טיפול נפשי כאמצעי לפתירת מצוקה וייאוש
ראשי » טיפול פסיכולוגי » טיפול נפשי
אנחנו חיים במדינה קטנה חמה ולחוצה. זאת עובדה. יש רגעים בחיים שהלחץ משפיע על כל אחד מאיתנו, ואם לא נדע להרפות ולשחרר נסבול סבל מיותר. בדיוק כאן נכנסת לתמונה האפשרות לפנות למטפל מקצועי ומוכשר, ולקבל טיפול נפשי אישי לשיפור איכות חיים.
טיפול נפשי כאמצעי לפתירת מצוקה וייאוש
קשיים נפשיים רבים מולידים את הצורך בטיפול נפשי. לעתים, אנשים סבורים בטעות כי טיפול תרופתי הוא הפתרון הראוי למצבם, שכן הם שרויים בתחושת חוסר אונים ומצוקה כבדה, ואיבדו את האמונה בבני-אדם.
[
אולם טיפול פסיכולוגי באמצעות שיחה ועיבוד, מסייע לרוב להבנת המשבר, ומביא לבחינה משותפת של המטפל, פסיכולוג מומחה, והמטופל, של אפשרויות ההעמקה באמצעים פסיכולוגיים – התנהגותיים במקום הטיפול התרופתי המשלים.
[
במכון חיבורים, ההפניה להשלמה תרופתית תינתן לאחר ייעוץ ואבחון פסיכיאטריים, על – ידי פסיכיאטר מומחה, אם המקרה מצדיק זאת. בישראל עולה בהדרגה כמות האזרחים המדווחים על תסמינים של בעיות נפשיות, ורבים מהם הם חולים כרוניים וקשישים, אך גם אזרחים ערביים ואזרחים עניים מדווחים על תסמינים אלו.
איך תדע/י אם את/ה זקוק/ה לטיפול נפשי?
מצוקה נפשית היא השלב האחרון של הייאוש הנפשי, שבו על הסובל לפנות לטיפול לפני שיהיה מאוחר מדי. במקרים קיצוניים הייאוש מביא לניסיונות התאבדות.
על האנשים בסביבת החולה להיות ערניים מאוד לאותות המצוקה שהוא משדר, ולהפנות אותו לטיפול המתאים בהתאם לחומרת מצבו.
בעיקר ככל הנוגע לבני עשרה, אין להתעלם מדבריהם המפורשים אודות התאבדות, ומדפוסי ההתנהגות המשתנים שלהם.
בקרב כל גילאי המתאבדים דווח על – ידי סביבתם כי לפני ההתאבדות הם היו במצב של שמחה חריגה. זו יכולה להיות אינדיקציה לתחושת ההתעלות שמגיעה עם ההשלמה עם המעשה.
אחד מהתסמינים המרכזיים שמצריכים התערבות טיפולית הוא תסמין מורכב בהתחלה לזיהוי, אך שכיח – מתח נפשי. יש מטופלים שחווים אותו מאז ילדותם, ובפעמים אחרות הוא מתעורר בעקבות אירוע קשה וטראומה.
אין דרך חד – משמעית לאבחן מתח נפשי, לכן סובלים רבים ממנו אינם מאובחנים וגם אינם יודעים לאבחן את עצמם. מצב זה מביא להתפתחויות הדרגתיות של תסמינים חריפים יותר, כמו דיכאון או הפרעות בדפוסי התנהגות, ורק אז מתעוררת הבנה והצורך בטיפול נפשי מוגדר.
השלכה נפשית קשה של מתח נפשי מתמשך והתעלמות מהבעיה היא ההתעצמות של דימוי עצמי נמוך. במקרים רבים מספור, הדימוי העצמי הנמוך הוא שגורם למתח נפשי ולהופעת תסמינים של הפרעות אישיותיות, ובעקבותיהם לצורך בטיפול נפשי.
בדרך כלל המטופלים חווים כבר מילדות, או החל מתקופה מכוננת בבגרות, קשיים לא תקינים עם הוריהם ועם הקרובים להם, ותחושה של החמצה בחיים ושל כישלון אישי ומהותי. בתגובה הם מפתחים ביקורת עצמית חריפה ואינם יכולים להפנות אותה כלפי הסביבה. החומרה של מצבם מתועלת כמעט אך ורק לכעס עצמי ולמסכת של האשמות.
תפקידו של הטיפול הנפשי הוא לזהות את מקור הקונפליקטים הפנימיים והחיצוניים של המטופל עם הקרובים אליו, החל מהוריו ועד לבן או בת הזוג והילדים, ולטפל בהם באמצעים פסיכולוגיים – נפשיים.
מהות הטיפול הנפשי וקריטריונים להצלחתו
לאנשים צורות רבות, וכך גם למחלותיהם ולבעיותיהם. כל מטופל חווה את מצבו באופן ייחודי, גם אם מדובר בתופעה פסיכולוגית שכיחה. בהתאם לכך, הטיפולים הנפשיים מחולקים לסוגים רבים, גם על-פי טווח גיל רלוונטי, וגם על-פי צרכיו ואישיותו של המטופל. על הסוגים היצירתיים אפשר לציין את הטיפול באמנות, שמתקיים לרוב בקרב ילדים או בוגרים עם לקויות קוגניטיביות, או משתקמים מעבר פלילי או נפשי. טיפול באמנות שכיח בחינוך המיוחד, אך הוא מומלץ גם לכלל האוכלוסייה, שכן הוא כולל התייחסות עקיפה וישירה גם יחד לעומק הסוגיות הפנימיות שהמטופל מתמודד עמן, בעזרת הדרכה שנשענת על כושר הביטוי והקצב של המטופל עצמו.
בין המטופל למטפל חייב לשרור אמון וכבוד הדדי, בהתעלם מיכולותיו הטכניות של המטופל, במישור המוטורי או היצירתי, ותוך שימת דגש על רצונו להשתקם ולהבריא.
טיפולים נפשיים מסוג אחר הם הטיפולים בפורמט הלא – פרטני, כמו הטיפול הזוגי או המשפחתי, ואפילו הקבוצתי. טיפול נפשי קבוצתי הוכח כיעיל ביותר להתמודדות עם בעיות קלות עד חריפות, והוא משמש לקשת רחבה של מצוקות, החל מהתמודדות עם מחלה קשה ואבדן, ועד לטיפול בהתמכרות מסוגים שונים.
השיתוף בתהליך הטיפולי יחד עם מטופלים אחרים, נוסך השראה ומסייע לדימוי האישי ולתחושת הצלחה פנימית.
הטיפול השכיח והמומלץ “בחדר הפסיכולוג” הוא טיפול קוגניטיבי – התנהגותי (CBT) המשלב בין הטמעה והבנה אינטלקטואלית, לבין יישום התנהגותי בפועל, על – ידי שינוי באורח החיים החל מדפוסים קטנים ועד להתנהגויות רחבות. לכל אורכו הטיפול מותווה על ידי המטפל, אך בהתאם לאופיו האישי של המטופל, ליכולותיו, ולשאיפותיו להתמדה ולרכישת תובנה.
שיטה זו נמצאה יעילה במיוחד שבטיפול בחרדות ובהתקפי חרדה
טיפול נפשי יכול להיות קצר יחסית אך הוא גם יכול להמשך חודשים רבים, עד שהמטופל יחווה וידגים שינוי משמעותי בחייו. כל עוד קיים אמון הדדי בין המטפל למטופל, ושוררת ביניהם מערכת יחסים מקצועית של כנות, יושרה ושיתוף פעולה, עולים הסיכויים להצלחת הטיפול.
ראו גם: טיפול בחרדות
לשיתוף הכתבה >>
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
- This author does not have any more posts.