fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

כותב:
תוכן עניינים

מרגישים שחייכם נעצרים ברגע שאתם צריכים לגשת אל מקום גבוה? פחד גבהים היא חרדה נפוצה אשר בחומרתה הגבוהה עשויה להביא להימנעות מוחלטת ממקומות מסוימים • עם פחד הגבהים לא חייבים להשלים, בטיפול מותאם ועם ליווי צמוד תוכלו גם אתם להתגבר על החרדה – בואו לקרוא כיצד

קבעתם פגישה חשובה, הגעתם בזמן, ואפילו מצאתם את הכתובת הנכונה, אך ברגע שהפניתם את מבטכם מעלה, נשמתכם נעתקת. עבורכם, הספיק מבט אחד בבניין הגבוה ומצופה הזכוכית, בכדי להביא את קצב לבכם להאיץ, לרגליים להיחלש, ולכם להבין – גם היום פחד הגבהים יקשה עליכם להתנהל בשלווה. פחד גבהים, אקרופוביה בשמו הלועזי, הינו סוג חרדה נפוץ במיוחד אשר בא לביטוי בדרגות חומרה משתנות בין אדם לאדם. אנשים הלוקים בפחד גבהים יחושו אימה כאשר יימצאו במקומות גבוהים או יידרשו להגיע אליהם, החל מטיפוס על סולם, כלה בעמידה במרפסת, ולעיתים אפילו בהימצאות אל מול חלון בקומה גבוהה.

מהו פחד גבהים?

לכל אדם יש מידה מסוימת של פחד הישרדותי וטבעי כאשר הוא נמצא במקום גבוה, פחד ששומר עליו מפני הסכנה. גם אדם שלא סובל מפחד גבהים יחוש אי נוחות או תסמינים פיזיים קלים כאשר הוא הולך על גשר צר או צוק אימתני אבל במקרים האלה הפחד לא משתלט ולא מנהל את האדם.

אקרופוביה או פחד גבהים הוא מצב מנטלי שגורם לאדם לחוות פחד עז מפני גבהים. מדובר בצורה מסוימת של הפרעת חרדה שעלולה לפגוע באורך החיים ולהגביל את האדם. הפחד עשוי להתעורר בעת השהיה בגובה אך לא רק גם בעת חשיבה או צפייה בסרט שבו מופיע מקום גבוה.  היא מצב בריאותי נפשי בו האדם חווה פחד גבהים עז. לרוב האדם עם פחד גבהים ימנע מהגעה למקומות גבוהים כאשר מקום גבוה נקבע לפי אמות המידה שלו.

מידה מסוימת של דאגה לגבי גבהים היא נורמלית לכל האנשים, ורוב האנשים זהירים יותר מהרגיל כשהם בגובה משמעותי. רובנו עלולים להרגיש אי נוחות או קצת רועדים אם נסתכל למטה מגובה גבוה, כמו מגשר. אבל אנשים עם אקרופוביה חווים פחד עז ובלתי סביר כאשר הם מתמודדים עם גבהים, כולל משימות יומיומיות כמו טיפוס במדרגות, עמידה ליד מרפסת או חניית מכונית בחניון מרובה קומות.

 

מהם הגורמים לפחד גבהים?

כאשר פחד גבהים מתעורר בילדות הוא לרוב משתפר בעוד שבמקרים בהם הוא מתפתח בבגרות הוא לרוב יישאר כך ללא התערבות טיפולית או התמודדות ישירה איתו[1] .

הגורם לפחד הגבהים אינו תמיד מובהק. אלו ההסברים השונים לתופעה:

טראומה :

אירוע בעבר שגרם לאדם להרגיש סכנה חמורה והיה קשור לגבהים יכול להיות טראומה או נפילה מגובה רב. האירוע יצר התניה וקישר בין פחד המוות למקום או המצב שבו זה קרה וזה עלול לגרום לו לפחד ולהימנע מלבצע את אותה פעולה כמו למשל טיפוס על סולם.

גורם אבולוציוני:

ישנם מחקרים המצביעים כי מדובר בתופעה מולדת אבולוציונית. המחקרים מצביעים על מנגנון הרתעה שנוצר כתוצאה מהתפתחות אבולוציונית, שמטרתו להרתיע אותנו מפני נפילה ובכך להגן על גופנו. בקרב אנשים הסובלים מפחד גבהים, פועל מנגנון זה בצורה מוגזמת, דבר המביא אותם להימנעות ממצבים הכרוכים בעליה למקומות גבוהים.

פחד נלמד:

אם אחד ההורים סבל מפחד גבהים זה עלול לגרום לילד “לרשת” אותו מהם דרך למידה והפנמה של הפחד הזה.

 

האם יש לי פחד גבהים? המאפיינים של פחד גבהים

המאפיין העיקרי של אקרופוביה הוא תסמין של תחושת חרדה מוגברת כאשר חושבים על גובה או נמצאים במקום גבוה. גובה הוא דבר יחסי אצל אחד זה יהיה צוק ואצל השני זה יכול גם להיות סולם.

כאשר האדם סובל מפחד גבהים גם טיפוס גרם מדרגות או המצאות בקומה גבוה בבניין מגורים עלולה להיות מאיימת, שלא נדבר על טיסות. אם אתם מזהים את עצמכם שם כדאי שתעברו על התסמינים השונים ותראו האם זה הולם את המצב שלכם.

תסמינים של פחד גבהים

נחלק את המאפיינים לשניים- פיזיים ופסיכולוגיים.

תסמינים מנטליים-פסיכולוגיים:

  • בעת חשיבה צפייה בסרט או המצאות במקום גבוה מתעוררת תחושת פחד עזה
  • הופעת מחשבות על תרחישים מסוכנים כמו נפילה מגובה או הילכדות בגובה ללא יכולת לברוח
  • דחף עז להימלט בעת ההמצאות בגובה

עשויים להופיע תסמינים המשותפים לחוויות חרדה באופן כללי או התקף פאניקה בזמן המצאות /חשיבה על /צפייה בגובה כגון:

  • הזעה
  • רעד וחולשה
  • כאב בטן וצורך להתפנות
  • קשיי נשימה
  • דופק מהיר

 

סוגים של פחד גבהים

ישנם מצבים שעלולים לעורר טריגר אצל אנשים עם פחד גבהים שעשויים לכלול:

  • עלייה במדרגות
  • טיפוס על סולם
  • נסיעה ברכבת הרים
  • הצצה מהחלום בבניין קומות
  • חציית מעבר גבוה כמו גשר

בנוסף ישנם מצבים נוספים נפשיים ובריאותיים שעלולים להתקשר לפחד גבהים כגון:

פחד טיסה (אירופוביה):

עשוי להופיע לצד אקרופוביה במצבים מסוימים.

קליימופביה:

פחד מפני טיפוס

באטמופוביה:

פחד ממדרונות ומדרגות ובייחוד כשהם תלולים.

ורטיגו:

סוג של מצב רפואי של סחרחורת ודיס אוריינטציה שקורה בגבהים לאנשים מסוימים.

*חלק מהאנשים גם עשויים לפתח תופעה הנקראת Illyngophobia שהיא חרדה מפני ורטיגו הגורמת לאדם לחוש ורטיגו.

תופעות אלו יכולות להתרחש במקביל ועל מנת לזהות עם מה בדיוק אתם מתמודדים מומלץ לפנות לרופא לביצוע אבחנה מדויקת.

 

מתי הפחד מגבהים דורש טיפול של ממש?

חרדה או פחד שנמשכים זמן רב, גורמים לאדם להימנע מפעילויות שונות ומשבשים את תפקודו עלולים להחמיר עם הזמן. ככל שנמנע יותר זמן ונהיה מוגבלים יותר כך החרדה עשויה להתגבר ולהחמיר. במקרים אלה חשוב לפנות לעזרה מקצועית ולהתחיל לפגוש את הפחד הזה בצורה מבוקרת יד ביד עם מטפל מוסמך.

  • אם אתם מרגישים לחץ ומצוקה כאשר צריכים לעלות למקום גבוה
  • אם אתם חווים תסמינים גופניים של חרדה בעת הגעה למקומות גבוהים או מעצם המחשבה עליהם
  • אם ההימנעות שלכם גורמת לכם לוותר על מה שחשוב לכם

כנראה שזה הזמן לפנות לעזרה.

 

טיפול בפחד גבהים

כאשר פחד הגבהים אינו פוגע בתפקודכם היומיומי, אין הכרח בטיפול מקצועי, אולם במקרים בהם החרדה מגבילה ופוגמת ביכולת התפקוד, רצוי לפנות לעזרה שכזו. ישנם מספר גישות וטיפולים להקלה ולהתגברות על פחד הגבהים, ועל הטיפול להיות מותאם למטופל ולדרגת ההפרעה אותה הוא חווה.

CBT:

ניתן לטפל בפחד הגבהים במסגרת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) ממוקד וקצר מועד, המתאים במיוחד לטיפול בחרדות. טיפול זה כולל איתור הסיטואציות המניעות את הפחד, התעמתות עם דפוסי המחשבה השליליים המלבים את החרדה.

טיפול בחשיפה ממושכת:

טיפול זה עשוי להיות משולב עם CBT ונעשה תוך חשיפה הדרגתית למקור הפחד, מקומות גבוהים, בליווי צמוד ומקצועי של המטפל.

טיפול פסיכודינמי:

מתאים בעיקר כאשר הפחד נוצר על רקע של אירוע טראומתי. טיפול זה מתמקד באיתור והתמודדות עם מקורות הפחד והאירועים שהובילו להתפתחות החרדה.

טיפול EMDR:

טיפול שמיועד להתמודדות עם זיכרונות טראומתיים וחרדה. מתאים בעיקר למי שמבין את מקור הפחד שלו וכאשר הוא נובע מאירוע דחק. בטיפול נעשה אחסון מחדש של הזיכרונות הטראומתיים במוח על ידי תזוזות עיינים (גירוי בילטרלי) והעלאת הזיכרון מעורר החרדה.

 

 

 

מכון חיבורים הנו המכון המקצועי והמוביל בארץ לטיפול פסיכולוגי ממוקד בחרדות לסוגיהן ובהתקפי חרדה. תוכלו להגיע לטיפול בליווי של אחד המטפלים שלנו, כולם בעלי תארים מתקדמים והכשרות מעמיקות בטיפול מעולמות ה-CBT מהגל השלישי.

תתחילו לחיות את החיים במלואם על ידי פגישה אמיתית עם הפחד והשחרור ממנו לא יאחר לבוא.

 

 

 

 

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן