fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

יציאה מהארון

כותב:
תוכן עניינים

“ואז הגיע היום שבו הסיכון להישאר מכווץ בתוך הניצן היה כואב יותר מהסיכון שנדרש כדי לפרוח”. (אנאיס נין)

הרים של הגנות והרחקות אנחנו מפתחים במהלך ילדותנו על מנת לשמור על עצמנו מפני רגשות קשים של דחייה, אשמה ובושה. בתהליך הגדילה הפנימית שלנו אנו נפגשים שוב ושוב במסכים שחוצצים ביננו לבין העצמיות שלנו. יציאה מהארון וחשיפת הזהות המינית שלנו דורשת אומץ, זה תהליך שעשוי להימשך חיים שלמים, אשר מתחיל בהחלטה אחת אישית ופנימית להיות נאמן לעצמי.  במה זה כרוך? איך מתמודדים עם ההשלכות והקשיים ובוחרים ללכת עם האמת שלנו עד הסוף?

המונח יציאה מהארון?

המונח יציאה מהארון מתאר תהליך של היכרות והשלמה עם זהות מינית או מגדרית של אדם השונה מהמקובל. החוויה של יציאה מהארון אישית ושונה אצל כל אדם, והתהליך עשוי להיות מורכב ורווי אתגרים. עם זאת, מגיע השלב שבו להמשיך לשמור על הזהות המינית/מגדרית בסוד עשוי להיות קשה יותר ומכביד מאשר לשחרר את זה לעולם ולחיות חיים אישיים מלאים וטובים מבלי לוותר על חלקים ממי שאנחנו. לרוב, זה יהיה השלב בו אדם יבחר לצאת מהארון ולהפסיק לשמור בסוד את נטיותיו.

כמה ארונות וכמה יציאות

יציאה מהארון מתייחסת לאנשים אשר נמשכים לבני מינם או לחלופין חשים שהם משתייכים למגדר אחר מהמגדר אליו נולדו.

 יציאה מהארון בשל נטייה מינית

בהקשר זה האדם עובר תהליך דרכו הוא מבין כי הוא אינו הטרוסקסואל וכי הנטייה מינית שלו שונה מהמקובל. אנשים כאלו עשויים להזדהות עם נטייה מינית לבני אותו המין (“הומואים”, “לסביות”), לשני המינים (“ביסקסואל”) ואפילו ללא נטייה מינית כלל (“א-מיני”). –

יציאה מהארון בשל זהות מינית

בהקשר זה, האדם עובר תהליך דרכו הוא מזהה את עצמו כשונה מההגדרה המינית שלו, כך למשל אדם בגוף של גבר חווה עצמו כאישה לכל דבר ולהפך. (טרנסג’נדריות)

תהליך היציאה מהארון

ברוב המקרים, תהליך היציאה מתחיל כשהאדם חש שזהותו ו/או נטייתו המינית הן אחרות משל הרוב. אדם עלול להרגיש חוסר שייכות, בושה או בידוד חברתי וכאב שמתלווים להרגשה הזאת. עם ההתבגרות וההתבשלות, האדם עשוי להרגיש שהוא מוכן לחיות לפי לצו ליבו ונטייתו ולחשוף אותה לכל.  האדם עובר תהליך של קבלה והתמודדות עם המשמעות של הגדרה עצמית מחודשת, לפעמים יש צורך לספר קודם רק למי שהכי קרוב ואט אט המעגלים עשויים לגדול.  אין דרך נכונה יותר או פחות לצאת מהארון, יש כאלו שיבחרו לספר רק לחברים במעגל הקרוב ביותר, ויש כאלו שיפנו בהצהרה כוללת לסביבה לעומתם יש כאלו שלא יצאו בהצהרות מילוליות אלא פשוט יתחילו לחיות את חייהם בהתאם להגדרה האישית שלהם ומתוך כך הסביבה תלמד ותכיר בהגדרה האישית החדשה של האדם.

שלבי היציאה

שלב ראשון – בלבול בזהות

בשלב זה האדם מתחיל לתהות על הזהות המינית או המגדרית שלו ולפקפק בהיותו הטרוסקסואל. שלב זה מאופיין ברגשות של פחד ובלבול,  הכחשה ואי וודאות. בדרך כלל מתחילות תהיות על האפשרות להשתייך לקהילת הלהט”ב ועל ההשלכות של קבלה לעומת הכחשה של הנטיות הפנימיות.

 שלב שני- השלמה

לרוב, בעקבות סטיגמה עצמית ורצון להיות דומה למקובל, מתנהל נסיון להדחקת הנטיות וניהול חיים רגילים הכולל לעיתים מערכות יחסים הטרוסקסואליות. נסיון ההדחקה עשוי לעורר תחושות של סבל ומרמור ועל מנת להצליח לגבש זהות אותנטית ולחיות חיים מלאים, יש צורך לעבור תהליך של היכרות והשלמה עם הנטיות הטבעיות שלנו.

שלב שלישי – חשיפה

שלב החשיפה משתנה מאדם לאדם וחשוב לזכור שאף אחד לא חייב לחשוף את זהותו המינית בשום שלב, מדובר בבחירה אישית מתי ועם מי לשתף, אם בכלל. יש אנשים שיעדיפו תחילה לשתף את בני המשפחה, אחרים יעדיפו לספר לחברים קרובים שעשויים לקבל בהבנה ויש כאלו שיצאו בהצהרה כוללת בפני סביבתם. חשיפה לא צריכה להיעשות בהכרח על ידי שיח ישיר בנושא, אלא יכולה להתרחש תוך כדי שהאדם מרגיש בטחון לחיות את חייו באופן מלא ותואם לנטיותיו ודרך כך סביבתו מקבלת את זהותו “החדשה” כביכול.

ההחלטה לצאת מהארון

ההחלטה לצאת מהארון עשויה להוביל לניתוק חברתי מהסביבה ובני המשפחה ולגרור תחושות של בדידות ועצבות. במקרים קיצוניים של תרבויות שמרניות תהליך היציאה אף עשוי להיות מסוכן . על אף שההחלטה לצאת מהארון עשויה להיות קשה ומאתגרת, היא לרוב מובילה לתחושת שחרור והקלה משמעותיים בחיי האדם ששמר בסוד את נטיותיו. ההחלטה והבחירה של האדם לחיות את חייו בפתיחות וקבלה מלאה את מי שהוא מאפשרת לתחושת הרווחה לעלות ואף נקשרה עם עלייה בדימוי ובערך העצמי. כמו כן, יש עדויות לכך שאנשים שהחליטו לצאת מהארון מדווחים על רמות נמוכות יותר של מתח ודכאון מאשר אנשים שממשיכים לשמור על נטיותיהם בסוד (1) .

אז מתי יוצאים מהארון?

גיל היציאה מהארון עשוי להיות בעל השלכות משמעותיות. החברה נוטה לקבל יותר אנשים שיצאו מהארון בשלב צעיר יותר בחייהם מאשר אנשים מבוגרים אשר לרוב יסבלו יותר מסטיגמטיזציה וחוסר קבלה (2). בהתאם לכך, יתכן שמבוגרים יתקשו יותר ויתעכבו עם היציאה מהארון מתוך תחושה שיש להם יותר “מה להפסיד”, מעגל החברים שכבר רכשו, מקומות העבודה והמעמד במשפחה עשויים להיות גורמים משפיעים ומעכבים באומץ להתמודד עם תחושות פנימיות של חוסר שלמות עם הנטיה המינית או המגדרית. בגיל ההתבגרות לעומת זאת, הסוגייה של בירור זהות ובניית האישיות היא נושא מרכזי המלווה בשינויים רבים חיצוניים ופנימיים. בתקופה זו הנטייה מינית עוד לא מגובשת דיה ולעיתים ניתן לחוש משיכה לשני המינים דבר אשר עשוי לגרום לבלבול ופחד. בדרך כלל באמצעות חוויות והתנסויות במהלך ההתבגרות אנו לומדים להכיר את הנטיות המיניות הטבעיות לנו.

תמיכה רגשית לאורך תהליך היציאה

ההחלטה לצאת מהארון אינה פשוטה ולא מסתיימת בצעד אחד או החלטה חד פעמית. זהו תהליך שעשוי להימשך חיים שלמים בו האדם לומד להכיר ולהשלים עם נטיותיו המיניות השונות מהמקובל ולאהוב את עצמו כמו שהוא. תהליך היציאה מהארון לרוב מלווה בקשיים ורגשות קשים הנעים סביב בושה, פחד, דכאון, אשמה, נסיונות להכחשה, סטיגמה עצמית ואף שנאה עצמית. הסביבה החיצונית עשויה לחזק או להפחית תחושות אלו בהתאם ליכולת שלה להכיל את השונה. תמיכה רגשית עשויה משמעותית מאוד בשלבים השונים בתהליך הזה, החל משלב הפקפוק והתהיה הפנימית וכלה ברצון לחשוף ולחיות חיים מלאי סיפוק ואהבה עצמית.  במידה ואתם חשים מצוקה או קושי בשלב כזה או אחר של היציאה מהארון זה זמן טוב לפנות לטיפול רגשי ולהחזיר את תחושת הייחודיות והגאווה העצמית אל חייכם.

טיפים להורים – התמודדות עם יציאה מהארון של ילד/ה

במידה ואתם הורים המתמודדים עם יציאה של אחד מהילדים מהארון סביר להניח שאתם חווים תחושות מעורבות ומורכבות. תהליך היציאה מהארון של בן/בת מהמשפחה משפיע על הסביבה כולה ובייחוד עליכם ההורים. חשוב מאוד לשים לב לתחושות אלו ובמידת הצורך לעבד אותם בתהליך אישי או זוגי, אך לצד זאת חשוב מאוד לשמור על קשר בריא ונוכחות הורית דווקא בזמן הרגיש הזה. תחושת האהבה של הילד מהוריו היא כנראה התחושה החזקה ביותר והמשמעותית להתפתחות נפשית בריאה של ילדכם ללא קשר לזהות המגדרית או המינית שלו ולכן חשוב להיות שם לצד הילד ולצד המורכבות ולהפגין נוכחות מלאה ושותפות בתהליך.

לסיכום

יציאה מהארון מתארת תהליך של השלמה וחשיפה של הזהות המינית או המגדרית האמיתית שלך. מי כמוך יודע עד כמה מורכב התהליך יכול להיות ודרך אילו שאלות ופחדים הוא עשוי להפגיש אותך. חשוב לזכור שהתהליך שונה מאוד מאדם לאדם, אישי ומושפע מגורמים רבים, אישיים וסביבתיים. כמו תהליך הבירור כך גם ההחלטה לחשוף נתונה בידך בלבד ואין דרך אחת שחייב לעבור דרכה. במידה ואת/ה נמצא/ת בצומת דרכים או מצוקה או ספק בתוך ההגדרה האישית שלך- אל תשאר/י עם זה לבד.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

https://www.goodtherapy.org/blog/psychpedia/coming-out

 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1559-1816.2009.00513.x

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן