fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

נטייה מינית: האם היא נרכשת או מולדת?

כותב:
תוכן עניינים

בשפה העממית המונחים “גיי” או סטרייטית” כבר שגורים אצל רובנו בחשיבה ובהתבטאות היום יומית. אבל מה באמת עומד מאחורי נטייתנו המינית? מה משפיע עליה ואיך היא משפיעה עלינו? האם זה אפשרי להפסיק להמשך למין מסויים?

מהי נטייה מינית?

נטייה מינית  היא מונח שמתייחס לדפוס המשיכה המינית רגשית ורומנטית, של אדם למין מסוים (זכר או נקבה).,

מיניות היא חלק חשוב ממי שאנחנו כבני אדם. מעבר ליכולת להתרבות, המיניות מגדירה גם את האופן שבו אנו רואים את עצמנו וכיצד אנו מתייחסים לאחרים. לכל אחד יש נטייה מינית ודחף מיני שהוא לא שולט בו במודע, זהו תהליך אוטומטי. [1]

התפתחות הנטייה המינית

רוב המדענים מסכימים שנטייה מינית (כולל הומוסקסואליות וביסקסואליות) היא תוצאה של שילוב של גורמים סביבתיים, רגשיים, הורמונליים וביולוגיים.[2] למעשה, גורמים רבים תורמים לנטייה המינית של אדם, והם עשויים להתבטא בצורה שונה עבור אנשים שונים.

להיות הומוסקסואל או דו מיני זו נטייה טבעית ועם הזמן נהיית יותר ויותר מודעות סובלנות וקבלה כלפיה. לצד זאת, בעלי הנטיות הללו עלולים להתמודד עם קשיים הנגרמים על ידי דעות קדומות או חוסר מודעות של אנשים אחרים והדבר עלול להשפיע על עיצוב האישיות של אותם אנשים ונשים. נטייה מינית היא חלק ממכלול הזהות שלנו ואצל חלק מהאנשים ההכרה והגילוי של המשיכה המינית יכולה לגרום למשבר זהות.

השפעות על הנטייה המינית

השפעות סביבתיות

הדעה הפופולרית כיום בעולם הפסיכולוגיה היא שהומוסקסואליות וביסקסואליות אינן מתפתחות מתוך האופן שבו ילדים גודלו על ידי הוריהם, או ממשהו שקרה להם כשהיו צעירים. עם זאת, זיגמונד פרויד ראה את הדברים אחרת. על פי פרויד, כל בני האדם נולדים עם פוטנציאל לנטייה מינית לשני המינים אבל בעקבות התסביך האדיפלי או אלקטרה אצל בנות, בגילאי 3-6, המשיכה המינית שלנו מתרכזת במין השני. פרויד טען שבמקרי קיצון שונים כמו למשל כאשר הורה מהמין השני אינו נגיש או חלילה אלים, ואז הילד חווה לומד שזה מסוכן להמשך למין השני ומפתח נטייה מינית למין לבני המין שלו. [3] כיום ישנה מחלוקת לגביי נושא זה ואין חד משמעיות.

השפעות גנטיות

זה לא לגמרי ידוע מה הופך אדם להיות סטרייט או מישהי להמשך לנשים אבל מחקרים מראים שסביר להניח שנטייה מינית נגרמת בחלקה מגורמים ביולוגיים שמתחילים לפני הלידה. הספרות המדעית מראה בבירור ששילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים היא הגורם לנטייה מינית, כאשר כשליש ממנה מיוחס למרכיב הגנטי. [4] [5] עם זאת אין ודאות לגביי הנושא ומחקר חדש שחיפש גן מסויים הקובע את הנטייה לא מצא כזה וההשערות הן שהגנטיקה כאן היא מורכבת יותר. [6]

 

סוגי נטייה מינית

נטייה מינית מחולקת בדרך כלל לקטגוריות הבאות:

  • הטרוסקסואליות: נמשך לאנשים מהמין השני.
  • דו מיניות: נמשך לאנשים מכל המינים.
  • הומוסקסואליות: נמשך לאנשים מהמין שלו.
  • פאנסקסואליות: נמשך לאנשים מכל זהות מגדרית.
  • א-מיני: לא נמשך מינית לאנשים אחרים.

נטייה מינית קשורה ברגשותיו ובתחושת הזהות של האדם והיא לא בהכרח משהו שאחרים מרגשים או מזהים מבחוץ על סמך מראה או התנהגות.

 

איך אפשר לדעת מה הנטייה המינית שלנו?

אנשים רבים מגלים את נטייתם המינית כבני נוער או צעירים וחלקם עוד לפני, במקרים רבים ללא כל ניסיון מיני. לדוגמה, מישהו עשוי לשים לב שהמחשבות והפעילויות המיניות שלו מתמקדות באנשים מאותו המין, או בשני המינים, עם זאת, אפשר לפתח פנטזיות או להיות סקרן לגבי אנשים מאותו המין מבלי להיות הומוסקסואלים או דו מיניים. נטייה מינית היא משהו שמרגישים, במקרים רבים, ישנו פחד לגלות את הנטייה המינית וקיימת הדחקה שיכולה להמשך שנים עד למצב בו יש קושי ותחושה של חיים שאינם אותנטיים ואז מגיע ההחלטה להיחשף.

האם ניתן לשנות את הנטייה המינית שלנו?

ישנם מקרים בהם אנשים בעלי פתיחות מינית מגלים משיכה מינית למגדר אליו טרם נמשכו בעבר. המדע לא יודע להסביר הכל וישנם מקרים מגוונים ושונים הקשורים להתאהבות ופתיחת פרק חיים עם בן או בת אותו מין.

לצד זאת, לא ניתן לשנות באופן ייזום משיכה מינית. בדתות מסוימות, למשל ביהדות, מאמינים שאפשר לשנות נטייה מינית ואפילו ישנם טיפולים מיוחדים הנקראים  טיפולי המרה המתבצעים עבור הומוסקסואלים בקהילות המשתייכות לזרמים קיצוניים בדת. נושא זה הוא נושא טעון רגיש ובוער בשל האבסורד של חיים במדינה ליברלית ודמוקרטית שבה עדיין קיימים קולות שאינם סובלניים כלפי הומוסקסואליים, ורואים בכך פגם ועל הפגיעה בזכות לחופש ופרטיות.

לסיכום

תהליכי גילוי זהות מינית “יציאה מהארון” וקבלה עצמית יכולים להיות מורכבים, רצופי שאלות, בלבול, פחד, בושה או כעס. לא מעט מקרים של תהליכי יציאה מהארון מלווים בדיכאון או משברים נפשיים אחרים.

“מכון חיבורים” תומך ומחבק כל נטייה מינית, מגדר ואדם באשר הוא. מכון חיבורים מציע טיפולים בגישות מתקדמות שמסייעים בפיתוח של קבלה עצמית, גיבוש הערכים והמשמעות וחיבור מחודש ל”אני” האותנטי שלנו, לדוגמא טיפול ACT טיפול בקבלה ומחויבות המסייע בהתמודדות עם משברי חיים חרדה ועוד.   אנחנו כאן לכל שאלה.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן