ראשי » נרקיסיזם: חוסר או עודף באהבה עצמית » נרקיסיזם סמוי
ראשי » נרקיסיזם: חוסר או עודף באהבה עצמית » נרקיסיזם סמוי
חשיבות עצמית גבוהה, חיפוש אובססיבי אחר הערצת הסביבה והעדר אמפתיה לאחר אלו תכונות המזוהות עם קווי אישיות נרקסיסטים, אותם קל לזהות בתוך יחסים ובחברה, והם מאפיינים את הנרקיסיסט ה”קלאסי” אך מה קורה כאשר מתקיימים אותם מניעים אצל האדם אך אופן הביטוי שלהם סמוי מן העין? איך בכל זאת נזהה שמדובר בנרקיסיסט ומה חשוב לדעת?
בשפת “רחוב” התקבע תיאור הגנאי “נרקיסיסט” כדי לתאר אדם המתנהג ביהירות או אגואיסטיות, נרקיסיזם שחורג מגבולות הבריא עלול להעיד על הפרעת אישיות נרקיסיסטית, הפרעה זו כוללת את הצורך האובססיבי לזכות בהערצה, קיימת הרגשה של חשיבות עצמית או עליונות, תחושה של זכאות על פני אחרים, תפיסה עצמית גרנדיוזית ביחס ליכולת אמיתית, נטייה לנצל אחרים על מנת לממש אינטרסים אישיים חומריים או רגשיים והעדר אמפתיה לזולת. גורמים להתפחות של אישיות נרקיסיסטית סמויה זהים לנרקיסיסט גלוי וקשורים בילדות וסגנון ההורות.
נרקיסיסט סמוי מונע על ידי אותם חסכים נרקסיסטים המניעים את הנרקיסיסט המוחצן הפופולארי יותר, אלא שבמקרה הזה נתקשה יותר להבחין בו כי דרכי הביטוי שלו הן שונות ושקטות יותר. בשני המקרים, נרקיסיסט ינסה וגם יצליח להפעיל את הסביבה שלו באופן שימלא את צרכיו ויעשה זאת בדרכי מניפולציה תוך חוסר מודעות עצמית לכך ברוב המקרים לעובדה שמשהו בהתנהגותו פסול. בעוד שנרקיסיסט גלוי יחצין את יהירותו הסמוי יבחר בדרכים יותר שקטות, שניתן אף לכנות אותם התנהגות פאסיבית אגרסיבית, אלו המאפיינים הבולטים המבדילים את הנרקיסיסט הסמוי מן הגלוי:
בני או בנות הזוג של נרקסיסטים סמויים הם הראשונים להיפגע מהתנהגותם ומקווי האישיות המורכבים שלהם. הם נמצאים שם כל הזמן ומהווים מוקד או אובייקט להשלכה עבור הנרקיסיסט. איך נזהה שבן הזוג נרקיסיסט? בהרבה מקרים ההתחלות נהדרות איתם, הם יודעים לכבוש ומכוונים את עצמם לכך באופן טוטאלי, בין אם זה לומר את המילים הנכונות, ללמוד אתכם ואז להשתמש במידע הזה על מנת להתחבב יותר ובאופן כללי סוחפים ושובי לב. אין פירוש הדבר שהם רעים או זדוניים, זו פשוט הדרך שאותה הם מכירים על מנת לקבל את מה שהם צריכים, הערכה אהבה והערצה, הם זקוקים להרגיש שהצליחו לכבוש אתכם. לאחר שלב הכיבוש, כאשר ההיכרות מעמיקה, הרבה פעמים נתקלים בשתיקה, ריחוק, הרגשה של חוסר העמקה אינטימית וחוסר אפשרות לכך. בנוסף, כאשר יש נסיון להעלות את הקשיים מול בן הזוג הוא עשוי להגיב בהתגוננות והאשמה נגדית. אם אתם חשים בודדים במערכת היחסים והמאפיינים המפורטים כאן מופיעים בקשר עם בן הזוג, יש לשקול מחדש את צעדיכם בתוך הזוגיות ולשקול את כל האפשרויות מתוך מודעות והבנת האפיון של קווי האישיות בן הזוג.
נרקיסיסט סמוי, ברוב המוחלט של המקרים לא יפנה לקבלת עזרה, גם בשל חוסר מודעות וחוסר הרצון להכיר בקושי שלו וגם כי טיפול יכול להצטייר אצלו ככישלון ולעורר בושה ומצוקה. לרוב אם יגיעו לקבלת טיפול או ייעוץ זה יהיה בעקבות תלונה אחרת או בני משפחה כמו ילדים או טיפול זוגי. באופן הזה, אם בן הזוג או אדם קרוב אחר מעורר חשד כי הוא נושא קוויים נרקסיסטים, לא יועיל להתעמת איתו, הדבר רק ירחיק אותו ויגרום להתנגדות גדולה יותר מצידו. הדרך היעילה ביותר לעזור להם לקבל עזרה טיפולית היא להציע להם טיפול זוגי או משפחתי הנוגע לסוגייה שאיננה קשורה ללב הקושי שנובע מאישיותם אלא מסיבות אחרות שאינם מצביעות או מרמזות על “כישלון” או קושי שלהם, באופן טבעי הדבר כאשר ייצור קשר עם המטפל הדבר עשוי לרכך את התנגדותו ולאפשר לו מרחב בטוח שבו הוא יודע שיוכל לסמוך על המטפל ולעבור תהליך.
“מכון חיבורים” מציע תהליכי טיפול זוגיים, משפחתיים ופרטניים עבור מצבי נפש והתמודדויות מורכבות שונות. צוות המכון מונה פסיכולוגים פסיכותרפיסטים בעלי תארים אקדמאיים מתקדמים ונסיון קליני עשיר. מוזמנים ליצור עמנו קשר לצורך ייעוץ, שאלות וחשיבה משותפת.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים