הקשר שבין מטפל ומטופל – כללי יסוד
ראשי » טיפול פסיכולוגי » יחסי מטפל מטופל
העיקרון החשוב והבסיסי ביותר שמאפיין את יחסי המטופל והמטפל, הוא עיקרון החיסיון. במיוחד כשמדובר בטיפול פסיכולוגי, על המטפל חלה החובה לשמור את מה שנאמר במהלך הטיפול בינו לבין המטופל כחסוי, אפילו לאחר שהתהליך הסתיים.
הקשר שבין מטפל ומטופל – כללי יסוד
עיקרון החיסיון איננו רק חובה מנהלית וטכנית – הוא מהווה נדבך בסיסי ליצירת קשר של אמון בין המטופל למטפל. אמון זה הוא שמהווה את הצעד החשוב ביותר לקראת טיפול פסיכולוגי אפקטיבי, במסגרתו המטופל מרגיש נוח לחשוף את עצמו מבחינה רגשית.
עיקרון חשוב נוסף כרוך בקביעת גבולות ברורים בין הצדדים. המטופל לא יכול, לדוגמא, להזמין את המטפל בסופו של הטיפול לכוס קפה. היחסים הם מקצועיים גרידא. עם זאת, על מנת שהמטפל יישאר דמות ניטראלית נטולת פניות, ביחס למטופל. עליו להישאר צופה מן הצד בחייו, ולא לקחת בהם חלק פעיל.
מעבר לכך, חובתו הבסיסית של המטפל מתוקף מעמדו, היא לגלות יכולת הכלה. בכל טיפול נפשי, בין אם פסיכולוגי או אחר יכולת ההקשבה למטופל היא מרכיב בסיסי ביצירת מערכת היחסים הטיפולית ובביסוס האמון הראשוני.
מטפל טוב לא רק מקשיב בקור רוח מנותק. על אף שמירת הגבולות הברורה, הקשר בין השניים הוא אישי. יכולת זו, של שמירה על ריחוק מקצועי תוך קירבה מסוימת, היא האתגר שעומד בפני המטפל.
רוצה לבדוק איזה טיפול יהיה נכון עבורך? חייג/י אלינו ללא התחייבות: 072-217-2234
בעיות אפשריות ביחסי מטופל - מטפל
הבעיה הקלאסית שעלולה לעמוד אל מול המטפל בהקשר של יחסיו עם המטופל נוגעת לעניין החיסיון. אנשים נוהגים לחשוף בפני הפסיכולוג שלהם דברים שלא יעזו לומר לאף אחד אחר – ולעתים מטופל עלול להתוודות על מעשה לא חוקי אשר בנסיבות אחרות, דורש פנייה למשטרה.
דילמה אפשרית אחרת, דרמטית מעט פחות, נוגעת לאופיים הנזיל של יחסים בין אישיים. לעיתים קשה למטפל לשמור על מערכת יחסים מקצועית.
לא תמיד קל להיכנס לתוך נפשו של אדם ולא להרגיש מעורבות מסוימת. בעיה זו, כמובן, יכולה להתרחש גם אצל המטופל כלפי המטפל.
המטפל מצטייר לעיתים אצל המטופל כדמות אידיאלית, כזו ש”מבינה אותו באמת”. הקשר הקרוב שנוצר בין שני הצדדים עלול להוביל למעורבות רגשית.
כאשר מדובר בתחושות בלבד, לא תמיד תופעה זו הינה שלילית ולעתים היא עלולה לחלוף מאליה, אולם כאשר היחסים מתחילים בפועל לנוע לפסים אישיים יותר, הדבר עלול להפוך לבעייתי ולהפריע להמשך הטיפול.
על מנת להימנע מסיבוכים מאין אלו, יש להקפיד על כך שהטיפול יסתיים במועדו בכל מפגש, וכן כי מקום המפגש יהיה ניטראלי.
מתי נשקול הפסקה של הטיפול?
ישנם כמה סימנים שיכולים להוות “דגל אדום” וללמד על כך שסיום יהיה צעד נכון. אחד מהם הוא כאמור, אי שמירה על הגבולות המקצועיים. סימן נוסף הוא אי שביעות הרצון של המטופל. תהליכים פסיכולוגיים לוקחים זמן, ועל כן חשוב, במהלך הטיפול להקפיד על תיאום ציפיות. מכון חיבורים מציע מגוון שיטות טיפול המותאמות לכל אדם באופן אישי ופרטני על-ידי צוות מיומן ומנוסה.
ראו גם: טיפול בחרדות
לשיתוף הכתבה >>
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
- This author does not have any more posts.