טראומה היא מצב נפשי שנגרם בעקבות חשיפה לאירועים קשים, שיכולים להטביע בנפש האדם חותם עמוק להמשך חייו. מדובר בחוויה המאיימת על תחושת הביטחון והשגרה של הפרט, ולעיתים אף מערערת את תפיסת המציאות שלו. דוגמה נפוצה לכך היא אדם שעבר תאונת דרכים חמורה, או משפחה שנאלצה להתמודד עם מצב מלחמתי. בשני המקרים, האירועים יוצרים תחושת איום מיידי אך גם נמשכת – תחושה שעלולה להתבטא בתסמינים נפשיים וגופניים, כמו חרדה, פלאשבקים ואפילו דיכאון.
בישראל, המצב הביטחוני הלא יציב חושף רבים לאירועים טראומטיים – בין אם באופן ישיר או עקיף. מצב זה מייצר אצל רבים תחושות של דחק וחרדה, ולעיתים גם מוביל להתפתחות תגובות טראומטיות שמחייבות טיפול מקצועי.
במאמר זה נדון בסימנים לטראומה, בגורמיה ובדרכי הטיפול האפשריות, תוך מתן דגש על כלים יעילים להתמודדות עם השפעות הטראומה.
טראומה מוגדרת כאירוע או רצף אירועים שמשפיעים על האדם בצורה עוצמתית, עד כדי פגיעה בתחושת הביטחון והשליטה העצמית. מדובר בחוויות שחורגות מהנורמלי, וגורמות לתחושה מתמשכת של פחד, חוסר אונים או חרדה. אירועים כמו תאונות, תקיפות פיזיות, התעללות רגשית, מלחמות ואסונות טבע הם דוגמאות לאירועים טראומטיים, אבל גם אירועים יומיומיים יכולים להותיר חותם עמוק.
טראומה אינה רק תוצאה של מה שקורה, אלא של הדרך בה האדם תופס את האירוע ושל התגובה שלו ברמה המנטלית והגופנית. חשוב להבין שכל אדם יכול לחוות טראומה בצורה שונה, בהתאם לרקע האישי שלו ולחוויותיו הקודמות.
טראומה נפשית מתארת את ההשפעות הרגשיות והפסיכולוגיות שאירוע טראומטי גורם לאדם. ברוב המקרים, אנשים שחווים טראומה מרגישים כאילו האדמה נשמטת מתחת לרגליהם, וכי הם מאבדים את תחושת השליטה על חייהם. המוח והגוף נכנסים למצב “הישרדותי”, שבו התגובות מוכתבות על ידי פחד, מתח וחרדה, גם לאחר שחלפה הסכנה המיידית.
הטראומה הנפשית אינה נעלמת עם הזמן. לעיתים, היא עלולה להוביל לסימפטומים מתמשכים כמו פלאשבקים, סיוטים, קשיים בריכוז או תחושות ניכור רגשיות. חוויות יומיומיות יכולות לעורר מחדש את תחושת הפחד, מה שמוביל להימנעות, לחוסר שקט, ולעיתים גם לדיכאון.
ההיסטוריה של המונח “טראומה” מתחילה עוד ביוון העתיקה. משמעות המילה המקורית ביוונית היא- “פצע”, היות שהיא נועדה לתאר פגיעה גופנית, אך עם הזמן החלה לשמש גם לתיאור פגיעה נפשית, שנובעת מאירוע קשה.
במהלך מלחמת העולם הראשונה, התפתחה לראשונה ההכרה בתופעה של “הלם קרב”, שבה חיילים שחזרו מהחזית סבלו מסימפטומים נפשיים קשים עקב החוויות שעברו. עם השנים התפתחו הבנות מדעיות וקליניות בנוגע להשפעות הנפשיות של טראומה, והמחקר התמקד בזיהוי הסימפטומים ובפיתוח דרכי טיפול יעילות.
בתקופה המודרנית, לאחר מלחמת וייטנאם, נכנסה לשימוש רחב יותר ההגדרה של הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) , ככל שעלתה ההכרה בהשלכות הפסיכולוגיות ארוכות הטווח של טראומה על חיי האדם.
טראומה היא חוויה נפוצה, הרבה יותר ממה שניתן לדמיין. מחקרים מראים כי כ-70% מהאוכלוסייה חוו לפחות אירוע טראומטי אחד במהלך חייהם. עם זאת, לא כל אדם שחווה אירוע טראומטי יפתח תגובה נפשית קשה. ישנם אנשים שיש להם חוסן נפשי גבוה יותר, מה שמאפשר להם עיבוד יעיל יותר של האירועים, בעוד שאחרים עלולים לפתח פוסט טראומה או פוסט טראומה מורכבת כתוצאה מהחשיפה.
באזורים כמו ישראל, בהם קיימים איומים ביטחוניים מתמשכים, ישנם שיעורים גבוהים יותר של אנשים שחווים טראומה – בין אם כתוצאה ישירה מאירועים כמו פיגועים או לחימה, ובין אם מחשיפה מתמשכת למתחים ולחרדות יומיומיים.
לא כל מי שעובר חוויה טראומטית יפתח תגובה נפשית משמעותית. ישנם כמה גורמי סיכון שיכולים להשפיע על הסבירות לפתח טראומה, כמו:
סימפטומים של טראומה יכולים להתבטא בדרכים שונות, הן ברמה הרגשית והן ברמה הפיזית. כמה מהסימפטומים הנפוצים שיכולים להופיע הם:
התגובה הטראומטית יכולה להופיע מיד לאחר האירוע, או לאחר פרק זמן ארוך. לעיתים התגובה תתעורר או תחריף עקב מפגש עם טריגר שמעורר אצל האדם זיכרון מהאירוע הקשה.
לטראומה יכולות להיות השלכות נרחבות על חיי האדם, הן בפן הנפשי והן בפן הגופני.
מודל מעש”ה הוא כלי מרכזי לטיפול מיידי באנשים שחוו טראומה. מדובר בגישה פשוטה אך אפקטיבית לעזרה ראשונה נפשית, המתאימה לאנשים במצבים טראומטיים, כאשר הם עדיין במצב חירום נפשי או פיזי. המודל כולל ארבעה שלבים חשובים:
בשלב הראשון, יש לספק לנפגע המידע הנחוץ על המצב הנוכחי ועל תגובות נפשיות אפשריות שהוא עשוי לחוות. ההבנה שמדובר בתגובות נורמליות של המוח והגוף למצב לא נורמלי יכולה להרגיע ולעזור.
בשלב זה יש להגיש לאדם תמיכה רגשית ועידוד. המטפל מחזק את הביטחון של הנפגע, ומשקף לו את הכוחות שלו להתמודד עם המצב.
חשוב לשדר לנפגע כי אינו לבד, שיש מי שמקשיב לו ומבין את תחושותיו. הצגת אפשרויות לשיתוף פעולה בהתמודדות והקניית תחושת שותפות בצעדים הבאים.
המודל מעודד להפנות את הנפגע לגורם טיפולי המתמחה בטיפול ממוקד טראומה, כדי לסייע לו לעבד את האירוע ולצמצם את ההשפעות ארוכות הטווח.
מודל זה מיושם בהצלחה בטיפול ראשוני באנשים שעברו טראומה – בין אם באירועים ביטחוניים, תאונות דרכים או מצבי דחק אחרים.
כאשר אדם חווה טראומה, הטיפול הנכון יכול לשנות את מהלך חייו ולהחזיר לו את תחושת השליטה שאבדה. קיימות מספר גישות יעילות לטיפול בטראומה:
טיפול זה מיועד להקלה מהירה על סימפטומים טראומטיים, ומבוסס על גישות התנהגותיות וקוגניטיביות. מטרת התהליך היא לעבד את החוויה הקשה ולזהות דפוסי מחשבה והימנעות שמעצימים את תחושת הפחד. גישה זו מותאמת לכל מטופל באופן אישי לפי סוג הטראומה, ובמרבית המקרים הטיפול מתמקד בהתמודדות מיידית עם הסימפטומים המרכזיים של הפוסט טראומה.
שיטה זו מתמקדת בשינוי דפוסי חשיבה שליליים שנובעים מהטראומה, תוך כדי יצירת כלים חדשים להתמודדות עם פחדים וחרדות. הטיפול מקנה למטופלים טכניקות לזיהוי מחשבות מעוותות, מה שעוזר להקטין את הפחדים ולהתמודד עם אירועים מאיימים בצורה יותר מאוזנת.
גישת EMDR לטיפול בפוסט טראומה היא אחת מהשיטות המתקדמות והחדשניות הקיימות היום. במהלך הטיפול, המטופל נחשף מחדש לחוויות הטראומטיות תוך כדי ביצוע תנועות עיניים מבוקרות, שמטרתן לסייע למוח לעבד את החוויה באופן רגוע ובלתי מאיים. השיטה יעילה ביותר בטיפול בפוסט טראומה ובמקרים של פוסט טראומה מורכבת. היא מאפשרת הקלה מהירה יחסית בתסמינים ומסייעת לעיבוד זיכרונות כואבים בצורה בטוחה.
כל אחת מהגישות הללו מעניקה למטופלים כלים ותמיכה לעיבוד החוויות הקשות, לשחרור התחושות השליליות ולהתחלת תהליך הריפוי.
הטיפול בטראומה הוא קריטי, היות שללא טיפול הולם, הסימפטומים של הטראומה יכולים להחמיר ולגרום לנזק נפשי ופיזי מתמשך. טראומה שאינה מטופלת עלולה להוביל בהמשך לפוסט טראומה, לחרדות כרוניות, לדיכאון ולבידוד חברתי.
מעבר להקלה על הסימפטומים המיידיים, הטיפול מאפשר למטופלים לחוות תחושת חוסן נפשי מחודשת, ולהחזיר לעצמם את היכולת לשלוט בחייהם ובתגובותיהם הרגשיות. טיפול נכון יכול להיות ההבדל בין חיי יום-יום מלאים בחשש וחרדה לבין חיים בחוויית ביטחון ומסוגלות עצמית.
קיימים מושגים נוספים שקשורים לטראומה, והם מתארים מצבים שונים הנובעים מחשיפה לאירועים טראומטיים. הנה כמה מהם:
מצב שבו אדם נחשף באופן עקיף לטראומה, למשל באמצעות עבודה עם נפגעי טראומה, והוא מתחיל לפתח סימפטומים דומים לאלו של הנפגעים עצמם.
הפרעה שמתפתחת כתוצאה מחשיפה לאירוע טראומטי, ומתאפיינת בתסמינים כמו פלאשבקים, סיוטים, הימנעויות, ותגובות רגשיות עזות. התסמינים נמשכים לאורך זמן ומשפיעים על תפקוד יומיומי.
סוג מתקדם של PTSD המתפתח לאחר חשיפה ממושכת לאירועים טראומטיים, כמו התעללות רגשית או פיזית מתמשכת. תסמיניה קשים יותר ומורכבים לטיפול.
אדם שמגיב לאירועים מלחיצים בתחושות עזות של חרדה ופחד.התקף חרדה – תגובה רגשית ופיזית פתאומית של פחד עז, שלעיתים מלווה בתחושות גופניות כמו דופק מהיר, הזעה, וקוצר נשימה.
תגובה לטראומה שמתפתחת בטווח של ימים עד שבועות מהאירוע, ומתבטאת בתסמינים חריפים הדומים ל- PTSD, אך בעוצמה גדולה יותר.
קושי נפשי להתמודד עם שינויים משמעותיים בחיים, כמו אובדן, גירושים או מעבר דירה, שעלול להוביל לתסמינים רגשיים כמו דיכאון וחרדה.
תופעה חיובית שבה אנשים חווים התפתחות אישית ומשמעותית בעקבות התמודדות עם טראומה. במקום להישבר, הם מפתחים תחושת חוסן, תובנות חדשות על חייהם, ויכולת להתמודד עם מצבים מורכבים בעתיד.
היכולת של אדם להתאושש מהר מאירועים טראומטיים ולשמור על רמת תפקוד למרות הקשיים.
טראומה היא חוויה שיכולה לשנות את חייו של אדם בדרכים רבות, אך באמצעות טיפול נכון ומקצועי ניתן להחזיר את תחושת השליטה והביטחון. במכון “חיבורים” אנו מציעים מגוון גישות טיפול חדשניות, כמו גישת EMDR ו- CBT, המסייעות בהתמודדות עם ההשפעות הנפשיות של חוויות טראומטיות. אם אתם או מישהו מהקרובים אליכם מתמודדים עם השפעות של טראומה וחווים מצוקה, אל תישארו לבד עם התחושות הקשות. צוות המטפלים המיומן שלנו ישמח ללוות אתכם בדרך כדי שתתחזקו ותגשימו את החיים שאתם ראויים להם.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים