הרבה אנשים משתמשים במונח נרקיסיסט כדי לתאר אדם שמצטייר בעיניהם גאוותן או בעל חשיבות עצמית מופרזת, אבל האמת היא שעל פי רוב השימוש במונח הזה הוא שגור באופן מוטעה בגלל חוסר הבנה מעמיקה שלו. אנחנו כאן כדי לעשות לכם סדר, מה זה בעצם נרקיסיזם? מתי נרקיסיזם בריא הופך להפרעת אישיות נרקיסיסטית? מה הקשר בין אהבה עצמית, ערך עצמי, חוסן נפשי וחסכי ילדות?
נרקיסיזם הוא מונח המתאר אהבה עצמית ומקורו במיתולוגיה היוונית, נרקיסוס היה נער שנהג לבהות בבואתו במי האגם מדי יום מפני שהתאהב בעצמו עד כדי כך שלא הצליח להינתק מבבואתו, סופו בשל כך היה לגווע ולמות. על פי התאוריה הפסיכואנליטית, נרקיסיזם הוא מונח יסוד המתאר אהבה עצמית בסיסית ובריאה אשר מידה נכונה שלה היא הכרחית בקרב כל אדם בריא. תינוק לומד את עצמו דרך האם, אם ההורות מיטיבה ואוהבת הילד ילמד שהוא אהוב ורצוי. היינץ קוהוט, פסיכיאטר יהודי אמריקני היה הראשון להדגיש בתאוריה שלו את חשיבותה של אמפתיה, הוא ראה באמפתיה מרכיב קריטי שבלעדיו לא תתאפשר התפתחות תקינה של התינוק. קוהוט הדגיש שני תנאים חשובים לקיומה של אמפתיה, האחד הוא התכווננות אוהבת של ההורה כלפי הילד והשני הוא חשיפה של הילד לכשלונות אמפתיים מידתיים, כלומר, רגעים או מצבים בהם הילד לא מקבל את מבוקשו אבל ברמה אותה הוא יכול להכיל ולצמוח ממנה. תנאים מיטיבים והתפחות תקינה של העצמי מאפשרת לפתח נרקיסיזם בריא, בילדות ישנו שלב תקין לחלוטין במהלכו הילד מאמין ובטוח שהוא מרכז העולם, ההורים מושקעים בילד ונותנים לו את תשומת ליבם, זאת על מנת שיוכל לגדל “אני” חזק ובעל חוסן נפשי, עם הזמן והגדילה הילד לומד באופן טבעי שיש עוד אנשים בעלי צרכים ורצונות חוץ ממנו ואט אט נפרד מהשלב האגוצנטרי. בהגיעו לבגרות נפשית הילד הנשען על אותו נרקיסיזם בריא שפיתח, והוא מאפשר לו להתנהל בעולם מתוך חוסן פנימי.
את המונח “הפרעת אישיות נרקיסיסטית” טבע אותו תאורטיקן בשם היינץ קוהוט. קוהוט מגדיר נרקיסיסט כאדם שגדל תחת הורות שאיננה מקיימת את התנאים להתפתחות תקינה של נרקיסיזם בריא, לא הצליח לפתח בסיס פנימי יציב, וערך עצמי ירוד לכן הוא זקוק תמידית לאישור וחיזוקים מהסביבה.
במדריך DSM של איגוד הפסיכיאטרים, מתואר בעל ההפרעה כאדם בעל דימוי עצמי שברירי הזקוק באופן אובססיבי לאהבה הערכה ואף הערצת הזולת על מנת לחוש בעל ערך. בשל חסך נרקיסיסטי בעל הפרעת האישיות הנרקיסיסטית תמיד ישאף להיות הכי טוב בכל דבר, להצטיין ולעשות הכל על מנת לזכות בהערצה של דמויות אותן הוא מחשיב כראויות או “נעלות”. נטייתו של אדם המתמודד עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא לראות באחרים שלוחה של עצמו ולא כבני אדם בפניי עצמם בעלי צרכים ורצונות משלהם,
בהפרעת אישיות נרקיסיסטית בין אם מדובר בילד או במבוגר ניתן לטפל ועוד יותר חשוב להבחין בסימנים המעידים על קווי אישיות נרקיסיסטית. לפניכם מספר אפיונים. כאשר לאדם יש חמישה מהם הוא עלול להיות מוגדר כנרקיסיסט.
התפתחות של קווים נרקיסיסטיים בקרב ילדים יכולה לנבוע ממספר גורמים, חלקם קשורים במערכת היחסים עם ההורים, אירועי חיים טראומתיים מהילדות או גנטיקה.
ישנם סגנונות הורים רבים והרבה מההורים עושים שגיאות, זה טבעי, אך ישנם דפוסי הורות שעלולים לגרום לו לפיתוח קווי אישיות שאינם בריאים, כמו למשל קווים נרקיסיסטיים.
הורות נרקיסיסטית בהרבה מקרים נוצרת מתוך חסכים וערך עצמי נמוך של ההורה עצמו, ההורה רוצה לפצות או לתקן דרך הילד דברים שלא הצליח בחייו שלו, הורות כזאת מאופיינת בנטייה “לדחוף” את הילד להישגיות בלי להתחשב ברצונות האותנטיים שלו ובלי לראות את הילד כפי שהוא. ילד כזה יפתח נטייה לריצוי, ובמקרים רבים יאבד קשר עם העצמי האמיתי שלו, הוא יהיה מונע מאישורים חיצוניים ויחתור להישגיות על מנת להרגיש ראוי.
במקרים אחרים, ההורה שרואה בילד “המשך של עצמו” ירעיף על הילד מחמאות באופן מוגזם וידגיש באופן עקבי את העובדה כי הוא טוב יותר מהאחרים. בשני המקרים הילד יפנים את התפיסה כי עליו לשאוף תמיד להיות הכי טוב על מנת לזכות באהבה.
במציאות אי אפשר להיות תמיד הכי טוב מכולם, וכל כשלון הכי קטן עלול לגרום למפח נפש נוראי, לילד לא ניתנו כלים בבית להתמודד עם אפשרות של כשלון ולכן יש שם מצוקה גדולה מאד.
במקרים אחרים, קווי אישיות נרקיסיסטים מתפתחים בגלל תורשה ובמקרים אחרים בגלל אירועים טראומתיים כמו גירושין קשים או התעללות פיזית ונפשית בילדות. למעשה, התפתחות של אישיות נרקיסיסטית נועד על מנת להוות מנגנון הגנה, כאשר הערך העצמי מעורער ואין עוגן פנימי חזק, הנפש מפצה על כך כלפי חוץ בהפגנת חשיבות עצמית גבוהה ורברבנות.
ראשית, על מנת לגדל ילדים בריאים בנפשם, חשוב מאד לגרום להם להרגיש אהובים ומקובלים ללא תנאים, גם כאשר הם מפספסים, וגם כאשר מצליח להם, כשהם בוכים וכועסים או שמחים וטובי לב. ילד שמפנים אהבה הורית שאיננה תלויה במה שהוא עושה או לא עושה, גדל להיות מבוגר שאוהב את עצמו באותו האופן.
למדו אותם שכשלון הוא סיכון אפשרי בכל מה שיעשו ואפשר לצמוח וללמוד ממנו, מה שנקרא “להפסיד בכבוד”, ילד שיש לו כלים להתמודד עם כישלונות בתוך משחקי ילדות יפתח חוסן נפשי בריא ויוכל להתמודד עם מפלות וקשיים בתור מבוגר.
למדו אותם לסמוך על עצמם, תנו להם את המקום להכיר ולטפח רצונות ורעיונות משלהם והמנעו מ”לשתול” להם רעיונות ששייכים לכם, “הוא כל כך חכם ויהיה טייס, זה ברור” “היא הכי טובה מכולם בחשבון, בטוח תהיה רואת חשבון”.
אל תגזימו בהרעפת מחמאות, מחקרים מראים כי ילדים שהורעפו עליהם כמויות בלתי מידתיות של מחמאות נמצאים בסיכון רב יותר לפתח אישיות נרקיסיסטית ומהעבר השני. חיזוקים חיוביים הם כמובן הכרח והורות אדישה היא ממש לא הכוונה כאן, אך עשו זאת באופן מידתי ובמינון נכון ללא הגזמות.
המנעו מהשוואת הילד לאחיו או לחבריו, או מהדגשת היתרונות שלו על אחרים, זו טעות נפוצה של הורים, וזה יוצר ילד תחרותי שמאמין כי הוא ראוי לאהבת הזולת רק אם יהיה הטוב ביותר, או שתמיד מגיע לו יותר מאחרים.
אם אתם מרגישים שאתם חווים קושי סביב הערך העצמי שלכם, גשו לטפל בעצמכם או להדרכת הורים, לפעמים טיפול עצמי משפיע ישירות באופן יעיל על ההורות ועל התפתחותו התקינה של הילד.
הלוקים בהפרעה נרקיסיסטית, עלולים לפתח הפרעות נפשיות נוספות כמו דיכאון, חרדה, פגיעה עצמית, הפרעות אכילה ועד לניסיונות אובדניים, כמו כן עלולים לפתח הפרעת התמכרות לחומרים. לעיתים אישיות נרקיסיסטית מופיעה בדרך כלל יחד עם הפרעת אישיות סכיזו-טיפלית או הפרעת אישיות גבולית.
ההפרעה עלולה להופיע כבר בבגרות המוקדמת ויש לה השלכות על כל תחומי החיים, בניגוד להפרעות שמגיעות לנסיגה בשלבים מאוחרים בחיים, היא לא נסוגה ולכן סובלים ממנה גם קשישים.
בגיל ההתבגרות יש התנהגויות נרקיסיסטיות אשר אופייניות לגיל, אלו תופעות טבעיות, אך כאשר הוא כולל קשיי הסתגלות ומחשבה לא פתוחה וגמישה, זה עלול לשמש רמז להופעתה של ההפרעה בשלב מאוחר, על כן יש להיות ערים לסימנים בגיל זה ולהתייעץ עם אנשי מקצוע בהופעת תסמינים חריגים כמצוין מעלה.
נדיר יהיה לראות אדם בעל הפרעת אישיות נרקיסיסטית שמגיע לטיפול מתוך יוזמה שלו, לרוב יש קושי גדול להודות כי קיים קושי. בעלי אישיות נרקיסיסטית יגיעו לטיפול בעקבות קושי או מצוקה אחרת שמטרידה אותם, כמו דיכאון חרדה, הפרעת אכילה או התמכרות לחומרים. במקרים אחרים, הורים בעלי אישיות נרקיסיסטית יגיעו להדרכה הורית או טיפול בעקבות מצוקה של הילד או בעקבות לחץ שמפעיל בן או בת משפחה. טיפול בהפרעת האישיות הוא ארוך וממושך, עם זאת, עלינו לזכור כי האדם לא תמיד מוכן להודות בקושי ואולי אפילו יחווה את הגעתו לטיפול בתור “כשלון” ולכן ירצה טיפול ממוקד וקצר. חיוני ויעיל יהיה להגדיר יחד עם האדם מטרות טיפוליות ולגרום לו לחוש שליטה. מטרה טיפולית מרכזית בעבודה עם בעלי אישיות נרקיסיסטית תהיה ביסוס, העצמה וחיזוק של העצמי שלהם שאיננו תלוי בהישגים והצלחות.
במסגרת טיפולי ACT המטופל ילמד להכיר את עצמו טוב יותר ובתהליך הדרגתי שעלול להמשך זמן רב, לברר יחד עם המטפל מה הם צרכיו רצונות והשקפתו האותנטית על הדברים. בנוסף ירכוש כלים להתמודדות עם כשלון, תסכול, חרדה ודיכאון כלים לוויסות עצמי והרגעה והחשוב מכל- למידה של קבלה עצמית שתאפשר לאדם ללמוד לתת לעצמו הערכה ואישור ללא תלות בסביבה. כמובן, שאין כאן יומרות והתהליך הוא ארוך וממושך.
חיים לצד אדם נרקיסיסט יכולים להיות משימה מאתגרת, עם זאת, בתחילה קל מאד להישאב אליה. אדם בעל אישיות נרקיסיסטית יעשה הכל כדי לזכות בבחירת ליבו, חשוב לאדם הנרקיסיסט להמצא בקרבת אנשים אותם הוא מחשיב בעלי ערך ומיוחדים, והוא יטה לכוון את חיזוריו כלפי מי שנתפסות בעיניו ככאלה. בהמשך הקשר, כאשר מתקרבים, ניכר כי הנרקיסיסט לא מצליח לחוות סיפוק ותמיד צמא למחמאות והתפעלות, הוא זקוק שיפארו אותו באופן גרנדיוזי באופן בו הוא ירגיש כי הוא מתעלה על אחרים והטוב ביותר. נרקיסיסט מתקשה לראות אדם אחר ולהעניק אמפתיה רגשית ולפעמים יטה “להקטין” את מי שמולו על מנת לחוש שהוא בעל ערך, הוא תמיד מרגיש שמגיע לו יותר ודורש זאת ועל פני השטח זה יתפרש כאנוכיות. בנוסף נרקיסיסט יתקשה לחשוף את ה”אני האמיתי שלו” מה שיכול לתת תחושה שההכרות לא הולכת ומעמיקה, אלא נשארת ברמה שטחית. אם זיהית את הסימנים הללו או חלקם ייתכן ובן הזוג מתמודד עם קווים נרקסיסטים, אין פירוש הדבר שצריך להפסיק את הקשר או להיבהל, אך כדאי להיות מודעים שזוהי האישיות שלו ועל מנת שמשהו ישתנה עליו לרצות לטפל בעצמו, אחרת האישיות תישאר כפי שהיא וייתכן וההתנהגויות יחמירו. יש כאן מלכוד לא פשוט מכיוון שקשה להציע ולעודד את האדם להגיע לטיפול כי חלקם תופסים זאת ככישלון, הדבר שהכי מפחיד אותם להיות מזוהים איתו. ישנן תכונות המאפיינות נרקסיסטים שיכולות למצוא חן בעייני בנות או לשרת חלקים בהן כמו הנטייה שלהם להוביל, לשדר חוזק ודומיננטיות. על מנת להמצא במערכת יחסים כזאת ולהפוך אותה למיטיבה עבורך, מומלץ להגיע לייעוץ הדרכה או טיפול בעצמך על מנת לקבל כלים להתמודדות, במסגרת מאמר זה, העצה הטובה ביותר שלנו היא להימנע משיפוט כלפיו אך לשדר גם כן אסרטיביות ולהציב גבולות בריאים בתוך ההתנהלות איתו, גבולות שחסרו לו לאדם כנראה בילדות ולכן הוא מתקשה לכבדם אצל האחר. בנוסף, אל אף הפיתוי הגדול לרצות אותו ו”לשחק” איתו את משחק המחמאות המוגזמות, עדיף לשמור על מחמאות צנועות ובטוב טעם.
את “מכון חיבורים” מוביל צוות מטפלים מקצועי בעל השכלה אקדמית ונסיון עשיר בטיפול בתחומים, התמודדויות והפרעות נפש. המכון מעניק טיפולי CBT מתקדמים ביניהם גם ACT טיפול בקבלה ומחויבות. צוות המכון ערוך לקבלת פניות שונות, של בני משפחה של אדם הסובל מקושי המבקשים להתייעץ או מהאדם עצמו. ניתן גם לקבל הדרכת הורים על מנת לעזור לילד החווה קושי וערך עצמי נמוך.
מקווים שעשינו לכם קצת סדר, צרו קשר להתייעצות, אנחנו מקבלים בברכה כל פנייה שלכם, אם נזהה כי אין לנו אפשרות לסייע נפנה אתכם לגורמים רלוונטיים.
שאלות ותשובות
האם התערבות הורית עשויה למנוע התפתחות של נרקיסיזם אצל ילדים?
בהחלט, יש אפשרות לצמצמם משמעותית את הסיכון לפתח קווים נרקיסיסטיים על ידי הורות מיטיבה ואוהבת ללא תנאי.
מה זה אומר להיות ילד להורים נרקסיסטים?
הורים בעלי ערך עצמי ונמוך ופגיעות נרקיסיסטית, יתקשו לראות את הילד ולהעניק לו אמפתיה. ילדים להורים כאלה עלולים לגדול עם פגיעות נרקיסיסטית גם הם ולפתח הפרעות אישיות שונות או במקרים אחרים לחוות חוסר ביטחון, שייכות וסיפוק, חסך רגשי ובדידות. חלקם יסבלו מהתפרצויות זעם, חרדה, דיכאון ועד ניסיונות אובדניים.
מהו הטיפול הניתן לילדים או מבוגרים הסובלים מנרקיסיזם?
הטיפולים המיועדים לטיפול בנרקיסיזם CBT או ACT מבוססים במהות שלהם על קבלה והתחייבות. זהו טיפול שמאוד מתאים לאנשים שלא מצליחים לקבל את עצמם כפי שהם, ולכן פיתחו אישיות נרקיסיסטית.
hiburim
בהחלט, יש אפשרות לצמצמם משמעותית את הסיכון לפתח קווים נרקיסיסטיים על ידי הורות מיטיבה ואוהבת ללא תנאי.
הורים בעלי ערך עצמי ונמוך ופגיעות נרקיסיסטית, יתקשו לראות את הילד ולהעניק לו אמפתיה. ילדים להורים כאלה עלולים לגדול עם פגיעות נרקיסיסטית גם הם ולפתח הפרעות אישיות שונות או במקרים אחרים לחוות חוסר ביטחון, שייכות וסיפוק, חסך רגשי ובדידות. חלקם יסבלו מהתפרצויות זעם, חרדה, דיכאון ועד ניסיונות אובדניים.
הטיפולים המיועדים לטיפול בנרקיסיזם CBT או ACT מבוססים במהות שלהם על קבלה והתחייבות. זהו טיפול שמאוד מתאים לאנשים שלא מצליחים לקבל את עצמם כפי שהם, ולכן פיתחו אישיות נרקיסיסטית.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים