחד ולנסות להתגבר על כך בהדרגה.
במצב של פחד ממים, לרוב נדרש טיפול ממוקד וקצר מועד התחום לכמות מסוימת של מפגשים, באמצעות חשיפה ממושכת (PE) למקור החרדה, על מנת להתמודד עם הפחד באופן הדרגתי. הטיפול בהידרופוביה נעשה לרוב באמצעות גישה של ‘חוויה מתקנת’, במטרה לייצר תיקון לאותו זיכרון טראומתי ולאופן בו הוא השפיע על המטופל, כך שעם הזמן השהייה במים הופכת נעימה יותר. גם טיפול קוגניטיבי התנהגותי המבוסס על חשיפה למקור הפחד, עשוי לסייע למטופל להשתחרר מאותם דפוסים נוקשים המונעים ממנו להתמודד עם הבעיה ולבסס דרכי חשיבה בריאות וחיוביות יותר.
עם זאת, אופן ומשך הטיפול עשויים להשתנות מאדם לאדם, בהתאם לחומרת החרדה ולתסמינים השונים הנלווים לה.
פחד ממים נחשב לפוביה שכיחה ומוכרת בקרב ילדים ומבוגרים כאחד. לעתים תופעה זו מתרככת עם הזמן, אך פעמים רבות הנטייה להימנע ולהתכחש למקור החרדה, עשויה להחריף את המצב ולגרום לקושי בתפקוד היום יומי של האדם ולהשפיע על מישורים שונים בחייו.
אנו במכון חיבורים מסייעים למטופלינו להתגבר על חרדות שונות באמצעות מגוון רחב של טיפולים המשתייכים לזרם הקוגניטיבי התנהגותי (CBT), באמצעות טיפול ממוקד המסייע למטופל להחליף דפוסי התנהגות שליליים בדרכי התנהלות אדפטיביות ובריאות יותר. נשמח לתאם לכם פגישת התאמה ולהתאים עבורכם תוכנית טיפול אינדיבידואלית בהתאם לצרכיכם.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
הידרופוביה היא תסמין ספציפי של מחלת הכלבת המבטא פחד קיצוני ממים.
פחד ממים עשוי לנבוע מגורמים שונים, בין אם מדובר בחוויית ילדות טראומתית הקשורה במים, בגורמים סביבתיים שונים כמו דאגנות יתר וחרדתיות מצד ההורים, או במבנה אישיות חרדתי.
לרוב ניתן לשכך את הפחד ולהתגבר עליו בהדרגה באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי או באמצעות חשיפה ממושכת למקור הפחד. תהליך זה נעשה לרוב באמצעות גישה של חוויה מתקנת.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים