אנשים רבים חשים תסכול רב כתוצאה מבדידות או מערכות יחסים לא תקינות. כאשר במקרים מסוימים, בדידות וקשרים חברתיים לקויים עלולים להוביל לחולי פיזי של ממש ולעודד הרגלים לא בריאים כמו – עישון מופרז, שתייה והשמנה. פסיכותרפיה אנליטית פונקציונלית (FAP), המבוססת על הזרם הביהביוריסטי, שמה דגש על אוריינטציה בין אישית, כמרכיב חשוב המהווה בסיס לצורך צמיחה ושינוי, תוך מיקוד באינטראקציה בין המטופל למטפל כבסיס לשינוי קליני.
FAP – Functional analytic psychotherapy, היא גישה טיפולית אשר פותחה על ידי ד”ר רוברט קולנבר וד”ר טסאי בשנות ה-80 של המאה הקודמת. פסיכותרפיה פונקציונלית אנליטית, משתייכת לגל השלישי של הזרם הקוגניטיבי התנהגותי ומתבססת על עקרונות הביהביוריזם הרדיקלי, לפיו הבסיס להתנהגות האדם מותנה בתהליכים סביבתיים חיצוניים כאלו ואחרים. גישה זו מציעה מודל ספציפי של התפתחות אישית, לפיו קשרים חברתיים טובים עשויים לתרום לבריאותו הנפשית של האדם. הטיפול עצמו מתמקד במפגש בין המטופל למטפל על מנת לסייע למטופל לתרגל תקשורת בין אישית טובה יותר בינו לבין סביבתו ולפתח מודעות רגשית לצרכי האחר. בדרך זו המטופל לומד להכיל את סביבתו, לנהל טוב יותר את רגשותיו ולבסס לעצמו חיים מלאים ומשמעותיים יותר.
הביהביוריזם פתח צוהר לזרם הקוגניטיבי התנהגותי המכיל טכניקות טיפוליות שונות. פסיכותרפיה אנליטית פונקציונלית משתייכת לגל השלישי של CBT , הכולל גישות טיפוליות שונות כמו – טיפול התנהגותי דיאלקטי (DBT), טיפול זוגי התנהגותי אינטגרטיבי וטיפול בקבלה ומחויבות ((ACT. טיפולים אלו מכונים לרוב טיפולי הגל השלישי של cbt, מאחר שבניגוד לטיפולי הגל הראשון המתמקדים יותר בתופעות קוגניטיביות, טיפולים אלו מתמקדים בעיקר בניתוח פונקציונלי ובניתוח התנהגותי יישומי.
אנשים המתקשים לפתח מערכות יחסים תקינות עשויים להתמודד עם מצבים נפשיים מסוימים כמו – חרדה, דיכאון, דימוי עצמי נמוך, חוסר בטחון, או הפרעות במצב הרוח. טיפול פונקציונלי אנליטי עשוי לסייע לאותם אנשים לבסס תקשורת טובה יותר עם סביבתם, באמצעות מיקוד במערכת היחסים בין המטפל למטופל. התקשורת הטיפולית, המתבססת על גירוי וחיזוק חיובי מצד המטפל, מאפשרת למטופל לאמץ דרכי תקשורת יעילות ואדפטיביות יותר.
fap מתבסס בין השאר על התניות וחיזוקים חיוביים מיידיים מצד המטפל, במטרה לחזק התנהגויות אדפטיביות אצל המטופל. שכן, ההנחה היא כי תגובה חיובית מיידית, עשויה לעודד את המטופל לנהוג באותה דרך בעתיד ולעצב תוך כדי הטיפול התנהגויות בין אישיות מסתגלות שישרתו את המטופל גם מחוץ למסגרת הטיפול. על מנת לחזק את אותן התנהגויות חיוביות, יש צורך במשוב אדיב וטבעי מצד המטפל, תוך הבעת חמלה והתחשבות מצדו. בדרך זו ניתן לבסס מערכת יחסים אותנטית ולבבית יותר בין המטפל למטופל וליישם את אותם ערכים חיובים במערכות היחסים שהמטופל מנהל מחוץ למסגרת הטיפול.
שיטת fap מתבססת על מספר כללים טיפוליים המובילים לרוב לשיפור קליני בהתנהלות המטופל, וביניהם:
במסגרת הטיפול המטפל מתוודע להתנהלות היום יומית של המטופל ולאתגרים עמם הוא מתמודד. בדרך זו ניתן לזהות אילו דפוסי התנהגות רצוי לשפר ואילו התנהגויות יש לעודד ולחזק. לאורך הטיפול, המטפל לומד לזהות מתי מתרחשת התנהגות רלוונטית קלינית (CRBs) מצד המטופל. התנהגויות אלו מבטאות לרוב בעיות שונות בחיי המטופל, כאשר המטרה היא להפחית את אותן התנהגויות מאתגרות ולסייע למטופל לפתח תגובות אדפטיביות יותר.
על מנת לעורר שינוי חיובי מצד המטופל, המטפל צריך להפגין כנות, אותנטיות ונוכחות רגשית אמיצה. לאורך כל הטיפול ככל שהמטפל יהיה יותר מודע לאותן התנהגויות רלוונטיות קליניות, כך הוא יוכל לסייע למטופל לפתח דפוסי התנהגות חיוביים יותר. כך לדוגמא, אם המטופל מפחד מאינטימיות רגשית, המטפל עשוי בתגובה לפתוח את ליבו בפניו, להודות כי הוא מזדהה עם התחושות שהוא חווה ואף לשתף חוויות דומות מעברו. בדרך זו ניתן ליצור חיבור קרוב יותר עם המטופל ולעודד אותו להיפתח יותר.
כאמור, טיפול פונקציונלי אנליטי מתבסס בין השאר על חיזוק מידי ואותנטי להתנהגות המטופל, במטרה לחזק דפוסי התנהגות יעילים וטובים יותר.
על מנת לבחון כיצד אותם חיזוקים חיוביים משפיעים על התנהגות המטופל, חשוב לשים לב האם התנהגות המטרה מתחזקת. כלומר, האם המטופל אכן מפגין דפוסי התנהגות משופרים בעקבות אותם חיזוקים מיידיים.
באמצעות ניתוח פונקציונלי המטפל מבין מה גורם למטופל להתמיד בהתנהגות מסוימת ומה התפקיד של אותה התנהגות. זאת באמצעות זיהוי ההקשרים וההשלכות של אותה התנהגות. כך לדוגמא, על פי סקירה מעמיקה של דפוסי ההתנהגות של המטופל, ניתן להסיק כי הוא נוהג לאמץ הרגלים שליליים כמו עישון או שתיית אלכוהול עם חברים, כדרך להתמודד עם החרדות מהן הוא סובל.
הכללה נוצרת כאשר הלקוח מאמץ התנהגות חיובית מסוימת ולאחר מכן מסוגל ליישם את אותה התנהגות גם בתחומים אחרים, בשל דמיון תפקודי בין הסביבות. כך לדוגמא, תגובה מסוימת שמתעוררת אצל המטופל בזמן הטיפול עשויה לשמש אותו בעת אינטראקציה עם חברים או קולגות לעבודה. מיומנות זו נרכשת לאורך הטיפול, בין השאר באמצעות מטלות שונות שהמטופל מתרגל ביום יום, מחוץ למסגרת הטיפול.
אנשים רבים המתמודדים עם בדידות ומתקשים לנהל מערכות יחסים תקינות, סובלים מבעיות נפשיות שונות המתעוררות כתוצאה מכך, בין אם מדובר בדיכאון או בחרדה. טיפול פונקציונלי אנליטי ממוקד, עשוי לסייע לאותם אנשים לרכוש דפוסי תקשורת טובים יותר שישמשו אותם מחוץ למסגרת הטיפולית. צוות המטפלים המקצועיים במכון חיבורים, מתמחים בין השאר במגוון שיטות טיפוליות המשתייכות לגל השלישי של CBT וביניהן – שיטת fap. נשמח לתאם עמכם פגישת ייעוץ ולהתאים עבורכם תכנית טיפול רלוונטית, בהתאם לצרכיכם.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
טיפול פונקציונלי אנליטי, משתייך לגל השלישי של cbt ומתמקד במערכת היחסים בין המטפל למטופל, במטרה לסייע למטופל לרכוש דפוסים תקשורתיים חיוביים ואדפטיביים יותר שישמשו אותו ביום יום, מחוץ למסגרת הטיפולית.
שיטת fap מיועדת בעיקר עבור אנשים הסובלים מבדידות, דיכאון וחרדות ומתקשים לייצר מערכות יחסים תקינות ביום יום.
Fap מתבססת בראש ובראשונה על התניות וחיזוקים מידיים מצד המטפל, במטרה לחזק את המודעות הרגשית של המטופל ולעודד אותו לפתח דפוסי תקשורת חיוביים יותר מחוץ למסגרת הטיפול.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים